Madrid 2016

Terwijl mijn medestudenten zich steunend nog eens omdraaiden bij het vooruitzicht van het einde van het weekend, stond ik geeuwend op het vliegveld te wachten tot het moment van boarden was aangebroken. Terwijl mede-bloggers met een kop koffie begonnen met de zondagse blogmarathon, las ik de eerste 37 pagina’s van Een leven na jou van Jojo Moyes in het vliegtuig onderweg naar Madrid. Terwijl iedereen genoot van een luie zondagse lunch onder het genot van een fijne film of tv-serie of wat quality time met lieve mensen, deed ik me te goed aan tapashapjes in het centrum van Madrid. En vervolgens, terwijl ieder ander weer aan de bak moest met school en werk, struinde ik onder een heerlijk zonnetje de straten van de Spaanse hoofdstad af tussen zakenlui, halfslachtige entertainers en relaxte zomaar-toeristen zoals wij. Met andere woorden: ik ging vier dagen naar Madrid en ik genoot er met volle teugen van!

Say what?! Zomaar midden in de week, vlak voor de tentamens nog wel, op stedentrip? Jazeker! En dit is waarom: papa had een afspraak in de stad en uiteraard leek het ons wel leuk om mee te gaan. aangezien ik op maandag en woensdag sowieso al vrij heb en de dinsdag wel kon missen, waren de tickets snel geboekt. Zo fijn: gewoon lekker even weg, even eruit, even de eind van het blok-stress eruit, even de druk van de ketel. En dat is gelukt ook: ik heb tijdens onze rustmomentjes op de hotelkamer prima kunnen leren en het heeft er bovendien voor gezorgd dat ik alles weer een beetje in perspectief ben gaan zien. Zo heb ik ontdekt dat ik het eigenlijk helemaal niet erg vind om te weten dat er even geen blogs online komen en ook dat ik best wat relaxter kan zijn als het om school gaat en dat dat ook echt mág. Dat ik veel minder hoef te doen dan het lijkt en dat het allemaal gewoon eigenlijk heel goed gaat en dat ik daar best van mag genieten. Wat zo’n uitje naar Madrid niet allemaal voor je kan doen…

Parijs 2015

Ik hou van reizen. Ik heb het altijd al superfijn gevonden om een aantal keer per jaar gewoon weg te gaan, om een heel eind met de auto te rijden of om te vliegen en dan gewoon compleet ergens anders te zijn. ik hou van de drukte op het vliegveld, ik hou van nadenken over waar al deze mensen heen zouden gaan en waarom. Ik hou ervan om gewoon even weg te zijn, even vrij van alles en even zonder echte verplichtingen: even los van het dagelijks leven, van de drukke wereld, van het moeten: even gewoon willen, mogen, kunnen. Ik hou van de aardige mensen in het vliegtuig en in hotels, ik hou van de geur van een fris schoongemaakte hotelkamer ik hou van het wakker worden in een ander land, ik hou van de mogelijkheid van zó naar het centrum kunnen lopen, ik hou van buitenlands eten in authentieke restaurants. Ik hou van straatjes en pleintjes waar geen toeristen komen, ik hou van het zelf kunnen indelen van de tijd en het ontdekken en verkennen van mooie stukjes. Ik hou ervan om cultuur te snuiven, om mensen die eigenlijk heel anders zijn maar ook weer hetzelfde een beetje te leren kennen, ik hou ervan als paleizen en stadsgezichten en andere attracties met mijn verbeelding op de loop gaan zodat er ideeën ontstaan voor romans en verhalen. Ik hou van reizen, en aangezien ik gewoon echt een stadsmeisje ben ga ik dan het liefst naar de grote stad.

Brussel 2015

Afgelopen jaar ging ik al weekendjes naar Brussel en Parijs (die laatste letterlijk twee weken vóór de aanslagen) en daar genoot ik ontzettend van: ik vind het heerlijk om een nieuwe stad te ontdekken, maar net zo heerlijk om ergens heen te gaan waar ik het al ken en waar ik precies weet wat ik er zo fijn aan vind. In een nieuwe stad, zoals Brussel of Madrid, is elke straat een verrassing en verrijking: in een stad die als thuis voelt, zoals Parijs, is het een magisch spel geworden om nieuwe plekken te ontdekken. En nu in Madrid was het simpelweg hartstikke fijn om de stad te verkennen, te ervaren, te proeven en te beleven. En het was heerlijk!

Madrid in hoogtepunten en tips!

 • De Gran Via | Ons hotel zat letterlijk om de hoek van deze Madrileense versie van de Parijse Champs-Elysées en het was heerlijk om er rond te struinen. Heel veel bioscopen en theaters, barretjes en echt Spaanse restaurants en tal van winkels die tot ongeveer 22:00 gewoon open zijn waardoor het er echt bruist van de levendigheid. Er zitten bekende winkelketens zoals H&M, Zara en een knots van een Primark met maar liefst 5 verdiepingen, maar ook wat meer typisch Spaanse modezaken: je kunt er in ieder geval goed shoppen!
 • Plaza de Puerta del Sol en Plaza Mayor | Dit zijn de belangrijkste pleinen van Madrid en ze zijn allebei erg mooi. Puerta del Sol is een beetje à la Trafalgar Square: mooie fontein, groot metrostation, winkelstraten aan beide kanten en een gigantisch kruispunt. Plaza Mayor is verkeersvrij en doet denken aan het Plaza Real in Barcelona, erg mooi en oud. Pas wel op voor de ‘’entertainers’’ die in smoezelige kostuums van bekende animatiefiguren rondlopen: ze zijn enorm opdringerig, gaan gewoon naast je staan voor een foto en willen vervolgens dat je vijf euro betaalt. Ze zien er ook helemaal niet leuk uit, dus lekker negeren.
 • Plaza de España | Een ander plein, ook erg leuk! Een grote fontein die in het teken staat van Don Quichot aan de ene kant en torenhoge architectuur aan de andere kant: klein, maar zeker een bezoekje waard. Heeft wel iets weg van bepaalde plekken in Central Park in New York.
 • Palacio Real: koninklijk paleis | Als je er de tijd voor hebt, trek dan zeker een paar uurtjes uit voor een bezoek aan het koninklijk paleis! Dit is het werkpaleis van de Spaanse koning en er is één verdieping helemaal te bezichtigen, plus de Almudena-kathedraal en een wapenzaal. De kaartjes zijn niet duur en het is het geld hoe dan ook waard: de vertrekken zijn prachtig, elke kamer is een verrassing en de cultuur en historie spatten ervan af! Ook de kathedraal is erg mooi, met een Maria-altaar en een crypte waar ook gewoon de eenvoudige mensen begraven liggen.
 • Museo del Prado | Ook als je niet echt een kunstmens bent, zoals wij, is het museum echt een aanrader! Het is gigantisch en daardoor is het onmogelijk om alles te zien, maar de prachtige oude portretten zijn wel erg mooi om te bekijken. Voor €50 krijg je bovendien een persoonlijke rondleiding van een uur! Wij hebben dit gedaan en hoewel het prijzig is, was het wel echt heel leuk. De vrouw die ons rondleidde, was heel aardig en maakte er ook echt boeiende verhalen van, op zo’n manier dat we het echt jammer vonden dat we er niet nog een uurtje aan vast konden plakken. Tip: ga vooral even naar het schilderij Las Meninas kijken en let goed op wat je ziet: het is een unieke ervaring! Sowieso heeft het museum veel bijzondere schilderijen die zo bijzonder zijn door de revolutionaire artistieke technieken en het is heel gaaf om dat te beseffen.
 • Retiropark | Hét park van Madrid is het Retiropark. Het is gigantisch groot, net zo groot als het hele stadscentrum, en het is leuk om te bezoeken maar let op dat je dit wel het beste in de zomer of in ieder geval het voorjaar kunt doen. De natuur komt dan namelijk veel beter tot zijn recht en het is er dan vermoedelijk ook veel gezelliger, met meer straatartiesten die zo kenmerkend zouden moeten zijn en meer sfeer.
 • Eten en drinken | Ga, als je in Madrid bent, vooral op zoek naar de echt authentiek Spaanse tentjes! Ik kan helaas geen namen geven omdat ik niet snugger genoeg ben geweest om die te noteren, maar je kunt in de binnenstad heerlijk tapas eten in een hipstercafé, aan de Gran Via zit een superfancy maar niet superduur restaurant waar ik overheerlijke kippenbouillon en gerookte zalm heb geproefd en aan diezelfde Gran Via zit een jambonnage, oftewel: een typisch Spaans restaurantje waar je alleen maar hamgerechten kunt bestellen en waar ze verrukkelijke aardappel en ei-quiche hadden. Daar in de buurt zit ook een tapasrestaurant waar je zittend aan de bar zicht hebt op de tapashapjes en in de buurt van het Prado bevindt zich een heel knus Bourgondisch-achtig restaurant met overheerlijke minestronesoep. Doe er je voordeel mee!

Wat ik nu eigenlijk van Madrid vond? Het is zeker een mooie en vooral heel erg bruisende en levendige stad en ik heb enorm genoten van mijn verblijf daar, van de winkels en het eten en de cultuur. Toch ben ik niet heel erg onder de indruk van deze stad: daar is-ie uiteindelijk een beetje te modern, te gewoontjes voor. Neemt niet weg dat het zeker een bezoekje waard is!

Ga jij graag op stedentrip?

You may also like...

8 Comments

 1. Lieve Vivian,
  Wat straal je toch altijd mooi op foto’s. Ik vind het zó tof om te zien hoe intens jij van dingen lijkt te kunnen genieten.
  Kim onlangs geplaatst…Ik stapte op de fietsMy Profile

 2. Wat fijn even zo er tussenuit! Klinkt alsof je het heel fijn hebt gehad. Ik zou ook nog wel een keertje naar Madrid willen. Succes met je tentamens!
  Linda onlangs geplaatst…12X aan persoonlijke ontwikkeling doenMy Profile

 3. Wat een super leuke foto’s zeg! Altijd heel erg fijn zo even ertussen uit
  Sas onlangs geplaatst…Weetjes van A tot ZMy Profile

 4. Wat een leuk verslag Vief, van je uitje naar Madrid. Je hebt veel gezien he en lekker gegeten, ik ben bijna jaloers, ik heb niet zoveel.mooie steden gezien, maar ik gun het je hoor, liefs oma,??

 5. Heerlijk om te lezen Vivian. Fijn dat je hebt genoten!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Steun op facebook?My Profile

 6. Als je Madrid leuk vond dan moet je echt een keertje naar Barcelona gaan. 🙂 Ik ga volgende week voor de eerste keer een dagje naar Londen, en hoewel ik niet zoveel van de drukte houd kijk ik er enorm naar uit. 😀

  1. Daar ben ik van de zomer geweest, ook een superfijne stad inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]