Een paar jaar geleden had ik een bibliotheekabonnement: ik moest toen nog wel eens boekverslagen maken van vooraf vastgestelde boeken en die spraken me niet allemaal even aan, dus leek de bieb me de meest praktische optie. Maar op zeker moment hoefde dat niet meer en ik liet mijn abonnement versloffen: ik kocht eigenlijk alle boeken die ik wilde lezen, digitaal dan wel voor in de kast, en ik vond het vooral onpraktisch worden met het halen en terugbrengen van boeken. Dus ben ik een aantal jaar een boekenwurm zonder biebabonnement geweest, zoals die er wel meer zijn – tot begin dit jaar, toen het ineens weer begon te kriebelen. Misschien door mijn goede boekenvoornemens, door de leuke events die vaak in de bieb georganiseerd worden of door de Ik Bieb…-campagne van de Rotterdamse bibliotheek, maar afijn: ik bieb weer!

Boeken ontzeggen

Eigenlijk was het een best wel spontaan idee: ik was het niet van plan, maar het kwam wel in me op dat de bieb misschien wel een hele mooie manier zou zijn om méér te lezen en toch mínder boeken te kopen. Want meer lezen, dat wil ik graag: ik heb mijn Goodreads-challenge op 100 gezet omdat ik een uitdaging toch wel fijn vind, en er zijn gewoon zo megaveel boeken die ik graag wil lezen. Sommige daarvan staan in mijn eigen kast, maar andere heb ik nog niet in mijn bezit… en ik wil écht minder boeken kopen, maar ik wil mezelf absoluut niet de boeken ontzeggen die mijn naam roepen. Want jezelf boeken ontzeggen is gewoon wreed, en dat is ook waarom een verbod op het kopen van boeken gewoon niet werkt. De oplossing: de bibliotheek.

Bewuster lezen

Het grote voordeel van een bibliotheekabonnement vind ik dat het ervoor zorgt dat ik veel bewuster lees. Als ik op Bol.com of in de boekhandel aan het shoppen ben, gaan er heel vaak gewoon vet veel boeken mee die me aanspreken, en ergens in mijn achterhoofd klinkt dan het ‘’maar wanneer ga je die lezen dan’’-stemmetje. Dat leg ik het zwijgen op door mijn schouders op te halen en te zeggen ‘’ooit?’’ en eigenlijk is dat natuurlijk jammer. Ja, het is heerlijk om boeken te kopen. Maar het is veel minder fijn als die boeken vervolgens op de plank verdwijnen en pas maanden of zelfs jaren later weer boven water komen en je doen ontdekken dat je er eigenlijk niet meer zo enthousiast over bent… zonde.

Stimulans

Bij bibliotheekboeken zoek ik echt heel bewust en gericht naar wat ik graag nú wil lezen, een beetje als het maken van een definitieve TBR-lijst. Want een boek uit de bieb halen of reserveren doe je niet als je niet meteen van plan bent het te gaan lezen. Plus: het zien van de stapel boeken die bij de bibliotheek vandaan komen, houdt je ook gefocust op het lezen van titels van je TBR-lijst. Het zijn boeken die niet van jou zijn, waar andere mensen ook nog op zitten te wachten en die je toch een beetje voorrang moet (willen) geven. Dat leidt niet tot een negatief soort druk, maar tot een positief soort stimulans: zo lees je de boeken die je wilt lezen ook écht.

Grenzen vervagen

Wat ik echter ook zo fijn vind aan het bibliotheekabonnement is dat het grenzen doet vervagen die ik heb als het om boeken gaat. De boeken die ik op mijn verlanglijst of mijn Goodreads-TBR heb staan, zou ik niet allemaal per se écht kopen: vaak is er toch een soort angst dat het niet iets voor je is en dan heb je er wel geld aan uitgegeven en moet je er weer iets mee. Het fijne van de bieb is dat ik gewoon de boeken kan lezen die me interessant lijken, en als ze toch tegenvallen, hoef ik me niet bezwaard te voelen over geld of ruimte. Bovendien: er zijn maar weinig boeken die echt in aanmerking komen voor herlezen, en ik heb zo’n gevoel dat ik het dus prima ga vinden om biebboeken te lezen en na die ene keer gewoon terug te brengen.

Nieuwe boeken ontdekken

Op die manier kan ik mijn grenzen verleggen zonder dat de nieuwe boeken permanent ruimte innemen of hun geld niet echt waard blijken te zijn, en ik kan nieuwe boeken ontdekken, bijvoorbeeld door het ruime aanbod aan ebooks van de bibliotheek. Young Adults uitproberen die al wat in de vergetelheid zijn geraakt of die juist al heel lang op mijn soort van-TBR staan? Meer lezen uit een bepaald genre? Kan allemaal! Kortom, ik vind het een ontzettend mooie manier om nieuw leesvoer te ontdekken en echt aan het lezen van mooie boeken toe te komen.

Plusabonnement

Ik heb meteen ook het plusabonnement afgesloten: hiervoor betaal ik iets meer, maar ik vind het erg fijn omdat het me in staat stelt om boeken voor onbeperkte tijd te houden, maximaal een jaar. Aangezien tripjes naar de bibliotheek voor mij niet vanzelfsprekend zijn, neemt dit veel stress en praktische hobbels weg en met dit abonnement mag ik ook maximaal tien boeken lenen, waardoor ik steeds gewoon lekker vooruit kan met lezen én de tijd heb om te recenseren. Ik leen boeken waar ik enthousiast over ben en houd een verlanglijstje bij van de andere titels die ik graag wil lenen, en wissel zo het lezen van eigen boeken af met het lezen van recensie-exemplaren en biebboeken. Mooi geregeld, toch? Ik ben er in ieder geval helemaal enthousiast over!

Mijn eerste biebbuit

Maar liefst zeven boeken liggen momenteel te shinen en vol spanning op me te wachten en er staan nog negen andere boeken op mijn bibliotheekverlanglijstje, het lijstje dat ik gebruik als ik toe ben aan een nieuwe biebvoorraad. Ik ben nog niet aan het lezen, omdat er nog één recensieboek voorrang heeft en ik momenteel ook veel poëzie lees, maar dit zijn de boeken waar ik wel heel erg benieuwd naar ben.

 • Gewicht van water – Sarah Crossan | Een verhaal in poëzie over een Pools migrantenmeisje dat naar Engeland vertrekt. Lijkt me prachtig, net als Ik wist helemaal niet dat er meer boeken van Crossan al waren vertaald én dat ook haar andere werk in vrij vers geschreven is, dus ik was blij verrast toen ik daar op Joany’s blog achter kwam!
 • N22 – Joyce Roele | Een modern Nederlandstalig fantasyboek over wat er gebeurt wanneer iemand met een bijzondere gave wordt ontdekt en opgesloten door de overheid. Lijkt me ontzettend interessant!
 • De hemel kan wachten – Gideon Samson | Een jeugdboek over het meisje Belle dat ernstig ziek is en in haar dagboek schrijft over alles wat er dankzij en ondanks haar ziekte in haar hoofd omgaat. Wat jeugdiger dan wat ik normaal lees, maar lijkt me erg mooi.
 • Tussen de sterren – Katie Khan | Een bejubeld sciencefictionverhaal over twee astronauten die verliefd op elkaar zijn en nog maar voor anderhalf uur zuurstof hebben: in die negentig minuten kan echter nog een hoop gebeuren met hun leven en liefde. Klinkt bijzonder, nietwaar? Vond ik ook toen ik er een recensie over las bij Marcia.
 • De eliminatie – Danielle Bakhuis | Dit boek lijkt me zo goed! Het gaat over een ethisch dilemma waarbij een zestienjarig meisje samen met nog negen andere mensen is opgesloten en moet beslissen wie van die mensen – waaronder een junk en een miljonair – het waard zijn om te overleven en wie niet. Serieus, het lijkt me zó goed.
 • De wereld achter het hek – Zana Fraillon | Dit boek over twee kinderen in een dystopisch vluchtelingenkamp lijkt me ook enorm bijzonder: ik kwam het tegen op de blog van Lisa en het was het eerste boek dat ik reserveerde bij de bieb. Erg benieuwd naar!

Ben jij lid van de bibliotheek?

You may also like...

40 Comments

 1. Ik zou supergraag terug naar de BIB gaan, maar het is wel een eindje en de openingsuren vallen tegen. Dus het is er nog niet echt van gekomen, en to do’tje voor komend jaar. Ik mis m’n vroeger dorpsbibliotheekje wel.

  1. Ah ja, kan me voorstellen dat het soms gewoon niet praktisch is qua tijden en locatie!

 2. Ik zou supergraag terug naar de BIB gaan, maar het is wel een eindje en de openingsuren vallen tegen. Dus het is er nog niet echt van gekomen, en to do’tje voor komend jaar. Ik mis m’n vroeger dorpsbibliotheekje wel.

  1. Ah ja, kan me voorstellen dat het soms gewoon niet praktisch is qua tijden en locatie!

 3. Ik heb toevallig van de week ook een blog gepost over mijn hernieuwde liefde voor de bieb. Ik heb mijn abbonement vorig jaar november weer afgesloten en tot nu toe beviel mij dat wel. Het begon wel te kriebelen toen mijn zoon wel een pasje had en ik met hem ging om boekjes te halen. Hij is ook zo enthousiast.

  Wat fijn dat je met het plus abbonement de boeken langer kan houden. Ook al betaal je dan wat meer, als je na een jaar kijkt hoeveel boeken je hebt geleend en hoeveel geld je hebt gespaard door ze niet te kopen dan valt het vast wel weer mee. 😉

  1. Ah wat leuk dat je zoontje ook enthousiast is! Ja ik denk dat het wel echt gaat schelen qua tijd, en ik vind het nu al heel fijn om de boeken die ik leen gewoon op mijn eigen tempo te kunnen lezen en niet tegen een deadline aan te zitten 🙂

 4. Ik heb toevallig van de week ook een blog gepost over mijn hernieuwde liefde voor de bieb. Ik heb mijn abbonement vorig jaar november weer afgesloten en tot nu toe beviel mij dat wel. Het begon wel te kriebelen toen mijn zoon wel een pasje had en ik met hem ging om boekjes te halen. Hij is ook zo enthousiast.

  Wat fijn dat je met het plus abbonement de boeken langer kan houden. Ook al betaal je dan wat meer, als je na een jaar kijkt hoeveel boeken je hebt geleend en hoeveel geld je hebt gespaard door ze niet te kopen dan valt het vast wel weer mee. 😉

  1. Ah wat leuk dat je zoontje ook enthousiast is! Ja ik denk dat het wel echt gaat schelen qua tijd, en ik vind het nu al heel fijn om de boeken die ik leen gewoon op mijn eigen tempo te kunnen lezen en niet tegen een deadline aan te zitten 🙂

 5. Ik zit een beetje in een luxepositie omdat ik automatisch een plusabbo heb omdat ik in de bieb werk.. Maar zelfs dan nog dan zou ik daar denk ik voor kiezen. Er zijn zoooo veel boeken die ik ooit nog wil lezen maar niet wil kopen.. Dan is die 55 euro goed besteed (en je hebt het er binnen drie boeken uit).

 6. Ik zit een beetje in een luxepositie omdat ik automatisch een plusabbo heb omdat ik in de bieb werk.. Maar zelfs dan nog dan zou ik daar denk ik voor kiezen. Er zijn zoooo veel boeken die ik ooit nog wil lezen maar niet wil kopen.. Dan is die 55 euro goed besteed (en je hebt het er binnen drie boeken uit).

 7. Nope! Komt omdat ik nu weer alleen een dorpsbiebje in de buurt heb en het aanbod is echt om te huilen, vooral in YA. Als ik toch heel graag een boek wil lezen (vb een oudere YA) dan ga ik ook wel eens gewoon een middagje lezen in de bieb 😉 Er werken bekenden, dus het is ook meteen gezellig!

  1. Ah dat is ook leuk! Maar boeken aanvragen zodat ze vanuit een andere vestiging kunnen komen is ook geen optie dan? Dat doe ik namelijk ook eigenlijk altijd.

 8. Nope! Komt omdat ik nu weer alleen een dorpsbiebje in de buurt heb en het aanbod is echt om te huilen, vooral in YA. Als ik toch heel graag een boek wil lezen (vb een oudere YA) dan ga ik ook wel eens gewoon een middagje lezen in de bieb 😉 Er werken bekenden, dus het is ook meteen gezellig!

  1. Ah dat is ook leuk! Maar boeken aanvragen zodat ze vanuit een andere vestiging kunnen komen is ook geen optie dan? Dat doe ik namelijk ook eigenlijk altijd.

 9. Ik kom eigenlijk bijna nooit meer bij de bieb… Ik lees zelf bijna alleen maar Engels, en bij ons is er echt maar een super kleine kast met Engelse boeken, dus dan zou ik ’t zonde vinden om een abonnement te nemen. Bovendien weet ik bijna zeker dat een abbo er niet voor gaat zorgen dat ik minder boeken koop, hahaha!

 10. Ik kom eigenlijk bijna nooit meer bij de bieb… Ik lees zelf bijna alleen maar Engels, en bij ons is er echt maar een super kleine kast met Engelse boeken, dus dan zou ik ’t zonde vinden om een abonnement te nemen. Bovendien weet ik bijna zeker dat een abbo er niet voor gaat zorgen dat ik minder boeken koop, hahaha!

 11. Mijn moeder werkt bij de bibliotheek, dus ik haal af en toe zeker wat boeken op bij de bieb. Heel lekker, want daardoor lees ik sneller boeken die ik normaal niet zou lezen! De Eliminatie is trouwens heel gaaf, dus ik ben hele benieuwd naar je recensie 🙂

  1. Altijd handig, een moeder die bij de bieb werkt =D

 12. Mijn moeder werkt bij de bibliotheek, dus ik haal af en toe zeker wat boeken op bij de bieb. Heel lekker, want daardoor lees ik sneller boeken die ik normaal niet zou lezen! De Eliminatie is trouwens heel gaaf, dus ik ben hele benieuwd naar je recensie 🙂

  1. Altijd handig, een moeder die bij de bieb werkt =D

 13. Ja, ik ben ook nog altijd lid van de bibliotheek. Ik moet zeggen dat ik wel minder leen vergeleken met vroeger (ook in verband met recensie-exemplaren), maar in vakanties is het bijvoorbeeld ideaal om een stapel boeken te lenen. 🙂

 14. Ja, ik ben ook nog altijd lid van de bibliotheek. Ik moet zeggen dat ik wel minder leen vergeleken met vroeger (ook in verband met recensie-exemplaren), maar in vakanties is het bijvoorbeeld ideaal om een stapel boeken te lenen. 🙂

 15. Ik voel me steeds heel dankbaar wanneer ik die bedragen lees en besef dat ik voor 5€ (in sommige provincies is het zelfs gratis) een jaar lang boeken mag ontlenen. Ok, ik mag ze niet gedurende een jaar houden en voor het lenen van dvd’s betaal je een klein bedrag maar ik vind het wel heel fijn dat bibliotheken in België zo toegankelijk zijn. Hopelijk blijft dat zo want hierdoor kunnen ook mensen met een lager inkomen volop boeken lezen. Vroeger las ik vrijwel uitsluitend bibliotheekboeken. Ondertussen heb ik bijna een eigen mini-bib bij elkaar verzameld maar toch vind ik het nog steeds fijn om boeken te ontlenen die ik wel wil lezen maar niet persé zelf wil hebben. Of boeken uitproberen waarvan ik niet zeker weet of het wel iets voor me is.

  1. Wat fijn dat het in België zo geregeld is inderdaad! Daar kan het Nederlandse systeem nog wat van leren 🙂

 16. Ik voel me steeds heel dankbaar wanneer ik die bedragen lees en besef dat ik voor 5€ (in sommige provincies is het zelfs gratis) een jaar lang boeken mag ontlenen. Ok, ik mag ze niet gedurende een jaar houden en voor het lenen van dvd’s betaal je een klein bedrag maar ik vind het wel heel fijn dat bibliotheken in België zo toegankelijk zijn. Hopelijk blijft dat zo want hierdoor kunnen ook mensen met een lager inkomen volop boeken lezen. Vroeger las ik vrijwel uitsluitend bibliotheekboeken. Ondertussen heb ik bijna een eigen mini-bib bij elkaar verzameld maar toch vind ik het nog steeds fijn om boeken te ontlenen die ik wel wil lezen maar niet persé zelf wil hebben. Of boeken uitproberen waarvan ik niet zeker weet of het wel iets voor me is.

  1. Wat fijn dat het in België zo geregeld is inderdaad! Daar kan het Nederlandse systeem nog wat van leren 🙂

 17. […] Blessings #9 Ik bieb weer! (en dit nam ik mee) Mijn boekenkast in cijfers – Editie 2018 Complimenten voor bloggers 2018 Nieuw in februari […]

 18. […] Blessings #9 Ik bieb weer! (en dit nam ik mee) Mijn boekenkast in cijfers – Editie 2018 Complimenten voor bloggers 2018 Nieuw in februari […]

 19. Ik vind de bieb ook zo heerlijk! Wel merk ik dat het soms ook wel overweldigend kan zijn. Dan heb ik bijvoorbeeld een hele stapel van de bieb, maar daarnaast ook mijn eigen boeken en dan staren ze me allemaal aan haha! Maar ik vind het reserveren ideaal en lees veel meer sinds ik een bieb-abonnement heb.

  1. Haha ja, overweldigend is het inderdaad ook… als je moet kiezen tussen eigen boeken, recensieboeken, biebboeken en ebooks… ook niet altijd makkelijk! Maar het is fijn om de mogelijkheid van biebboeken te hebben 🙂

 20. Ik vind de bieb ook zo heerlijk! Wel merk ik dat het soms ook wel overweldigend kan zijn. Dan heb ik bijvoorbeeld een hele stapel van de bieb, maar daarnaast ook mijn eigen boeken en dan staren ze me allemaal aan haha! Maar ik vind het reserveren ideaal en lees veel meer sinds ik een bieb-abonnement heb.

  1. Haha ja, overweldigend is het inderdaad ook… als je moet kiezen tussen eigen boeken, recensieboeken, biebboeken en ebooks… ook niet altijd makkelijk! Maar het is fijn om de mogelijkheid van biebboeken te hebben 🙂

 21. Ik kom de laatste tijd ook weer veel vaker in de bibliotheek. Het fijne is dat het hier in Gent gratis is, dan hoef ik me niet schuldig te voelen als ik een tijdje niet ga. Ik ben overigens heel benieuwd wat je van Tussen de sterren gaat vinden (als je het boek ondertussen nog niet gelezen hebt haha).

  1. Nope, nog niet gelezen haha, maar gaat wel gebeuren! Wat fijn trouwens dat het in België zo geregeld is dat de bieb gratis is 🙂

 22. Ik kom de laatste tijd ook weer veel vaker in de bibliotheek. Het fijne is dat het hier in Gent gratis is, dan hoef ik me niet schuldig te voelen als ik een tijdje niet ga. Ik ben overigens heel benieuwd wat je van Tussen de sterren gaat vinden (als je het boek ondertussen nog niet gelezen hebt haha).

  1. Nope, nog niet gelezen haha, maar gaat wel gebeuren! Wat fijn trouwens dat het in België zo geregeld is dat de bieb gratis is 🙂

 23. […] Blessings #9 Ik bieb weer! (en dit nam ik mee) Mijn boekenkast in cijfers – Editie 2018 Complimenten voor bloggers 2018 Nieuw in februari […]

 24. […] Blessings #9 Ik bieb weer! (en dit nam ik mee) Mijn boekenkast in cijfers – Editie 2018 Complimenten voor bloggers 2018 Nieuw in februari […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]