Eén van de dingen waar wij boekjunkies ons het meeste druk om maken, is toch wel de boekenkastindeling. Want de boekenkast is in veel gevallen toch echt wel het pronkstuk van je kamer of woning, en dan wil je niets liever dan dat alle boeken tot hun recht kunnen komen, evenals alle snuisterijtjes en tierelantijntjes die je op de boekenplanken hebt staan. Maar het indelen van je boekenkast kan ook een hels karwei zijn, want o wee als er ergens iets verkeerd staat of het niet meer past… en helaas gebeurt het maar al te vaak dat we niet meer tevreden zijn met hoe onze kast is ingedeeld (ik kan in ieder geval mijn hand opsteken). Daarom vandaag een handvol tips voor het indelen van je boekenkast!

Sorteren op kleur

Ken je die Boekstagram- en BoekTubeaccounts met gigantische boekenkasten waarin de boeken op kleur zijn ingedeeld, zodat je rijen van prachtig blauw, groen, roze, rood, geel, paars, wit en zwart hebt, variërend in felheid? Ik moet mijn kaak dan echt oprapen van de grond, want het ziet er zó mooi uit. En stiekem heb ik mijn kast ook een beetje op kleur ingedeeld, want het staat écht heel mooi op foto’s en het is gewoon een lust voor het oog. Het zorgt er absoluut voor dat je boekencollectie een eyecatcher is, maar de kleur is dan verder ook het enige systeem dat erin zit dus voor het overzicht is het minder fijn.

Sorteren op auteur

Als ik vroeger naar de boekwinkel ging en aan mijn moeder vroeg om op de hoogste planken te zoeken naar het boek dat ik wilde, vroeg ze me altijd naar de naam van de auteur. De áchternaam welteverstaan, want zo stonden de boeken ingedeeld. Ik snapte dat nooit en ook nu is mijn kast niet zo ingedeeld, maar het geeft wel een mooie ordelijkheid omdat je snel weet waar je moet kijken als je iets zoekt. Maar verder vind ik deze manier van organiseren een beetje te stijfjes. Het voordeel hiervan is wel dat je snel ziet wat je al wel en nog niet gelezen hebt en dat je series bij elkaar hebt.

Sorteren op genre

Deze manier van sorteren vind ik zelf heel fijn omdat ik meteen weet op welke plank ik moet zoeken als ik zin heb in een boek van een bepaald genre. Het vergt wel een hoop gepuzzel omdat je alles bij elkaar moet zien te krijgen én ruimte over moet laten. Maar het geeft een fijn gevoel als het is gelukt, en het is ook leuk om naar te kijken. Ik heb dan bijvoorbeeld de contemporary YA’s bij elkaar staan, de dystopische YA’s, de feelgoodromans, de historische- en oorlogsromans en mijn non-fictieboeken. Je kunt het zo dol maken als je wilt!

Sorteren op uitgever

Het grootste deel van de tijd schommel ik heen en weer tussen een ordening op genre en een ordening op uitgever. Het grote voordeel van het indelen op uitgever vind ik dat de je in veel gevallen ook een ordening op genre, auteur en formaat kunt maken. Niets is bevredigender dan te zien dat de boeken in je kast precies even hoog zijn en een nette, strakke rij vormen. Bovendien zie ik dan in één oogopslag wat ik allemaal heb van een bepaalde uitgever en wat nog niet, en dat is ook leuk!

Sorteren op grootte

Op grootte – hoogte, dikte – sorteren is fijn om naar te kijken, maar het nadeel hiervan is dat je weinig tot geen overzicht hebt als je dit doet: de boeken staan dan in perfecte rijen, maar er staat wel van alles door elkaar. Je kunt dan eigenlijk net zo goed kiezen voor een indeling op uitgever, want dan heb je in veel gevallen hetzelfde principe. Een leuke manier om hierin te variëren is, en dat is volgens mij iets wat niet heel vaak gedaan wordt, de boeken ook op hun kant neer te leggen. Dat spaart soms ruimte en kan er heel leuk uitzien! Is alleen iets minder handig met pakken… maar je kunt nieuwe boeken wel sneller kwijt!

Sorteren op gelezen/ongelezen

Deze tip kreeg ik van een boekenvriendin: zij heeft haar kasten ingericht op wat ze al wel en nog niet heeft gelezen en dat is ook een fijne manier. Je kunt het helemaal inrichten zoals je wilt: als je meerdere kasten hebt, kun je één kast gebruiken voor alle ongelezen boeken of juist één kast voor alle gelezen boeken (als je net als ik meer ongelezen dan gelezen boeken in je kast hebt staan). Het leuke hiervan is dat je na het lezen van een boek uit de ongelezen-kast het mag verplaatsen naar de gelezen-kast. Heerlijk! Een andere mogelijkheid die je hierbij hebt is het inrichten van een plank voor je recensie-exemplaren. En je kunt het ook zo doen als je van plan bent om veel boeken te herlezen: zo blijft je kast lekker dynamisch!

Sorteren op serie

Series bij elkaar zetten is natuurlijk wel zo fijn en dat geeft ook overzicht: zo kun je meteen ruimte vrijlaten voor de vervolgdelen van een serie. Je kunt er ook voor kiezen om alle eerste delen van een serie bij elkaar te zetten, zodat je weet welke series je nog moet uitproberen om te kijken of je ze wilt aanvullen. Door je kast eerst te vullen met de series en daarna door te gaan met de eerste delen en vervolgens de standalones, heb je een mooi systeem waarin alles een beetje bij elkaar komt. De standalones kun je namelijk ook weer indelen op genre.

Hoe is jouw boekenkast ingedeeld?

You may also like...

14 Comments

 1. Leuke inspiratiepost 🙂 Ik heb mijn kast grotendeels op kleur gesorteerd, maar op uitgever of auteur is ook een goed idee!

 2. Leuke inspiratiepost 🙂 Ik heb mijn kast grotendeels op kleur gesorteerd, maar op uitgever of auteur is ook een goed idee!

 3. Mijn boekenkast staat op auteur 🙂
  Leuke post Viv!

 4. Mijn boekenkast staat op auteur 🙂
  Leuke post Viv!

 5. Ik heb mijn kasten gemixt op series, genre, favorieten, hoogte en gelezen/ongelezen. Haha. Alles lekker door elkaar mixen kan dus ook.Voor mij is het logisch. Voor een ander niet.
  Ik vind op kleur ook heel mooi maar om eerlijk te zijn heb ik niet genoeg mooie verschillende kleuren op de ruggen om dat er goed uit te laten komen. Veel is toch wel erg donker.

  1. Door elkaar kan natuurlijk ook inderdaad! Dat heb ik ook heel lang gehad, tot ik er wat meer over ging nadenken haha. Op kleur kan inderdaad erg lastig zijn, meestal ga ik dan uit van de kleur die het meest aanwezig is (vaak de achtergrondkleur).

 6. Ik heb mijn kasten gemixt op series, genre, favorieten, hoogte en gelezen/ongelezen. Haha. Alles lekker door elkaar mixen kan dus ook.Voor mij is het logisch. Voor een ander niet.
  Ik vind op kleur ook heel mooi maar om eerlijk te zijn heb ik niet genoeg mooie verschillende kleuren op de ruggen om dat er goed uit te laten komen. Veel is toch wel erg donker.

  1. Door elkaar kan natuurlijk ook inderdaad! Dat heb ik ook heel lang gehad, tot ik er wat meer over ging nadenken haha. Op kleur kan inderdaad erg lastig zijn, meestal ga ik dan uit van de kleur die het meest aanwezig is (vaak de achtergrondkleur).

 7. Ik vind op kleur heel mooi maar denk niet dat ik aan die indeling zou kunnen wennen. Eigenlijk heb ik mijn boeken van in het begin ingedeeld op genre en vervolgens de boeken van één auteur zoveel mogelijk bij elkaar.

 8. Ik vind op kleur heel mooi maar denk niet dat ik aan die indeling zou kunnen wennen. Eigenlijk heb ik mijn boeken van in het begin ingedeeld op genre en vervolgens de boeken van één auteur zoveel mogelijk bij elkaar.

 9. Ik heb mijn kasten met boeken die ik heb gelezen ingedeeld op uitgeverij, dat is inderdaad heel fijn omdat de meeste boeken dezelfde hoogte hebben! 🙂

 10. Ik heb mijn kasten met boeken die ik heb gelezen ingedeeld op uitgeverij, dat is inderdaad heel fijn omdat de meeste boeken dezelfde hoogte hebben! 🙂

 11. Wat een leuke inspiratie. Als ik meer boeken heb, kan ik hier zeker gebruik van maken.

 12. Wat een leuke inspiratie. Als ik meer boeken heb, kan ik hier zeker gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]