Misschien zit je nog op de middelbare school en moet je nog boeken lezen voor je lijst: misschien studeer of werk je wel en heb je te maken met vakliteratuur. In allerlei gevallen is het goed mogelijk dat je verplicht boeken moet lezen en dat kan best wel even lastig zijn, ten eerste omdat je dan op een andere manier aan het lezen bent – veel meer intensief en nadenkend en vaak ook met een deadline, dus minder relaxed – en ten tweede omdat het boek in kwestie lang niet altijd even leuk is. Ook ik heb hier nog mee te maken: voor mijn studie moet ik regelmatig literaire romans lezen om kennis te maken met de canonliteratuur en dat is écht niet altijd leuk: soms kan het zelfs een leesdip veroorzaken. Met deze tips lukt het mij wat beter, en jou hopelijk ook!

  1. Zorg dat je ook nog fijn leesvoer hebt

Ik moet momenteel bijvoorbeeld De Aanslag van Harry Mulisch lezen: ik weet dat dat helemaal niet zo’n slecht boek is, want ik heb het al eerder gelezen voor school en toen vond ik het best leuk. Maar ik heb eigenlijk gewoon helemaal geen zin om dat boek nu te lezen: ik zit middenin een hoop drukte van school met het voorbereiden van tentamens en dossieropdrachten en als ik dan lees, wil ik iets fijns en relaxts lezen. Een belangrijke tip is dan ook: zorg dat je nog een tweede boek aan het lezen bent dat je zelf hebt gekozen en waar geen verplichtingen aan vastzitten. Misschien kun je jezelf belonen met het lezen van een paar hoofdstukken uit het fijne boek als je een x-aantal hoofdstukken uit je verplichte boek hebt gelezen, maar zorg in ieder geval dat het kan!

  1. Werk met een planning om het makkelijker te maken

Het beste is om meteen nadat je de opdracht hebt gekregen om het boek te lezen, een planning te maken. Kijk hoeveel bladzijden en hoofdstukken je moet lezen en hoeveel tijd je hebt tot de deadline en maak dan een verdeling per dag. Zo zal het altijd meevallen wat je moet lezen en kun je daarna met een gerust hart lekker iets anders gaan doen, want dan heb je je dagelijkse portie gelezen!

  1. Houd aantekeningen bij om er zoveel mogelijk uit te halen

Zeker als je dit soort boeken echt moet bestuderen, is het handig om tijdens het lezen aantekeningen te maken. Op je tablet bijvoorbeeld, als je een ebook leest, maar ook op papier. Zo hoef je niets terug te lezen – maak ook markeringen indien nodig – en ben je er echt actief mee bezig. Zo word je je ook bewuster van wat je precies aan het boek kunt hebben en wordt het misschien nog wat minder vervelend ook!

Verplicht lezen

  1. Maak gebruik van ebooks of audioboeken

Echt waar, dit maakt het zoveel makkelijker! Audioboeken gebruik ik zelf niet omdat ik het gewoon niet zo lekker vind, maar het kan wel heel goed werken als je de concentratie of de fut niet hebt om te lezen en toch die bladzijden weg moet werken. En ebooks zijn over het algemeen gemakkelijker en sneller te lezen, plus het maken van aantekeningen en markeringen is hierbij een stuk makkelijker.

  1. Stel het niet teveel uit en beloon jezelf

Van uitstel komt afstel, ook bij lezen: als je het voor je uit blijft schuiven, ga je er op een gegeven moment echt tegenaan zitten hikken en dan wordt het alleen maar vervelender. Zorg er dus voor dat je ook daadwerkelijk gaat lezen en in een flow komt: dan wordt het alleen maar makkelijker en voor je het weet zit je er echt in. Beloon jezelf ook: dat kan door bijvoorbeeld in je fijne boek te mogen lezen, maar ook door even lekker te mogen Facebooken of bloggen of wat dan ook. Zo wordt het een systeem: even verplicht lezen, dan weer iets leuks doen, weer verplicht lezen, weer iets leuks doen. Voor je het weet is dat stomme boek uit en voel je je top over jezelf!

Moet jij vaak verplicht lezen? En hoe speel je dat dan klaar?

You may also like...

2 Comments

  1. Ja, ik lees nu zo’n afschuwelijk Duits boekje dat helemaal nergens over gaat. Ik kom er maar niet doorheen! En ja, ik heb het uitgesteld, dus nu kan ik ook écht even niet meer verder in Library of Souls. 🙁 Én ik zit midden in een toetsweek (best flauw van de docent eigenlijk, haha). Ik maak inderdaad wat aantekeningen, en misschien moet ik mezelf soms toch even belonen met LoS, en hopen dat ik dan wat sneller ga lezen! Dus bedankt voor de tips! 🙂

  2. De enige keer dat lezen aanvoelt als ‘moeten’ is wanneer ik een recensieboek lees dat me niet aanspreekt. Maar eigenlijk behandel ik dat boek net als het andere leesvoer dat ik recenseer … ik neem notities tijdens het lezen en werk die na het lezen uit tot een recensie die mijn persoonlijke (én uiteraard ook) eerlijke mening van dit boek weerspiegelt.

    Dat belonen doe ik zelf ook door meteen na het lezen van dat slechtere boek een exemplaar uit de kast te nemen dat ik al een hele tijd wil lezen. Op die manier voorkom ik ook dat ik in een leesdip terecht kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]