Je hoofd leegmaken met een Dump List

Onder Productiviteit op 3 augustus 2016

Dump List

In onze huidige eenentwintigste eeuw willen we het liefst alles tegelijk doen: we vliegen van A naar B en zijn intussen alweer met C, D en H bezig. Er zijn dingen die we wíllen doen, dingen die we móeten doen, dingen die van ons verwacht worden en dingen die overal een beetje tussen hangen maar die wel belangrijk zijn. En dan is het snel chaos in je hoofd, want hoe maak je in hemelsnaam onderscheid tussen al die taakjes en dingetjes? Daar heb ik een heel fijn én simpel antwoord op: maak een Dump List!

Variant: de Do List

Het idee voor deze alleslijst, zoals je het in het Nederlands zou kunnen noemen, ontstond bij mij door dit artikel over de Do List: een lijst van alles wat je wílt doen. Superhandig om zo’n lijst te maken, maar het lost het probleem van de chaos niet op. Nog altijd heb je dan takenlijsten en losse lijstjes met dingen die je zou willen doen. Zou het niet veel beter werken om gewoon álles in één enkele lijst te organiseren en zo voor eens en altijd korte metten te maken met die chaos in je hoofd?

De Dump List: wat is het?

De naam is misschien een beetje negatief. Maar het idee is heel simpel: één lijst voor alle dingen die je moet én wilt doen. Random goals zou je het kunnen noemen, dingen die door je hoofd spoken en die echt een keer gedaan moeten worden. dingen met een deadline, dingen waarvan je misschien nog niet zeker weet of je ze echt moet doen. Projecten waar je al heel lang mee wilt beginnen. Informatie waar je ‘’eventjes’’ achteraan moet. Van die dingen waar het nog niet van is gekomen. Telefoontjes die je moet plegen, dingen die je moet opruimen, lijsten die gemaakt moeten worden… een infodump op papier dus, maar dan wel goed georganiseerd!

Hoe werkt het?

De makkelijkste manier om een Dump List te maken – en niet te lang te blijven hangen in het systematiseren van de lijst – is door voor jezelf een duidelijk onderscheid te maken tussen dingen die móeten en dingen die je wílt. Probeer daarbij eerlijk tegen jezelf te zijn en wees ook bedacht op dingen die je misschien wilt willen, maar eigenlijk niet echt wilt. Of dingen die je wilt, maar die je als ‘’moetjes’’ beschouwt. Het daadwerkelijke onderscheid kun je heel makkelijk maken: gebruik bijvoorbeeld een hokje voor de taakjes en een cirkeltje voor de wensjes. Verder is het eigenlijk een kwestie van ‘’dumpen’’: alles opschrijven wat er door je hoofd spookt en waar je iets mee moet. Let op dat je de hokjes en cirkeltjes (of andere symbooltjes van jouw keuze) goed blijft gebruiken en dat je niet in de war raakt.

Andere manieren om je Dump List te organiseren

Belangrijk is wel dat de Dump List geen lijst is die je elke dag opnieuw maakt: het is geen dagelijkse takenlijst of planning. Het is een algemene lijst, van dingen die je niet per se vandaag, maar wél liever vandaag dan morgen moet aanpakken. Wees realistisch bij het opschrijven en organiseer de lijst verder indien nodig. Maak notities (gebruik het puntsymbool) of subtaken bij grote projecten. Zet uitroeptekentjes bij dingen met een deadline of hoge prioriteit en gebruik een goed afvinksysteem, bijvoorbeeld markeringen of stickers (YAY voor stickers!). En natuurlijk is het altijd leuk om je lijst verder te versieren!

Projecten die je bijvoorbeeld op je lijst kunt zetten:

  • Een boek schrijven (wie wil dat nou niet?);
  • Eindelijk beginnen met het invullen van dat selfhelp-boek;
  • Aan de slag met boeken of artikelen over blogtips;
  • Sparen voor die grote uitgave;
  • Weer beginnen met sporten;
  • Kerstrecepten uitzoeken;
  • Een huishoudboekje aanleggen én volhouden;
  • Een instrument leren bespelen;
  • Je speech voor die bruiloft schrijven;
  • Visitekaartjes laten maken.

Hoe gebruik je de lijst?

Klaar met je lijst? Zorg dan dat je nog wat ruimte op de bladzijde of nog wat bladzijdes overlaat voor aanvullingen, want die zullen er vast komen. Zorg vervolgens dat je je Dump List makkelijk kunt vinden en vergeet vooral niet dat je ‘m hebt: kijk ernaar om te zien waar je mee aan de slag kunt als je tijd over hebt of je verveelt, maar kijk er ook naar om te zien welke taken je nog moet afhandelen. Het voordeel ervan is vooral dat jij voor jezelf rust creëert en dat je alles op een overzichtelijke plek hebt. Kortom: met een Dump List heb je nooit meer een excuus om niet te doen wat je al zo lang bezighoudt!

Ga jij een Dump List maken?

Reacties
CommentLuv badge