Dump List

In onze huidige eenentwintigste eeuw willen we het liefst alles tegelijk doen: we vliegen van A naar B en zijn intussen alweer met C, D en H bezig. Er zijn dingen die we wíllen doen, dingen die we móeten doen, dingen die van ons verwacht worden en dingen die overal een beetje tussen hangen maar die wel belangrijk zijn. En dan is het snel chaos in je hoofd, want hoe maak je in hemelsnaam onderscheid tussen al die taakjes en dingetjes? Daar heb ik een heel fijn én simpel antwoord op: maak een Dump List!

Variant: de Do List

Het idee voor deze alleslijst, zoals je het in het Nederlands zou kunnen noemen, ontstond bij mij door dit artikel over de Do List: een lijst van alles wat je wílt doen. Superhandig om zo’n lijst te maken, maar het lost het probleem van de chaos niet op. Nog altijd heb je dan takenlijsten en losse lijstjes met dingen die je zou willen doen. Zou het niet veel beter werken om gewoon álles in één enkele lijst te organiseren en zo voor eens en altijd korte metten te maken met die chaos in je hoofd?

De Dump List: wat is het?

De naam is misschien een beetje negatief. Maar het idee is heel simpel: één lijst voor alle dingen die je moet én wilt doen. Random goals zou je het kunnen noemen, dingen die door je hoofd spoken en die echt een keer gedaan moeten worden. dingen met een deadline, dingen waarvan je misschien nog niet zeker weet of je ze echt moet doen. Projecten waar je al heel lang mee wilt beginnen. Informatie waar je ‘’eventjes’’ achteraan moet. Van die dingen waar het nog niet van is gekomen. Telefoontjes die je moet plegen, dingen die je moet opruimen, lijsten die gemaakt moeten worden… een infodump op papier dus, maar dan wel goed georganiseerd!

Hoe werkt het?

De makkelijkste manier om een Dump List te maken – en niet te lang te blijven hangen in het systematiseren van de lijst – is door voor jezelf een duidelijk onderscheid te maken tussen dingen die móeten en dingen die je wílt. Probeer daarbij eerlijk tegen jezelf te zijn en wees ook bedacht op dingen die je misschien wilt willen, maar eigenlijk niet echt wilt. Of dingen die je wilt, maar die je als ‘’moetjes’’ beschouwt. Het daadwerkelijke onderscheid kun je heel makkelijk maken: gebruik bijvoorbeeld een hokje voor de taakjes en een cirkeltje voor de wensjes. Verder is het eigenlijk een kwestie van ‘’dumpen’’: alles opschrijven wat er door je hoofd spookt en waar je iets mee moet. Let op dat je de hokjes en cirkeltjes (of andere symbooltjes van jouw keuze) goed blijft gebruiken en dat je niet in de war raakt.

Andere manieren om je Dump List te organiseren

Belangrijk is wel dat de Dump List geen lijst is die je elke dag opnieuw maakt: het is geen dagelijkse takenlijst of planning. Het is een algemene lijst, van dingen die je niet per se vandaag, maar wél liever vandaag dan morgen moet aanpakken. Wees realistisch bij het opschrijven en organiseer de lijst verder indien nodig. Maak notities (gebruik het puntsymbool) of subtaken bij grote projecten. Zet uitroeptekentjes bij dingen met een deadline of hoge prioriteit en gebruik een goed afvinksysteem, bijvoorbeeld markeringen of stickers (YAY voor stickers!). En natuurlijk is het altijd leuk om je lijst verder te versieren!

Projecten die je bijvoorbeeld op je lijst kunt zetten:

 • Een boek schrijven (wie wil dat nou niet?);
 • Eindelijk beginnen met het invullen van dat selfhelp-boek;
 • Aan de slag met boeken of artikelen over blogtips;
 • Sparen voor die grote uitgave;
 • Weer beginnen met sporten;
 • Kerstrecepten uitzoeken;
 • Een huishoudboekje aanleggen én volhouden;
 • Een instrument leren bespelen;
 • Je speech voor die bruiloft schrijven;
 • Visitekaartjes laten maken.

Hoe gebruik je de lijst?

Klaar met je lijst? Zorg dan dat je nog wat ruimte op de bladzijde of nog wat bladzijdes overlaat voor aanvullingen, want die zullen er vast komen. Zorg vervolgens dat je je Dump List makkelijk kunt vinden en vergeet vooral niet dat je ‘m hebt: kijk ernaar om te zien waar je mee aan de slag kunt als je tijd over hebt of je verveelt, maar kijk er ook naar om te zien welke taken je nog moet afhandelen. Het voordeel ervan is vooral dat jij voor jezelf rust creëert en dat je alles op een overzichtelijke plek hebt. Kortom: met een Dump List heb je nooit meer een excuus om niet te doen wat je al zo lang bezighoudt!

Ga jij een Dump List maken?

You may also like...

14 Comments

 1. Ik denk dat ik onbewust al regelmatig zo’n lijstje maak, maar ik noem het gewoon niet zo haha 😉
  Anouk onlangs geplaatst…Creativitijd #8: augustus 2016My Profile

 2. Ik wilde eigenlijk je vertellen dat ik het dan ga doen en dat het dan niet gebeurt enzo, zoals altijd 😉 Maar niets is minder waar. Want deze lijst is echt ZO FIJN! Als mijn hoofd vol zit met ideeën, gewoon alles opschrijven. Dan komt er letterlijk weer ruimte en heb je én het overzicht én lekker je ideeën en gedachten ‘gedumpt’. HEERLIJK! <3
  Melle onlangs geplaatst…Hier kunnen we nog wat van leren | 7 levenslessen van Fleur de katMy Profile

  1. Haha, jouw reactie is ook echt HEERLIJK =D

 3. Dat klinkt inderdaad als een goede methode. 🙂
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Update: B12 injecties gestart & afspraak lyme artsMy Profile

 4. OOOH, dit ga ik echt doen! Ik ben echt een heeeeerlijke piekeraar af en toe en dit klinkt heel prettig! Wacht, ik begin… nu
  Dineke onlangs geplaatst…OOTD | #1My Profile

 5. Ik ben nooit zo van de lijstjes, maar eigenlijk zou ik het eens moeten doen.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #33My Profile

 6. Is mssn wel iets voor mij zo’n lijst. Ik maak sinds kort wel vaak een lijst met dingen die ‘k moet doen, maar of ‘k die steeds af krijg is een andere vraag.. Mssn is dit nu de perfecte manier om ’t wel af te maken.
  Evelyne onlangs geplaatst…ღFotografie mijn levenღ #30My Profile

 7. Wat een superidee! Ik denk dat ik dit ga doen in Wunderlist 🙂
  Luna onlangs geplaatst…Net als jij van Joany BuenenMy Profile

 8. Wel een goed idee zeg, Ik denk nu ook echt dit ga ik doen maar ik ken mezelf inmiddels ik doe het dan toch niet haha.

  1. Haha herkenbaar 😛 ”o dit is echt goed dit ga ik doen” eh… nee dus haha.

 9. Wat een super goed idee! Ik heb heel vaak last van een “vol” hoofd, zodra ik daar last van heb… Komt er echt niks meer uit mijn handen. Volgens mij kan dit daar heel goed bij helpen!

  1. Dat denk ik ook inderdaad!

 10. Ik ben een grote fan van lijstjes! Ik gebruik OneNote op de pc en daar heb ik diverse tabs in. Dan gooi ik er snel wat in als me wat te binnen schiet, ook onderwerpen voor de blog. Dan hoef ik het niet te onthouden.
  Ik doe er niet altijd wat mee, maar het valt altijd terug te vinden.
  Een boek schrijven staat er niet bij trouwens. 😛
  Armande onlangs geplaatst…Waar word ik blij van?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]