Studiestrategie

Bron beeld: Pixabay

Voor veel studenten is het weer zover: de tentamenweek vol deadlines en stressmomenten is aangebroken. Voor mij altijd even spannend, maar ook om net iets andere redenen: zal de taxi wel op tijd zijn, staan er geen knotsen van files, is het allemaal goed geregeld met de laptop en de USB-stick? Maar ook een soort prestatiedruk: nog geen enkele keer ben ik gezakt voor een tentamen en nog geen enkele keer heb ik dus moeten nadenken over de hertentamenweek, en als het even kan wil ik dat graag nog zo houden. Inmiddels heb ik een fijn ritueeltje bedacht om te zorgen dat ik steeds relaxed aan de toetsen kan beginnen en ze ook doorkom, en die studiestrategie deel ik vandaag met jullie!

De stof globaal doornemen

Het klinkt misschien een beetje cliche, maar de sleutel tot het goed leren van tentamens is toch wel op tijd beginnen. Als je de stof vlak na de behandeling tijdens de colleges al doorneemt, zodat je ook bijblijft met de koers van de lessen, blijf je er voortdurend mee bezig en zal het minder snel wegzakken. Dit kun je op een aantal manieren doen:
  • Maak aantekeningen tijdens de colleges en werk deze achteraf uit: de aantekeningen voeg je dan allemaal samen toe aan je uiteindelijke studietaken. Vergeet niet: hoe uitgebreider en specifieker je aantekeningen, hoe beter.
  • Lees de opgekregen tekst rustig door en markeer de dingen die belangrijk zijn of schrijf alvast de hoofdlijnen op, eventueel met aandacht voor de beroepscontext en praktijkvoorbeelden. Noteer vooral wat er in je opkomt of maak mindmaps.

2. Maak een uitgebreide samenvatting

Tijd om wat dieper op de stof in te gaan! Maak een uitgebreide samenvatting waarbij je goed in de gaten houdt wat je moet weten voor het tentamen: gebruik overzichten of schema’s of maak gebruik van de toetsmatrijs die vaak beschikbaar is. Je kunt dit helemaal op je eigen manier doen: met een puntsgewijze opsommingslijst, door de stof echt in een lopend verhaal te parafraseren, met Prezi’s of PowerPoints… Zolang je er maar actief mee bezig bent.

3. Memoriseren en contexteren

Nu is het een kwestie van doornemen en herhalen. Vooral bij lijstjes en begrippen is het vooral stampen: ik zorg ervoor dat ik die lijstjes feilloos kan opdreunen. Verdeel het in hoofdstukken, zodat je steeds zorgt dat je voor elk onderdeel evenveel tijd hebt. Daarnaast is het slim om hier ook weer op zoek te gaan naar de contexten: ontwerp bijvoorbeld casussen waarin je de kennis kunt gebruiken, discussieer over de kennis of bedenk er levendige voorbeelden bij zodat het beklijft en zich vasthaakt aan de kennis die je al hebt.

4. Zwakke punten aanpakken

Heel belangrijk: je hoeft echt niet per se een tien te halen en het is simpelweg onmogelijk om alle vragen op een tentamen helemaal goed te beantwoorden, tenzij je gewoon een genie bent – in dat geval, petje af. Maar het is wel goed om te zorgen dat je ook over de dingen die je lastig vindt wat zelfverzekerder wordt zodat je daar niet over gaat stressen. Dat doe je zo: neem je samenvatting door en noteer de punten die je lastig vindt of waar je steeds de fout mee in gaat. Neem dit lijstje steeds door, werk het uit, vraag hulp of uitleg en probeer het makkelijker voor jezelf te maken. Noot: het is belangrijk dat je een beetje flexibel bent: het hoeft niet perfect, als je de belangrijkste zaken maar begrijpt en kunt reproduceren. Vertrouw er ook op dat je de rest even kunt laten voor wat het is: als je het weet dan weet je het, dan zal het echt niet zo snel meer verdwijnen. Of pas na het tentamen en dan is het oke.

5. Ontwerp je eigen toets

De beste manier om je kennis te testen? Door jezelf vragen te stellen en deze te beantwoorden! Kijk of je ergens een profetes kunt vinden zodat je weet welke soorten vragen je kunt verwachten en ga puntsgewijs de onderdelen van je samenvatting af. Formuleer vragen en beantwoord deze, wissel af tussen in meer en mindere mate uitgebreid en besteed ook aandacht aan de dingen die je lastig vond: juist daarvoor helpt het goed om te bepalen wat je wel weet.
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen maniertjes en strategieën, maar met deze tips kun je hopelijk wat vooruit en een beetje zelfvertrouwen kweken, want dat is vooral belangrijk. En verder kom je met logisch nadenken, goed lezen en gewoon goed je best doen en in het diepst van je kennis graven ook een heel eind!
Wat is jouw manier om succesvol te studeren voor tentamens?

You may also like...

1 Comment

  1. Goede tips! Zelf heb ik gemerkt dat een uitgebreide samenvatting goed helpt. Zelf probeer ik het met OneNote te doen. Wat ik ook merk, is om alles maar dan ook alles uit te zetten. Vooral de smartphone; zo word je niet afgeleid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]