Frozen is de nieuwste Disney-film die afgelopen Thanksgiving in première ging en nog steeds compleet verplettert in de box offices. Ik ging hem een aantal weken terug kijken zonder eigenlijk een trailer te hebben gezien, maar het verhaal, de foto’s en het liedje Let it Go hadden me razend enthousiast gemaakt – en dat bleek absoluut terecht, want wat ben ik verliefd geworden op deze film! Te zeggen dat ‘ie ontzettend leuk is, zou het understatement van de eeuw zijn, maar dat is hij wel. Gewoonweg ontzettend leuk en schattig en heerlijk en fantastisch en… nou ja, gewoon heel erg leuk. Niet zoals vrijwel elke Disney-film ontzettend leuk is, maar deze onderscheidt zich op een aantal vlakken en dat maakt ‘m nog leuker!

Frozen vertelt het aandoenlijke verhaal van Anna en Elsa, twee prinsessen van het altijd zomerse land Arendella. Oudste dochter Elsa heeft vanaf haar geboorte een bijzondere gave: ze kan kou en ijs manipuleren en oproepen. Als klein meisje gebruikt ze deze gave om speelparadijzen voor haar en haar zusje Anna te creëren, maar op een nacht loopt het mis en gaat Anna bijna dood. De manier om haar te redden is door haar te laten vergeten wat haar zus kan en door Elsa te dwingen haar krachten onder controle te krijgen. Jaren later, als hun ouders dood zijn gegaan door schipbreuk, moet Elsa de troon bestijgen en is het belangrijker dan ooit dat ze haar gave in toom kan houden. Maar dat lukt niet, en Anna moet de hulp inroepen van haar grote liefde Hans, de woeste Kristoff en de door Elsa gecreëerde levende sneeuwman Olaf om door de muur heen te komen die Elsa heeft opgetrokken – en het is maar de vraag of haar dat wel zal lukken.

Serieus, dit is gewoon zo’n ontzettend leuke film. Het verhaal is weer eens iets heel anders: het sprookje van de Sneeuwkoningin waarop dit losjes gebaseerd is, is vrij onbekend en daardoor is de film heel origineel. Het is ook eens een keertje níet voorspelbaar en de personages veroveren vrijwel onmiddellijk je hart. Maar wat ik nog wel het leukste vind, is dat de plot ook gewoon realistisch is: het is niet alleen maar sprookjesachtig en romantisch, maar het is ook geloofwaardig. Anna en Elsa zijn geen standaard Disney-prinsessen, maar juist stoer en heel karakteristiek: net als Rapunzel en Merida (Brave) weten ze wat ze willen en laten ze zich niet tegenhouden in hun strijd om dat te krijgen. Maar Anna laat ook zien hoe naïef meisjes kunnen zijn als ze denken dat ze het geluk hebben gevonden en Elsa toont aan hoe moeilijk het is om om te gaan met iets waarmee je niet blij bent. Ik durf zelfs te zeggen dat meisjes in Anna en Elsa een voorbeeld kunnen vinden en dat deze twee echt een soort voorbeeld kunnen zijn. Uiteindelijk komt alles wel weer helemaal goed, maar ook dat gebeurt op een andere manier dan je zou verwachten: de diepere morele boodschap komt net als bij Brave sterker naar voren dan het klassieke ”en ze leefden nog lang en gelukkig”, wat ik heel sterk vind van Disney. En Anna is ook verre van perfect, wat haar nog leuker maakt: ze is hilarisch in haar onhandigheid en haar naïeve visie!

Maar Frozen is ook gewoon een ouderwets heerlijke Disney-film: de minder belangrijke personages zijn ontzettend leuk, springen eruit door hun quirkyness en zijn vooral ook heel erg schattig, zoals Olaf de sneeuwpop die van warme knuffels houdt, en Sven het rendier van Kristoff die overal een duidelijke mening over heeft. De muziek is ook weer ontzettend fijn: er zitten nummers bij die die mooie boodschap hebben (Let it Go, For the First Time in Forever) en liedjes die gewoon heel leuk zijn (In Summer, Do You Wanna Build a Snowman?). Heel aanstekelijk, superleuke tekst en het vocale werk is ook heel sterk, inclusief de choreografie van de grotere nummers.

Ten slotte is Frozen ook, zoals we van Disney gewend zijn eigenlijk, gewoon fantastisch mooi gemaakt. Het land Arendella, het paleis van Elsa, haar sneeuwmagie, alles is heerlijk winters en sprookjesachtig en magisch. Het is wederom een lust voor het oog, alles klopt: de muziek, de choreografie, de sterke personages, de plot en zelfs de op en top correcte en geloofwaardige kostuums van de personages en de visuele effecten. Ik durf te zeggen dat dit één van de fijnste Disney-films is die ik ken en als je ook maar een beetje ervan houdt: gaat dat zien! Hij is waanzinnig populair en draait vrijwel in elke bioscoop, dus ga erheen en geniet!

You may also like...

3 Comments

  1. Mooi recensie! Ik wil nog steeds heel graag naar de bioscoop voor deze film.

  2. Ik heb de film al gezien voordat hij in de bios was. Ik had hem toen in het Engels gekeken. Tot nu toe heb ik hem meer dan 25 keer gezien. Één van die 25 keer heb ik hem in het NL gezien.
    En LET IT GO van Demi Lovato is echt wel mijn lievelings liedjes(ik zong hem al uit mijn hoofd toen ik de film de eerste 2 weken kenden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]