9200000057187059Jij hebt toch ook wel eens van die rotdagen gehad? Van die dagen waarop je wekker niet afgaat, je geroosterd brood zowat in de fik vliegt en je veel te laat bedenkt dat al je kleren kletsnat in de trommel van de wasmachine zitten? Dan kom je een kwartier te laat je school binnengedenderd in de hoop dat niemand ziet dat je haar lijkt op dat van de vrouw van het Monster van Frankenstein, en hoor je net als je achter je tafeltje schuift je leraar zeggen: ‘Zijn we weer te laat vandaag, juffrouw Emerson?’ waarna iedereen naar je kijkt en je in de gaten heeft.

Eerste indruk

Liefde en gelato is zo’n boek dat er ontzettend lief uitziet. En omdat het er zo lief uitziet, verwacht je dat het een heerlijk zomerboek is voor op het terras of aan het zwembad. Dat is ook de reden dat ik het boek heb gekocht: aangezien het zich in Italië afspeelt en ik naar Italië zou gaan op vakantie, leek het me een perfect boek voor de luie middagen op de camping. Ik verwachtte er niet zoveel van, eigenlijk gewoon lekker wat ontspanning en vermaak. En dat kreeg ik ook. Want dit is precies zo’n boek waarmee je krijgt wat je verwacht… en soms zelfs een beetje meer. Een klein beetje.

IMG_8014

Waar het over gaat

Lina heeft het nog steeds moeilijk met het overlijden van haar moeder wanneer ze naar Italië gaat om bij Howard te wonen, een vriend van haar moeder die eigenlijk haar vader blijkt te zijn. Howard woont in Toscane op een begraafplaats voor WO II-slachtoffers en Lina vindt het er helemaal niets: ze is vastbesloten om snel weer weg te gaan, maar dat is vóórdat ze de charmante, aantrekkelijke Ren en zijn vrienden ontmoet die haar met open armen in hun vriendengroep ontvangen. En voordat ze het dagboek van haar moeder in handen krijgt, dat haar alles vertelt wat ze ooit over haar moeder wilde weten – en nog meer.

IMG_8015

Wat ik ervan vond

Liefde en gelato begint vrij plotseling: Lina’s moeder is overleden en heeft haar naar Italië gestuurd om bij de vader te gaan wonen die ze nooit eerder heeft ontmoet. Je zit dus meteen in het verhaal, en enerzijds zorgt dat ervoor dat je meteen benieuwd wordt naar hoe het zich gaat ontwikkelen en dat de vaart er meteen goed in zit. Anderzijds miste ik wel echt wat informatie: hoe is het precies gegaan dan, die ziekte van Lina’s moeder? En hoe heeft ze ermee leren omgaan? Je krijgt niet echt veel achtergrondinformatie: het boek focust zich meteen op Italië.

Originaliteit

Jenna Evans Welch heeft een echt leuk boek neergezet: ze had voor veel makkelijkere, meer clichématige opties kunnen gaan, maar dat is niet zo en er zit echt een goede dosis originaliteit in het verhaal. Een moeder die je na haar dood naar Italië stuurt is nogal wat, zeker als je in Amerika woont, en dat je vader vervolgens op een begraafplaats woont is óók nogal wat. Het is verfrissend, het heeft avontuurlijks dat een leuke verrassing oplevert na wat je misschien verwacht door de zoete kleurtjes van het omslag.

IMG_8016

Mooi verhaal

Ik heb me goed vermaakt met dit boek: het is leuk, ontspannend en het heeft nét iets meer dan een boek dat puur vermakelijk is. Er zitten leuke giechelmomenten in en ik heb echt genoten van de sfeerbeschrijvingen van Toscane en de steden waar Lina naartoe gaat. De verhaallijn rondom Lina’s moeder en haar eigen tijd in Florence intrigeerde me: het had bijna iets van een oude film met alle romantische drama’s en de kunst die overal een rol in speelt. Daarnaast is er een mooi contrast met Lina die haar weg probeert te vinden in het wereldje van de Toscaanse jongeren en die dankzij het dagboek steeds meer ontdekt over haar moeder, haar vader én zichzelf. Het is een mooi verhaal dat prettig leest en je af en toe heerlijk laat zwijmelen. Er zitten mooi geschreven scènes in en hoewel veel dingen wel voorspelbaar zijn, is het niet afgezaagd.

IMG_8017

Conclusie

Liefde en gelato is een boek waar ik niet zo heel veel van vind: ik heb me ermee vermaakt en ik heb genoten van de Italiaanse setting en het romantische verhaal. Eigenlijk heeft Jenna Evans Welch met dit boek uitstekend laten zien dat een boek niet per se intellectuele of diepgaande poespas nodig heeft om fijn leesvoer op te leveren: soms is een mooi verhaal genoeg.

Titel: Liefde en gelato (Love & Gelato)
Auteur: Jenna Evans Welch
Vertaald door: Irene Paridaans
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Verschenen: juli 2016
Aantal bladzijden: 320
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: young adult contemporary
ISBN13: 9789402714302
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]