img_8581

Dagmar Valerie is absoluut één van mijn favoriete bloggers: ik vind haar positiviteit geweldig, ik bewonder haar enorm omdat ze voor de volle honderd procent gaat voor wat ze graag wil en ze is gewoon echt een superlief en sprankelend persoon. Toen ze bekend maakte dat ze een boek  zou gaan schrijven, sprong ik zo ongeveer door het plafond van enthousiasme: ik wist dat ze het al heel lang graag wilde en ik wist ook dat een boek van haar gewoon heel erg goed zou zijn. Dat het ook nog eens een boek werd over persoonlijke groei en je dromen laten uitkomen, vond ik helemaal geweldig. Ik ging naar de boekpresentatie in Utrecht, waar ik Dagmar eindelijk écht ontmoette – en wat is ze onwijs lief en leuk! – en niet lang daarna begon ik in het boek… dat ik in één avond uitlas!

Persoonlijk verhaal

Liever met lef is Dagmars persoonlijke verhaal waarin ze vertelt over haar ziekte, haar eigen zoektocht naar geluk en de queeste die ze heeft ondernomen om haar eigen dromen te laten uitkomen. Dat is ook waar het boek vooral over gaat: in ongeveer 130 bladzijden en 11 hoofdstukken helpt ze je bij het nadenken over je eigen dromen en verlangens, het maken en plannen van je bucketlist en het vieren van je successen. Met opdrachten en denkmotivaties word je gestimuleerd om er ook echt mee aan de slag te gaan en voor je het weet is het boek al uit en zit je boordevol motivatie en enthousiasme!

Leest als haar blog

Als je Dagmar net als ik kent van haar blog, dan zul je heel veel van By Dagmar Valerie herkennen in de schrijfstijl. En dat zorgt ervoor dat Liever met lef zo ontzettend fijn leest: het is alsof Dagmar naast je zit en een (soms humoristisch) heart to heart-gesprek met je voert onder het genot van een kop thee. Het boek leest alsof ze het speciaal voor jou heeft geschreven en je merkt gewoon dat ze jou als lezer echt heel graag wil helpen, steunen en motiveren om het geluk te ervaren dat zij ook ervaart. Maar Liever met lef is ook zo bijzonder omdat het echt over Dagmar zelf gaat: ze spreekt enorm openhartig over haar gezondheidsproblemen, haar persoonlijke struggles, over de obstakels die ze heeft moeten overwinnen en de lessen die ze – the hard way – heeft geleerd. Het is eerlijk, maar doordat Dagmar zich echt heel kwetsbaar opstelt krijgt het ook een heel mooie en gevoelige lading.

img_8583

Herkenning en bevestiging

Veel van wat Dagmar beschrijft over wat ze heeft geleerd, maar ook over haar waarden en positiviteit was tijdens het lezen heel herkenbaar voor mij. Het voelde soms alsof ik het precies zo had kunnen schrijven en dat maakt het heel echt en levendig. Daarnaast geeft veel van de inhoud ook een stukje bevestiging: ik kwam erachter dat ik veel van Dagmars tips voor een gelukkig en doelgericht leven al toepas! Het boek is eigenlijk een soort steuntje in de rug, maar het kan je ook doen inzien dat je eigenlijk al goed bezig bent met hoe je in het leven staat en dat is ook heel fijn.

img_8589

Inspiratie

Het grootste deel van Liever met lef bestond voor mij toch wel uit een hele mooie dosis inspiratie. Het is zo krachtig hoe Dagmar haar inzichten en ervaringen beschrijft, veelal op basis van echt mooie en goed gekozen quotes en soms met verwijzingen naar boeken of zelfs blogs die voor haar inspirerend waren. Wat ze beschrijft werkt echt inspirerend omdat het je aan het denken zet over hoe jij de dingen zelf dan ziet en aanpakt, én het motiveert je om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. De opdrachten zijn de ene keer klein en de andere keer wat groter: Dagmar vraagt je bijvoorbeeld niet alleen om een bucketlist te maken, maar ook om op te schrijven waarom je trots op jezelf bent, wat geluk voor jou betekent en wat je tegen je toekomstige ik zou willen zeggen. Ook gewoontes en angsten komen aan bod.

img_8586

Confronterend

En daar komt ook een stukje confrontatie om de hoek kijken: het is goed mogelijk dat je Liever met lef leest en erachter komt dat je op sommige fronten echt nog wel kunt werken aan jezelf. Zo voelde ik het ook: tijdens het lezen besefte ik bijvoorbeeld dat ik sommige dingen, zoals me niet gek laten maken door angst en onzekerheid, soms nog best lastig vind. Maar doordat het eigenlijk heel positief blijft en Dagmar met haar fijne down to earth-schrijfstijl ook laat zien dat het niet altijd maar zonneschijn en confetti kan zijn, dat off-days en onzekerheden ook oké zijn, is het op een mooie manier confronterend. Het confronteert je met dingen waar je aan wílt en kúnt werken, met het zoeken naar manieren en het nadenken over wat je wilt en wat je zou kunnen doen.

Mijn bucketlist

Zo heb ik dankzij Liever met lef eens écht nagedacht over wat er op mijn bucketlist staat en de mooie kaart van Dagmar (die ik kreeg tijdens de boekpresentatie) meteen ingevuld. Want dat is wat het boek voor mij vooral heeft gedaan: het heeft me doen inzien dat ik echt al goed bezig ben met hoe ik aan mezelf werk, maar me ook doen inzien wat ik nu eigenlijk écht zou willen in mijn leven. En dat zijn best wel verrassende dromen gebleken die, als ik ernaar kijk, mijn hart écht sneller doen kloppen bij het idee ze te laten uitkomen. Het feit dat ik ze zo op een rijtje heb staan – en natuurlijk, wie weet veranderen ze nog wel in de loop der jaren – voelt best wel bijzonder!

img_8592

Conclusie

Liever met lef is een ontzettend fijn boek dat heerlijk leest: het blijft luchtig en positief, maar laat je wel écht tot mooie inzichten komen waar je iets aan hebt. De vormgeving is fris en fijn om naar te kijken en ondanks dat Dagmar zichzelf soms een beetje herhaalt of haar verhaal iets té lang uitrekt, is het vooral een boek waar je op je eigen manier iets uit kunt halen. Mij heeft het in ieder geval enorm gemotiveerd en geïnspireerd!

Liever met lef | Dagmar Valerie | Uitgeverij Kok | 138 bladzijden | september 2016 | 9789043527224 | ebook en paperback | recensie-exemplaar | Goodreads | Bol.com | Blog |

14485116_1122699854462445_7734179624650995429_n

Ga jij Liever met Lef lezen?

You may also like...

4 Comments

 1. O, klinkt als een interessant boek! En ik ga ook eens checken of ik haar blog al volg… klinkt wel bekend, maar kan haar niet zo goed voor me halen.
  Jacqueline onlangs geplaatst…10x waar ik trots op benMy Profile

 2. Ah, wat een mooie review! Ik wil haar boek ook graag hebben. Het lijkt me zo fijn. 🙂
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Steuntje in de rug kaarten – winactieMy Profile

  1. Het is zeker een aanrader! <3

 3. Ik vond het heel erg jammer dat ik niet naar haar boekpresentatie kon omdat ik net die dag ziek was geworden. Wel had ik het boek meteen aangeschaft en heb ik het een paar weken geleden gelezen. Ik vind Dagmar ontzettend inspirerend als blogger maar door haar boek heb ik er nog meer wijze lessen uitgehaald die ik dagelijks meeneem.
  Kelly onlangs geplaatst…Wat is je signature look?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]