Jane-the-Virgin

Bron

Ik ben zo ontzettend verslaafd aan Amerikaanse series dat het bijna erg wordt. Ik volg er zo ontzettend veel dat ik me zelf af en toe afvraag waarom ik niet iets beters ga doen met mijn leven – en vervolgens kijk ik lekker nog een aflevering. Van Jane the Virgin bijvoorbeeld, een serie die sinds de première in Amerika afgelopen oktober een enorme hit is en nu ook in Nederland wordt uitgezonden door Net 5. Ik had eigenlijk niet eens echt verwacht dat ik het leuk zou vinden, maar het onvermijdelijke gebeurde… ik raakte verslaafd. En ik geloof niet dat ik nu nog zonder deze serie kan.

De serie is het beste te vergelijken met een telenovela, oftewel een Latijns-Amerikaanse soapserie waarin iedereen het met iedereen doet en ze ook allemaal familie van elkaar zijn (net zoals in de Nederlandse soaps dus, haha). Die telenovela speelt sowieso een grote rol in de serie: Jane Gloriana Villanueva (Gina Rodriguez) is zelf Latijns-Amerikaans woont met haar moeder en oma in Miami en ze zijn zo’n beetje alle drie verslaafd aan voornoemde telenovela’s. Dat komt nogal van pas als, euh, de ster van hun favoriete serie Janes vader blijkt te zijn.

Juist ja.

Maar goed. Dat is niet eens de echte plot, want het gaat over iets heel anders. Jane is een 23-jarige studente die naast haar lerarenopleiding (hé, bekend terrein) wat bijverdient als serveerster in het duurste hotel van Miami, dat eigendom is van Rafael Solano (die Jane haar eerste kus gaf toen ze 16 was en vervolgens nooit meer belde…). Jane heeft haar leven helemaal op orde, is verloofd met politieagent Michael en wil heel graag maagd blijven tot haar huwelijksnacht. Maar dan. Een bezoek aan de gynaecoloog (let op: de zus van Rafael Solano…) voor een routine-uitstrijkje zet alles op losse schroeven, want in plaats van een uitstrijkje krijgt Jane een inseminatie. En dan wordt ze Jane De Zwangere Maagd. En… raad eens wie de vader is?

Correct. (Mocht je het niet hebben geraden, dan laat ik het open want anders worden het wel erg veel spoilers haha)

jane the virgin

Het is gewoon een heel erg leuke serie. Een beetje van het type Hart of Dixie: hersenloos, je hoeft er niet bij na te denken en als je twee afleveringen hebt gemist pik je het zo weer op. Het is ontzettend leuk gemaakt doordat het wordt verteld door een soort telenovela-verteller en er zitten veel flashbacks in waardoor je de personages echt leert kennen. En het is ook nog eens heel modern: de makers spotten expres met de soapserie door op bepaalde momenten tekst in beeld te laten komen die de personages uit elkaar moet houden of waarmee grappen worden gemaakt. Het verhaal is natuurlijk op zich niet heel erg origineel: Jane moet zien te dealen met haar zwangerschap, die spanningen oplevert tussen haar en haar verloofde én met de vader van de baby, die ook zo zijn eigen probleempjes heeft (zwak uitgedrukt). En er is ook van alles gaande met Janes moeder Xiomara, die het probeert te maken in de muziekindustrie. Standaard hedendaagse drama’s eigenlijk, maar door de manier waarop alles bij elkaar wordt gebracht en wordt uitgevoerd is het wel heel erg origineel en vermakelijk.

Bovendien is het acteerwerk best goed: op een paar uitzonderingen na zetten ze allemaal een sterk personage neer, en vooral Gina Rodriguez is met haar performance van Jane, waarvoor ze een Emmy heeft gewonnen, best wel hard bezig om een statement te maken. Ik denk namelijk dat best wel wat tienermeisjes en jongvolwassen meiden (en dat is toch de doelgroep van de CW) een voorbeeld kunnen nemen aan de krachtige, zelfbewuste manier waarop Jane met die dingen omgaat. En het is in ieder geval weer eens een ander voorbeeld van een ongewenste zwangerschap, haha.

Dusss ben je nog op zoek naar een leuke serie om te bingowatchen op deze zondag? Aanrader! Ook elke dinsdagavond om 21:25 te zien bij Net 5.

You may also like...

2 Comments

  1. haha dit soort series vind ik ook altijd geweldig 😀 En Miami lijkt me ook nog eens een super mooie locatie! Ik ga hem eens opzoeken!

  2. Klinkt ontzettend leuk! Jammer dat het nog niet te zien is op Netflix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]