Weet je nog, een aantal jaar geleden, toen de Pottergekte nog volop bezig was? Er stonden nog wat boeken én films op stapel, we speelden de videospellen, hielden vol spanning alle nieuwtjes in de gaten en konden er geen genoeg van krijgen. In die tijd waren er tal van websites, community’s eigenlijk, die helemaal gefocust waren op Harry Potter. Je kon er rollenspellen doen, maar vaak ook lessen volgen en gesorteerd worden. Ik was een fanatiek gebruiker van dat soort sites en ik ben zelfs docent Toverdranken geweest op één ervan. Maar ja… op zeker moment ontgroei je het. Ik althans wel. En toen kwam Pottermore, de officiële site met heel veel bonusmateriaal en een nieuw soort ervaring. Daar ben ik nooit echt een fan van geweest: ik vond het een beetje te veel van het goede. Maar nu is er niets nieuws! Namelijk: een heus sociaal netwerk rond Zweinstein!

Hogwarts is Here

Ik ontdekte Hogwarts is Here eigenlijk per toeval via Facebook. Dat is volgens mij al wel een jaar geleden: ik meldde me toen aan en surfte er een beetje op rond, maar ben er niet écht iets mee gaan doen. Tot ik het dit jaar weer tegenkwam en besloot het eens wat beter te verkennen… en toen werd ik best wel enthousiast. Want Hogwarts is Here is een platform dat gemaakt is dóór en vóór Potterfans. Het lijkt op de RPG-sites van ‘’vroeger’’, maar dan nét een beetje anders. Je kunt er in contact komen met andere Potterheads, maar ook echt een beetje de magische wereld beleven. En dat is leuk!

De sociale kant

Hogwarts is Here bestaat eigenlijk uit twee delen: de sociale kant en de Potter-kant. Je hoeft niet per se met de Potter-kant mee te doen en ook niet per se met de sociale kant: je kunt gewoon kijken wat je leuk vindt. De sociale kant houdt in dat je een persoonlijke feed hebt waar je updates op kunt plaatsen, met een profiel waar je een backstory op kunt schrijven. Dat kan over jezelf gaan, maar je kunt er ook een verhaaltje van maken over wie je zou zijn in de wizarding world (dat is wat ik heb gedaan). Daarnaast zijn er chatrooms, groepen en fora, eigenlijk net als op Facebook, waarin je met andere fans kunt chatten en discussiëren. Die groepen zijn dan ook voor rollenspellen zoals we die een aantal jaartjes geleden kenden. Ik vind het heel leuk dat het kan, maar dit is een stukje waar ik zelf niet echt behoefte aan heb: ik vind het altijd heel snel rommelig of negatief worden en dat hoeft niet zo van mij.

De Potter-kant

Wat ik vooral leuk vind, is de Potter-kant van Hogwarts is Here. Deze houdt eigenlijk vooral in dat je lessen kunt volgen! Natuurlijk, dat moet wel echt je ding zijn. Het zit best wel uitgebreid in elkaar: de makers van de site hebben een aantal vrijwillige docenten die lessen en opdrachten schrijven, die opdrachten kun je inleveren en die worden nagekeken – daarmee kun je dan afdelingspunten verdienen. De vakken zijn ingedeeld per jaar en je kunt ook extra vakken doen, zoals Zwerkbal of een schrijfcursus. Elk vak bestaat uit een aantal lessen en per lessen een quiz of essayopdracht. Daarnaast is er een Library waar je studieboeken kunt raadplegen voor de opdrachten én waar je je eigen fanfictie in kunt publiceren, wat ook heel leuk is.

Mijn ervaring

Ik moet bekennen dat ik nog niet heel erg actief ben op de site: ik heb een achtergrondverhaal geschreven en me aangemeld voor alle eerstejaarsvakken, maar heb nog geen lessen echt gevolgd of opdrachten uitgevoerd. Het idee vind ik namelijk heel leuk, maar ik denk dat ik er het geduld niet voor heb: het doorlezen van die lessen en maken van de opdrachten kost namelijk wel wat tijd en ik ben een beetje bang dat het snel saai zou worden. Maar dat kan ook een beetje komen doordat ik momenteel niet echt in een Potter-sfeertje zit. Het is wel zo dat ik al heel lang met het idee speel om een keer een soort fanfictie te gaan schrijven rond Zweinstein… en dan kan dit wel goed van pas komen!

Hogwarts is Here en Pottermore

Hogwarts is Here geeft je het gevoel dat je echt een Zweinsteinleerling zou kunnen zijn en dat is natuurlijk best wel tof! Als je de site af en toe gebruikt in combinatie met Pottermore, waar het vooral gaat om bonusmateriaal, heb je denk ik wel een magische en heel unieke ervaring. De site is heel mooi vormgegeven, met echte Potter-achtige illustraties en een overzichtelijke weergave. Nadeel is wel dat alles in het Engels is: het is geen moeilijk Engels, maar je moet het toch wel goed beheersen om alles in de lessen te snappen. Maar anderzijds is het ook wel weer een goede manier om je Engels te trainen. Ik weet nog niet of ik er écht iets mee ga doen, maar ik vind het wel heel tof dat het er is, zeker met het oog op de kerstvakantie!

Ken jij Hogwarts is Here?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]