Leven

Lijstje: 10 dingen die ik doe nu ik drie maanden vakantie heb

Sinds mijn laatste examen van afgelopen 22 mei zit ik thuis. Ik zit thuis tot begin september, want dan begint mijn eerste studiejaar aan de Lerarenopleiding Nederlands van de Hogeschool Rotterdam. Dit betekent dat ik bijna vier maanden thuis ben, een drie maanden lange vakantie heb. Inmiddels is het begin van het schooljaar op ongeveer 8 september drie maanden van mij verwijderd en dat is nog steeds een lange tijd. Het heeft na mijn laatste examen wel een aantal dagen gekost voordat ik echt geacclimatiseerd was aan het leven zonder echte verplichtingen: de afgelopen drie jaar deed ik steeds halve examens en moest ik daarna gewoon weer naar school en huiswerk maken voor de andere vakken, maar nu… nu heb ik echt niets meer. Alleen maar totale vrijheid. Klaar zijn. Afronding. En dat is een behoorlijk raar gevoel. Omdat ik heb gemerkt dat er meer mensen zijn die mijn blog bezoeken en een beperking hebben, leek het me een goed idee om eens op een rijtje te zetten wat ik in deze lange, lege periode doe, want het kan natuurlijk ook van toepassing zijn als je vanwege een ziekte, handicap of beperking niet naar school of werk kunt. Dit zijn dus mijn tips om je dagen dan toch enige invulling te geven en het leuk te houden voor jezelf, tot je weer een echt ”nuttige” dagbesteding hebt gevonden.

♥ Uitslapen. Ik bedoel, als je voorheen vier keer per week om zeven uur je bed uit moest omdat de taxi om half acht kwam – ja, ik heb aan een halfuur genoeg omdat ik niet hoef te ontbijten en omdat ik douche bij het thuiskomen haha – is het gewoon heerlijk om een gat in de dag te slapen. En met een gat bedoel ik, half elf of zo.

♥ Laat opblijven. Eigenlijk heel slecht, om mijn slaapritme zo te verstoren. Maar als ik niet vroeg op hoef en geen drukke dagen heb, ga ik gerust lekker laat slapen. Ik kijk tv tot 10 uur, maak me dan helemaal klaar en lees dan heerlijk nog een bladzijde of vijftig in een digitaal boek. Het licht gaat meestal pas om 1 uur uit. En ik ben dan niet eens extreem moe de volgende dag.

Spelletjes doen op mijn iPad. Voor de duidelijkheid: van de Facebook-spelletjes ben ik af gestapt. Dat waren manieren om tussen het schoolwerk of na het thuiskomen door even te relaxen, maar nu irriteren ze me eigenlijk alleen nog maar omdat je eigenlijk steeds ofwel vrienden nodig hebt ofwel heel lang moet wachten. Liever speel ik spelletjes op mijn iPad, daar kan ik me wél behoorlijk lang mee vermaken: mijn favorieten zijn op dit moment Stardom: The A List en Stardom: Hollywood, The Hunger Games Adventures, Jurassic Park Builder en Top Stylist. O ja, en Wordfeud hihi. Ook een leuk woordspel is trouwens WordOn.

♥ Voorbereidingen treffen voor september. Oké, klaar met de nutteloze tijdsbestedingen haha, dit is wat nuttiger. Sinds ik me officieel heb aangemeld voor de studie aan de HRO, krijg ik veel post met dingen die ik moet doen. Zo heb ik de financiële zaakjes al geregeld, een splinternieuwe pasfoto ingestuurd voor mijn Collegekaart (dat klinkt zo lekker studenterig haha), heb ik de online omgeving helemaal verkend – maar ik moet mezelf er nog wel regelmatig aan herinneren dat ik de schoolmail moet checken – en ben ik afgelopen donderdag nog op Startgesprek geweest met een docente en studieloopbaanbegeleider die mij al een tijdje helpt en begeleidt. Ook ben ik druk aan het mailen wat betreft ondersteuningen en voorzieningen, veel werk maar allemaal erg leuk!

Mijn kamer een metamorfose geven. Oké, metamorfose is wellicht wat overdreven omdat er niet zoveel is veranderd. Bij Ikea kocht ik onlangs een derde cd/dvd-kast omdat ik mijn collectie grote Disney-snowglobes een mooie nieuwe plaats wilde geven, want eerst stonden ze namelijk kriskras in mijn boekenkasten en dat wilde ik veranderen. De kast staat nu naast de kast met elfjes en daardoor is er een hele nieuwe plank vrijgekomen in mijn boekenkast, yay! Binnenkort zal ik een blog schrijven met foto’s van mijn verzamelobjecten.

♥ Lezen. Dit had ik me al heel lang voorgenomen: in mei slaagde ik erin om geen enkel boek uit te lezen en dat kan natuurlijk niet, dus besloot ik dat ik na alle hectiek van de examens lekker veel boeken zou gaan lezen. Momenteel zit ik op 13 boeken van mijn doel van 50 voor dit jaar, en in die 50 moet ook een aantal literatuurexemplaren zitten. Begin deze maand las ik De grote Gatsby en die had ik binnen een paar dagen uit: nu ben ik helemaal verslingerd aan Violet van Abigail Gibbs en op mijn iPad staan nog een heleboel andere boeken klaar om gelezen te worden. Ik lees nu met gemak honderd bladzijden per dag en dan gaat het lekker snel, haha.

♥ Vrijwilligerswerk doen. Omdat het voor mij lastig is om echt te werken, zoals bij de supermarkt achter de kassa of als Kruidvatmeisje, probeer ik zoveel mogelijk online tijdverdrijf te vinden en ook vooral nuttig tijdverdrijf. Dat lukt aardig: momenteel schrijf ik op vrijwillige basis voor drie websites. Ik laat mijn gedachten de vrije loop over het leven met beperkingen en een chronische ziekte op jongerenplatform Hoezo Anders, ik blog over alles wat te maken heeft met boeken en lezen op Nadelunch en ik schrijf ook boekrecensies en stukjes over lezen voor Books&Kisses!

♥ Series kijken. Jullie weten al dat ik verslaafd ben aan een hele riks Amerikaanse series, maar ook op Nederlandse televisie kijk ik tegenwoordig steeds vaker (nieuwe) programma’s waar ik anders niet op was gekomen. Naast mijn favoriete shows opnieuw bekijken op dvd, zoals Gossip Girl en Desperate Housewives, heb ik de afgelopen week ook vol spanning de miniserie The Kennedy’s gevolgd, met een prachtige performance van Katie Holmes als Jackie Kennedy. Momenteel volg ik met evenveel liefde Call the midwife, een serie die een heel intrigerend en pijnlijk beeld schetst van Londen in de jaren vijftig. En er gaat niets boven op Uitzending Gemist rondsurfen en afleveringen opnieuw bekijken van al lang geziene programma’s, zoals De Troon en Vier handen op een buik!

♥ Schrijven. Nu ik ook eindelijk weer tijd heb om te schrijven, ben ik daar lekker veel mee bezig: korte verhalen die ik had laten liggen verder uitwerken en mezelf testen en trainen in een poging beter te worden, en ook gewoon lekker urenlang achtereen rommelen met een verhaal om te kijken wat wel en niet werkt: gewoon omdat het kan, en hierbij hoort ook lekker aan mijn blog werken!

♥ Leuke dingen doen! Natuurlijk ook heel belangrijk: erop uitgaan om leuke dingen te doen. Dinsdag heb ik bijvoorbeeld een barbecue op school speciaal voor examenkandidaten, maar ook naar de bioscoop gaan met mama valt hier bijvoorbeeld onder. Oh, en ook afgelopen dinsdag, toen ik samen met mijn zus op visite ging bij een vriendin van haar om diens drie maanden oude dochtertje vast te houden. Een heerlijk warm, zacht, knorrend bundle of joy 

You may also like...

1 Comment

  1. Ah dit ga ik ook allemaal doen, haha! Heerlijk om lekker vakantie te hebben (of bijna dan, in mijn geval)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]