Of je jezelf nou als een girlboss beschouwt omdat je een eigen onderneming in de steigers hebt staan of omdat je ‘’gewoon’’ een carrièretijger bent en je droombaan wilt vinden, er zijn onwijs veel manieren om je een echt serieuze, volwassen zakenvrouw te voelen. Of het nou met mijn stage als docent te maken heeft of met freelancewerk dat ik doe, ik vind het heerlijk om af en toe iets te doen en te beseffen ‘’ja, nu ben ik echt een girlboss.’’ Zeker omdat die momenten je het gevoel kunnen geven dat je goed bezig bent en dat je jezelf serieus neemt, of dat je er motivatie door krijgt omdat je als het ware kunt proeven van het mogelijke succes dat je tegemoet gaat. Want hé: het succesful girlbossing is eigenlijk net zo tof als het succesful adulting! Daarom: tien scenario’s waarin je je met recht een girlboss mag noemen!

Belastingaangifte doen met freelance inkomsten

Ik heb dit jaar voor het eerst mijn freelance schrijf- en onderwijswerk opgegeven bij de belasting: alleen het aanvullen van de aangifte geeft al een heel belangrijk en volwassen gevoel, maar als je dan ook nog eens je verdiensten opgeeft uit zorgvuldig verricht werk, geeft dat ook wel echt het gevoel dat je laat zien dat je iets tofs doet en daar je geld mee kunt verdienen. Is toch net een ander gevoel dan het opgeven van salaris uit een vaste baan, denk ik – en het heeft zeker wel wat.

Je administratie bijhouden

Ik vind administratie stom – als het om bankzaken en verzekeringen gaat tenminste. Als het betekent dat ik urenlogboeken en opdrachtoverzichten mag bijhouden van de freelance klussen die ik doe, vind ik het juist heel leuk. Want: het is enorm tof om te zien wat ik allemaal al heb mogen doen en wat mijn beloning daarvoor is geweest: dat geeft me het gevoel dat ik echt werk heb gemaakt van wat ik graag doe en wat ik goed kan, en dat ik daar ook echt de vruchten van mag plukken op meer manieren dan één. Sucess!

Een businessplan maken

Het is voor mij al een hele tijd geleden dat het idee van een eigen onderwijsonderneming serieus begon te borrelen en nog zonder te weten of ik het echt wilde gaan doen, maakte ik een businessplan. Ook volledig op gevoel, maar dat gevoel was zo goed! Het beschrijven van mijn missie en de diensten die ik wil verlenen voelde zo fijn, omdat ik daarmee echt kon uitzetten welke doelen ik wilde bereiken en welke dromen ik wilde najagen, en het maken van zo’n plan geeft ook het gevoel dat die dromen en doelen er zijn, dat ze echt iets voorstellen en echt iets kunnen worden en dat ze het waard zijn om achteraan te gaan. Het geeft het gevoel dat je werk maakt van je toekomst en dat is zo veelbelovend!

Visie uitwerken

Altijd als ik voor school of gewoon voor mezelf mijn onderwijsvisie uitwerk, geeft dat het gevoel dat ik pijlers opbouw voor de docent of de onderwijsprofessional die ik wil zijn en worden. Het geeft me inzicht in wat ik te bieden heb en het motiveert me om daar ook echt iets mee te doen, om echt iets op te bouwen en daar volledig achter te gaan staan. Het geeft me het gevoel: dit kan ik, dit wil ik, dit maakt mij waardevol en onmisbaar en dit is mijn kracht, en dat weten is weer een hele mooie basis voor het uitvoeren van die plannen.

Niet bescheiden zijn in je sollicitatie

Tuurlijk, opscheppen en arrogant zijn is niet per se goed. Maar ik vind dat het ook heel belangrijk is om eerlijk te durven zijn over waar je waard bent en wat je wilt, en dat dat juist een enorme girlboss-vibe kan afgeven: door trots te zijn op wat je hebt bereikt en wat je nog kunt bereiken, zorg je dat je opvalt en dat je de indruk geeft een go-getter te zijn. Als je een sollicitatiebrief kunt nalezen of aan een sollicitatiegesprek kunt terugdenken met de wetenschap dat je jezelf echt hebt laten zien, zonder je in te houden, mag je jezelf met recht een girlboss noemen, want juist dat weten wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken is bewonderenswaardig!

Een killer-CV in elkaar draaien

Zelfde als met het solliciteren an sich: door een cv te maken waarop je net zo trots kunt zijn als op je kwaliteiten en reeds behaalde successen, laat je ook zien dat je niet bang bent om credits te nemen voor je werk en je waarde, en al helemaal niet om op te vallen en op je strepen te gaan staan. En een cv maken is natuurlijk sowieso al heel volwassen en serieus, maar als je daarmee echt duidelijk weet te maken wie je bent – met een toffe lay-out, knalkleuren of een heel ander soort vorm – en wat jou uniek maakt – denk aan cursussen, bijzondere projecten, ambities – dan geeft dat je het gevoel dat je er alles aan doet om die droombaan te bemachtigen en een echte go-getter te zijn.

Geld verdienen met je blog

Inkomsten genereren terwijl je doet wat je leuk vindt en content creëert waar je trots op bent terwijl anderen er ook nog eens iets aan hebben… als dat geen girlboss-gevoel geeft! Zeker als het je daarbij lukt om lekker hard op je strepen te staan wat betreft voorwaarden en handelswijze en als je er gaandeweg steeds beter in slaagt om principes te ontwikkelen waarmee je de kwaliteit van je blog kunt bewaken. Of het nou is via advertenties of adverorials, het is sowieso iets waar je razend trots op kunt zijn omdat het jouw kindje is dat je laat uitgroeien tot iets vruchtbaars en winstgevends! You go girlboss!

Iets verkopen wat je hebt gemaakt

Zijn het sieraden? Stockfoto’s? Boekenleggers? Iets heel anders? Maakt niet uit, want wat het ook is: als het jou lukt om iets te maken waar je ziel en zaligheid in zit, waar je creativiteit en passie aan ten grondslag liggen, en waarmee je een heel authentiek en eigen merk kunt opbouwen, en als je dat vervolgens ook weer kunt verkopen zodat anderen er blij van worden of er hun voordeel mee kunnen doen, dan is dat supertof. Hoe fijn is het als mensen willen hebben wat jij maakt, als ze blijven terugkomen om iets van jouw makelij in huis te hebben? Girlboss-gevoel ten voeten uit!

Je horizon verbreden

Ik vind het altijd enorm tof als bloggers besluiten om hun bereik te vergroten en hun expertise nog verder te verspreiden door bijvoorbeeld een YouTube-kanaal te beginnen, coachsessies aan te bieden of een podcast gaan maken, om zo hun visie, mindset en ideeën te gebruiken om mensen gericht te inspireren, motiveren en ondersteunen. En ook jij kunt dat, want ook jij hebt iets waar je heel veel over weet of heel goed in bent, en ook jij kunt dat gebruiken om andere mensen een duwtje in de juiste richting te geven: als je dat doet via wat voor medium dan ook, en echt het gevoel en de feedback krijgt dat mensen erdoor geraakt worden… dan is dat zo tof en motiveert en inspireert dat jou ook weer enorm!

Een goede workflow hebben

Of je nou voor een baas werkt of freelance opdrachten uitvoert, het ultieme girlboss-gevoel kan ook simpelweg komen wanneer je weet dat je in een hele fijne workflow zit: als je je tijd zo indeelt dat je echt serieus aan het werk bent met optimale productiviteit als gevolg, of wanneer je na een werkdag thuiskomt en op de bank ploft met dat heerlijke ‘’moe maar voldaan’’-gevoel, als je op je werk beseft dat je deel uitmaakt van iets belangrijks en bijzonders, als je een opdracht afrondt met het gevoel dat je er echt trots op bent en dat je klant er echt iets aan heeft, als je  je realiseert dat je met jouw werk een impact kunt hebben op iemands leven of productiviteit of geluk…

Ik denk dat dat het meest waardevol is en je het grootste girlboss-gevoel geeft, omdat het alles te maken heeft met betekenis en doen wat voor jou klopt en waar je voor in de wieg gelegd bent. En wat dat dan is, maakt niet uit: als jij er maar het girlboss-gevoel van krijgt en als jij maar beseft dat je precies doet wat je het liefste wilt en het beste kunt doen.

Waar krijg jij het ultieme girlbossgevoel van?

You may also like...

4 Comments

  1. Dit zijn absoluut stuk voor stuk dingen waar ik me ook een stuk stoerder en zelfverzekerder door zou voelen in mijn carrière. Sommige van deze momenten heb ik al kunnen meemaken en dat gaf zo’n fijn gevoel. Verder krijg ik het ultieme girlbossgevoel van nadenken over stappen in mijn carrière en daarin mijn eigen keuzes durven maken. Dat voelt dan zo fijn en goed 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Stoppen met leven op de automatische piloot? 7 tips!My Profile

    1. Oh ja, echt je carrière uitzetten en erover brainstormen is ook wel heel tof!

  2. Wat een fijn artikel! Motiveert me helemaal om nog beter mijn best te doen. Wat een crime trouwens, die inkomstenbelasting als ondernemer… Ik zo’n chaoot dat ik nog niet helemaal voor ogen heb hoe en wat en waar enenen. Maar dat komt nog wel!
    Johanne onlangs geplaatst…Liever thuis dan eropuit | Waarom daar niets mis mee isMy Profile

    1. Ik ben in dat opzicht ook wel heel blij dat ik (nog) geen zzp’er ben haha, want jeetje… dat lijkt me echt nogal een ding hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]