Kerstvakantie

Bron beeld: Viktor Hanacek

Aan het begin van de kerstvakantie had ik het al meteen helemaal uitgekiend: heerlijk twee weken rusten en relaxen, maar óók ruimte voor wat hoognodig schoolwerk. Aanvankelijk bedacht ik dat ik om de dag wilde werken, zodat ik ook veel leuke dingen zou kunnen doen. Daarna bedacht ik dat ik toch eigenlijk wel elke dag iets wilde doen omdat ik anders mijn achterstand qua zelfstudie niet in zou kunnen halen en vervolgens rees het idee om te zorgen dat ik aan het eind van de vakantie van één van de twee tentamenvakken alle stof had samengevat. Inmiddels weet ik het niet zo goed meer. Waar is die kerstvakantie eigenlijk voor bedoeld, wat moet ik ermee?

Vief, pak nou je rust. Vief, doe nou rustig aan. Vief, zorg nou dat je kunt ontspannen. Vief, neem nou eens niet zoveel hooi op je vork. Vief, stel jezelf nou gewoon eens géén doel en kijk gewoon waar je zin in hebt. Dat waren reacties die ik kreeg op het op sociale media delen van mijn plannen voor de kerstvakantie, en ik kan me zo voorstellen dat het ook dingen zijn die jullie denken bij het lezen van de inleiding. En ja, het is waar, ik weet het heus wel. Ik moet ook uitrusten en relaxen, ik moet ook lekker de tijd nemen om tot mezelf te komen en dingen voor mezelf te doen. Dat wil ik ook graag en ik ben van plan dat ook echt te gaan doen: ik wil lekker veel lezen en bloggen en schrijven en series kijken en films kijken en erop uit gaan en leuke dingen doen. Dat wil ik echt, en dat ga ik ook echt wel doen.

Denk ik dan. Want ja, ik weet ook dat ik geneigd ben te lang door te werken op zo’n dag die ik besteed aan schoolwerk: dan neem ik me voor na twee uurtjes te stoppen en uiteindelijk ben ik om vijf uur ’s middags nog bezig en is alle energie weg, waardoor ik dus geen hobbydingen meer kan doen zoals aan mijn blog werken. En ik weet dus ook dat de kans groot is dat ik te veel ga studeren in de vakantie in plaats van leuke dingen te doen. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat ik toch (eigenlijk) echt wel het een en ander moet doen: ik heb de voorbije weken gewoon geen tijd of energie gehad om het leeswerk te doen en na de vakantie zijn er weer andere dingen die mijn aandacht vereisen, zoals lesverslagen en opdrachten, boeken die gelezen moeten worden enzovoorts. Tuurlijk, ik zou vast wel ergens tijd kunnen vinden om die hoofdstukken samen te vatten, maar dat zou toch wat minder relaxed zijn.

En toch… ik vind zelf ook dat de kerstvakantie bedoeld moet zijn voor fijne dingen. Voor kerstfilms en thee, voor luidkeels mee blèren met Mariah Carey en Wham!. Voor spelletjes en vroeg in bed kruipen met het Frozen-seizoen van Once Upon A Time of de allerlaatste kerstspecial van Downton Abbey. Voor gezellige dingen doen met familie, voor theedrinken en bijkletsen met vriendinnen. Voor eindeloze middagen lezen bij de kerstboom in boeken van Cathy Kelly en Ransom Riggs, voor eindeloze uurtjes blogs lezen en schrijven, voor eindeloze uurtjes korte verhalen schrijven geïnspireerd op muziek van Taylor Swift en mijn favoriete Young Adults. Voor gezelligheid en doen waar ik zin in heb.

De kerstvakantie is in het leven geroepen om kinderen en ook gewoon volwassenen de kans te geven optimaal te genieten van de dingen die zo belangrijk zijn voor ons geestelijk welzijn: liefde, vriendschap, gezelligheid, saamhorigheid, bezinning, rust. Om gewoon even te genieten en dankbaar en gelukkig te zijn. Dat is ook precies de belichaming van de magie van de kerstperiode, maar ik weet ook dat het voor het nieuwe jaar gewoon enorm waardevol is als ik wat meer rust voor mezelf creëer op het gebied van mijn studie, rust die ik kan creëren door gewoon het een en ander te doen in de kerstvakantie. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Zonder teveel verplichtingen, maar wel zo dat ik er een fijn gevoel aan over kan houden. Want uiteindelijk is de kerstvakantie ook dé gelegenheid om stappen te zetten naar het nieuwe jaar, en opgeruimd en productief beginnen vind ik toch wel erg fijn.

Hoe balanceer jij rust en productiviteit in de kerstvakantie?

You may also like...

7 Comments

 1. Ik ben gewoon aan het werk! Ja ik ben een workaholic hoor. Ik had eigenlijk vrij maar dacht bah wat moet ik met die vrije tijd.

 2. Interessant! Ik moet bijna mijn scriptie inleveren dus ik moet wel van alles doen deze periode. Ik werkte al veel thuis, heb geen les meer en dus ook niet echt ‘vakantie’. Alleen met kerst doe ik niets en ik heb wat leuke dingen gepland, maar verder zullen mijn dagen er gewoon hetzelfde uitzien als normaal… En dat vind ik op zich niet zo erg, ik neem denk ik gewoon ‘vakantie’ als die scriptie straks is ingeleverd 😉
  Linda onlangs geplaatst…5 tips voor chaotische mensenMy Profile

  1. Ja, zo kan het natuurlijk ook! Ik heb nu voor mezelf bedacht dat ik deze eerste week gebruik om lekker te doen waar ik zin in heb en dat ik dan de tweede week pak om toch even aan de bak te gaan.

 3. Wat een leuk artikel! Ik vind het ook wel een beetje lastig! Ik heb 1,5 week kerstvakantie en ik heb ook zo alles gepland dat ik niet heel veel hoef te doen, maar ik merk dat ik de laatste paar dagen nu toch wel zoiets heb, van wat ga ik nou eigenlijk doen? Mijn rust pakken dat sowieso, maar na twee dagen uitslapen dan ben ik ook wel uitgerust. Ik vind een mix van leuke dingen doen, maar niet al teveel ‘moeten’ erg fijn.

  Ik vind het niet prettig als mijn hele vakantie in de ban staat van hot naar her rennen om iedereen maar tevreden te houden en overal aan te schijven voor het eten. Ik ga lekker series kijken, boeken lezen en lekker eten met mijn vriend, daar heb ik zin in. Voor de rest plan ik niet teveel, zodat ik per dag kan kijken wat ik ga doen!
  Kelly onlangs geplaatst…31 Cinedays of December #22 OchtendroutineMy Profile

  1. Dat klinkt inderdaad ook goed!

 4. Ik denk dat het op zich niet verkeerd is om iets aan de studie te doen, als je maar inderdaad ook de tijd neemt om te genieten van leuk dingen! Je schrijft dat je vaak veel langer doorgaat met schoolwerk dan je gepland had. Zou je niet een alarm op je telefoon kunnen aanzetten en die af laten gaan na de tijd die je in gedachten had? Zodra het alarm gaat moet je stoppen met je schoolwerk en iets leuks gaan doen.
  Zelf werk ik gewoon rondom de feestdagen, maar wil ik ook wel iets aan mijn opleiding doen op mijn vrije dagen en natuurlijk genieten. Druk druk druk, dus, haha!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Stilte…My Profile

  1. Dat doe ik inderdaad ook regelmatig, maar dan heb ik na het alarm alsnog zoiets van ‘ah maar ik ben bijna klaar, even afmaken nog/ah ik ben zo lekker op dreef, ik ga nog even door’ dus dat werkt ook niet altijd goed haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]