foto

Digitale boeken heb ik eigenlijk altijd op mijn iPad gelezen: ik denk dat ik daarmee begon toen ik de iPad ongeveer een half jaar had en ik ben er nooit meer mee gestopt, zo ideaal vond ik het. Een tijdje geleden moest ik van mezelf wel weer een echt boek gaan lezen en dat vind ik ook nog steeds super, maar digitale boeken winnen het toch wel. Het is ideaal: tekstvergroting en zoveel boeken je maar wilt voor één gewicht, dus nooit meer gedoe met teveel boeken meenemen op vakantie. Het lezen op de iPad is echter niet zo ideaal: ik word daarbij nog veel afgeleid door andere apps en het mist veel foefjes, zoals het kunnen lezen in de zon. Reden genoeg voor mij om voor mijn verjaardag vorige week een ereader aan mijn ouders te vragen – en die heb ik gekregen! De afgelopen week heb ik hem lekker uitgeprobeerd en het leek me een goed idee om er nu eens een review over te schrijven!

!cid_FB8A657D-6C4C-4F59-9338-00688412E824

Het grootste voordeel is misschien wel dat de ereader zo klein is: hij is nog kleiner dan een iPad Mini en past in het schoudertasje dat ik altijd bij me heb om mijn telefoon en ID in te doen. Dat betekent dat ik hem gewoon altijd kan meenemen: waar ik ook heen ga, mocht de gelegenheid zich voordoen om even te lezen dan kan dat, en dat is heeeel erg fijn! Hij neemt dus absoluut geen plek in, ik kan hem gewoon op de boekenplank neerleggen zonder bang te zijn dat-ie ervan af zal vallen of in een laatje neerleggen. Klein maar fijn! Het ontwerp is ook heel strak: op de voorzijde staat niets, wat ik eerlijk gezegd niet zo slim vind omdat je daardoor niet meteen weet wat het is. Als je een notitieboekje hebt van dezelfde dikte en kleur, zie je het verschil niet. Op de achterzijde staat wel Reader, dus daaraan kun je het herkennen – maar als ik mijn eigen ereader ooit niet meer herken, dan is er wel een probleem denk ik. Nog zoiets fijns: hij is heel licht en supergemakkelijk vast te houden doordat-ie maar 200 gram weegt – 200 gram waar je 2 GB aan boeken op kwijt kunt, onwijs veel dus!

!cid_D9841F66-C11A-400E-A608-5354F5FFEF8A

De hoes die eromheen zit is heel stevig en mooi, je kunt hem ook loshalen als je dat fijner vindt maar ik vouw hem gewoon om, zo blijft-ie ook lekker in de hand liggen. Waar ik wel heel erg aan moest wennen is dat je ondanks het touchscreen toch veel met knoppen moet doen: zo kun je alleen terug naar de hoofdpagina door op het huisje te drukken, moet je terug naar het vorige scherm door het gedraaide pijltje in te drukken en krijg je pas opties te zien als je op de menuknop drukt. Het pijltje naar links en dat naar rechts kun je gebruiken om de pagina’s om te slaan, maar dat kan ook gewoon via het touchscreen. Hij start heel snel op en je kunt hem op twee manieren uitschakelen: in slaapstand (als je hem dan weer opent, kun je meteen verder lezen) of helemaal uit, waardoor de batterij gespard wordt. Die batterij is overigens een geweldig dingetje: als je hem maar drie minuten oplaadt, kun je een boek van 600 bladzijden achter elkaar door lezen! Het duurt ongeveer twee uurtjes om hem helemaal op te laden (dit moet wel aan de computer, je kunt een adapter kopen maar die is duuuur) en dan schijnt-ie twee maanden mee te kunnen, heerlijk! Ben benieuwd of dat ook echt zo is… ik zet hem nu eigenlijk steeds helemaal uit zodat ik de batterij zoveel mogelijk spaar, maar tussen het lezen door gaat-ie gewoon op standby.

!cid_80B17458-5267-4EA7-A579-6691F90BAA9A

De reader is heel erg gericht op gebruiksgemak en dat is te zien. Op de hoofdpagina kun je meteen naar het boek waar je het laatst in hebt gelezen, maar je kunt ook zien welke je recent hebt toegevoegd, mocht daar iets tussen zitten wat je graag wilt lezen. Ook kun je via de hoofdpagina naar je hele boekenplank en naar bol.com om boeken die je daar hebt gekocht op te halen. Ten slotte kun je vanaf de hoofdpagina ook naar de instellingen om bijvoorbeeld wifi aan te zetten. Ik raad het trouwens af om deze in te schakelen: je hebt het niet nodig en het verbruikt veel batterij. Bovendien is het wifi juist de reden dat ik minder op de iPad wil lezen: door dingen als Facebook wordt mijn aandacht juist afgeleid van het boek., maar dat zal voor iedereen verschillend zijn. Boeken op je reader zetten werkt het makkelijkste via de Reader for PC-software: plug je reader in je computer of laptop en installeer de Reader for PC. Daar kun je boeken in verzamelen die je bijvoorbeeld op Bol.com hebt gekocht en dat in één keer synchroniseren met je Reader. Ze via Bol.com downloaden op de reader zelf werkt namelijk vrij traag en het werkt veel gemakkelijker om alles in één keer door te sluizen. Bovendien heb je dan ook een back-up op je computer staan, want ook als je reader niet met de computer is verbonden kun je je bibliotheek openen, alleen dan dus niet de readerbibliotheek maar wel die op je computer zelf.

!cid_AD280F33-BE1B-4325-AAFA-F49A6BE0FFE8

Eenmaal op je boekenplank krijg je het leesvoer te zien op volgorde van laatst gekocht, maar dit kun je ook anders sorteren. Je kunt zoveel boekenplanken aanmaken als je zelf wilt, wat ik heel prettig vind: ik heb bijvoorbeeld een plank voor boeken die ik nog moet lezen en voor die ik al heb gelezen, om het overzichtelijk te houden. Op dit moment heb ik er 92 op staan (op bovenstaande foto waren het er nog 69, haha) dus ik kan even vooruit!

!cid_4D2EF50E-3A56-47BE-A90A-42D131217817

En dan de leeservaring zelf: heel erg fijn! Je kunt het lettertype flink vergroten, al vind ik dat er wel best wat verschil zit tussen de grootste en de een na grootste, maar dat maakt verder niet zoveel uit want de groottes zijn ook voor mij heel prettig te lezen. Tijdens het lezen kun je woorden markeren, notities maken via het kladblok of woorddefinities opzoeken, wat ook heel fijn is, en je kunt zoeken naar een bepaald stukje tekst of via de inhoudsopgave naar een hoofdstuk of pagina springen, net als bij de leesapps voor de iPad en andere tablets. Nog iets fijns is dat de ereader heel geschikt is om buiten mee te lezen: hij gebruikt namelijk het licht van de omgeving om het boek goed weer te geven, net als bij een papieren exemplaar. Nadeel hiervan is wel dat ’s avonds lezen lastig wordt zonder lampje en een hoes mét lamp is toch wel behoorlijk duur, dus daar denk ik nog even over na. Ook moest ik wel even wennen aan het andere beeld: op de iPad heb ik natuurlijk een lcd-scherm dat superscherp en vloeiend is, maar op de reader is er sprake van inkt die moet inladen waardoor het beeld af en toe lijkt te flikkeren, wat dus zo hoort. Daar ben ik nu gelukkig al veel meer aan gewend dus het is niet meer een struikelblok.

Overall opinion: ik wil niets anders meer, het is een heerlijk dingetje!  Goedkoop is-ie niet: op Bol.com betaal je er algauw rond de 150 euro voor maar als je een beetje rondkijkt is ie bij veel winkels wel wat goedkoper. Er zit wifi op, je kan er 2 GB aan boeken op kwijt en hij weegt maar 200 gram ende afmetingen (breedte x hoogte x dikte) zijn 109 x 160 x 11,3. Er staat ook standaard een gebruikershandleiding op zodat je het meteen kunt opzoeken wanneer je iets wilt weten.

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering

You may also like...

2 Comments

  1. Nog gefeliciteerd met je verjaardag!
    Ik heb ook een e-reader (een oudere versie van deze volgens mij) en ben er nog steeds heel erg blij mee!!

  2. Ik zou hem wel als cadeau willen krijgen, maar ik zou hem zelf niet aanschaffen. 1) Ik heb een iPad en 2) ik lees gewoon veel liever papieren boeken! Anyway, wel leuk dat je hem hebt gekregen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]