Rond de kerstperiode gebeurt het regelmatig dat populaire en minder populaire auteurs een kerstverhaal schrijven dat als onderdeel van een bundel of als gratis standalone wordt uitgegeven. Verhalen die leuk zijn om bij de kerstboom te lezen, maar waar je daarna dan ook wel weer klaar mee bent. Verhalen die dienen als promotie of prequel voor nieuwe boeken of een grote roman, verhalen die iets weg hebben van een modern kerstsprookje. Van zowel Minkman als Lucassen had ik al gehoord, maar nog nooit iets gelezen en toen ik hun korte verhalen aantrof in de iBookstore besloot ik dat die een goede gelegenheid vormden om daarmee te beginnen.

Vuurvlieg: een dystopisch kerstverhaal (Jen Minkman)

81H3IPd9ECL._SL1500_De eerste keer dat ze het vreemde geluid hoorde, kwam Zlata net terug van een lange dag werk op het Nationale Arbeidskantoor. Nieuwsgierig tuurde ze het nauwe, donkere steegje in dat vanaf Noach Boulevard naar onbekend terrein leidde. Het was een geluid dat ze nog nooit eerder had gehoord: een soort kat die miauwde, maar veel mooier en interessanter. Op de één of andere manier gaf het geluid haar een droevig en tegelijkertijd vrij gevoel.

Zlata woont sinds de Grote Overstroming in een totalitaire staat, waarin alles door de regering wordt bepaald om de veiligheid en het welzijn van de burgers te waarborgen. Ze leidt het leven dat ze kent, hoe beperkt en uitgekiend dat ook is. Tot ze op een koude winteravond iets vreemds hoort, iets wat muziek blijkt te zijn. Voor Zlata, die nooit zoiets heeft gekend als muziek, zingen en dansen, is het compleet nieuw maar ook enorm aanlokkelijk. Langzaam maar zeker, met gevaar voor eigen leven, ontsluiert ze de herkomst van het geluid en komt ze in aanraking met wat kerst heet.

Het kostte me ongeveer een halfuurtje om dit verhaal te lezen en ik heb ervan genoten. Hoewel ik sceptisch was over een kort dystopisch verhaal – om zo’n setting uit te leggen en realistisch neer te zetten heb je toch wel wat pagina’s nodig – schetst Minkman een scherp en beklemmend beeld van een maatschappij waarin doodnormale dingen zoals muziek niet bestaan. Ik kon me goed identificeren met hoofdpersoon Zlata en ik vond het erg mooi hoe de kerstgedachte en het idee van kerst werden beschreven. Hier en daar had echt wel wat meer uitgeweid mogen worden, maar het verhaal sleept je mee en het is gewoon mooi geschreven. Aanrader!
| 30 pagina’s | Dutch Venture Publishing | oktober 2015 |
| Goodreads | Amazon | Auteurssite |

Vuurvlieg en De koningsboom

De Koningsboom: Woudwachters deel 1 (Lis Lucassen)

1944x2592srDe majestueuze pieken reikten tot aan de donkere hemel. Sneeuw dwarrelde naar beneden, het wit bleef liggen op de donkergroene naalden. Virgis hield zijn adem even in, blies uit en snoof toen de frisse nachtlucht in zijn longen. Hij hield van de stilte: het enige geluid kwam van de fluisterende bomen. Of niet?  De sneeuw kraakte onder de voetstappen die zijn kant uitkwamen. Wie durfde de rust in het woud te verstoren? In naam van Arborex, wie durfde er binnen te dringen in het Groene Heiligdom?

Saar Rosenburg heeft absoluut geen zin in de kerstperiode, mede vanwege alle nare gebeurtenissen uit haar verleden die zich afspeelden rond kerst. Ze kan niet wachten tot haar vakantie in een warm en zonnig oord kan beginnen. Die droom wordt echter ruw verstoord wanneer een mysterieuze jongeman ’s avonds laat inbreekt in het tuincentrum waar ze werkt. Hij wil de majesteitelijke kerstboom stelen – of beter gezegd: terugbrengen naar het bos. Deze Virgis is een Woudwachter, een beschermer van de natuur, en het was zijn missie om de Koningsboom te beschermen. Maar hij heeft een fout gemaakt, en alleen Saar kan hem helpen die te herstellen.

Ik wist al dat Lis Lucassen bij Storm Publishers een populaire New Adult heeft uitgegeven en dat ze onder haar echte naam Olga Hoekstra thrillers schrijft bij Xander Uitgevers. Aanvankelijk trok dit boek me niet echt aan, want ik lees niet veel fantasy meer, maar aangezien het maar 80 bladzijden waren besloot ik door te zetten. en uiteindelijk ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want het is best een mooi verhaal. Het heeft iets van een sprookje, het is leuk en vlot geschreven en hoewel het me af en toe iets te snel ging vond ik het verhaal en de personages leuk, net als de gedachte achter de manier waarop de mens met de natuur omgaat en het idee van de kerstboom. Of ik ook Het Koningsoffer wil lezen, dat in maart zou moeten uitkomen, weet ik niet… maar ik vond dit in ieder geval wel een fijn verhaal.
| 81 pagina’s | Raam Publishers | september 2014 Dark Romance #3: Onthulde Geheimen |
| Goodreads | iTunes | Auteurssite |

Waardering 3

Heb jij deze kerstverhalen gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]