Afgelopen maand toerde ik met mijn ouders drie weken lang door Noord-Italië en de Italiaanse en Franse Rivièra, langs fijne campings, indrukwekkende steden en mooie dorpjes. Omdat mijn reisverslagen snel ontzettend lang worden en ik zo langzamerhand een nieuwe passie heb ontdekt voor het geven van reistips, leek het me leuk om mijn reis dit keer in een serie artikelen in beeld te brengen: met mooie foto’s en praktische tips voor de hotspots die ik ontdekte en geweldig vond! Schrijven is namelijk herbeleven, en niets leuker dan een tof verslagje om later nog eens terug te lezen! Vandaag het eerste deel van onze reis: het noorden van Italië, en dan vooral Milaan en omgeving.

Milaan: shopping the sights

Onze eerste echte bestemming was Milaan, waar we uiteindelijk prima weer hebben gehad en een paar heerlijke dagen hebben doorgebracht. Kaartjes voor de Laatste Avondmaal-schildering lukten niet – daar moet je echt een jaar van tevoren voor reserveren of zo – maar we hebben ons uitstekend vermaakt met een shopping spree en de wat minder bekende bezienswaardigheden! Milaan is namelijk niet supergroot, maar er hangt wel een ontzettend leuke mondaine ambiance, je kunt er heel fijn mensen kijken en alles is een beetje decadent en hip. Een stad waar ik me altijd op slag thuis voel, ondanks de drukte.

Uitgaanswijk Navigli

 Zin om na een dagje sightseeing tussen de echte Milanezen te eten of uit te gaan? Ga dan naar de buitenwijk Navigli: hier vind je onwijs schattige straatjes langs Venetiaans aandoende grachtjes en kanaaltjes. Het stikt er bovendien van de leuke barretjes en restaurants, en je kunt er heerlijk flaneren en mensen kijken, echt een aanrader! Pas wel op, want parkeren is bijna onmogelijk als je geen bewoner bent.

 

Duomo di Milano

Heel eerlijk? De kathedraal van de stad is aan de buitenkant in mijn ogen veel mooier dan aan de binnenkant. Sowieso is het Piazza Duomo een absolute must-visit, al was het maar om een Instagram-kiekje te maken met de imposante gotische kerk en de talloze duiven. Binnen is het sober, maar groots. Let op dat er tassencontrole is en dat het er vaak superdruk is.

Castello Sforzesco

Milaan was in vroeger tijden natuurlijk een enorm belangrijke stad en het Castello Sforzesco is waar eeuwenlang de hertogelijke familie verbleef. Tegenwoordig is het een enorm complex waar diverse musea in gehuisvest zijn: je kunt op het terrein rondlopen zonder ticket en alleen dat is al de moeite waard door de vele poortjes, binnentuinen en mooie architectuur. Kijk zeker even welke tentoonstellingen er zijn: de expositie met overblijfselen uit het Sforza-interieur is wel erg boeiend. Tegenover het complex is ook een leuke winkelstraat.

Galleria Vittorio Emmanuel

Kom je naar Milaan om te shoppen? Als je wat meer te besteden hebt, maar ook als je je wilt vergapen aan een Parijsachtig interieur en de crème de la crème van de modewereld is deze winkelpassage erg leuk. Het is er druk, maar in de straten eromheen vind je ook erg lekkere restaurantjes én de meer betaalbare winkels. Gelegen aan het Piazza Duomo en dus niet te missen.

Teatro della Scala

Dit vond ik absoluut het leukste aan Milaan: het beroemde operatheater waar nog steeds prestigieuze opera- en balletstukken worden opgevoerd. Een kaartje is niet duur en je krijgt dan toegang tot een grote expositie over de theatergeschiedenis, inclusief kostuums en tal van portretten van belangrijke acteurs, schrijvers en dergelijke. Het leukste is echter de luxueuze foyer én het feit dat je vanuit een loge de geweldig mooie theaterzaal kunt bekijken! Absoluut een aanrader dus als je het meer culturele Milaan wilt ontdekken.

Kamer van Koophandel

Wil je een onderneming beginnen in Italië of zoek je gewoon een leuk terrasje tussen de winkels en met een mooi uitzicht op de Duomo, vergezeld van straatmuzikanten? Loop dan de Via Meravigli in: het gebouw van de Italiaanse Kamer van Koophandel is mooi om te fotograferen en het is ook echt een gezellige straat. Wij sloten er de dag af en dat beviel prima! Leuk is ook dat je in de Italiaanse grote steden niet alleen entree betaalt om op een terras iets te drinken, maar dat je, als je dit om een uur of vijf doet, vaak ook een bordje met wat hapjes krijgt waarmee ze je hopen over te halen te gaan dineren.

Bergamo: oud en authentiek

Na twee dagen door Milaan te hebben gestruind hadden we het wel weer een beetje gezien, maar we wilden wel graag nog iets in de omgeving doen. Dat werd Bergamo, een prachtige middeleeuwse stad waar je misschien niet snel aan denkt, maar waar wel onwijs veel moois te vinden is als je er de tijd voor neemt en je de kleine straatjes bezoekt.

Citta Alta en de stadsmuur

Bergamo bestaat uit een modern deel met veel villa’s en appartementencomplexen en – naar het schijnt – toffe winkelgebieden, en daarboven de oude stad. Parkeer je auto boven bij de stadsmuren: je hebt daar een leuke promenade die langs de muur loopt en van waaruit je kunt uitkijken over het nieuwere deel van Bergamo. Loop vervolgens de oude stad in, die barst van de kronkelstraatjes, poortjes, pleintjes en torentjes: het is een stadje met geheimen en verrassingen en dat is onwijs leuk!

Piazza Vecchia

Dit plein vormt het hart van de stad: je vindt er het oude bibliotheekgebouw dat nu een mooi punt vormt voor als je het plein wilt fotograferen en ook de andere gebouwen zijn het bewonderen waard. Er grenzen terrasjes aan en je kijkt je ogen uit: erg leuk om even op dit pleintje pauze te nemen! Bovendien loop je van hieruit meteen door naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Bergamo.

Basilica di Santa Maria Maggiore en Duomo di Bergamo

Deze twee kerken staan op hetzelfde pleintje en zijn allebei ontzettend indrukwekkend. Je loopt er zo in en bij binnenkomst is de pracht en praal en grandeur overweldigend mooi: je kijkt je ogen uit naar het goud in de basiliek en ook de fresco’s en wandkleden in de kathedraal zijn adembenemend. Bij de basiliek zit ook de Cappella Colleoni en je kunt er zo een halfuur rondlopen voor je alles hebt gezien. Ik bezichtig graag kerken, maar vergeet snel hoe ze er ook alweer uitzagen… dat zal bij deze twee echter niet snel gebeuren. Mooier zelfs dan de Milanese dom. Tip: gebruik de zoomfunctie van je camera om te zien wat er precies op de fresco’s op het plafond staat en neem de tijd om alles te fotograferen wat je mooi vindt: absoluut de moeite waard!

Met de kabelbaan naar het fort

Wil je nog meer zien van de oude stad? Net buiten de muren vind je een kabeltreintje dat je in een minuutje of tien naar boven voert, naar de overblijfselen van een oud fort. Het is er absoluut prachtig vanwege het uitzicht en de kronkelende straatjes langs datzelfde uitzicht: eenmaal boven – want het fort bevindt zich op een steile helling – kun je via bruggetjes en trappetjes het terrein verder verkennen, maar binnen is niets meer te zien. Leuk als je van wandelen en ontdekkingstochten houdt, en het maakt een bezoek aan de stad wel echt compleet!

Rolstoeltoegankelijkheid

Ik probeer zelf altijd veel op te zoeken over of bezienswaardigheden rolstoeltoegankelijk zijn om zo teleurstellingen te voorkomen, maar bij Milaan en Bergamo ben ik alleen maar positief verrast! Alle in Milaan genoemde bezienswaardigheden zijn volledig toegankelijk, stafleden zijn uiterst vriendelijk en je betaalt vrijwel niets voor een ticket als je in een rolstoel zit of begeleider bent. In Bergamo zijn de kerken ook te bezichtigen voor mindervaliden en zelfs de kabeltrein heeft een rolstoelplek. Het fort is, vanwege de trapjes en bruggetjes, wat minder handig – maar je kunt er in elk geval komen. Heel goed geregeld!

Ben jij wel eens in Milaan en omgeving geweest?

 

You may also like...

4 Comments

  1. Wij zijn tijdens een vakantie in Noord Italië een dagje naar Milaan geweest en ook ik was blij verrast met hoe toegankelijk het daar was. En als ik je foto’s zo zie, is er nog veel meer moois te zien. Misschien toch maar eens teruggaan…
    Jacqueline onlangs geplaatst…Comfortabele en zomerse klaprozenjurkMy Profile

    1. Het is echt een stad waar het goed geregeld is inderdaad!

  2. Prachtige foto,s Vivian !🦋🦋

  3. Fijn dat het er zo rolstoelvriendelijk is. Het ziet er mooi uit op de foto’s!
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | De Zielenbreker, Rico en Het beste van Adam SharpMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]