Genua is een ontzettend populaire stad in de Italiaanse streek Ligurië – ook wel de Italiaanse Rivièra genoemd – en een stad die al hoog op mijn travel bucketlist stond sinds ik er tijdens mijn eerste geschiedenisles in de brugklas over leerde. Het was – volgens mij – letterlijk de eerste paragraaf in het geschiedenisboek, over het ontstaan van de handel in het Europa van de middeleeuwen en dat vond ik toen al zo vreselijk interessant dat de stad me magisch leek. En, zodra ze je voor zich gewonnen heeft, is Genua dat zeker: er is in één dag alleen al onwijs veel te zien en te doen, en je zult er niet snel genoeg van krijgen.

Wijk Pegli

We hadden het geluk dat onze camping echt midden in de Genuese buitenwijk Pegli lag. Dit was vroeger een kuuroordwijk en dat is nog goed terug te zien: een promenade voert langs een strand met zwart korrelzand en de pastelkleurige en vooral heel elegante gebouwen zijn een absolute lust voor het oog! Wij troffen hier op zondagmiddag een levendige markt met veel regionale producten aan, en het is echt een prachtige promenade. ‘’Gaan jullie maar over die markt flaneren, dan ga ik alles hier fotograferen’’, zei ik dan ook enthousiast tegen mijn ouders voor ik er lustig op los klikte met mijn iPhone. De koepelkerk die tussen de gebouwen staat maakt het totaalplaatje van deze enorm fotogenieke Piazzale Edoardo Malachina helemaal af. Aanrader!

Via Garibaldi

Het mooiste en meest verrassende aan Genua is absoluut deze brede en lange straat die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De straat stond voorheen bekend als het Strada Nuova-blok en huisvest een flink aantal van de ruim veertig stadspaleizen die in de zestiende eeuw werden gebouwd. Deze Palazzi dei Rolli dienden als verblijfplaats voor rijke en machtige families die een bezoek brachten aan Genua. De Via Garibaldi is vooral indrukwekkend: in veel paleizen zitten kantoren, maar sommige zijn ingericht als musea en bij een aantal kun je gewoon naar binnen lopen. Het resultaat? Grootse ontvangsthallen en weelderige binnenplaatsen die een erg mooi idee geven van hoe men destijds leefde.

Piazza di Ferrari

Wat ik zelf zo leuk vind aan Genua is dat het een stad is van vele gezichten: enerzijds is er een prachtig middeleeuws centrum en anderzijds zie je in de Via Garibaldi en op het Piazza di Ferrari de allure van de renaissance terug: barokke bouwstijlen en een Parijse ambiance zwaaien dan de scepter. Piazza di Ferrari is groot, wordt omringd door deze gebouwen en een gigantische fontein vormt het middelpunt: je komt er al snel als je de Via Garibaldi uitloopt en het is met recht het hart van de stad waar je prachtige plaatjes kunt schieten.

Historische centrum

Achter Piazza di Ferrari ga je een heel ander stadsgedeelte in: van plat wordt het steil en heuvelachtig en de barokperiode maakt plaats voor de middeleeuwen. Hier is het veel minder ordelijk en al helemaal niet modern: welkom in de oude stad van Genua! Je vindt hier geweldige oude straatjes en nog leukere steegjes: de toch al onooglijke winkeltjes en restaurantjes zitten goed verstopt en kijk vooral om je heen om de leukste doorkijkjes te ontdekken. Het is niet groot, maar je kunt er wel heel goed verdwalen en elke hoek die je omslaat, elk straatje dat je uitloopt, kan weer iets nieuws en verrassends te bieden hebben. Enorm leuk! Op allerlei plekken loop je bovendien dit oude centrum in en uit.

Winkelen onder de paraplu’s

Ken je die leuke Instagramkiekjes van straten met een kleurrijk dak van paraplu’s? Het lijkt er soms op dat het onmogelijk is om met voorbedachten rade zo’n straat te vinden tijdens je reis, maar ik had het geluk dat ik er onverwachts op stuitte. In de Via Garibaldi vind je een aantal steegjes die naar beneden lopen onder zo’n parapluplafond, en als je deze straat uit loopt kom je al snel in een – vrij duur – winkelgebied. Daar is het één en al paraplu’s als je naar boven kijkt en dat loopt door tot vlak voor Piazza di Ferrari. Ontzettend leuk en vrolijk en perfect voor foto’s! Mocht je wat beter willen weten waar je deze ombrelli colorati kunt vinden: in 2018 (ter ere van bloemenfestival Euroflora) zijn de Via Roma, Via XXV Aprile, Salita Santa Caterina, Galleria Mazzini en Via XXII Ottobre waar je wezen moet.

Wijk Boccadasse

Naast Pegli heeft Genua nog een kleurrijke buitenwijk: een eindje buiten het centrum vind je Boccadasse, de oude visserswijk van Genua. Je kunt hier komen via de Corsa d’Italia, een boulevard waarlangs je ook kunt parkeren. Via een ontzettend steil steegje loop je naar beneden, recht het haventje annex strandje met kleurrijke huisjes in. Nog een paar straatjes en je hebt het wel gezien, maar het is echt ontzettend leuk. Voor een mooi uitkijkpunt loop je het steile steegje weer uit en daar om de hoek vind je een verhoogd punt dat Boccadasse in al haar glorie laat zien. Hierna kun je zeggen: nu heb ik Genua écht van alle kanten gezien! Had je me verteld dat we in één van de Cinque Terre-dorpjes waren, dan had ik je ook zo geloofd.

Stadspoort en Casa di Colombo

Vind je een beetje klimmen niet erg en wil je graag tijdens het dalen van een mooi uitzicht genieten? Loop dan vanaf Piazza di Ferrari omhoog naar de middeleeuwse Porta Soprana-stadspoort: als je daaronderdoor gaat, vind je ook het geboortehuis van Columbus. Wij zijn daar niet in geweest omdat het ons werd afgeraden, maar een beetje zoeken op internet leert me dat een ticket voor het huis ook toegang geeft tot het beklimmen van de toren: het is dus maar net wat je wilt. Als je vanaf de poort in elk geval weer naar beneden loopt, heb je een adembenemend uitzicht op het lager gelegen Genua en de oude stad. Alsof je in een romantische film zit!

Palazzo Reale

Ik moet toegeven dat ik vrij weinig weet over de geschiedenis van Italië, maar mede door een bezoek aan het koninklijk paleis van Genua kwam ik tot het besef dat het heel lang een verzameling hertogdommen is geweest voordat het pas in de negentiende eeuw één koninkrijk werd. Dat heeft ook niet lang geduurd, want na de Tweede Wereldoorlog – de laatste koning onderhield banden met de nazi’s – werd het voorgoed een republiek. Dit paleis herinnert aan de monarchieperiode met prachtige appartementen in een Versailles-achtige ambiance, inclusief spiegelzaal. Ook de appartementen van Napoleon zijn de moeite waard. Groot is het niet, leuk wel!

San Lorenzo Catedrale

Er zijn meer kerken in Genua, maar de San Lorenzo-kathedraal is toch wel de belangrijkste. Het is een erg sobere kerk, maar sommige hoekjes zijn dat juist weer helemaal niet en dat maakt het erg de moeite waard om hier rond te kijken. Als je geïnteresseerd bent in christelijke relikwieën: in het museum van de kathedraal wordt een schaal tentoongesteld die door Jezus zou zijn gebruikt tijdens het Laatste Avondmaal. Ik heb ‘m zelf niet gezien, want het museum was niet rolstoeltoegankelijk, maar de kerk is sowieso een bezoekje waard.

Assensoro Casteletto Levanto

Nog geen genoeg van deze magische stad? Ga dan naar dit station van het openbaar vervoer: voor een luttel bedrag brengt een lift je naar een prachtig park dat een weids uitzicht biedt over de stad. Het is een autovrije zone en je kunt er van alles zien: de stadspaleizen, maar ook de kleurrijke huizen tegen de berg en eigenlijk het hele centrum. Erg leuk om je dag mee af te sluiten!


Rolstoeltoegankelijk Genua

Genua scoort absoluut hoog op de rolstoeltoegankelijkheidsschaal! De paleizen in Via Garibaldi zijn niet allemaal toegankelijk door de soms hoge drempels, maar het koninklijk paleis, de San Lorenzo en de lift naar het panoramapunt zijn dat wel. Als je steile steegjes en kleine treetjes oké vindt is het historische centrum ook prima te doen, en de boulevards zijn eveneens heel vlak en rolstoelvriendelijk. Je kunt je prima redden als invalide in deze stad en dat is enorm fijn, want het is absoluut een aanrader!

Ben jij wel eens in Genua geweest?

You may also like...

3 Comments

  1. Genieten met een hoofdletter G zo te zien. Wat een prachtige foto’s!

    1. Dat was het absoluut <3

  2. Nooit geweest, maar ziet er prachtig uit zeg!
    Jacqueline onlangs geplaatst…Wat als het werken straks echt niet meer gaat?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]