Terwijl ik nog volop aan het lezen ben in IJs & Steen van Victoria Scott, De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine en De avonden van Gerard Reve loopt het jaar over iets meer dan vierentwintig uur op zijn einde en dat betekent dat we toch echt wel moeten gaan nadenken over wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. Ik heb al sinds een aantal weken een plannetje in mijn hoofd voor het nieuwe jaar en daar horen natuurlijk wat leesdoelen bij!

Reading challenge: 80 boeken

Komend jaar ga ik me in ieder geval niet bezighouden met een bepaalde reading challenge. Ik stel mezelf wel een doel, namelijk 80 boeken: mijn doel voor dit jaar was 70 en dat heb ik gehaald: in de laatste weken heb ik het zelfs opgeschroefd naar 80. Maar ik ga geen leesbingo doen of een ander soort challenge waarbij je bepaalde boeken gaat lezen: niet omdat ik dat niet leuk vind, maar gewoon omdat ik lekker wil kunnen lezen waar ik zin in heb, namelijk wat er al in mijn kast staat.

Nieuwe leesgewoonten

Wat ik een hele belangrijke vind voor het nieuwe jaar, is dat ik mezelf een paar nieuwe leesgewoonten wil aanmeten. Ten eerste wil ik weer in een boekje gaan bijhouden wat ik heb gelezen in welke maand, want dat heb ik dit jaar niet gedaan en ik merk dat ik het helemaal niet fijn vind om geen fysieke back-up te hebben. Ik heb al een mooi boekje uitgekozen waarin ik in ieder geval steeds ga opschrijven hoe lang ik over een boek heb gedaan en in het kort wat ik ervan vond. Daarnaast wil ik ook echt gaan proberen om van het lezen meer een gewoonte te maken, bijvoorbeeld door elke avond na het eten gewoon steevast lekker op bed te gaan liggen lezen. Op die manier kan ik veel meer bladzijdes verslinden en geniet ik er ook echt van.

Project Boekenkast

Maar… het échte doel is om mijn boekenkast uit te gaan lezen! Ik heb namelijk zo ontelbaar veel boeken in mijn kast staan die ik zo graag nog eens opnieuw wil lezen of die ik nog helemaal niet heb gelezen en ik vind het bovendien hoog tijd om schoon schip te maken. De planken zien er helemaal niet uit zoals ik wil, ik wil ze netjes gaan indelen op uitgever en dan meteen bij elke lege plek die er ontstaat nieuwe boeken van deze uitgever kopen. Ik weet nog niet precies hoe ik het ga aanpakken, of ik gewoon bij de buitenste plank begin en dan van links naar rechts en van boven naar onder ga, of dat ik gewoon steeds lukrake planken pak, net waar ik zin in heb. In ieder geval ga ik dus gewoon elk boek (her)lezen en vervolgens kijken of ik het nog wil behouden.

Ditzelfde ga ik overigens doen met ebooks: ik heb echt heel veel boeken op mijn iPad en ereader staan die ik al een hele tijd heb, maar nog nooit heb gelezen dus ik ga ook gewoon eens onderaan beginnen en dan omhoog werken, of gewoon bovenaan beginnen en naar beneden toe alles lezen.

2015 in boeken en lezen

Koopverbod

Ja, en het hele doel is dan natuurlijk dat er wat meer ruimte moet komen op die planken en wat meer overzicht in de digitale opslag! Dus vanaf januari heb ik ook echt even een koopverbod: de verlanglijstjes mogen groeien, maar pas als ik ruimte heb op een plank die ik aan een uitgever heb gewijd, mag ik weer boeken kopen en dan ook echt alleen van het Best of YA-verlanglijstje of Boekerij-verlanglijstje of welk verlanglijstje dan ook. Dit is denk ik echt de grote uitdaging, maar ik verwacht dat ik ook wel wat boeken weg zal doen die ik niet meer ga lezen, dus dat scheelt. Hopelijk.

Boekendatabase

O ja, en als ik dan schoon schip heb gemaakt op zo’n plank, wil ik de boeken die daar staan opnemen in een boekendatabase die ik ga maken. Ik ben een ramp met Excel, maar dit lijkt me een goede gelegenheid om er beter in te worden en ik wil heel graag eens echt weten hoeveel boeken ik nou eigenlijk heb. Ben benieuwd of dit gaat lukken!

Op een rijtje

 1. Ongeveer 80 boeken lezen;
 2. Op papier bijhouden welke boeken ik per maand lees;
 3. Een vast moment van de dag plannen als leesmoment;
 4. Plank voor plank mijn boekenkast ‘’uitlezen’’ en reorganiseren;
 5. Pas nieuwe boeken kopen als ik er echt ruimte voor heb;
 6. Een boekendatabase aanleggen in Excel.

Wat zijn jullie leesdoelen voor het komende jaar?

You may also like...

7 Comments

 1. Goede idee om je boekenkast eens helemaal leeg te lezen. Zelf wil ik mijn boekenkast juist meer gaan aanvullen. Hij mag van mij veel voller (ik heb op een enkeling na alles al gelezen), dus ik wil het komende jaar meer boeken kopen en ook meer gaan lezen dan dit jaar.

 2. Ik doe mee met het uitlezen van mijn boekenkast! Er staan zo’n 50 ongelezen boeken in mijn boekenkast (die ik héél graag wil lezen) en dat vind ik echt te veel. Ik ga mezelf geen book buy ban opleggen, want dat werkt toch niet, maar ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik meer boeken moet lezen dan dat ik koop. Ik hoop dat het lukt!

 3. Ik weet niet of Excel een goed idee is als je een boekedatabase wil aanleggen. Excel is wel goed in lijstjes maken, en data interpreteren, maar als je alleen je boektitels en auteurs erin zet denk ik dat het weinig overzicht geeft.
  Probeer eens iets met de database van OpenOffice Base, of hou het gewoon bij op GoodReads?
  Aan de andere kant, klooien met Excel is ook wel weer leuk 🙂

 4. Wauw, we hebben vrijwel dezelfde doelen. Ik heb een Goodreads-challenge en ga af en toe kijken of ik met de boeken die ik las vakjes kan afvinken op de Reading Bingo van The Book Diary (ik ga er echter niet speciaal voor op zoek naar specifieke boeken). Verder wil ik al mijn boeken in een databank verwerken (twee databanken zelfs, maar dat zal later nog wel duidelijk worden). Ik hoop echter vooral dat ik meer aan eigen boeken kan toekomen. Dat koopverbod … tja, zover ben ik nog niet hoor. 🙂

  1. Haha, ik ga me denk ik ook niet aan dat koopverbod houden, dat is gewoon een hopeloze zaak voor boekenwurmen 😛

 5. Succes met je doelen 🙂 Ik ga ook heel veel uit mijn eigen boekenkast lezen dit jaar!
  Heb nog ongeveer 50 ongelezen boeken in de kast staan en wil ook veel herlezen (en kijken of ik ze wil houden, want heb ook nog boeken die niet in mijn kast passen die ik er toch wel in wil hebben…. dus dan moeten er maar wat boeken uit).
  In mijn vorige kamer had ik ook zo’n Expedit-kast met vierkante vakjes als boekenkast. Die werden soms wel tot 3 rijen dik gevuld 😛 Niet heel mooi…. Ik heb nu Billy-boekenkasten maar die zijn nu met 2 rijen gevuld. Ik denk niet dat ik dat snel gereduceerd krijg tot 1 rij (want dat staat wel mooier), maar de boeken die er horizontaal bovenop liggen, wil ik er wel rechtop in krijgen!

  1. Goede punten! Ik heb drie halve Billy’s, waardoor ik meer planken heb maar minder ruimte per plank haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]