Sinds enige tijd zit ik in een supergezellige WhatsApp-groep met allemaal hele toffe boekenwurmen. Via die app heb ik ook het fenomeen buddy reading ontdekt: typisch zoiets waarvan je weet dat het bestaat, maar waar je nog nooit iets mee hebt gedaan. Echter is daar verandering in gekomen: ik heb het nu twee keer gedaan en ik vind het zó leuk! Tijd om jullie ook te vertellen waarom het zo tof is!

Buddy reading: wat is dat?

Eigenlijk is het heel simpel: buddy reading houdt in dat je samen met één andere persoon (je kunt het denk ik ook wel met een groepje doen) afspreekt om hetzelfde boek te gaan lezen. Je leest dan ongeveer tegelijk en je kunt regelmatig met elkaar kletsen over wat je hebt gelezen en wat je daarvan vindt: je moet wel zorgen dat jullie leestempo een beetje gelijk loopt, zodat je niet steeds op de ander hoeft te wachten of de ander op jou. Zo kun je steeds lekker samen fangirlen over het boek én het lezen wordt een minder eenzaam iets! Het is natuurlijk heerlijk om lekker in je eentje in een boek weg te duiken, maar het is minstens zo fijn om dat met iemand samen te doen, heb ik ontdekt.

Welke afspraken moet je maken?

Je kunt het samen lezen eigenlijk aanpakken zoals je zelf fijn vindt. Het enige wat je moet afspreken, is welk boek je gaat lezen (duh) en een startdatum. Je kunt dan afspreken dat je na een x-aantal pagina’s met elkaar wilt bespreken wat je ervan vindt of gewoon random, maar je moet wel zorgen dat het steeds duidelijk is waar jullie zijn om spoilers te voorkomen. En het is natuurlijk heel leuk om echt af te spreken zodat je met thee of wijn en lekkers kunt praten, maar via de telefoon of chat werkt ook prima.

Nog niet overtuigd? Dit is waarom je buddy reading zou moeten proberen!

buddy-reading

Lezen als sociaal proces

Lezen kun je prima in je eentje doen, maar het is gewoon heel gezellig om het met een buddy te doen. Je vermaakt je kostelijk als je met elkaar praat en discussieert over irritante personages en schokkende plotwendingen, je kunt bij elkaar uithuilen als er iemand dood of in de steek gelaten is en je kunt samen blij zijn over alles wat je tof vindt aan het boek. Daarnaast is het ook nog eens een hele leuke manier om elkaar beter te leren kennen! Mensen met wie ik voorheen nooit contact had, ken ik nu een stukje beter door het buddy readen: je kunt heel veel over elkaar te weten komen en de klik die jullie hebben uitbouwen of verkennen. Superleuk dus!

Betere leeservaring

Ik vind het zelf heel leuk om door buddy reading mijn leeservaring te verbeteren! Door te praten over wat je van het boek vindt, word je je niet alleen bewuster van je eigen gedachten en ideeën over het boek maar krijg  je ook weer nieuwe visies voorgeschoteld. Je leesbuddy ziet de dingen namelijk hoogstwaarschijnlijk weer heel anders en door die verschillende invalshoeken krijg je een veel uitgebreider beeld van het boek – en dat kun je weer meenemen in je recensie!

Extra dimensie

Over recensies gesproken: buddy reading kan een leuke extra dimensie zijn voor je boekenblog, als je die hebt. Wat dacht je van een duorecensie, of een artikel waarin je jullie verschillende meningen bespreekt over het boek? Of een video waarin je samen praat over het boek? Superleuk!

Heb jij al eens een boek met een buddy gelezen?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik wil het ook nog steeds een keer doen, maar het is er nog nooit van gekomen. Lijkt me een gezellige en fijne ervaring!

    1. Het is echt leuk!

  2. Ik wil het ook nog steeds een keer doen, maar het is er nog nooit van gekomen. Lijkt me een gezellige en fijne ervaring!

    1. Het is echt leuk!

  3. Ik was op debieb in Den Bosch en las over buddy read. Wat leuk is dat!
    Hoe start je een buddy read?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]