O kom op Garcia, hoe idioot is deze situatie? Mijn vader is Spaans, hij is twintig jaar geleden terugverhuisd en nog altijd draag ik zijn naam, maar ik heb geen flauw idee wat ik hier moet beginnen. Ik ben een volslagen vreemde in een stad – in een land – waar de helft van mijn genen vandaan komt. Daar moet verandering in komen.

Van proef- tot boeklezer

Een paar jaar geleden was ik lid van de Writerscommunity: een platform voor Nederlandse (aspirant-)auteurs met een forum, masterclasses, schrijfmeetings naslagwerken enzovoorts – een initiatief van onder andere Joyce Spijker en Chinouk Thijssen. Ik vond het zo ontzettend leuk om me hier aan te sluiten en zoveel te leren van zoveel gelijkgestemden te vinden… en het was deze community waardoor ik Lianne Reijntjes leerde kennen. Van het een kwam het ander, van een paar persoonlijke ontmoetingen kwamen Instagram-berichtjes en voor ik het wist, vroeg ze me of ik één van de auteurs voor haar Zomerdromen-verhalenbundel wilde zijn… en door dat avontuur bleken we het pas echt goed met elkaar te kunnen vinden. Toen ze me vroeg om haar debuutroman Kwetsbaar verliefd te proeflezen, was ik dan ook meteen enthousiast: niet alleen als vriendendienst, maar ook omdat het verhaal me vanwege het ‘’jongere jongen, ouder meisje’’-idee al meteen aansprak… en oké, laten we wel wezen, ik was eigenlijk al om bij ‘’Barcelona.’’ En hoewel ik er eigenlijk zonder verwachtingen in ging aangezien ik nog niet eerder iets van Lianne had gelezen, heeft het boek me enorm positief verrast!

Blond broekie in Barcelona

De achtentwintigjarige girlboss Gia is het geklef van haar huisgenoot Nicole en hun bloedirritante benedenbuurman Edwin helemaal zat. Gia, die zelf veel meer van de scharrels en kwarrels is dan van romantiek en relaties, kan het niet langer uitstaan. Ze besluit het aanbod van haar vervreemde vader om de zomer in zijn huis in Barcelona door te brengen aan te nemen: ze is tenslotte half Spaans, dus het wordt wel eens tijd dat ze dat een beetje eer aan gaat doen. Op haar eerste dag ontmoet ze Alex, die er net twee jaar masterstudie op heeft zitten en met zijn vloeiende Spaans de uitgelezen persoon lijkt om haar wegwijs te maken in de stad. Dat Gia langzaamaan gevoelens voor hem begint te krijgen, komt haar helemáál niet goed uit… want a: ze kwam hier voor scharrels met sexy Spanjaarden; b: niemand zit op haar en haar  gebroken verleden te wachten… en c: Alex is met zijn drieëntwintig jaar veel te jong voor haar. Toch?

New Adult-feelgood

Ik weet niet hoe ze het heeft gedaan, maar het is haar gelukt: Lianne heeft met Kwetsbaar verliefd als het ware een soort gloednieuw genre gecreëerd: de New Adult-feelgood. New Adult met een handjevol rozenblaadjes, feelgood met een snuf bitterzoet, New Adult met een suikerspincoating. Als roze bubbeltjesplastic als omhulsel voor scherven van een gebroken hart en hartsnaren die de weg kwijt zijn… feelgood met een beetje feel-bad erbij. Maar echt: het heeft de rauwe randjes, de diepe lagen, de pijnlijke doornen en het littekenweefsel van een goeie New Adult, maar ook de slappe knieën-zwijmelmomenten, giecheltjes, ‘’ik verander even in een katzwijmpoeltje’’-smeltmomenten en de ‘’it only happens in the sweetest of fiction’’-scènes van een heerlijke feelgood. Ik kan het niet anders noemen: New Adult-feelgood. En het wérkt. Al seen tierelier.

Derde boek-kwaliteit

Maar goed, even terug naar het begin. Ik ben een keer of twee in Barcelona geweest en het is een heerlijke stad – maar sinds ik het boek heb gelezen, wil ik het liefst zo snel mogelijk nog een keer, want het is zó fijn beschreven! Het verhaal heeft een hele fijne zomervibe en echt een soort dromerig vakantiesfeertje waardoor je alles helemaal voor je ziet – perfect dus om bij weg te zwijmelen nu het hier in Nederland weer, nou ja,  Nederlands weer is.  Ook de rest van de schrijfstijl is fijn: het is levendig, filmisch en precies voorspelbaar genoeg en je wordt heel gemakkelijk meegesleept. Deels komt dat ook doordat het is alsof er onzichtbare draadjes zijn die alle hoofdstukken en verhaallijnen aan elkaar rijgen, waardoor je algauw in een fijne flow zit en het vlot leest, maar de scènes ook heel natuurlijk overkomen: Lianne wekt de indruk dat ze precies weet wat ze doet en waarom ze wat wanneer doet – alsof dit niet haar debuut, maar minstens haar derde boek is.

Gia

Wat echter ook heel leuk is aan het boek, is hoe eigen de personages zijn – en dan vooral Gia als hoofdpersoon. Ik vond haar enorm verfrissend uitgewerkt: ze had zo’n heerlijk eigenzinnige no nonsens-mentaliteit dat ik het eigenlijk wel tof vond dat ze tegelijkertijd ook een béétje een egocentrisch en bekrompen nest is – want Lianne weet het precies zo te brengen dat ze juist daardoor het type van coole, zelfverzekerde vriendin wordt: het type dat absoluut niet op haar mondje gevallen is en dan ook des te sterker in haar schoenen staat. Tuurlijk, er gaat van alles onder schuil, maar ik vind heet leuk dat er wat minder voor de hand liggende keuzes zijn gemaakt: ze is a-romantisch, seksueel vrij (we hebben veel meer van dat soort vrouwelijke hoofdpersonen nodig!), licht ontvlambaar op een lekkere sassy manier… en ze weet dat een beetje zelfingenomenheid best mag als je zo hard werkt als zij en hebt opgebouwd wat zij heeft opgebouwd (dat online magazine van haar was voor mij een extra leuk detail). Ik mag die chick wel.

Je krijgt wat je wilt

De schrijfstijl is dan ook deels dankzij haar heerlijk uitgewerkte karakter heel humoristisch: ik heb me echt verkneukeld om hoe droog en bijdehand sommige scènes waren, en haar gevatheid hou van het gevatte, bijdehand en er waren zoveel grinnikmomentjes dat ik me echt kostelijk heb vermaakt… vooral omdat Lianne je in het begin helemaal om haar vinger weet te winden door die mix van feelgood- en New Adult-elementen. Zo vond ik het verhaal van Nicole en Edwin superleuk: Lianne heeft over hen ook het korte verhaal Ik haat je (maar niet heus) geschreven (gratis te downloaden als ebook, doen!) en ik hoop dat haar volgende volledige roman een langere versie is van hun relatie… want net als bij de boeken van bijvoorbeeld Rebecca Yarros en Jennifer L. Armentrout zijn zij net zo kleurrijk uitgewerkt en zijn ze niet slechts vulling, maar maken ze echt op een interessante manier deel uit van het verhaal, wat het allemaal nog wat realistischer en complexer maakt… en ik weet niet precies wat het is, maar zij voegen een laagje toe van die perfecte mate van voorspelbaarheid: je krijgt precies de scènes die je graag wilt zien, en dat is echt vet leuk.

Twist aan een cliché

En dat zie je trouwens ook terug in de manier waarop de relatie tussen Gia en Alex zich ontwikkelt: ook dat vond ik heel goed uitgewerkt. Er zit een enorm fijne opbouw in: ik vond het zo leuk dat Gia bij hun ontmoeting haar vooroordelen bijstelt terwijl die vooroordelen tegelijkertijd echt een thema blijven in de rest van het verhaal. Hun chemie was ook echt zo leuk: het is lekker speels en schattig, met precies genoeg sexy spanning  en een verrukkelijke slow burn van om elkaar heen draaien en flirten Het is een verfrissend soort dynamiek: ik vond het al meteen heel origineel dat het een ouder meisje en een jongere jongen is in plaats van andersom – wat je zo vaak tegenkomt dat het niet eens meer als plot geldt, terwijl alle persen gestopt moeten worden als het meisje ouder is. Lianne geeft zo een boeiende twist aan een cliché dat al veel te lang bestaat, en ook dat is precies goed gedoseerd. Aan de ene kant speelt het best een rol in het verhaal, in het algemeen maar ook in bepaalde scènes, en daardoor wordt heel krachtig duidelijk hoe belachelijk krom die dubbele standaard is. Het enige jammere vond ik dat het niet helemaal realistisch lijkt hoe zeer het leeftijdsverschil opvalt: kan aan mij liggen, maar ik geloof niet dat ik een drieëntwintigjarige zo op het eerste gezicht zou kunnen onderscheiden van een achtentwintigjarige.

Chef’s kiss

Aan de andere kant vond ik het tof dat het leeftijdsverschil helemaal niet zo’n groot ding is omdat het verhaal over zoveel meer gaat. Alex is lekker volwassen, en langzaamaan ga je beter begrijpen waarom hij helemaal niet dat blonde broekie is dat Gia eerst in hem denkt te zien. Maar het is vooral Gia’s verhaal dat in de schijnwerpers staat: Lianne maakt je met heel subtiele dingetjes nieuwsgierig naar haar verleden zorgt er heel mooi voor dat je haar steeds meer gaat doorzien: de muren die ze optrekt, de maskers die ze draagt, haar afweermechanismen en triggers… en juist doordat Alex zo volwassen is, was het zo mooi om te zien hoe ze zich langzaamaan durft open te stellen en hoe er zo echt iets betekenisvols tussen hen ontstaat.  Ook hierin zit weer een hele mooie en beladen opbouw die op het eind met veel emotionele momenten en gesprekken tot een climax komt van een plaatje dat je plots haarfijn begrijpt. Toegegeven: ik had graag meer flashbacks willen zien, maar de manier waarop op het einde alle ontwikkelingen en onthullingen bij elkaar komen voor zowel Gia zelf als voor haar relatie met Alex was weer een hele mooie combinatie van feelgood en New Adult en dat was, nou ja, *chef’s kiss.* Vooral dat laatste hoofdstuk, want, eh…  laten we het erop houden dat het een verrukkelijk slappe knieën-einde is – en niet zoals je denkt.

Conclusie

Kwetsbaar verliefd is een heerlijk zomers, sexy en romantisch verhaal dat je zal verrassen met de aan alle kanten verfrissende hoofdpersoon, de kritische noot in de thematiek en het gelaagde verhaal. Hoewel hier en daar iets te beschrijvend is het goed geschreven, met veel vlotte vaart en een perfecte portie luchtigheid en humor… en ook aan zowel slappe knieën-zwijmelmomenten als emotioneel intieme, oprecht mooie kwetsbaarheid geen gebrek. Een kleurrijke roman die absoluut verrassend is als debuut en nieuwsgierig maakt naar meer van deze personages – geknipt voor liefhebbers van Petra Vollinga, Vanessa Gerrits en Colleen Hoover.


Titel: Kwetsbaar verliefd
Auteur: Lianne Reijntjes | Zomerdromen
Uitgeverij: Lianne Reijntjes
Verschenen: september 2020
Aantal bladzijden: 260
Genre: New Adult feelgood
Leeftijdsadvies: 16+
Voor liefhebbers van: Petra Vollinga, Vanessa Gerrits
Beschikbaar als: paperback, ebook
Recensie-exemplaar: ja
ISBN: 9789083066912
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |


You may also like...

4 Comments

  1. Wat een mooie recensie! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar dit boek, dus ik heb ‘m toegevoegd aan mijn TBR 😀

  2. Wat een mooie recensie! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar dit boek, dus ik heb ‘m toegevoegd aan mijn TBR 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]