K3

Bron beeld: Artiestennieuws

Alle Kleuren, Oya Lélé, Verliefd, Leonardo, De Drie Biggetjes, Papa, Oma’s aan de top, Heyah Mama, Frans liedje, Toveren, Tele-Romeo… het zijn slechts enkele van de liedjes die ik nog ken uit de jaren dat ik groot fan was van K3. Het zijn liedjes die ik grotendeels nog steeds uit mijn hoofd ken (‘’waaaaaaaaaas jij al ooooooooit eens zo verlieeeeefd’’) en die wat mij betreft tot de toppers van deze meidengroep behoren. Ik weet niet anders dan dat K3 er was, al braken ze pas kort na mijn geboorte door, en ik weet ook echt niet anders dan dat ze bij het Nederlands-Vlaamse erfgoed horen. Ik was dan ook best een beetje geschokt toen ze aankondigden te gaan stoppen, en sceptisch over de zoektocht naar de nieuwe K3. Maar… het leed voor mij nooit een enkele twijfel dat ik het programma zou gaan kijken, en ik denk veel van mijn leeftijdsgenoten met mij. niet per se omdat we stiekem nog steeds fan zijn (en ik schaam me er niet voor dat ik de liedjes nog steeds keihard kan meebrullen) maar gewoon vanwege de nostalgie.

Stop er gewoon mee

Mijn eerste gedachte toen ik hoorde van de zoektocht? In hemelsnaam, stop er gewoon mee. Ze hebben het zolang gedaan, eerst met Kathleen en daarna met Josje, hebben zoveel nummers en video’s en shows en films en series gedaan (zoals elke keer benadrukt wordt in de intro van het programma) en ze zijn gewoon niet meer weg te denken uit onze popcultuur. K3 is Karen, Kristel, Kathleen en Josje, en waarom dat niet gewoon zo laten en de herinnering intact houden? Ik bedoel, laten we eerlijk zijn… met een nieuwe groep krijg je de echte K3 nooit meer terug. De haarkleuren zullen anders zijn, de namen zullen anders zijn (er zal misschien geen enkele K in zitten), de onderlinge band zal anders zijn, de muziekstijl zal hoe dan ook anders zijn… het kan gewoon jammerlijk fout gaan en dan is echt het hele K3-concept verpest. Niet voor de fans van het eerste uur, maar wel voor de kinderen die nu fan zijn en dat willen blijven.

Maar ja, aan de andere kant… ik snap het ook wel. Ze staan echt ergens voor, ze doen echt iets goeds voor de opvoeding van heel veel kindjes met hun liedjes vol mooie boodschappen en met hoe ze zijn, ze hebben iets bijzonders gecreëerd en dat willen ze niet weggooien, ze willen dat dat aanwezig blijft en dat ze kunnen blijven inspireren. Ze willen de goeie feeën blijven die ze eigenlijk vanaf het begin al zijn geweest, en niet alleen door Toveren.

Geldklopperij?

Toch vind ik het allemaal wel een beetje overdreven. Je hebt deze hele show, waar de huidige K3 volgens mij al flink voor betaald krijgt, plus alle publiciteit die eraan verbonden is. Als de nieuwe K3 straks gekozen is, gaan ze met z’n ZESSEN op tournee door heel Nederland en België om afscheid te nemen van de huidige K3 en de nieuwe K3 officieel te introduceren aan het publiek… en ook daar zal de huidige K3 nog flink voor betaald krijgen, lijkt mij zo. En ik vermoed dat ze zelfs daarna nog wel een soort inkomen zullen hebben, ze hebben immers toch het merk opgericht. Misschien worden het een soort K3-mentors of zo. Weet ik veel.

Maar goed, kijk even naar de show. Wat een geld zit daarin, jongens. Een gigantische studio voor de audities, twee knotsen van villa’s voor de bootcamp (in eentje wonen de meisjes en in de andere krijgen ze workshops), lessen van K3-betrokkenen zoals de componist en de choreograaf, lessen van bekendheden als Jochem van Gelder en Stanley Burleson, een knetter van een bus, twee presentators die ook betaald moeten krijgen… ik weet niet hoor, misschien ben ik een zeur. Ze zeiden aan het begin van de running dat over dit programma gepraat ging worden en dat is ook zeker zo als je ziet hoe Twitter elke vrijdagavond tussen half negen en half elf explodeert, maar dit is nu al de tweede week op rij dat ze verlies draaien in kijkcijfers door The Voice. Het is allemaal zo overtrokken.

Leuke televisie

Truth be told, ik vind het een leuk programma. Hoewel ik het na vier (vier!) auditie-afleveringen wel gehad had met die publieksjury’s en de zenuwpezen van kandidates, vind ik het heerlijk om mee te zingen met de voor mij bekende nummers en ik vind het ook uiterst vermakelijk om de momentjes tussen de meiden en Gert Verhulst te zien, hoewel veel daarvan scripted zal zijn omdat de kijkers natuurlijk smullen van Gerts sarcasme en het brave en perfecte van de meiden. Ik vind het leuk om meiden te zien waarvan ik gewoon weet dat ze ver gaan komen en ik vind het in de scènes met de bootcamp fantastisch om het zich ontwikkelende drama tussen de meiden én K3 te zien (iets met nog nooit een dvd hebben gezien van een K3-show en veel gelijkenissen met Holland’s Next Top Model). Ik vind het leuk om de workshops te zien en ik geniet oprecht van Gerard en Niels, want het zijn gewoon leuke kerels eigenlijk (en Niels is knap, hihi).

Maar toch… ik weet het niet, hoor. Er zitten meiden tussen die duidelijk geen K3-type zijn en er zitten meiden tussen die worden weggestuurd zonder echt een kans te hebben gekregen om zich te ontwikkelen. Ik erger me behoorlijk aan de snelheid waarmee ze alles doen: in de laatste aflevering zijn er ZES meisjes in één keer naar huis gestuurd (waarvan waarschijnlijk drie toch gewoon door zijn naar de liveshows met wildcards, maar toch). Je krijgt als kijker nauwelijks de kans om de kandidates echt te leren kennen en van hun ontwikkeling zie je maar weinig. Ik kan niet zeggen dat ik echt al een drietal meisjes heb gezien waar ik ‘’voor’’ ben, en sowieso voel ik het gewoon niet. Ik krijg geen K3-vibe. Wat ik vooral zie, is dat Kristel zo gestrest raakt van het idee te moeten stoppen dat je het als kijker pijnlijk begint te vinden dat ze gaan stoppen omdat zij zo overduidelijk niet wil stoppen. Ik vind het uiterst vermakelijke televisie, maar verder ben ik bang dat de nieuwe K3 een complete flop gaat zijn en dat het hele erfgoed dan naar de knoppen is. Dat ze het niet met elkaar kunnen vinden, het repertoire niet aan kunnen of dat de reputatie compleet naar de maan gaat omdat het toch een heel ander leven is dan ze dachten. Ik ben bang dat ze over drie of vijf jaar alweer aankondigen te stoppen of één nieuw lid te zoeken en dat het dan echt klaar is.

Ik weet het niet. Voorlopig geniet ik vooral van het hoge amusementsgehalte van het programma en zie ik wel hoe het gaat worden. En luister ik naar de oude hits.

Kijk jij ook naar de K3-zoektocht?

You may also like...

10 Comments

 1. Ik kijk het ook met terugwerkende kracht, hihi. Ik vind het ook erg leuk om te zien. In feite was het zelfs wel wat voor mij geweest als ik gezond was geweest (en beter had kunnen zingen hihi). Ik ben qua generatie iets vóór de K3, want ik was toen al meer bezig met jongens enzo, maar ik ben er wel mee opgegroeid, omdat mijn zusje (nu 23) natuurlijk idolaat was van K3. Ik vind het leuk om te kijken! En dat er veel geld mee gemoeid gaat, absoluut. Dat is ook echt wel te zien! Maar dat maakt het voor het kijken eigenlijk alleen maar leuker en spannender vind ik 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Hoe ga je om met ambities als je chronisch ziek bent?My Profile

 2. Ik snap niet zo goed waarom het kwalijk zo zijn dat de show zo’n hoog budget heeft. Er zitten twee commerciële omroepen achter, dus het is niet alsof er belastinggeld aan op gaat of iets dergelijks. Al huren ze twee paleizen voor die meiden, prima toch? 🙂

  1. Een kwalijke zaak is dat ook zeker niet per se, maar ik vind het wel bijdragen aan de overtrokkenheid van het hele concept.

 3. Hmm… Het is inderdaad best moeilijk om te oordelen. Ergens snap ik je wel, ik denk er namelijk ook wel zo over.

 4. Ik heb het zelf niet gezien en vind het persoonlijk best wel onzinnig…
  Sas onlangs geplaatst…Life lately.. Hoe gaat het met me?My Profile

 5. In elk programma zit natuurlijk veel geld, die villa’s of de bus zullen de hoogste kostenposten vast niet zijn, haha. Maar dat is wel wat je ziet op tv, dus logisch dat ze dat niet allemaal cheapy willen laten overkomen, vind ik.

  Ik vind het eigenlijk wel leuk, maar ik kreeg ook een HNTM gevoel bij dat gedoe over die dvd, haha. Je merkt wel aan het programma dat het ook veel gaat om tv maken, beetje drama erin brengen enzo!

  Ik heb de auditie afleveringen niet helemaal allemaal gezien (alleen stukjes), maar die vervolgaflevering vond ik wel heel leuk 🙂 Ben benieuwd wat er uiteindelijk uit komt!

  Het had voor de meiden van K3 waarschijnlijk meer geld opgeleverd als ze gewoon zelf waren doorgegaan tot hun pensioenleeftijd (haha, dat zou grappig zijn). Dus vind ze niet echt overkomen als geldwolven (ik vermoed dat ze dat ook niet nodig hebben)

  Ben benieuwd hoe de K3 die uit het programma komt het gaat doen en of het inderdaad een flop wordt of juist niet. Ik ben ook bang voor die flop, hehe. Maar dat maakt het progamma niet minder vermakelijk natuurlijk!
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Kast upgraden met plakfolie! DIYMy Profile

 6. Ik moet eerlijk bekennen dat ik huiverig ben voor de nieuwe K3. Het programma vind ik wel leuk om naar te kijken, maar als ik er dan aan denk dat Kristel, Karen en Josje straks weggaan… nee, dankje! Kristel is inderdaad overduidelijk gefrustreerd en als je het aan mij vraagt, is Karen er ook niet aan toe om het los te laten. Josje heeft dit op camera werkelijk eens gezegd, alleen krijg ik van haar niet echt hoogte. Als ik wel twee kandidaten zou moeten kiezen, zouden het Klaasje en Hanna zijn omdat ze puur zijn. Maar bijvoorbeeld Jindra… als zij een nieuw K3-meisje wordt, weet ik niet waar het heen gaat hoor… En het gaat allemaal veel te snel. Ik ben benieuwd naar de liveshow vanavond!
  Anouk onlangs geplaatst…HEMA op Acties.nlMy Profile

  1. Van Josje heb ik heel erg het idee dat zij het wel best vindt om te stoppen, aangezien ze heel erg bezig is met een acteercarrière – die indruk krijg ik in ieder geval. En inderdaad, het gaat supersnel… volgens mij klopt er iets gewoon niet met de planning van het programma of zo. Hanne vind ik ook erg leuk, Klaasje zou wat mij betreft de nieuwe Kathleen kunnen zijn maar ik ben niet helemaal overtuigd van haar capaciteiten. En Jindra, tja… ze is misschien wel qua talent het sterkste, maar ze heeft echt niet de K3-persoonlijkheid. Denk dat het dan misschien een heel andere K3 zou worden óf dat zij er heel snel weer mee zou stoppen en dan begint het van voren af aan. Al weet ik niet of ze dat dan nog zouden moeten doen.

 7. Ik vond het hele programma echt belachelijk. Studio 100 was beter met een nieuw concept gekomen, niet k3 maar gewoon een leuke nieuwe meidengroep voor kinderen. Dan worden de kandidaten tenminste niet zo in een hoekje geduwd en zouden ze volgens mij ook gewoon veel meer kansen hebben om hun carrière de richting in de sturen die ze zelf zouden willen. Ondertussen is de hele heisa natuurlijk voorbij, maar ik vond er echt niets aan.

  1. Tja, ik snap ook ergens wel dat ze het ”erfgoed” willen behouden, maar ze hadden inderdaad ook prima een nieuwe groep kunnen starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]