Ik heb heel lang niets moeten hebben van het non-fictiegenre: het leek me supersaai, bestaande uit biografieën van mensen die je niet kent en ellenlange, vage literaire lezingen over onderwerpen die je niet boeien. Maar op zeker moment ontdekte ik hoe breed het eigenlijk is en dat er ook héél veel interessante non-fictieboeken bestaan over onderwijs, persoonlijke groei, bloggen, schrijven, girlboss zijn… you name it. Tegenwoordig staan er maar liefst 23 non-fictieboeken op mijn plank (een speciale non-fictieplank, jawel) en noem ik dit graag ‘’lifestyleboeken’’: boeken die fijn zijn om door te bladeren, om te lezen als naslagwerk en die passen bij mijn interesses, die voor wat verrijking én verstrooiing kunnen zorgen. Maar welke boeken heb ik dan eigenlijk allemaal? Tijd voor een lijstje!

♥ Babe, you got this – Martje Havenkamp & Emile Sobels

Sinds het afstuderen voor mij relatief dichtbij komt, ben ik ‘’opeens’’ veel bezig met hoe mijn carrière er uit moet gaan zien en hoe ik mijzelf wil gaan profileren, hoe ik werkplekken en werkgevers ga vinden en of een eigen onderneming misschien iets voor mij is. Deze kant van het girlboss-zijn is me enorm gaan interesseren, en daarom sprak dit boek me ook meteen aan. Het is een verzameling van ervaringsverhalen, tips, adviezen, blunders en inzichten van ambitieuze vrouwen  op hun pad naar succes. Inspirerend en motiverend!

♥ Het Blogboek – Kelly Deriemaeker

Een boek dat echt al heel erg lang in mijn kast staat, over de ins en outs van het bloggen, inclusief een leuke lay-out en veel praktische tips en ideeën voor blogposts. Het lijkt me typisch zo’n boek om door te bladeren en te kijken wat ik eruit kan halen, maar dat is alleen maar leuk. Er is inmiddels ook al een nieuwe druk van verschenen, met een nieuwe vormgeving en geredigeerde inhoud, dus kun je nagaan hoe lang ik het al heb.

♥ #Girlboss – Sophia Amoruso

Dé girlbossbijbel! Hét girlbosslijfboek! In dit boek, dat grappig en gevat en stoer schijnt te zijn, vertelt een ambitieuze vrouw hoe zij haar onderneming startte en een girlboss werd, waarna over de hele wereld dat begrip en die lifestyle – want ja, dat is het eigenlijk wel – werden overgenomen. Ik weet eigenlijk niet of ik het écht interessant ga vinden, maar ik wil het wel heel graag lezen.

♥ Boeken van Meester Bart – Bart Ongering

Meester Bart geeft les op een vmbo-school in de mindere buurt van Amsterdam en schrijft op Tumblr en sociale media over de anekdotes en uitspraken van zijn leerlingen. Hij is een inspiratie voor me geworden op het gebied van de band met leerlingen (ik heb hem ook ontmoet, yay!) en ik heb twee boeken van hem in de kast staan. Meester Bart op zijn best is een verzameling van de columns die hij over zijn leerlingen schreef voor Trouw en Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al is een verzameling van de leukste leerlingenuitspraken. Allebei erg leuk om te lezen!

♥ Liever met lef – Dagmar Valerie

Een fijn, klein boekje over persoonlijke groei, alles uit het leven halen en lichtpuntjes verzamelen. Ik kende Dagmar al via haar blog en ik vind het heerlijk hoe persoonlijk en inspirerend ze schrijft en hoe ze haar eigen ervaringen gebruikt om tips en adviezen te delen met haar lezers, eigenlijk precies zoals ze ook op haar blog doet. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een hapklaar handboek voor self improvement en positiviteit!

♥ Boeken over schrijven

Als ik álle 23 de boeken moet uitlichten, wordt dit overzicht een beetje te lang, dus daarom doe ik het even een beetje summair. Ook schrijfboeken zijn volop vertegenwoordigd in mijn kast: ik heb een Handboek voor schrijvers dat al wel wat ouder is, maar volgens mij nog heel veel bruikbare handvatten en invalshoeken bevat. Van kort verhaal naar roman is een heel specifiek schrijfboek waarvan ik echt geen idee heb of het me iets gaat leren en Schrijven, kreng! van Lisette Jonkman lijkt me ontzettend leuk en heel laagdrempelig, maar wel mét tips van een bejubeld auteur met een toffe persoonlijkheid.

♥ Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman

Ik snap de titel nog niet helemaal, maar goed. Dit is een poëziebundel van Tim Hofman, de BNN-presentator. Ik vind hem altijd heel tof als ik ‘m op tv zie en ik ben de poëziewereld een beetje aan het verkennen (ik schrijf het soms, maar lees het eigenlijk nooit) dus dit lijkt me een mooie manier om te ontdekken of ik het wat vind! Overigens heb ik nog een poëziebundeltje in mijn kast staan: Het grote poezenboek, met allemaal versjes over katten van Annie M.G. Schmidt. Jeugdsentiment!

♥ Bullet journal: de handleiding – Kelly Deriemaeker

Bullet journalling is iets wat ik de laatste tijd heel erg leuk vind om te doen: ik geniet er echt van om in de weer te zijn met washitape, stickers, leuke kleurtjes en lay-outs en ik vind het experimenteren ook echt heel leuk. Het is wel duidelijk dat deze hype flink opgepakt wordt, want er verschijnen steeds meer boeken en blogs met dit onderwerp, waaronder ook deze handleiding. Ik weet niet of ik er echt iets aan ga hebben, want bullet journalling is typisch iets wat je op je eigen manier moet doen, maar een beetje inspiratie is wel altijd leuk!

♥ Echt, alles loopt op rolletjes

Een bijzonder boek: dit heb ik gekregen toen ik stageliep op mijn oude middelbare school. Het is een verzameling anekdotes van leerkrachten en leerlingen van de (mytyl)school, om het erf- en gedachtegoed van de school door te geven en te bewaren. Ik blader er zo nu en dan in, want er zitten echt hilarisch leuke stukjes tussen, maar echt gelezen heb ik het nog niet.

♥ Jongens, ik wil nu toch echt beginnen – Johan Goossens

Yay voor onderwijsboeken! Deze is van Johan Goossens, een MBO-docent die vertelt over zijn pogingen om succesvol klassen te managen en lessen te geven. Lijkt me erg grappig en interessant! Ik heb nooit echt de aspiratie gehad om op het MBO te gaan lesgeven, maar ik vind het wel een boeiende en belangrijke onderwijssector, zeker als je kijkt naar het onderwijs Nederlands dat er gegeven wordt.

♥ Altijd een Parisienne – Caroline de Maigret

PARIJS! Ik wist meteen dat ik dit boek wilde hebben toen ik het op internet zag, en ik kreeg het van mijn oma voor mijn verjaardag. Ook echt zo’n koffietafelboek, dat je doorbladert en waar je om glimlacht en waar je graag naar kijkt. Het gaat over he je je de lifestyle van een Parijse vrouw eigen maakt, wat betreft mode, mindset, eten, lopen enzovoorts. De auteur zegt ergens in het boek dat je het vooral met een korrel zout moet nemen, en dat maakt het extra leuk denk ik. Dit is één van de boeken in dit overzicht waar ik gewoon eens echt tijd voor wil maken.

♥ Verhalen uit het kinderziekenhuis – Mariette Middelbeek

Ik heb een aantal boeken over ziek zijn in mijn kast staan, waaronder Leef! van Laura Maaskant en Ziekelijk gelukkig van Janet Bouwmeester, maar dit is een ander soort boek. Het is een verzameling van verhalen van ouders en kinderen, maar ook personeelsleden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Het kinderziekenhuis was voor mij altijd een soort tweede thuis, en ik heb altijd een interesse voor dit soort verhalen behouden. Nog niet gelezen, trouwens.

♥ Het RAK-boek – Elise de Rijck

Ken je die werkboekachtige boeken ie tegenwoordig heel hip zijn, met invulvragen en opdrachten die je kunnen helpen in de richting van persoonlijke groei? Ik heb bijvoorbeeld ook Start where you are en Ik, notes to my future self in mijn collectie, omdat ik dit een hele leuke manier vind om aan mezelf te werken en omdat het vaak interessante herinneringen en inzichten oplevert. Het RAK-boek is een soortgelijk iets: het bevat heel veel ideeën voor spontane aardigheidsacties, oftewel random acts of kindness. Het zat een keer in een geschenkpakket en ik weet niet of ik er echt iets mee ga doen, maar hé… RAK zijn altijd leuk. Al is het maar als inspiratie voor hoe je een beter mens kunt worden, toch?

♥ Hoe lees ik? – Lidewijde Paris

Naast drie citatenboeken – eentje met citaten over lezen en boeken, eentje met citaten over religie en eentje met citaten van Oscar Wilde – heb ik ook dit leuke boekje over lezen an sich in mijn kast staan. Ik ben een keer naar een lezing van Lidewijde geweest en ze is niet alleen een ontzettend grappige en aardige vrouw, maar het is ook echt heel gaaf en bijzonder hoe zij leest, hoe ze een boek analyseert en verborgen boodschappen en technieken eruit plukt. Hoe lees ik? gaat daar ook over: ze vertelt precies hoe je in een boek kunt graven en spitten, het laag voor laag kunt afpellen, en dat lijkt me heel fascinerend. En leuk om in te zetten in het onderwijs!

Lees jij veel non-fictie?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat ontzettend leuk om jouw collectie met lifestyleboeken te zien. Zo te lezen zitten er heel wat pareltjes tussen en ook een paar boeken waar ik heel nieuwsgierig naar ben. Ik vind boeken als het RAK-boek ook altijd heel leuk om gewoon eens door te bladeren en ideetjes op te doen. En Meester Bart staat hoog op mijn lijstje om nog eens te gaan lezen 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Here we go! | Ik ga op reis en ik laat thuis…My Profile

    1. De boeken van Bart zijn echt heel leuk, zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]