Het is een hashtag die je bijna niet gemist kunt hebben als je van boeken houdt: #JoinTheSimonMovement. Sinds de Nederlandse vertaling van Simon vs the Homo Sapiens Agenda van Becky Albertalli uitkwam bij uitgeverij Blossom Books, is er een hoop te doen om de diversiteit in Young Adult-boeken. Want waarom zijn er eigenlijk zo weinig boeken met hoofdpersonen die LGBT of getint of gewoonweg ánders zijn? We hebben een scala aan mogelijkheden van de liefde tussen jongetje-meisje, maar het echte (young adult)leven is niet alleen maar jongetje-meisje, dat is nog veel meer. En verder dan Het onmogelijke leven van Kate Scelsa kom je dan niet echt. Is toch stom?

Fuzz

Eigenlijk is het raar. We hebben steeds meer YA-boeken over heftige thema’s als depressie, zelfmoord, drugs en psychische stoornissen en toch is ‘’alternatieve’’ seksualiteit iets waar de meeste YA-auteurs niet aan lijken te durven beginnen. De lijst op Goodreads telt 275 titels (inclusief nonfictie) en dat is helemaal niet zoveel.  De boeken op die lijst zijn ook helemaal niet zo bekend: Will Grayson, Will Grayson van John Green staat ertussen, net als The perks of being a wallflower van Stephen Chbosky en Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Maar dan heb je het wel een beetje gehad, terwijl we inmiddels toch wel weten dat YA-boeken zoveel kunnen doen voor de persoonlijke ontwikkeling en emancipatie van jonge mensen die óók en júist met deze problemen worstelen. Natuurlijk kun je je afvragen wat de fuzz voor zin heeft omdat seksualiteit ook maar iets heel normaals en vanzelfsprekends is, maar dat is het dus niet. Er rusten nog zoveel taboes op, er is nog zoveel sprake van gefluister en gestaar als iemand ‘’anders’’ is dat deze boeken juist heel veel waarde hebben en dat die fuzz juist heel erg nodig is.

Mogelijkheden

Ik zou het zo mooi vonden als er groteske, bijzondere Young Adults zouden komen over ánders zijn. niet eens per se dat het hoofdpersonage homo of lesbisch moet zijn: denk ook eens aan het transgender zijn. Dat is zó’n waanzinnige rollercoaster en ik zou het fantastisch vinden als daar een open en eerlijk boek over zou zijn. Misschien ga ik die roman zelf nog wel eens schrijven. En wat dacht je van een roman met een androgyn hoofdpersonage? Ik vind bijvoorbeeld Ruby Rose heel erg inspirerend en het zou zo’n krankzinnig mooi boek opleveren: een hoofdpersoon die tussen jongen en meisje in zit en daar uiteindelijk een hele ontwikkeling in doormaakt. Zó mooi! Of stel dat de hoofdpersoon door een ‘’biologische fout’’ geen geslacht zou hebben, lijkt me ook heel bijzonder. Mogelijkheden genoeg.

Join the Simon Movement

Uit de kast

Ik heb Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld nog niet gelezen, maar het boek al wel gekocht vanwege alle buzz eromheen. Zo weet ik al het een en ander over wat het boek zo uniek en bijzonder maakt, voornamelijk hoofdpersoon Simons beredenering dat iedereen uit de kast moet komen. En waarom ook eigenlijk niet? Is dat stiekem niet al wat we voortdurend doen in onze maatschappij, laten zien wie we zijn ondanks én dankzij alle tegenslagen en wat mensen van ons vinden? Trots zijn op wie we zijn, op álle facetten van onze persoonlijkheid, omdat álles bij ons hoort? En dus ook op onze seksualiteit? Je mag er trots op zijn als je homoseksueel of lesbisch of transgender of wat dan ook bent, omdat het bij jou hoort. En ook als je hetero bent, want dat hoort ook bij jou.

Ik ben Vivian en ik kom uit de kast. Als boekenwurm, als bibliofiel, als blogger, als romantica, als taaltrol, als seriesverslaafde, als happy single, als onderwijsidealist, als crazy cat lady, als theeleut, als paardenmeisje. Maar ook als iemand die heel erg perfectionistisch is, heel erg streng voor zichzelf, heel idealistisch. Als iemand die bang is mezelf niet gelukkig genoeg te maken, niet alles uit het leven te halen, mijn dromen niet te kunnen laten uitkomen. Als iemand die soms meer onzekerheden dan zelfvertrouwen heeft, als iemand die hopeloos eigenwijs en eindeloos koppig kan zijn. Als iemand met sterke en minder sterke punten, met frustraties en angsten en fouten.

Ik ben Vivian en ik kom uit de kast als mezelf, net als Simon. Jij ook?

You may also like...

2 Comments

  1. Nooit Golden Witchbreed gelezen, dan, van Mary Gentle? Maar ja, dat is ook al een oud boek natuurlijk 🙂
    Nee, ik hoef niet uit de kast te komen, ik heb er nooit in gezeten. Yay!

    1. Nee, nooit van gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]