Lid worden van een boekenclub staat al heel lang op mijn boekige bucketlist: het lijkt me zo onwijs leuk om met een groep een boek te lezen en het vervolgens tot in detail te bespreken en te analyseren! En inmiddels is dat doel bereikt: boekhandel Maximus in Rotterdam heeft onder leiding van de allerliefste Joelle sinds kort een boekenclub die eens in de 2 à 3 maanden een YA-boek bespreekt. Er is per keer plek voor 15 man en een paar weken geleden was de eerste bijeenkomst! We bespraken De Glazen Troon van Sarah J. Maas, wat voor mij dé gelegenheid was om dat boek eens uit te proberen!

Weetjes over Sarah

De boekenclubavond was ontzettend leuk georganiseerd door Joelle en Carolien, de eigenaresse van de boekhandel: we zaten met z’n allen gezellig bij de leestafel, allemaal gewapend met een kop thee en zoetigheidjes. De uitgeverij had gezorgd voor exclusieve boekenleggers en leesschriftjes die we mochten meenemen én ze hadden informatie gemaild over Sarah J. Maas en de boeken. Daar begonnen we ook mee na het voorstelrondje: de uitgever had in een PowerPoint wat uitleg gegeven over het veranderen van de boekomslagen (ter bevordering van de verkoop) en over hoe tof ze Sarah J. Maas en de boekenreeks vinden. Zo kwamen we ook te weten dat Sarah pas 16 was toen ze het eerste boek schreef en dat ze bijna tegelijkertijd werkte aan de Throne of Glass-serie en de A Court of Thorns and Roses-serie. Bijzonder om te weten!

Personages

Het leuke was dat twee menen het boek nog niet helemaal uit hadden: ze vonden het niet erg om spoilers te krijgen, maar dat leidde wel meteen tot een eerste vraag: hoe dacht je dat het boek zou eindigen? Er werd vooral gespeculeerd over de uitkomst van het toernooi en Celaena’s tegenstanders, en dat was een mooie brug naar de vraag over wat iedereen van Celaena als hoofdpersonage vond. Vooral het evenwicht tussen enerzijds haar stoere en anderzijds haar kwetsbare kant vonden we leuk, met haar sarcastische opmerkingen tegenover haar misère als ze ongesteld is.  Naast Celaena vonden we vooral Chaol (kapitein Westfall) en prinses Nehemmia de interessantste, novelle-waardige personages – hoewel ik ook echt wel meer had willen lezen over prins Dorian, want tja, team Dorian. Een leuke conclusie was dat er héél veel personages zijn waar we nog meer over zouden willen weten. Dat heb je met zo’n fantasyreeks.

Plot

Joelles volgende vraag was welke scène ons het meeste was bijgebleven van het hele boek: dat was nog behoorlijk pittig. Vooral de gevechtsscènes en andere heldhaftige momenten werden genoemd, maar ook de stukjes waarin het magie-element naar voren komt vonden we cool. Ik vond het lastig om echt een bepaald stukje te noemen, omdat ik vooral de schrijfstijl en de momenten dat Celaena lekker pittig en sarcastisch is leuk vond. De vraag die daarna kwam vond ik dus leuker: wat nou als je een andere titel zou mogen verzinnen voor het boek? Iets met sluipmoordenaar of kampioen zou het dan waarschijnlijk wel moeten worden, en dat is wel heel leuk om over na te denken!

Covers

Een andere vraag die we uitvoerig hebben besproken, ging over het veranderen van de covers: ik was één van degenen die de nieuwe covers mooier vinden dan de oude omslagen. Er was eigenlijk een hele duidelijk tweedeling: enerzijds waren er meiden die de oude vormgeving toch het mooiste vonden en niets hadden met de rozenblaadjes – en ik geef toe: die rozenblaadjes hebben weinig te maken met het stoere kickass-verhaal – en er waren lezers die net als ik, deze nieuwe omslagen juist mooier vinden. Ik hou vaak niet van een persoon die heel prominent op een cover staat en dat vind ik bij de oude omslagen écht niet mooi gedaan, terwijl deze rozenblaadjes me juist over de brug hebben getrokken om het boek te gaan uitproberen. Marketingtruc geslaagd dus, in mijn geval!

Film en serie

De laatste vragen gingen over de casting voor een eventuele film – er komt geen film, maar wel een tv-serie van de reeks! – maar dat vonden we heel moeilijk om een oordeel over te vellen. Ik dacht aan iemand die qua gezicht tussen Jennifer Lawrence en Shailene Woodley in zit, of juist iemand als Madelaine Petsch (Cheryl Blossom in Riverdale) maar namen als Emilia Clarke (van Game of Thrones en Me Before You), Angelina Jolie en Keira Knightley werden ook genoemd. De laatste vraag van de avond was ook een mooie aanhaakvraag: ga je de rest van de serie ook lezen en welk cijfer zou je het boek geven? Het gemiddelde cijfer voor het boek was een 7/8 en dat de meeste meiden zeker verder willen in de serie, leed geen twijfel. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik verder wil lezen, voorlopig nog niet in ieder geval.

Ik vond het een hele leuke en gezellige avond met interessante vragen en gesprekjes! De volgende leesclub van boekhandel Maximus is op 19 mei: via Facebook vind je alle details. Het is gratis, supergezellig en dus zeker een aanrader!

Ben jij wel eens naar een leesclubavond geweest?

You may also like...

3 Comments

  1. Klinkt als een supertoffe leesclub! Ik ben blij dat het een tv-serie wordt, want daar spelen vaak minder bekende en betere auteurs in mee; auteurs die zich echt in een rol kunnen gooien, in plaats van ‘die ene die die en die rol speelt.’
    Zelf vind ik de nieuwe covers echt niet mooi (ze zijn nietszeggend), al is het photoshopwerk in de eerdere uitgave ook niet heel netjes gedaan. De Engelse vind ik wel tof, maar die zijn ook erg duur om aan te kopen.

  2. Wat gaaf. Ik ben ook al een tijdje op zoek naar een leesclub, maar dat is heel moeilijk te vinden. 😕 ik heb toevallig de Glazen troon liggen. Eerst nog wat andere boeken en dan is het eerste deel aan de beurt. Ik ben benieuwd. Ik kan nog geen oordeel vellen over serie of film. Als ik het gelezen heb ga ik daar ook eens over nadenken.

    1. Als Rotterdam een beetje te doen is, moet je zeker eens naar de boekenclub van Maximus komen dan! Het is inderdaad lastig om er eentje te vinden die qua afstand én qua boekkeuze en gezelligheid bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]