Het is 2018. In theorie zou dat betekenen dat we inmiddels alle sociale issues als discriminatie, racisme en seksisme wel overwonnen zouden moeten hebben, maar niets is minder waar. Deze kwesties spelen nog steeds, misschien juist wel meer dan ooit, en je hoeft maar naar de actuele ontwikkelingen te kijken om dat te zien. De #MeToo-beweging, de Women’s March en de niet-aflatende strijd voor gender equality door hedendaagse feministen. Er is nog steeds ontzettend veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en nog steeds enorm veel seksisme, en dat betekent dat er ook nog steeds veel te doen is voor het feminisme. Maar in een tijd waarin vrouwen worden aangespoord om elkaar te steunen en in hun recht te gaan staan, vraag ik me af… is een feminist hetzelfde als een girlboss? Vallen beide ‘’soorten’’ vrouwen in de categorie ‘’sterke vrouw’’ en staat het één garant voor het ander?

Wat is een girlboss?

Onze eerste ingeving zou misschien zijn ‘’nee, natuurlijk niet!’’ Misschien is het zelfs wel een belediging voor het feminisme om het over één kant te scheren met een populistische term als girlboss, want er zijn zat mensen die helemaal niets hebben met dat woord, maar wél de kracht van het feminisme erkennen. Toch denk ik dat we niet zo snel zouden moeten oordelen als het om dit verband gaat. Want wat is een girlboss ook alweer? Is dat puur en alleen een sterke vrouw? Maar wat is dan een sterke vrouw? Iemand die zich staande houdt in een mannenwereld, niet op haar mondje gevallen is als het gaat om seksisme en dominantie door mannen en die zich niet laat tegenhouden bij het najagen van haar dromen, het overwinnen van tegenslagen en het behalen van doelen? Dat klinkt me toch behoorlijk feministisch in de oren.

Beste versie

Is een girlboss een vrouw met grootse doelen, bijzondere dromen en grote ambities, iemand die gaat voor wat ze wil? Is een girlboss een vrouw die hard werkt, haar eigen pad en haar eigen hart volgt en zich niet laat tegenhouden door verwachtingen of vooroordelen, en al helemaal niet door haar eigen onzekerheden en omstandigheden? Is een girlboss een vrouw die risico’s neemt en sprongen waagt, die streeft naar onafhankelijkheid en vervulling? Ik denk van wel. Een girlboss is niet per se een vrouw die een eigen onderneming start of haar droomcarrière najaagt, maar veel meer een vrouw die werkt aan de beste versie van zichzelf en haar leven. En volgens mij heeft dat best wel wat met feminisme te maken.

Wat is feminisme?

Maar voor ik dat kan uitleggen, moet ik even in de definitie van feminisme duiken. De geschiedenisboeken en internetpagina’s vertellen ons dat feminisme alles te maken heeft met gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en dan vooral met het bereiken van vrouwenemancipatie. Feministen willen dat mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen, dat vrouwen niet onderdrukt worden in wat voor opzicht dan ook, dat vrouwen niet als lustobject worden gezien en dat seksueel misbruik wordt aangepakt, maar ook dat meer vrouwen durven op te staan en durven te vechten tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. Dát is feminisme. Feministen willen dat de rechten van vrouwen net zo belangrijk zijn als die van mannen, dat vrouwen niet als het zwakkere, maar als het even sterke geslacht worden gezien en dat vrouwen de ruimte krijgen om alles te zijn wat ze maar willen zijn: sexy, zachtaardig, succesvol, zelfverzekerd, intelligent, bevlogen enzovoorts.

Girlbossfeminisme

En dat is ontzettend mooi en belangrijk, aangezien mannen het maar al te vaak nog steeds voor het zeggen hebben op de werkvloer, in huis en in de maatschappij. Als het vrouwen lukt om hogerop te komen, om belangrijke politieke posities te veroveren of aan het roer te staan van een belangrijk bedrijf, als het vrouwen zijn die literaire bestsellers schrijven of Oscar-winnende films regisseren, als het vrouwen zijn die bovenaan de hitlijsten staan of als vrouwen baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen doen, vinden we dat ontzettend bijzonder en kijken we enorm op naar deze vrouwen. We juichen ze toe, roepen ‘’YAASS GIRL’’ en grijnzen in onszelf door al die girlpower.

Inspireren

Of het nou Aletta Jacobs is of Meryl Streep, Taylor Swift of Hilary Clinton: het zijn stuk voor stuk girlbosses die ervoor zijn gegáán en de samenleving het nakijken hebben gegeven. Want vrouwen die grootse dingen doen en daarmee de grootsheid van het vrouwelijk geslacht in de spotlights zetten, zijn misschien niet per se feministen… maar toch ook weer wel, omdat ze de weg vrij maken voor vrouwen als jij en ik, die niets liever willen dan óók zo’n girlboss zijn. Het zijn vrouwen die laten zien wat ze in hun mars hebben en dat ze net zo goed, sterk, belangrijk en succesvol kunnen zijn als mannen en dat ze evenveel recht hebben op geld, succes, macht, lof, respect en erkenning als mannen. Het zijn vrouwen die andere vrouwen inspireren om in hun kracht te gaan staan en niet op te geven. Misschien zit daar de betekenis van het girlbossfeminisme.

Girlbossbeweging

Maar als ik heel eerlijk ben, denk ik dat feminisme zo ontzettend veel meer om het lijf heeft dan de strijd voor seksegelijkheid en vrouwenemancipatie en het stoppen van seksueel misbruik. Ik denk dat de strijd voor die dingen een geweldige manier is om jonge meisjes en vrouwen te laten zien hoe veel ze waard zijn, dat ze óók meetellen en óók voor die droombaan kunnen gaan en óók een eigen bedrijf op kunnen zetten en óók het leger in kunnen en óók piloot of astronaut of monteur of president kunnen worden. De feministische beweging is misschien wel de moeder van de girlbossbeweging, want door die feministen weten vrouwen van nu dat ze het waard zijn om hun dromen achterna te gaan en hun vrouwelijke, maar ook hun sterke kant te omarmen.

Bewijzen

Tegenwoordig hoor je onwijs veel over jonge vrouwen die een business beginnen en achter hun succes aangaan en dat is geweldig: ik vind het ontzettend inspirerend en ‘’YAASS GIRL’’-waardig om die verhalen te lezen en die vrouwen in mijn netwerk te hebben. En zeg nou zelf: eigenlijk is dat toch óók feminisme? Als je een eigen onderneming begint of tot ongekende hoogten groeit in je droombaan, bewijs je toch óók wat je allemaal waard bent als vrouw en dat dat nét zo belangrijk en betekenisvol is als wat een man waard is? En alsof dat nog niet overtuigend genoeg is: vrouwen die een eigen onderneming beginnen of een topfunctie bemachtigen, krijgen alle aandacht, terwijl dat voor mannen veel minder geldt. Waarom is dat? Waarom vinden we het nog steeds zo bijzonder als vrouwen zich ontpoppen tot girlbosses? Omdat vrouwen moeten bewijzen dat ze dat kunnen? Blijkbaar. Eigenlijk vreemd, toch?

Zijn wie we zijn

Ja, eigenlijk is het vreemd dat we anno 2018 nog steeds een soort behoefte hebben aan bewijzen van vrouwenemancipatie. Voor mannen lijkt het supernormaal te zijn dat ze ondernemingen starten en carrière maken, terwijl vrouwen nog veel vaker moeten knokken om serieus genomen te worden, succes te krijgen en op waarde geschat te worden door wie ze zijn en wat ze kunnen in plaats van door hun sekse. Maar eigenlijk is dat precies wat we doen als girlbosses: we laten zien wat we te bieden hebben en wie we zijn, we wrijven mensen onder de neus waar we goed in zijn en dat we ertoe doen, simpelweg door te doen waar we goed in zijn en waar we gelukkig van worden. Dat we stoer en sterk zijn, niet omdat we vrouwen zijn, maar omdat we zijn wie we zijn.

Vrouwen aan de top

De feministische beweging maakt ons bewust van onze rechten, maakt de wereld bewust van onze rechten, en de girlbossbeweging viert die rechten, herdefinieert ze, gebrúikt ze. Is dat niet awesome? De feministische beweging gaf het goede voorbeeld en dat volgen wij, maar op onze beurt geven we ook weer een nieuw goed voorbeeld. Zijn we feministen? Niet als je onder feminisme verstaat dat we op de barricades moeten staan met leuzen over seksueel misbruik, ongelijkheid op de werkvloer en vrouwenrechten. Wel als je eronder verstaat dat we ons niet voegen naar stereotypes of hokjes over vrouwelijkheid, en wel als je eronder verstaat dat we ons eigen succes creëren, ons eigen pad volgen en ons steentje bijdragen aan girlpower, #womensvoices en vrouwen aan de top. Want wij girlbosses zijn de vrouwen die morgen aan de top staan.

Wat vind jij van het girlbossfeminisme?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]