Ik mag dan tegenwoordig rustig aan meerdere verhalen tegelijk werken, het grootste deel van de tijd lijkt het alsof mijn lijst van ideeën voor nieuwe verhalen alleen maar langer wordt in plaats van korter. Sterker nog: ik geloof dat er nooit eerder zó veel personages, plots en genres tegelijk door mijn hoofd hebben gespookt, vechtend om een eerste plek in de ‘wat ga ik hierna schrijven’-wachtrij… en toch is de keuze altijd weer onvoorspelbaar. Om heel precies te zijn bestaat mijn ‘ideeën’-document uit maar liefst 13 pagina’s, ruim 6.000 woorden en alles bij elkaar zo’n 50 ‘drafts’, dus… een klein voorproefje van wat er de komende jaren misschien wel en misschien niet aankomt dan maar?

Historische romans

Ik ben dol op geschiedenis en mijn eerste echt serieuze schrijfproject ooit was een historische roman van megaformaat over de vrouwen van Henry VIII (denk The Tudors) en dan in het bijzonder over hun hofdames. Dat verhaal wil ik nog steeds heel graag afmaken, maar er moesten ook nog veel meer van dat soort boeken komen, namelijk over de hofdames van bijvoorbeeld Marie Antoinette, Sisi, de vrouwen van Willem van Oranje en Catharina di Medici. Daarnaast wil ik ook graag een groots en meeslepend Tweede Wereldoorlog-verhaal schrijven over vrouwen in het verzet en de verschillende facetten daarvan, deels gebaseerd op een beetje familiegeschiedenis en op onderbelichte oorlogsverhalen. Door de enorme omvang en ambitie die met dit genre gemoeid zijn wil ik dit echt pas over een aantal jaar doen, als ik de tijd en ruimte heb voor alle research die ervoor nodig is, maar mijn history buff heart gaat er al sneller van kloppen als ik er alleen maar zo over schrijf, dus dat gaat absoluut gebeuren.

Dystopieën

Als lezer ben ik een groot liefhebber van een goeie dystopie, oftewel een verhaal over een maatschappij waarin het volk op de een of andere manier onderdrukt wordt, en ook als auteur trekt het eindeloze ‘wat als’-potentieel van het genre enorm aan me. Ik heb voor het eerst van dit genre geproefd toen ik het korte verhaal Uit de gratie schreef voor de bundel Nieuwe Horizon, maar ik zou er zeker nog meer mee willen doen. Zo heb ik ideeën voor een maatschappij waarin vrouwen alle – maar dan ook echt alle – macht hebben, een maatschappij waarin iedereen gelijk is in leven en denken op het genetisch gemanipuleerde af en zaken als armoede, kunst en liefde niet bestaan, en een maatschappij waarin iedereen supergezond is en zieke of gehandicapte mensen genezen worden in topgeheime, geïsoleerde  instellingen. Uiterst gezellig allemaal, maar zo interessant!

Romans/new adults

In deze categorie vinden we een aantal realistische, soms wat heftigere verhalen, bijvoorbeeld over een meisje dat op haar twaalfde misbruikt is en tien jaar later voor het eerst een serieuze relatie krijgt, over twee beste vrienden die allebei in het ziekenhuis liggen en langzaam verliefd op elkaar worden terwijl twee exen – een arts in opleiding en een verpleeghulp – toekijken en er zo hun eigen gevoelens bij hebben, over een meisje met een zeldzame ziekte dat kort na haar diagnose een ingewikkelde relatie krijgt met een jongen die als enige ter wereld dezelfde ziekte heeft. Daarnaast hebben we ook nog een idee voor twee mensen die elkaar ontmoeten als ze allebei net uit een relatiebreuk komen en vervolgens ontdekken dat hun partners met elkaar zijn vreemdgegaan, een complex verhaal over verschillende anonieme donors die hun organen doneren aan mensen die ze toch eigenlijk beter blijken te kennen dan gedacht, en een soort magisch realisme-verhaal over een cupido die mensen bij elkaar brengt die voorbestemd zijn om verliefd te worden en dan zelf verliefd wordt.

Feelgood

Eindelijk een gezellige categorie! Hier vinden we maar liefst twee koningshuis-verhalen, waarvan het een wellicht iets meer Harry & Meghan-geïnspireerd is en het andere wat meer gaat over de vraag ‘hoe is het leven van de dochters van ons koningspaar nou echt’. Daarnaast heb ik ook ideeën voor verhalen over een happymaking-club van vrouwen, over een zorginstelling waar zowel ouderen als jongeren samenwonen, over een doorgeef-boekenclub met dichtbundels en over een romanauteur met nul liefdeservaring die wel wat hulp kan gebruiken bij het goed neerzetten van de romantiek in haar debuut. In acht genomen dat vijf van mijn zes publicaties tot nu toe feelgood zijn, denk ik dat het niet verwonderlijk is dat ik tot nu toe het meest enthousiast ben over deze ideeën.

En verder…

Verder heb ik nog in de aanbieding: een idee voor een young adult-boek over een tieneractivist, een young adult over een groep vrienden die de liefdesdriehoek in fictie gaan bestuderen omdat ze er zelf in verwikkeld raken, een contemporary enemies to lovers-verhaal over twee poetry slammers, een fantasy-enemies to lovers-verhaal waarvoor ik nog weinig meer heb dan een ‘who did this to you?’-scène (ik geef BookTok de schuld) een kort verhaal over een vrouw die zich realiseert dat ze ‘de andere vrouw is’ terwijl háár andere vrouw dat ook niet wist, een kort verhaal over een man en een vrouw die samen vast komen te zitten in een lift tijdens een schietpartij in een kantoorgebouw… en een hele riks ideeën geïnspireerd op nummers van Taylor Swift, waaronder een Titanic-achtig verhaal en een Killing Eve-achtig verhaal. Vooral van deze verhalen weet ik echt nog niet of ik ze ga uitwerken aangezien sommige veel te specifiek en andere weer veel te vaag zijn, maar hé… zeg nooit nooit, toch?

Dus. Ideeën genoeg. Voor de komende 60 jaar. Gelukkig zijn ze niet allemaal geschikt voor romanformaat, anders zou ik waarschijnlijk niet eens meer lang genoeg leven voor alle ideeën. En zelfs ik ben benieuwd welk verhaal als volgende de WIP-status krijgt… al duurt het met alle huidige projecten nog wel even voor die weer vrijkomt. Maar ach, is ideeën uitwerken niet ook een van de leukste onderdelen van het schrijver-zijn?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]