14-lievelingsboeken

We hebben nog tweeënhalve maand te gaan voordat we de 6 in het jaartal alweer in een 7 moeten veranderen en ik heb al 70 boeken gelezen. Geen grapje: 70 exemplaren leesvoer, 70 heerlijke leeservaringen. Ik heb technisch gesproken nog 20 boeken te gaan om mijn doel van 90 boeken te halen, maar de laatste tijd let ik niet meer op hoe snel of hoe veel ik lees: ik lees puur om het lezen, ik geniet er ten volle van en dat vind ik heerlijk. Maar… bijhouden welke boeken van dit jaar tot mijn favorieten zijn gaan behoren, vind ik wél heel leuk om te doen. En dat zijn er ook al 18: boeken die me waarschijnlijk echt zullen bijblijven, boeken waar mijn hart nog steeds vol van is… en die lijst wil ik graag met jullie delen!

Misschien ooit – Colleen Hoover

Dit boek heeft mijn hart echt veroverd en ik ben er nog steeds verliefd op. Het is zo onwijs mooi geschreven, vlot maar ook echt met diepgang, en het verhaal raakte me enorm. Het gaat over een dove jongen die muziek maakt en een meisje dat teksten voor hem gaat schrijven en dan ontstaat er zoiets prachtigs tussen hen… er hoort een daadwerkelijke soundtrack bij en oh, het is gewoon magisch.

Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Over magisch gesproken, dat is dit boek ook. Iets letterlijker, welteverstaan: dit eerste deel in de Vuurvogel-trilogie gaat over reizen tussen dimensies en dat is zó gaaf uitgewerkt! Echt enorm gedetailleerd en helder, maar ook zo sfeervol en intrigerend. Ik heb echt genoten van de verschillende dimensies en hoe de personages en verhaallijnen zich daardoor ontwikkelen, het idee fascineert me gewon mateloos.

Een leven na jou – Jojo Moyes

Ook al miste ik Will enorm in dit vervolg op Voor jou (een boek dat tot mijn liefste lievelingen behoort) het is wel weer een mooi verhaal. Aangrijpend, hartverscheurend en toch ook hartverwarmend en gewoon zo’n heerlijk comfortzone-boek waar je helemaal bij kunt wegdromen. Superfijn.

De jongen op de berg – John Boyne

Kennen jullie De jongen in de gestreepte pyjama? Nee? Ga je dan schamen en ga vooral dat boek lezen! Het is een fantastisch verhaal over een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dit boek is bijna nog beter. Het gaat over een jongetje dat opgroeit in het gezelschap van Hitler en het is zó heftig en zó goed geschreven… echt, de rillingen zullen je over de rug lopen.

Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Een dun boek, maar het verhaal over de vrijzinnige en toch beschadigde Tess is zo mooi! Ik herkende mezelf in haar levenslust en haar vrijheid en haar passie voor taal, maar ik vond het ook enorm mooi om over haar te lezen. Door dit boek is mijn interesse in poëzie ontluikt en oké, ik zou daar echt nog méér mee moeten doen, maar dit boek is een vette aanrader.

Haar dag – Gayle Forman

Volgens mij heeft Gayle geen enkel boek geschreven dat ik niet prachtig vind. Deze is ook weer zo tof, over twee jongeren die elkaar per toeval ontmoeten en volledig spontaan besluiten naar Parijs te gaan. Ja, Parijs. Het barst van de mooie momenten en intens mooie passages over liefde en het leven en er zit zo’n mooie identiteitsontwikkeling in en nou ja, PARIJS.

Twintig regels liefde – Rowan Coleman

Deze schrijfster doet absoluut niet onder voor Jojo Moyes. Het boek gaat over een verpleegkundige in een verzorgingstehuis die brieven schrijft voor haar stervende patiënten. Die brieven lees je ook echt en er zit zo’n mooie verhaallijn in, de perspectieven zijn veelzijdig en het is echt heel mooi. Treurig, maar toch ook liefdevol en heel warm. Echt mooi.

Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

Dit is zo’n snoeperig boek. Het is schattig en lief en romantisch en toch heeft het diepgang. Ik kon mezelf echt herkennen in Lara Jean: ze schrijft liefdesbrieven aan al haar ex-vriendjes om haar liefdesverdriet te verwerken en dat is echt iets wat ik zelf ook zou doen. Het is zo leuk om te ontdekken wat dan liefde is en hoe dan en zo, en het is echt zo’n meisjesboek zoals je die vroeger had, maar dan in een modern jasje. Zo leuk.

Tweedehands vleugels – Vanessa Gerrits

Dit boek was echt een verrassing voor mij! Het is een soort fantasy, want het gaat over beschermengelen en dat is zó mooi beschreven dat ik er echt in ging geloven. Het is romantisch en er worden echt mooie thema’s gebruikt waardoor je weer aan het denken wordt gezet en natuurlijk zit er spanning en een beetje verboden liefde in… echt een heel goed boek!

Dingen die we zeker weten – Jessi Kirby

Veel mensen waren hier best negatief over, maar ik vond het juist een heel mooi boek. Het heeft mijn emoties zo ongeveer gesloopt, maar dat is vaker een goed teken dan een slechte, haha. Het gaat over een meisje wier vriend is overleden en zijn organen zijn gedoneerd, en ze gaat op zoek naar de jongen die zijn hart heeft ontvangen. Echt, mijn hart heeft overuren gedraaid tijdens het lezen want er zitten zo veel mooie elementen in: citaten en feiten over het hart die perfect bij het verhaal passen, een mooie wisselwerking… absoluut de moeite waard. Verborgen pareltje.

Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling

Alweer een verrassend goed boek! Ik lees niet zo vaak sciencefiction, maar toch heb ik inmiddels al twee boeken uit dit genre gelezen (deze en Duizend stukjes van jou) en ik ben er inmiddels echt wel enthousiast over. Dit boek gaat over het leven aan boord van een ruimteschip dat op zoek is naar nieuw leven. Er zit iets te veel puberliefde in naar mijn smaak, maar het is wel echt goed neergezet en de schrijfstijl is heel goed.

img_8438

Did I mention I love you? – Estelle Maskame

Ik verwachtte hier heel weinig van – een oppervlakkig flutverhaaltje eigenlijk – maar het was zó goed! De personages zitten zo realistisch in elkaar, de verhaallijn was veel minder voorspelbaar dan ik dacht en de hele plot over een meisje dat verliefd wordt op haar stiefbroer en in zijn wereld van de rijke LA-elite terecht komt, heeft gewoon echt diepgang. Echt goed!

Onbereikbaar – Rebecca Yaros

Ik vond Onverminderd van deze schrijfster al heel goed, maar deze is absoluut nog mooier. Het gaat over een jonge vrouw met een hartaandoening die aan een bucketlist werkt en nog rouwt om de dood van haar zus en een jonge man die in het leger zit en zijn eigen struggles heeft… en het is zo mooi. Het rukt je hart eruit en stopt het vervolgens weer terug en oh boy, het is zo mooi. Zo romantisch, zo heftig, zo intens, zo goed doordacht, zo heerlijk om te lezen. Zo fantastisch goed.

Ik wist het – Chantal van Gastel

Hallo, Nederlandse Jojo Moyes! Ik had weinig ervaring met Chantal, maar dit boek vond ik echt heerlijk. Het verhaal over een bloemiste met een bijzondere gave heeft me echt vermaakt, net als de leuke magische dingetjes die erin zitten en gewoon hoe aandoenlijk het hele plaatje is. Echt zo’n fijne, warme feelgoodroman. Tip: lees ‘m rond de kerstperiode!

Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Dit boek is een soort psychologische YA-roman en in het begin vond ik het vooral heel goed door het realisme waarmee de hoofdpersoon (die een ziekte heeft waardoor ze allergisch is voor de wereld en altijd thuis zit) was neergezet. Er zitten kunstdingetjes tussendoor en ik vond het echt goed geschreven. Maar tegen het eind volgt er een twist en die is zo. Goed. Doordacht. Echt, complete mindblow. Zo goed.

De Prinses – Kiera Cass

Ik heb me onlangs toegelegd op het lezen van de gehele Selectie-serie en dat was heerlijk. De Prinses, het vierde boek, vond ik echt het mooiste boek in de hele reeks: het verhaal over de troonopvolgster is verfrissend en zij als personage is zo goed neergezet in het wereldje dat het gewoon perfect klopt allemaal. Een heerlijk boek dat ook echt ergens over gaat, zo mooi.

Elke dag maandag – Jessica Brody

Dit is een boek dat ik echt heel erg leuk vond om te lezen en waar ik me enorm mee heb vermaakt! Het gaat over een meisje dat één maandag steeds opnieuw beleeft omdat ze bepaalde dingen moet fixen, en daarbij moet ze zichzelf steeds opnieuw uitvinden en dingen leren en dat vond ik heel leuk bedacht en uitgewerkt. Lekker kleurrijk, grappig, vrolijk en met een diepere laag. Hou ik van!

54 minuten – Marieke Nijkamp

Hebben jullie al gehoord over deze nieuwste YA-sensatie? Een Nederlandse schrijfster die eerst bekend werd op de Amerikaanse bestsellerlijsten en vervolgens hier, en haar boek over een schietpartij op een Amerikaanse school is gewoonweg fenomenaal. Zo intens, zo bijzonder goed geschreven, zo hartverscheurend en zo echt… ik kan er nog steeds niet goed over uit. Echt enorm goed.

Wat zijn jouw lievelingsboeken van 2016 tot nu toe?

You may also like...

6 Comments

 1. Wauw, wat heb je veel gelezen! Leuk om je meningen over de boeken te lezen! Naar Chantal van Gastel ben ik ook erg benieuwd, maar ik ‘moet’ eerst nog ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ en ‘Voor jou’ lezen. Ben benieuwd!
  Romy onlangs geplaatst…Geen gezichtsverzorging? Ik ga mijn leven beteren!My Profile

  1. Voor jou is zooooo mooi! <3

 2. Ik heb er van jouw lijstje nog geen enkele gelezen, maar ga deze blogpost wel bijhouden want er staan er wel een aantal tussen die me aanspreken.
  Ik ben nu The marble Collector van Cecelia Ahern aan het lezen. Vind ik ook een zalige schrijfster en heb volgens mij al ongeveer alles van haar gelezen.
  Lies onlangs geplaatst…Last van keuzestress?My Profile

 3. Ik heb laatst Tienduizend Hemels Boven Jou, het vervolg op Duizend Stukjes Van Jou, gelezen. Ik denk dat je dat verhaal ook wel zal kunnen waarderen! Verder ben ik het 100% eens met wat je over Misschien Ooit zegt, en ik hoop vandaag te kunnen beginnen in 54 minuten 😀
  Inge onlangs geplaatst…Recensie: De GracesMy Profile

  1. Jaaa, Tienduizend hemels ga ik binnenkort lezen!

 4. Super leuk om te lezen. Er staan een aantal boeken tussen die mij zeker aanspreken, dus dank je wel!!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk | VakantieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]