ik-wist-het-chantal-van-gastel1-250x388Het voelt alsof ik weer een klein meisje ben als ik door de vervuilde ramen van het winkelpand naar binnen kijk. De oude toonbank staat nog achteraan in de hoek. Spinnenwebben hinderen het zicht, maar in mijn gedachten zie ik de winkel voor me zoals die vroeger was. Eén grote explosie van kleur door de rijen emmers met bloemen, de houten balken aan het plafond, het mozaïek in de tegelvloer (zou dat er nog zijn?) en de statige oude kassa met een lade die rinkelde als die openging.

Eerste indruk

De boeken van Chantal van Gastel hebben me nooit zo aangesproken: te chicklitachtig, te oppervlakkig, gewoon niet mijn smaak. Maar ik ben altijd bereid me open te stellen voor iets nieuws, en toen Ik wist het onderdeel uitmaakte van het Elly’s Choice-aanbod van een paar maanden terug, besloot ik het boek gewoon te downloaden. Want ja, een verhaal over een bloemist… dat vond ik wel mooi klinken. Ik hou wel van bloemen en bloemenwinkels, dus waarom ook niet?

IMG_7996

Waar het over gaat

Mia heeft haar baan als marketeer opgezegd om eindelijk eens haar droom achterna te gaan en haar eigen bloemenwinkel te openen. Vanaf het begin blijkt dat een goede beslissing geweest te zijn: de winkel wordt een succes en Mia geniet enorm van het werken met de bloemen en het helpen van klanten. Ondertussen is er ook nog Feo, de jongen van de foodtruck op het plein die steeds in Mia’s dromen opduikt, en haar missie om het oude stadsplein in ere te houden. De jaren verstrijken en Mia ontwikkelt een steeds beter voorgevoel over haar klanten. Tenminste… het is een voorgevoel, toch?

IMG_7997

Wat ik ervan vond

Ik begrijp wel waarom ik nooit eerder een boek van Chantal van Gastel heb opgepakt: je moet ervan houden en je moet er ook een beetje voor in de stemming zijn. Maar Ik wist het is wat mij betreft een boek dat heerlijk is om te lezen als je ook van auteurs als Jojo Moyes, Cathy Kelly en Jill Mansell houdt: het leest als een fijne, romantische komedie en dat is gewoonweg heerlijk. Oké, de schrijfstijl is af en toe een beetje eenvoudig, maar het leest vooral heel erg fijn: een feelgoodroman om lekker bij weg te zwijmelen met een kop thee en wat lekkers.

De kracht van bloemen

Wat ik zo mooi vind aan dit boek, is hoe mooi Chantal het verhaal heeft laten bloeien. De bloemen, Mia’s winkel, alles eromheen, hoe ze ervan geniet, de symboliek van de bloemen en hoe ze mensen ermee helpt: dat heeft gewoon iets magisch, iets sprookjesachtigs bijna, en dat is zo mooi en aandoenlijk geschreven dat ik er echt van heb genoten. Maar de aandoenlijkheid zit ook in Mia’s droomrelatie met Feo, in de momentjes met haar aanloopkat Charlie, in de band die ze heeft met Viola en eigenlijk gewoon in alles. Het is zo leuk om over te lezen!

IMG_7998

Magie is overal

Eigenlijk is dit een boek dat je rond kerst zou moeten lezen, want er zitten zoveel elementen in die je laten zien hoe magisch het leven is als je je ervoor openstelt in plaats van te blijven zoeken naar de magie die er zou moeten zijn. Het boek is doorspekt met quotes en met wetenschappelijke wetenswaardigheden die dat alles nog een extra laagje diepgang geven. En de hele samenloop van alle omstandigheden – Noëlle die zo levendig en toch zo wijs is, Charlie met zijn bijzondere activiteiten, het bestaan van ware liefde, de kracht van toevalligheden – zorgt ervoor dat het verhaal iets heel warms en moois krijgt, iets waar ik gewoon geen genoeg van kon krijgen.

Verrassende voorgevoelens

Ik moet zeggen dat ik een beetje huiverig was toen me duidelijk werd dat Mia een soort visioenen blijkt te krijgen over hoe ze mensen moet helpen en wat er zou kunnen gaan gebeuren: ik was bang dat het zweverig en ongeloofwaardig zou worden, maar niets is minder waar. Het geeft juist een verrassend mooie wending aan het verhaal: er ontstaan veel mooie momenten, ze wordt er sterker door en de betekenis ervan is net zo mooi en magisch als de rest van het verhaal. Sowieso vind ik Mia een erg leuk personage: lekker down-to-earth, en vind ik dat Chantal de dynamiek tussen al die personages erg goed tot leven heeft laten komen: Axel die zich steeds verder ontvouwt, zijn familiedynamiek, Feo die heel anders blijkt te zijn dan gedacht, Viola als de tante die iedereen zou willen hebben… ik hou ervan!

IMG_7999

 Conclusie

Ik wist het van Chantal van Gastel is een echt heerlijk boek: het zit vol romantiek, magie, warmte en liefde in alle soorten en maten en ik heb oprecht genoten van het lezen. Als je van romans houdt of gewoon een mooi verhaal wilt lezen waar je een beetje in moet willen geloven, dan is dit een absolute aanrader!

Titel: Ik wist het
Auteur: Chantal van Gastel
Uitgeverij: The House of Books
Verschenen: oktober 2014
Aantal bladzijden: 478
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: roman
ISBN13: 9789044348804
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Rating 4,5

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]