photo-1473181488821-2d23949a045a

Eén van de moeilijkste dingen in ons leven als mens – de soort die überhaupt het zwaarste leven heeft op deze aardbol – is keuzes maken. Wat moet ik aan? Wat wil ik eten? Hoe laat ga ik slapen? Welk tv-programma ga ik kijken? Het varieert van deze luxekeuzes tot de grotere levensdilemma’s: ga ik wel of niet solliciteren op deze vacature? Ga ik wel of niet met die persoon uit? Welke studie ga ik doen? Kies ik voor een weekend thuis of een weekend cursussen of socializen? Oftewel: je krijgt te maken met heel veel keuzes. En het is soms knap lastig om die keuzes te maken. Maar… er zijn manieren om het te vergemakkelijken!

Waar draait de keuze om?

Allereerst moet je je afvragen: wat houdt deze keuze in? Waarom moet ik deze keuze maken en wat is het beoogde eindresultaat? Soms gaat het puur om levensonderhoud (eten, kleren) en soms gaat het om grotere dingen, zoals je toekomst of levensgeluk. Over het algemeen is de bedoeling van een keuze dat je er iets door wint: of het nou gaat om je honger stillen of een volgende carrièrestap, keuzes maken we nooit zomaar. Er moet altijd iets mee bereikt worden. Vraag je dus af: wat is het doel van deze keuze en wat vind ik daarvan? Misschien hoef je wel helemaal niet te kiezen! Misschien zijn beide opties onaantrekkelijk én onnodig of kan het wel allebei!

Is het een noodzakelijk kwaad?

Mensen zeggen wel eens dat ze geen keuze hadden, maar je hebt altijd een keuze. In sommige situaties is één van de opties echter misschien een worstcasescenario en dan is het een soort pseudokeuze: één van de opties is geen echte optie. Dan heb je meestal te maken met een noodzakelijk kwaad: je belastingen betalen, het huishouden doen, naar school gaan als je leerplichtig bent enzovoorts. Dat zijn vaak dingen waar je niet echt onderuit kunt komen omdat je levenskwaliteit er wellicht op achteruit gaat als je dat wel doet. In sommige gevallen kun je ook nog een optie creëren, maar lang niet altijd.

photo-1463062511209-f7aa591fa72f

Is het een energie-investering?

Heb je te maken met een keuze die geen noodzakelijk kwaad is, dan moet je dus gaan kijken welke optie je kiest, welke knoop je gaat doorhakken. En dan is er één vraag die je jezelf kunt stellen: is het een energie-investering? Energie kan dan ook staan voor geluk, tevredenheid enzovoorts. Bij een keuze moet je namelijk vrijwel altijd iets inleveren of opofferen: tijd, geld of bijvoorbeeld een alternatief waar je dan niet aan toe kunt komen. En dat moet het wel waard zijn: je moet wel oprecht blíj zijn met de optie die je dan kiest. Vraag je dus af: wat win ik hiermee? Word ik er blij van? Draagt het bij aan mijn geluk? Voelt het goed? Krijg ik er energie voor terug als ik er energie in stop?

Voelt het zwaar of licht?

Lianne van The Self Help Hipster schreef laatst een mooi stuk over beslissingen nemen. Een andere manier om te checken of je keuzeopties je echt iets zullen opleveren, is door naar je gevoel te luisteren. Klinkt makkelijk, maar het gaat vooral om je intuïtie. Weeg beide opties eens af: laten we het voorbeeld nemen van een baan die je moet kiezen. Je hebt twee opties: eentje is misschien wat veiliger en de ander ligt misschien wat verder buiten je comfortzone, maar wel dichter bij wat je graag wilt. Wat zegt je gevoel dan? Misschien voelt de ‘’veilige’’ optie wel juist zwaar omdat je opziet tegen het feit dat die baan je misschien niet gelukkig gaat maken. En misschien voelt de andere optie ook zwaar omdat die baan uitdagender gaat zijn… maar ook licht omdat het wel is wat je graag wilt.

photo-1461595520627-42e3c83019bc

Dubbelzinnig

Keuzes kunnen tegelijkertijd licht en zwaar aanvoelen, maar het is aan jou te bepalen wat dat dan betekent. Oftewel: luister naar je gevoel. Het geeft niet als een keuze zwaar is, want de mooiste dingen komen soms voort uit de zwaarste ervaringen! En soms moet je voor een optie offers brengen, maar krijg je er ook een hoop voor terug. Soms word je er niet meteen gelukkig van, maar is het op de lange termijn wél heel veel waard.  Soms is het onwijs dubbelzinnig, maar het allerbelangrijkste is dat je geen keuze maakt omdat je vindt dat je een bepaalde optie moet kiezen. Kies de optie die jouw hart sneller doet kloppen en die goed voelt… maakt niet uit wat daar verder bij komt kijken.

Zorg dat je geen spijt krijgt

Uiteindelijk draait het erom dat je keuzes maakt waar je de rest van je leven achter blijft staan, ook al zijn ze misschien zwaar. Je wilt later als je oud (of nog niet zo oud) bent geen spijt krijgen omdat je niet voor de meer uitdagende opties bent gegaan of omdat je kansen hebt laten liggen die je had kunnen grijpen. Uiteindelijk moet je op je gevoel afgaan, want dan zit je bijna nooit fout.

Hoe maak jij keuzes?

You may also like...

11 Comments

 1. Wat een mooie post Vivian, heel fijn! Ik vind het ook altijd bijzonder als mensen zeggen dat ze geen keuze hebben of dat het gewoon zo is gegaan. Want dat is volgens mij ook niet zo. Je hebt altijd de keuze maar misschien voel je die zekerheid niet om op dat moment die keuze te maken. Het is immers wat je zegt, dat het ontzettend moeilijk is! Gevoel is in de meeste keuzes inderdaad wel goed, soms ook een combinatie van ratio en gevoel. Ik bedoel, als ik een huis ga kopen moet ik het wel kunnen betalen dus moet ik er financieel wel goed over hebben nagedacht maar moet het huis tegelijkertijd ook goed voelen. Denk dat het ook goed is om je te realiseren dat een keuze niet voor eeuwig is. Je hebt immers altijd een keuze, ook om weer ene hele andere kant op te gaan of iets helemaal anders te doen omdat het toch niet uit is gepakt zoals je van te voren had gedacht.
  Melle onlangs geplaatst…Dit maakt het leven nét even wat leuker | Nooit meer de SjaakMy Profile

  1. Helemaal eens met jou: een keuze is inderdaad lang niet altijd permanent. En yay voor wat je zegt over een combinatie van ratio en gevoel!

 2. Je hebt altijd een keuze, maar niet altijd een keuze tussen maar twee opties. Allebei de opties niet doen is ook een keuze, maar ook geen keuze maken is een keuze. Als je gaat voor verandering van je situatie is het altijd goed om in ieder geval een keuze te maken.
  Elaintje onlangs geplaatst…TroetelWEEK#17: feestjes en naaienMy Profile

  1. Precies, soms zijn er nog veel meer opties dan je eerst dacht en soms is het juist beter om iets totaal anders te kiezen.

 3. Wat een goed artikel zeg met fijne inzichten! Ik merk dat keuzes bij mij vaak verkeerd gaan als ik er te veel over nadenk. Ik kan vaak beter naar mijn eerste gevoel luisteren en dat opvolgen. Mijn twee beste keuzes (uit een relatie stappen en de studie Nederlands doen) heb ik op die manier gemaakt.
  Romy onlangs geplaatst…Vergeten beautyproducten in de spotlightsMy Profile

  1. Dat is inderdaad heel fijn als dat zo lukt!

 4. Wauw, ik vind dit echt een heel mooie en inspirerende post. Heel mooi verwoord ook. Keuzes maken kan inderdaad echt behoorlijk tricky zijn, maar ik vind het ook altijd belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. Vooral dat ‘licht’ en ‘zwaar’ vind ik heel mooi omschreven. Sommige opties voelen intuïtief inderdaad ook zwaarder dan anderen. Goed om hier wat beter naar te luisteren!
  Femke onlangs geplaatst…Ik heb -voor het eerst in mijn leven- mijn haar geverfd!My Profile

  1. Dankjewel voor de complimenten, hopelijk helpt het je nu je niet zo lekker in je vel zit!

 5. Hmmmmm de volgende keer dat ik moet kiezen tussen twee lekkere gebakjes kies ik gewoon voor beide opties! Hihi.
  Nee, even serieus. ik vind keuzes maken altijd wel heel lastig. Zeker van die grote dingen als het wisselen van een baan.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De vakantie voorbijMy Profile

 6. Wat een mooi artikel! Ik ben eigenlijk wel erg makkelijk met het maken van keuzes en weet goed wat ik wel en ook niet wil.
  Saskia onlangs geplaatst…Currently #3My Profile

  1. Ah dat is wel heel fijn! Ik ook vaak wel hoor, maar alsnog kan ik enorm twijfelen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]