Een boekendatabase: ik hoorde er voor het eerst over van mijn zus. Zij vertelde me ooit dat ze een Excel-bestand heeft met daarin de titels, auteurnamen en ISBN-nummers van alle boeken in haar kast, zodat ze heel relaxed alles kan herstellen, mocht er brand uitbreken in haar huis en alle boekenkasten mét boeken verwoesten. Hmm, dacht ik toen, dat zou handig zijn! Niet eens zozeer voor als er brand uitbreekt, maar meer als handig overzicht van wat ik eigenlijk allemaal in mijn kast heb staan en als naslagwerk. In de laatste weken van de zomervakantie begon ik eraan – want het is typisch zo’n klusje dat je echt moet doen in de vakantie, anders heb je er geen tijd voor – en het is zo leuk om het te analyseren dat ik dat met jullie wilde delen!

Ik heb 247 boeken in mijn kast

Ik weet niet waarom, maar eigenlijk vind ik het wel heel leuk om het aantal boeken te weten: als mensen in mijn kamer komen, vragen ze soms hoeveel boeken ik heb en of ik ze allemaal gelezen heb, en nu kan ik dat dus ook naar waarheid beantwoorden! Het aantal valt me eigenlijk nog mee, ik had het wat hoger geschat, maar met een boek of 10 á 15 per plank klopt het wel ongeveer (het zijn 18 planken).

Ik heb 23 non-fictieboeken

Dit vond ik wel echt een interessant feitje: ik heb één plank helemaal voor non-fictie, maar ik had niet gedacht dat het er zoveel zouden zijn. Er zitten van die werkboeken bij – zoals het Random Acts of Kindness-boek – maar ook boeken over schrijven, lezen, onderwijs, chronisch ziek zijn en persoonlijke groei. Doet me wel beseffen dat ik toch echt eens wat vaker zo’n boek moet pakken, haha.

Ik heb 138 ongelezen boeken

Ja… 138 van de 247 boeken heb ik dus nog helemaal niet gelezen. Iets meer dan de helft, en eigenlijk vind ik dat nog best een mooie score. Ik denk dat dat komt doordat ik onlangs de kast opnieuw heb ingericht en ook flink wat boeken eruit heb gehaald die ik toch niet meer zou gaan lezen, dus daardoor is de hoeveelheid ongelezen boeken wel flink geslonken. Het zijn er nog steeds heel veel, maar ook dit vind ik fijn om te weten omdat ik zo systematisch kan bijhouden welke ongelezen boeken ik gelezen heb (en wanneer het tijd is voor nieuwe boeken, yay!)

Ik heb 35 boeken die ik wil herlezen

Dit is dus een hele ruwe schatting en dit moet je met een hele grote korrel zout nemen. Ik heb boeken in mijn kast staan die ik jaren geleden heb gelezen en nog altijd heb staan, omdat ik het idee heb ze nog eens te willen lezen – en ze dan daarna eventueel weg te doen. Dat zijn bijvoorbeeld de Potterboeken, maar ook de Edelstenen-trilogie van Kerstin Gier, de Twilight –boeken, en klassiekers als Oorlogswinter (Jan Terlouw), Achtste-groepers huilen niet (Jacques Vriens) en Ruby Rood (Linzi Glass). Maar er staan nog wel meer boeken in de kast die ik zo tof vond dat ik ze binnen afzienbare tijd opnieuw wil lezen, en dan heb ik het natuurlijk nog niet over de ebooks (die staan sowieso niet in de database).

Best vertegenwoordigde uitgevers en auteurs

Mijn kast telt een hele hoop verschillende uitgevers, maar sommige zijn wat aanweziger dan andere. Zomer & Keuning en De Fontein leveren de meeste van mijn New Adults en feelgoodromans aan (met goed vertegenwoordigde auteurs als Jojo Moyes, Colleen Hoover en Jennifer L. Armentrout). Wat YA betreft zie je veel van Blossom Books, HarperCollins Holland, Moon en Best of YA terug: auteurs die je daarbij veel ziet, zijn bijvoorbeeld Gayle Forman, Marissa Meyer, Kiera Cass, Holly Smale en Tahereh Mafi. Uitgeverij Blossom Books is met 26 boeken het best vertegenwoordigd.

Grootste genres

Het allergrootste deel van de boekendatabase bestaat uit contemporary’s: maar liefst 79 boeken binnen dat genre, wauw! Maar het klopt wel: dit genre beslaat 5,5 plank en ik heb in de afgelopen jaren zo’n liefde voor dat genre ontwikkeld dat dat gewoon echt heel veel boeken zijn geworden. Na contemporary vind je vooral fantasyboeken – 38 boeken en 4 planken) en romans (30 boeken en 2 planken) in de kast. Oh ja, en ook niet onaardig: het dystopische genre, met 25 boeken en 3 planken!

De dikke en de dunne

De meeste boeken in mijn kast hebben tussen de 250 en 350 bladzijden, maar er zitten ook aardig wat dikkerdjes tussen! Zo is Bibliotheek der zielen van Ransom Riggs maar liefst 507 bladzijden dik en is de Lunar Chronicles-serie van Marissa Meyer niet alleen de meest omvangrijke serie in mijn kast met 7 delen, maar is laatste deel Winter ook het dikste boek van al mijn boeken, met 883 bladzijden. Oh boy… ik zie er nu al tegenop om het te gaan lezen! Als we de novelles en non-fictieboeken even niet meetellen, is Control alt liefde van Anouk Hoefmans met 118 pagina’s het dunste boek van allemaal. Doen we dat wel, dan zijn Gedichten van de broer van roos van Tim Hofman (88 pagina’s, non-fictie) en Opgesloten van Amy Ewing (91 pagina’s, novelle) de winnaars.

En omdat het leuk is: ik heb 74 gelezen boeken

247 boeken. 138 ongelezen boeken. 35 boeken die ik wil herlezen… en 74 boeken die ik wél gelezen heb! Dat is toch best even het vermelden waard. En het is ook een reden dat ik het tof vond om de database te maken: nu weet ik tenminste wat ik allemaal heb staan, wat ik gelezen heb en wat niet en waar ik enthousiast over kan worden qua leesvoer. Het is even wat werk, maar vervolgens is het wel heel leuk om te spitten in het bestandje!

Heb jij ook een boekendatabase?

You may also like...

28 Comments

 1. Ja, ik heb er ook een. Ik hou niet bij hoeveel pagina’s het zijn, maar wel auteur, titel, taal en globaal genre. Oh, en of ik hem thuis heb liggen of elders. Dit kwam nog uit de tijd dat de helft van mijn boeken in de opslag stonden. Ik ben toen namelijk met mijn database begonnen, voor het geval dat. Ik geef in de lijst ook aan of ik een boek gelezen, gerecenseerd of niet gelezen heb. Van deze laatste heb ik nog een extra bestand, met of het een recensie-exemplaar, een gekregen of een eigen boek is.

  1. Ik heb nu ook een aparte lijst aangelegd van alle te lezen boeken, met inderdaad notities erbij over of het een cadeau was, een recensie-exemplaar etc. Ook erg handig!

 2. Ja, ik heb er ook een. Ik hou niet bij hoeveel pagina’s het zijn, maar wel auteur, titel, taal en globaal genre. Oh, en of ik hem thuis heb liggen of elders. Dit kwam nog uit de tijd dat de helft van mijn boeken in de opslag stonden. Ik ben toen namelijk met mijn database begonnen, voor het geval dat. Ik geef in de lijst ook aan of ik een boek gelezen, gerecenseerd of niet gelezen heb. Van deze laatste heb ik nog een extra bestand, met of het een recensie-exemplaar, een gekregen of een eigen boek is.

  1. Ik heb nu ook een aparte lijst aangelegd van alle te lezen boeken, met inderdaad notities erbij over of het een cadeau was, een recensie-exemplaar etc. Ook erg handig!

 3. Ik gebruik het programma Bookcollector als database. Hierin staan al mijn boeken en ik kan ze rangschikken op titel, auteur, taal, genre, winkel waar het gekocht is, … Verder houd ik bij hoeveel er gelezen zijn en hoeveel ongelezen én ik noteer hoe ik aan het boek gekomen ben (gekocht, gekregen, gewonnen, recensie-exemplaar). Heel handig en leuk om te bekijken voor triviale feitjes over je eigen boekenkast 🙂

  1. Die triviale feitjes zijn echt heel leuk inderdaad! Ik weet dat er apps zijn waarmee het vrij makkelijk te doen is, maar ik vond het toch leuker om het handmatig te doen haha, iets met controlfrak 😛

 4. Ik gebruik het programma Bookcollector als database. Hierin staan al mijn boeken en ik kan ze rangschikken op titel, auteur, taal, genre, winkel waar het gekocht is, … Verder houd ik bij hoeveel er gelezen zijn en hoeveel ongelezen én ik noteer hoe ik aan het boek gekomen ben (gekocht, gekregen, gewonnen, recensie-exemplaar). Heel handig en leuk om te bekijken voor triviale feitjes over je eigen boekenkast 🙂

  1. Die triviale feitjes zijn echt heel leuk inderdaad! Ik weet dat er apps zijn waarmee het vrij makkelijk te doen is, maar ik vond het toch leuker om het handmatig te doen haha, iets met controlfrak 😛

 5. Ik heb er een app voor, omdat ik niet alleen boeken heb, maar ook DVD’s, CD’s en comics, en voor elk ding heb ik dan een apart lijstje waar alles in staat.. Vind ’t veel moeite om zoiets in een excel bestandje te doen, want met de app kan ik gewoon barcode’s scannen!

 6. Ik heb er een app voor, omdat ik niet alleen boeken heb, maar ook DVD’s, CD’s en comics, en voor elk ding heb ik dan een apart lijstje waar alles in staat.. Vind ’t veel moeite om zoiets in een excel bestandje te doen, want met de app kan ik gewoon barcode’s scannen!

 7. Leuk Vief! En die kast blijft gewoon groeien de rest van je leven 🙂 ik ben dit jaar over de 800 gegaan!

  1. Als je nagaat dat er boven ook nog best veel boeken staan die in het rijtje ”mogen niet weg maar hoef ik ook niet nog snel eens te lezen” dan zijn het er ook nog wel wat meer dan de 247 in deze lijst haha. En yay voor groeiende boekenkasten!

 8. Leuk Vief! En die kast blijft gewoon groeien de rest van je leven 🙂 ik ben dit jaar over de 800 gegaan!

  1. Als je nagaat dat er boven ook nog best veel boeken staan die in het rijtje ”mogen niet weg maar hoef ik ook niet nog snel eens te lezen” dan zijn het er ook nog wel wat meer dan de 247 in deze lijst haha. En yay voor groeiende boekenkasten!

 9. Ik hou alles zo goed mogelijk bij in Goodreads. Vroeger had ik ook een database, maar die is een beetje in een vergeethoekje geraakt.

 10. Ik hou alles zo goed mogelijk bij in Goodreads. Vroeger had ik ook een database, maar die is een beetje in een vergeethoekje geraakt.

 11. Ik heb geen database maar ik tel wel elk jaar mijn boeken en kijk dan wat ik heb gelezen en wat niet. Ik heb nu zo’n 150 boeken in mijn kasten staan beneden die nog niet zijn gelezen. Die boven laten we maar even buiten beschouwing, haha. Het programma dat Marcia benoemt ga ik eens bekijken denk ik. Misschien moet ik ook maar eens aan een database beginnen. Ooit dan.

  1. Haha, voor mij is het ook heel lang een ”ooit” geweest, maar ik vind het wel erg fijn om het nu echt te hebben! Het tellen van je boeken klinkt ook handig!

 12. Ik heb geen database maar ik tel wel elk jaar mijn boeken en kijk dan wat ik heb gelezen en wat niet. Ik heb nu zo’n 150 boeken in mijn kasten staan beneden die nog niet zijn gelezen. Die boven laten we maar even buiten beschouwing, haha. Het programma dat Marcia benoemt ga ik eens bekijken denk ik. Misschien moet ik ook maar eens aan een database beginnen. Ooit dan.

  1. Haha, voor mij is het ook heel lang een ”ooit” geweest, maar ik vind het wel erg fijn om het nu echt te hebben! Het tellen van je boeken klinkt ook handig!

 13. Hoi! Ik heb wel een keer een boekenlijst gemaakt met gelezen boeken van dit jaar maar niet ECHT wat ik heb maar het is wel een leuk idee! Dat je meer dan de helft nog niet hebt gelezen hahaha. Mijn opa is dol op lezen net als ik en heeft meer dan 1500 boeken! Die boekenkast is huge!!!! Jammer genoeg is hij duits..

  1. Wow, 1500 boeken! Ik heb ook een oudoom die naar eigen zeggen duizenden boeken heeft, meer dan een mens ooit in zijn leven kan lezen haha. Jammer dat je opa Duits is inderdaad, maar wel een goed excuus om die taal te gaan leren misschien? 😛

 14. Hoi! Ik heb wel een keer een boekenlijst gemaakt met gelezen boeken van dit jaar maar niet ECHT wat ik heb maar het is wel een leuk idee! Dat je meer dan de helft nog niet hebt gelezen hahaha. Mijn opa is dol op lezen net als ik en heeft meer dan 1500 boeken! Die boekenkast is huge!!!! Jammer genoeg is hij duits..

  1. Wow, 1500 boeken! Ik heb ook een oudoom die naar eigen zeggen duizenden boeken heeft, meer dan een mens ooit in zijn leven kan lezen haha. Jammer dat je opa Duits is inderdaad, maar wel een goed excuus om die taal te gaan leren misschien? 😛

 15. Vroeger had ik er één maar vermits er vrij frequent boeken bij kwamen en er van anderen afscheid werd genomen heb ik het op de duur voor bekeken gehouden. Momenteel heb ik daar spijt van vermits ik voor een nieuwe Boekenkast in cijfers-post allemaal optelsommetjes moet doen én dat zou toch wel net iets sneller gaan indien ik gewoon mijn databank even kon raadplegen.

  1. Dat vind ik een groot voordeel ervan inderdaad, dat het een snelle en handige manier is om iets te weten te komen over je boekencollectie 🙂

 16. Vroeger had ik er één maar vermits er vrij frequent boeken bij kwamen en er van anderen afscheid werd genomen heb ik het op de duur voor bekeken gehouden. Momenteel heb ik daar spijt van vermits ik voor een nieuwe Boekenkast in cijfers-post allemaal optelsommetjes moet doen én dat zou toch wel net iets sneller gaan indien ik gewoon mijn databank even kon raadplegen.

  1. Dat vind ik een groot voordeel ervan inderdaad, dat het een snelle en handige manier is om iets te weten te komen over je boekencollectie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]