img_6276

Je blog als je eigen persoonlijke magazine: misschien heb je er wel eens vaker over nagedacht, misschien klinkt het je vreemd en onbekend in de oren. Het is iets waar ik zelf ook pas sinds kort mee bezig ben, maar wat wel ontzettend goed helpt als je je blog verder wilt ontwikkelen én wilt zorgen dat jij je honderd procent lekker voelt bij jouw blog en bij jouzelf als blogger! Denk maar eens aan al die websites die tegenwoordig als ‘’online’’ magazines worden bestempeld: heb jij stiekem niet ook wel eens gedacht had ik dat ook maar? Nou, je hebt het! Tijd om ermee aan de slag te gaan dus!

Je blog als magazine: wat?

Allereerst: probeer eens terug te denken aan toen je je blog begon. Wat ging er door je heen? Waarom wilde je gaan bloggen, waarom wilde je jouw schrijfsels met de wereld delen? Wat verwachtte je, wat hoopte je? De kans is groot dat je bent gaan bloggen vanwege je liefde voor schrijven, maar ook omdat je echt iets te zeggen hebt over bepaalde onderwerpen. Misschien vind je jouw mening er gewoon toe doen, misschien wil je andere mensen helpen of inspireren met jouw verhalen en ervaringen of misschien wil je jezelf gewoon laten zien. Hoe dan ook: je blog draait om jou. Ook al schrijf je over beauty of girlboss-dingen, het gaat om jouw ideeën en manieren en liefhebberijen. Het is jouw feestje. Jouw content is waardevol omdat jíj het maakt.

Net een tijdschrift

Eigenlijk is het net een tijdschrift. Een magazine ziet er, net als een blog, mooi uit als je het goed verzorgt. Het trekt de aandacht met waardevolle artikelen, net als jouw blog. Het voegt iets toe, op wat voor manier dan ook – net als jouw blog. En oké, een professioneel tijdschrift wordt volgens veel formules en door veel mensen gemaakt – maar het draait ook om een idee, om een boodschap, om een stukje inspiratie. Net als jouw blog. De mijn blog, mijn magazine-mentaliteit houdt dan ook in dat je met je blog bezig bent alsof je de hoofdredacteur bent van jouw eigen tijdschrift. Jouw Linda, Marie Claire, Elle of Cosmo (of wat je maar wilt). Het belangrijkste: het draait om jou. Helemaal om jou.

img_6268

Je blog als magazine: waarom?

Begrijp me goed: je blog als magazine gaan zien betekent niet dat je elke week je artikelen moet gaan laten drukken en het betekent ook niet dat je een hele schare redacteurs moet gaan inhuren. Het is puur en alleen een manier om te zorgen dat jouw blog de beste versie van zichzelf wordt! Dat werkt als volgt:

 • Kritisch kijken | Door je blog als magazine te gaan zien, lukt het beter om kritisch te kijken. Stel dat het een tijdschrift wás, wat zou je dan willen lezen, hoe zou het eruit moeten zien? Kortom: het helpt je inzien wat jij nu eigenlijk écht wilt met je blog en hoe je dat kunt vormgeven.
 • Goed organiseren | Een tijdschrift is, net zoals een blog kan zijn, opgebouwd uit rubrieken en formats. Denk daarbij aan vaste richtlijnen voor beeld, schrijfstijl, lengte enzovoorts. Door dit voor jezelf vast te leggen of er in elk geval over na te denken, creëer je structuur voor jezelf en dat kan superfijn zijn.
 • Neemt twijfel weg | Weet je niet zo goed wat je met je blog aan moet of twijfel je over of je wel goed bezig bent? Door je blog als magazine te zien, word je eraan herinnerd dat het draait om wat jij fijn vindt en dat je het dus op je eigen manier kunt doen. Zolang jij je goed voelt bij je blog, ook al verander je 10x per maand van lay-out of schrijf je zoals iedereen zegt dat je niet moet schrijven… jouw magazine, jouw feestje!
 • Inspiratie vinden | Niet alleen kun je inspiratie putten uit je favoriete blogs én tijdschriften, ook wordt het makkelijker om inspiratie te vinden in alles om je heen. Je hebt je onderwerpen immers afgebakend en door je voor te stellen hoe je de betreffende content in een tijdschrift aan zou kunnen treffen, wordt geïnspireerd raken een stuk makkelijker.
 • Trots zijn | Last but not least: door je blog als persoonlijk magazine te zien, leer je trots zijn! Als je het leuk vindt, kun je met behulp van Photoshop of andere tools (Canva is een aanrader!) zelfs covers maken voor je artikelen van een bepaalde periode. Het is een mentaliteit die ervoor zorgt dat je serieus en tegelijkertijd op gevoel bezig bent. En die combinatie kan nooit fout gaan!

img_6269_blank

Je blog als magazine: enkele tips

 • Formuleer je focus | Wat voor verhaal heb jij te vertellen? Wat voor meerwaarde hebben jouw ideeën voor lezers? Wat is de kracht van jouw ervaringen en wijsheden? Zorg dat je je focus goed afbakent: mijn eigen magazine zou bijvoorbeeld gaan over hoe je als chronisch zieke toch een girlboss kunt zijn. Het kan van alles zijn, als je het maar duidelijk voor ogen hebt! Bloggen als bedrijf kan bijvoorbeeld ook een focus zijn, of budgetbeauty.
 • Bepaal je toon | Schrijf je vooral persoonlijk of wil je je lezers écht iets meegeven? Of misschien wil je die twee juist wel combineren? Denk na over je schrijfstijl en je toon: richt je je meer op lifestyle of juist meer op dagboekblogs?
 • Denk na over rubrieken | Waar wil je over schrijven? Formuleer dat in hoofdlijnen (bijvoorbeeld: persoonlijk, bloggen en lifestyle) en zorg dat je precies weet wat die rubrieken inhouden. Verzin als het even kan een naam voor zo’n rubriek, zoals je ook in een tijdschrift zou kunnen aantreffen. Dat geeft vastigheid én het staat mooi!
 • Hanteer een vast format | Het hoeft niet vast-vast te zijn, je mag er best af en toe van afwijken, maar het is voor jou én je lezers fijn als je artikelen steeds een beetje hetzelfde opgebouwd zijn. Denk dan aan alinea’s en fotogebruik, maar ook aan de manier waarop je persoonlijk en ‘’zakelijk’’ afwisselt.
 • Zie jezelf als hoofdredacteur! | Je blog als magazine beschouwen moet je vooral zien als een manier om professioneel én gepassioneerd met je blog bezig te zijn en je kwaliteiten op die manier te verbeteren, maar er ook meer plezier in te krijgen. Zie jezelf daarom als hoofdredacteur: jij trekt aan alle touwtjes, jij bent degene die alles uitwerkt en bepaalt, jij hebt écht iets te vertellen en écht iets om je mee bezig te houden. Bloggen is niets om je voor te schamen, het is superleuk en het doet ertoe, en jij bent de baas over je eigen blog. Het is aan jou om er iets van te maken, hoe je maar wilt!

Bron afbeeldingen: IvoryMix 

Je blog als magazine zien: doe jij het ook?

You may also like...

5 Comments

 1. Ik ben op dit moment wel aan het nadenken om de structuur van mijn blog aan te pakken. Ik heb teveel categorieën die niet uitnodigen tot doorklikken, dus daar moet de bezem doorheen. Hetzelfde geldt voor tags, dat is een zootje.
  Ben nu bezig met een mindmap maken om te kijken hoe ik het wil, maar kom er nog niet helemaal uit. Daar nog tips voor? 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Je favoriete shirt kopiërenMy Profile

  1. Ik heb een tijdje geleden ook een artikel geschreven over een blogbrainstorm, misschien staan daar handige tips voor je in! Moet je even de zoekfunctie gebruiken 🙂

 2. Heel erg leuk bedacht om het bloggen op deze manier aan te pakken!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #5 | VakantieMy Profile

 3. Mooie inspiratie! Dankjewel lieve Vivian.

 4. Fijn geschreven. Hier steek ‘k wel iets van op.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn Beauty-ritueelMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]