Haar kamer was bijna leeg. Alle herinneringen uit haar oude leventje waren nu opgeslagen in verhuisdozen. Gelaten zat Samantha op haar volgestouwde koffer en staarde naar zwetende verhuizers die haar spullen meenamen om ze vervolgens nooit meer terug te geven. Alleen de twee koffers waar ze nu op zat en haar kont op had geplant, mochten mee naar hun nieuwe huis. En de reden waarom maakte haar nog steeds zo kwaad dat ze bijna in haar woede stikte.

Hoe ik bij dit boek kwam

Leven als prinses in Texas… wat een onwijs cheesy titel. Dat was mijn eerste gedachte toen het boek voor het eerst mijn aandacht ving. Het deed me eerlijk gezegd een beetje denken aan zo’n Bouquet-romannetje, niet iets wat ik normaal gesproken zou lezen. Maar tijdens het Summer Book Lovin’-event in Eindhoven kregen we de boektrailer te zien en ontdekte ik wat meer over het verhaal, en ik moet toegeven dat ik toen toch wel wat enthousiaster werd: het zag er heel leuk en vrolijk en oké, lekker romantisch uit, en eigenlijk was ik wel nieuwsgierig wat het precies voor verhaal zou zijn. En dus besloot ik er op vakantie in Frankrijk aan te beginnen, en dat bleek precies het juiste besluit te zijn.

Waar het over gaat

Samantha is gewend aan haar leventje van it-girl op school in Nederland, maar dat is verleden tijd wanneer haar ouders scheiden en ze met haar moeder mee moet verhuizen naar het Amerikaanse Texas. Sam vindt het bij voorbaat al helemaal niks, maar is toch vastbesloten om opnieuw de positie van schoolprinses te veroveren – ook al gaat het er in Amerika behoorlijk anders aan toe dan in Nederland. Langzaam maar zeker ontdekt Sam hoe (on)belangrijk een goede reputatie eigenlijk echt is en welke prijs ze daarvoor moet betalen. En dan is er nog Scott, de veel te charmante en aantrekkelijke cowboy voor wie ze als een blok valt – maar hij heeft een geheim dat wel eens groter zou kunnen zijn dan ze kan overzien…

Wat ik ervan vond

Dit boek, geschreven door twee geslaagde indie-auteurs (Van den Ham schreef de feelgoodroman Verliefd en verloren en Mane (pseudoniem van Debora Elisabeth) is bekend van haar paranormal romance-debuut Tot in de dood) bewijst maar weer eens dat het soms heel goed is om zonder echte verwachtingen (of met lage verwachtingen) aan een boek te beginnen. Leven als prinses in Texas is namelijk een heel fijn boek om lekker tussendoor te lezen als je toe bent aan wat luchtige lectuur of graag iets wilt wat lekker wegleest en waarmee je je kunt amuseren. Perfect dus voor op vakantie: door de vlotte en eenvoudige schrijfstijl vlieg je door het boek heen en kun je er helemaal in opgaan. Tel daarbij op dat het verhaal heerlijk romantisch en sexy is en je hebt de perfecte summer read!

Iemand of niemand

Maar er is meer! De twee auteurs bewijzen dat ze het fijne luchtige ook kunnen combineren met een vleugje diepgang. Dat zie je vooral terug in de ontwikkeling die hoofdpersoon Sam doormaakt: in het begin is ze behoorlijk oppervlakkig en dramatisch, maar als je daar eenmaal doorheen geprikt hebt, komen de thema’s van het verhaal mooi naar voren. De manier waarop Sam gaat nadenken over wat het eigenlijk betekent om een ‘’niemand’’ of juist een ‘’iemand’’ te zijn, over het opzetten van een sociaal masker en de soms torenhoge prijs en enorm donkere schaduwzijde van aandacht krijgen is bijzonder goed uitgewerkt en blijft ook nog wel hangen. Van den Ham en Mane hebben gezorgd voor een hele boeiende wisselwerking tussen plot, decor en thema’s en dat maakte het verhaal verrassend sprankelend en diepgaand voor mij.

Origineel en spannend

En ook de rest van de verhaallijn zit goed in elkaar. Er is wel wat meer aan de hand dan alleen de ontluikende liefde tussen Sam en Scott: de verhaallijn rond Scotts verleden en Sams struggles op school is allesbehalve voorspelbaar, maar juist spannend en origineel. Ik vond de tweede helft van het verhaal heel sterk uitgewerkt omdat daarin alles bij elkaar komt en onthuld wordt en het verhaal een wat donkerder sfeertje krijgt, met spannende momenten waarop ik echt niet meer wist hoe het zich verder zou gaan ontwikkelen. Ook het personage Alex krijgt op dit punt meer diepgang, en dat zorgt er weer voor dat Sams ontwikkeling mooi full circle komt. Het had heel sensationeel en geforceerd en onrealistisch over kunnen komen, maar dat gebeurt niet: het is duidelijk dat de auteurs goed hebben nagedacht over het verhaal en het ook met zorg hebben uitgewerkt.

Conclusie

Leven als prinses in Texas is misschien geen hoogstaand boek, maar het is wél een goed boek: de plot is verrassend, origineel en boeiend en de verhaallijn van de personages zijn sterk uitgewerkt en corresponderen mooi met de thema’s en het decor. Het is romantisch en leest fijn weg, waardoor het een prima boek is om je een poosje zoet te houden en om lekker te lezen. Een boek waar je het beste niet te veel van kunt verwachten, want dan zal het je bijzonder goed bevallen!

Titel: Leven als prinses in Texas
Auteurs: Debra Eliza Mane en Lizzie van den Ham | bekend van: Tot in de dood & Verliefd en verloren
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Aantal bladzijden: 232
Verschenen: augustus 2017
Genre: young adult contemporary
ISBN: 9789463425919
Beschikbaar als: paperback, ebook
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]