‘’Ik wil zo graag meer lezen!’’ Misschien is dat een uitspraak die je vaak hoort of die je bij jezelf herkent, want dat is goed mogelijk: hoe veel we ook van lezen houden, soms lijkt het alsof we er maar zo weinig tijd voor hebben of er maar zo weinig aan toe komen. De oplossing is simpel: van het lezen een échte gewoonte maken!

Kies een tijdstip en timeslot

Je kunt je wel voornemen dat je altijd in de auto wilt lezen, of altijd voor het slapengaan, maar dat werkt niet zo goed omdat je dan soms gewoon geen zin of energie hebt. Beter is het om een tijdstip te kiezen en daar ook meteen een eindtijd aan te verbinden. Elke dag van half 7 tot half 8 bijvoorbeeld. Op die manier heb je elke dag een vast tijdstip om naar uit te kijken voor je leesmoment, zonder dat je ertegen op gaat zien omdat het zo lang duurt.

Lees een x-aantal bladzijden

Lezen met een doelstelling kan soms goed werken! Je kunt dan gaan voor een vast aantal pagina’s, bijvoorbeeld elke dag 50, of per keer kijken hoeveel je wilt lezen. Zorg er wel voor dat je niet te veel hooi op je vork neemt, want als je je ‘’doel’’ niet haalt, is dat ook niet echt lekker voor je leesmotivatie.

Maak er echt een momentje van

Lezen is superfijn, en het werkt ook nog eens enorm ontspannend. Zorg ervoor dat je er dus ook echt naar kunt uitkijken en ervan kunt genieten! Lees bijvoorbeeld tijdens je ontbijt of je lunchpauze, pak een momentje na het avondeten, zorg voor een fijn muziekje, iets lekkers… maak er een feestje van!

Lezen als gewoonte

Schakel afleidingen uit

Het lezen moet natuurlijk leuk zijn, maar het kan ook absoluut geen kwaad om het een béétje serieus te nemen. Laat je telefoon en andere apparaten liggen – tenzij je een ebook leest natuurlijk – en verdiep je echt even alleen maar in je boek, in plaats van ook nog met andere dingen bezig te zijn.

Verander je ritme

Lezen als gewoonte betekent niet dat het lezen elke dag vanzelf moet gaan of dat je het elke dag stipt op dezelfde tijd moet doen: het betekent dat je elke dag even tijd maakt om te lezen omdat je dat graag wilt. Wees daarom ook niet bang om het ritme van je leesgewoonte te veranderen als je dagelijkse ritme ook verandert: pas het aan naar je studie- en werkrooster en naar wat je overdag moet doen. Experimenteer er lekker mee!

Begin klein

Is het lezen als gewoonte nog nieuw voor je, begin dan een beetje klein Ga niet meteen voor een uur aaneengesloten lezen – dat is echt lang! – maar kies bijvoorbeeld voor een kwartiertje per dag, en daarna twee keer een kwartiertje. Als je je dan echt helemaal in je boek verdiept, is dat al heerlijk. En denk eraan: het gaat niet om snel of veel lezen in korte tijd, het gaat erom dat je tijd maakt om van het lezen te genieten!

Is lezen een gewoonte voor jou?

You may also like...

6 Comments

  1. Voor mij is lezen sinds een paar jaar weer echt een ‘gewoonte’. Het is iets wat bij mijn dag hoort, net als eten. Dat betekent niet dat ik echt elke dag lees – er zijn dagen dat ik er echt geen tijd voor heb – maar wel dat ik iets mis als ik het niet doe. Ik vind het heerlijk!

    1. O wauw, lezen als deel van je systeem klinkt heel fijn!

  2. Voor mij is lezen sinds een paar jaar weer echt een ‘gewoonte’. Het is iets wat bij mijn dag hoort, net als eten. Dat betekent niet dat ik echt elke dag lees – er zijn dagen dat ik er echt geen tijd voor heb – maar wel dat ik iets mis als ik het niet doe. Ik vind het heerlijk!

    1. O wauw, lezen als deel van je systeem klinkt heel fijn!

  3. Ik merk dat lezen toch snel vergeten wordt in drukke tijden. Huishouden en werk gaat voor, daarnaast zit ik ook te vaak op social media. Zonde, want eigenlijk heb ik veel tijd om te lezen, maar ik benut mijn tijd niet goed genoeg.

  4. Ik merk dat lezen toch snel vergeten wordt in drukke tijden. Huishouden en werk gaat voor, daarnaast zit ik ook te vaak op social media. Zonde, want eigenlijk heb ik veel tijd om te lezen, maar ik benut mijn tijd niet goed genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]