In de novelles “Jij en ik’, “Een week in Parijs’ en nog 9 nieuwe, niet eerder verschenen verhalen ziet de lezer Jojo Moyes op haar best.

Van Jojo Moyes zijn wereldwijd al meer dan 29 miljoen boeken verkocht. “Me Before You’, de verfilming van haar bestseller “Voor jou’, was een grote hit. Dat boek werd gevolgd door “Een leven na jou’ (After You)

Hoe ik bij dit boek kwam

Een verhalenbundel van Jojo Moyes, de koningin van het feelgoodgenre en mijn liefste lievelingsschrijfster? Dat móet haast wel geweldig zijn, schoot het door me heen toen ik voor het eerst hoorde van het bestaan van dit boek. Ik werd ook meteen helemaal verliefd op de ontzettend leuke en lieve cover, het handtasformaat en het feestelijke oranje cadeaulint, dus eigenlijk dacht ik dat het niet beter kon… tot ik erachter kwam dat twee van de verhalen over Parijs zouden gaan. Ik begon er rond de feestdagen aan omdat het me heerlijk leesvoer leek voor de laatste, donkere dagen van het jaar, en ik had gelijk. Mán, wat heb ik genoten van dit boek! Bereid je voor op een héél uitgebreide review, want ik loop alle verhalen langs en ze zijn nagenoeg allemaal fantastisch!

Jij en ik

Controlefreak Nell verheugt zich opeen weekendje Parijs met haar vriend, maar als hij haar zonder tekst en uitleg laat zitten, voelt ze zich als een vis op het droge in de Stad van Licht en Liefde, waar ze de taal niet spreekt en zich absoluut niet één voelt met de ongedwongen Parijzenaren. Nell probeert er ondanks alles het beste van te maken, en terwijl ze daarmee bezig is, ontmoet ze Fabian: een wanhopende schrijver met liefdesverdriet die haar misschien, héél misschien, wel meer kan leren over het leven en de liefde dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

Dit is absoluut het leukste verhaal van de bundel: je vliegt erdoorheen en het zit boordevol heerlijke beschrijvingen van de eindeloze charme en magie van Parijs. Het verhaal is heel dromerig en avontuurlijk, maar het is ook zó tof om te lezen over hoe de Parisienne in Nell ontwaakt: je wordt als lezer samen met haar helemaal verliefd op de stad én natuurlijk op de zo ontzettend Franse personages en op Fabian, de wanhopige schrijver met liefdesverdriet die ook héél erg geromantiseerd is. Een ontzettend leuk en fijn en romantisch verhaal dat gewoon helemaal perfect is, in de sfeer van de film La La Land! 

Zo getwitterd, zo gedaan

Belle werkt bij een groot PR-bedrijf en heeft als taak om schandalen van belangrijke mensen in de doofpot te stoppen of van de ontploffing te redden. Wanneer ze op een zaak wordt gezet rond een tv-persoonlijkheid, blijkt de invloed van sociale media al snel heel groot – maar zelfs superbrein Belle had niet kunnen voorspellen wat voor staartje dat zou krijgen.

Dit verhaal heeft een héél hoog tempo en laat je achter met een knetter van een what just happened-gevoel. En dat is tof, want daardoor blijft het heel goed hangen en door de vaart heb je het binnen een mum van tijd uit. Ik vond het Scandal-achtige sfeertje ook erg leuk, en het is ook best een beetje actueel, waardoor de twist op het eind des te leuker is. Even je hoofd erbij houden, maar dat is ook echt wel de moeite waard!

Middagliefde

Sara en Doug zijn al zo lang getrouwd dat de romantiek uit hun huwelijk gesijpeld lijkt te zijn, en dus is een spontaan nachtje weg in eerste instantie vooral heel ongemakkelijk. Maar langzaam maar zeker lukt het ze om, samen in een hotelkamer, weer te ontdekken waarom ze ook alweer van elkaar houden.

Dit is een heel lief, teder-romantisch verhaal waarin op een mooi gevoelige manier de relatie tussen de twee personages wordt verkend. Er zit niet zo heel veel in, maar wat er wél in zit leidt toch tot een mooi einde waarbij puzzelstukjes op hun plek vallen als het gaat om de kern van liefde en de waarde van een huwelijk. Mooi Moyes-pareltje.

Een vogel in de hand

Wanneer Simon en Beth voor de zoveelste keer naar een etentje met tal van excentrieke figuren gaan, komt Beth een oude vlam tegen en is de verleiding om in oude patronen te vervallen, behoorlijk groot. Maar is het ook de moeite waard om daaraan toe te geven… of kan ze beter tevreden zijn met wat ze al heeft?

Dit is een… intrigerend verhaal. Ik bleef er wel mee in mijn hoofd zitten, maar ik kon niet echt vat krijgen op waar het nou eigenlijk over ging en op alle onderhuidse spanningen tussen de personages. De dynamiek tussen de verschillende figuren is wel mooi beschreven, en hoe langer je het laat bezinken, hoe beter je het gaat begrijpen – er zit eigenlijk heel veel in, maar toch is het mijn minst favoriete verhaal. Ik denk dat dit echt een langer verhaal had moeten zijn om de waardering te krijgen die het verdient.

Krokodillenschoenen

Wanneer de doodgewone huisvrouw Sam per ongeluk de verkeerde tas meeneemt uit de sportschool, blijkt in die tas een paar prachtige Louboutin-schoenen van krokodillenleer te zitten. De eigenaresse terugvinden blijkt niet zo gemakkelijk te zijn en ook Sams eigen schoenen zijn foetsie, dus rest haar niets anders dan de schoenen dan maar te dragen – en dat blijkt al snel een uitstekende keuze te zijn geweest.

Een simpel en best wel voorspelbaar, maar daardoor des te leuker verhaaltje over de kracht van zelfvertrouwen. De scenario’s die voorbij komen zijn erg vermakelijk en er zit een mooi placebo achter, maar tegelijkertijd gaat het ook over dat je jezelf als vrouw af en toe best een oppepper mag geven. Hoog feelgood-gehalte!

Overval

Alice is een vlotte winkeldame die zeker niet op haar mondje gevallen is en die zich nu in een lastig parket bevindt: ze moet getuigen wat er is gebeurd toen de juwelier waar ze werkt, werd overvallen. Maar wat vertel je als het er tijdens die overval eigenlijk heel… on-overval-achtig aan toeging?

Ook dit is een heerlijk onderhoudend verhaal: het perspectief aan het begin geeft het een beetje extra pit en het is licht satirisch, maar de twist is echt heel leuk en ik heb de ontzettend stoere en witty hoofdpersoon helemaal in mijn hart gesloten. Eén van de leukste!

Een oude jas

Evie en haar echtgenoot hebben het niet bepaald breed en moeten erg verstandig omspringen met hun geld. Toch kan Evie het niet helpen dat ze hopeloos verliefd wordt op een mooie jas, en laat haar oude jas nou net aan zijn einde toe zijn… maar is zo’n dure jas het geld wel echt waard?

Dit vond ik ook een mooi, klein verhaaltje waar misschien niet heel veel diepgang in zit, maar dat wel heel fijn leest en waarvan ik de diepere lading toch wel erg kon waarderen: zo’n verhaal waarvan je op het eind een heel warm en genoeglijk gevoel krijgt omdat het een mooie boodschap bezit over het waarderen van de niet-vanzelfsprekende dingen in het leven. Erg leuk.

Dertien dagen met John C.

Miranda heeft al een tijdje het gevoel dat haar man haar niet meer ziet staan. Wanneer ze in het park een telefoon vindt met daarop verleidelijke en enigszins wanhopige sms’jes van ene John C, raakt ze verzeild in een bedwelmende cyberescapade: ze beantwoordt de berichtjes en gaat zich steeds meer voelen als deze Scharlaken Dame. Maar is het wel zo verstandig wat ze aan het doen is?

Ik vond het einde van dit verhaal een béétje te gemakkelijk, maar het is wel een van de beste: er zitten veel toffe intriges in en het is ook best een beetje gedurfd en vooral heel erg interessant: ook zo’n verhaal dat je graag als langere roman zou willen zien. Het lijkt een beetje op een Tatiana de Rosnay-thriller, maar de kleine ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt, is wel weer heel erg Moyes-achtig.

Margot

Emmy zit door een vreselijk vertraagde vlucht vast op de luchthaven en komt daar de hoogst extravagante Margot tegen, die haar over haar gebroken hart heen probeert te helpen door Em winkel na winkel in en uit te slepen. Maar waarom? Wie is deze bijzondere weldoenster en waarom doet ze dit alles voor een vreemde vrouw?

Dit was ook zo’n leuk verhaal: er is niet per se veel over te vertellen, maar het is het soort verhaal waardoor je vertrouwen in de mensheid weer hersteld wordt en je een glimlach op je gezicht krijgt. Doet je beseffen dat er altijd wel mensen zijn die een goede fee nodig hebben, én mensen die een goede fee willen zijn.

Kerstcadeaus

Chrissie rent een paar dagen voor kerst wanhopig door de stad op zoek naar precies de juiste kerstcadeaus voor haar schoonmoeder, maar het zit niet mee. Ze ontmoet een vriendelijke taxichauffeur die haar wil helpen om alles te vinden wat ze hebben moet, maar zijn onverwachte steun en vriendschap zijn misschien wel precies wat ze nodig heeft om eindelijk eens echt haar hart te volgen.

Ooohh, dit was ook zo’n mooi verhaal! Een beetje in de trant van het vorige verhaal: het is echt heel gevoelig en lief en het einde is op een heerlijk positieve manier voorspelbaar omdat je niets liever wilt dan dat de hoofdpersoon haar geluk krijgt. Ook hier zitten veel leuke en schattige scènes in en het is een perfect kerstverhaal over de kerstgedachte: het volgen van je hart en het vinden van je geluk. Fantastisch.

Een week in Parijs

Twee vrouwen, twee tijdperken, twee keer een huwelijksreis in Parijs. In 1912 brengen voormalig winkeljuffrouw Sophie en de extravagante kunstenaar Édouard hun tijd als pasgetrouwd stel door in Parijs, maar Sophie gaat zich meer en meer afvragen of ze wel kan omgaan met de vele aanbidsters en vrouwelijke modellen van haar echtgenoot. 86 jaar later, in 1998, bevinden ook de Briste Liv en haar kersverse echtgenoot David zich voor een vijfdaagse huwelijksreis in Parijs. Maar als David vooral aan het werk is, begint Liv zich af te vragen of hun bliksembruiloft wel zo’n goed idee was… en een portret van niemand minder dan Sophie zou wel eens de doorslag kunnen geven.

Samen met Jij en ik is dit absoluut het pronkstuk van de bundel. Een week in Parijs verscheen al eerder als heerlijke novelle bij de lijvige roman Portret van een vrouw, maar ik vond het helemaal niet erg om het verhaal opnieuw te lezen. Niet alleen zijn de relaties van de hoofdpersonen enorm goed tot leven gebracht en voel je echt mee met de vrouwelijke heldinnen, ook de sfeer van hedendaags Parijs en het tijdbeeld van de stad anno belle époque is prachtig. Moyes verweeft de twee tijd- en verhaallijnen op meesterlijke en magische wijze met een simpel maar betekenisvol schilderij, en ze heeft zoveel aandacht besteed aan de sfeervolle scenario’s in het leven van Sophie en Liv dat het resultaat een absoluut heerlijk romantisch en prachtig mooi verhaal is. Geweldig.

Conclusie

De recensies liegen er niet om: Jij en ik is inderdaad Jojo Moyes op haar absolute best. Personages van wie je na één bladzijde al zielsveel houdt, scènes vol schattige momenten, geromantiseerd-romantische verhaallijnen, mooie boodschappen zijn overgoten met een sausje van diversiteit en een heel vlotte schrijfstijl. Het ideale boek als je graag iets luchtigs wilt lezen, wilt zwijmelen, wilt lachen en een traantje wilt wegpinken: perfecter kan gewoon niet!

Titel: Jij en ik en andere verhalen (Paris For One and other stories)
Auteur: Jojo Moyes | bekend van: Voor jou en Portret van een vrouw
Vertaald door: Anna Livestro
Uitgeverij: De Fontein
Verschenen: september 2017
Aantal bladzijden: 384
Genre: verhalenbundel
Beschikbaar als: hardcover, ebook
ISBN: 9789026138843
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]