Ik ben nooit echt heel erg sociaal geweest: natuurlijk vind ik het leuk om bij familie te zijn of het gezellig te hebben met vrienden, maar uiteindelijk ben ik het meeste in mijn element als ik gewoon alleen ben en mijn eigen dingen kan doen. Mijn gehoorprobleem en het feit dat ik voor vervoer ergens naartoe altijd van anderen afhankelijk ben, versterken dat gevoel alleen maar. Ook op het gebied van mijn blog ben ik eigenlijk heel anoniem en eenzelvig: ik ga niet zo snel – eigenlijk nooit – naar events. Toch begin ik me steeds meer af te vragen: eenzelvig en een boekenblogger, gaat dat wel samen?

Steeds meer uitgevers en boekwinkels bieden bloggers allerlei mogelijkheden om in contact te komen met elkaar, met uitgevers en natuurlijk met auteurs. Auteursbezoeken, signeersessies, panels, ruilavonden, markten en beurzen, workshops, sleepovers, brainstormsessies en noem het allemaal maar op. En dan heb ik het nog niet eens over de uitgevers die dingen organiseren als leesclubs en ambassadeurschap. Allemaal echt hartstikke leuk en bij vrijwel elk event betrap ik mezelf erop dat ik denk: oh, wat leuk, daar wil ik eigenlijk wel heel graag heen! En dan ben ik in mijn hoofd al helemaal bezig met wat het voor mijn blog zou kunnen betekenen.

Vervolgens realiseer ik me echter dat ik er helemaal niet zo graag naartoe wil. Ik ben best wel awkward met sociaal zijn en mijn slechthorendheid maakt het lastig om contact te leggen, zeker als er veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Plus: ik heb dan wel een studentenkaart en dus gratis OV, maar ik kan niet zelfstandig reizen. Er zou dus altijd iemand met mij mee moeten en laat ik nou niet echt veel andere YA-fans of boekenbloggers in mijn omgeving hebben. En eigenlijk, eigenlijk… eigenlijk vind ik het niet echt heel erg. Natuurlijk, het zou superleuk zijn om te kletsen met andere bloggers, om samen te fangirlen en om auteurs te ontmoeten, laten we dat vooral niet vergeten. Maar uiteindelijk vind ik boeken lezen en erover schrijven toch nog het leukste. Leuker dan sociaal zijn over boeken.

Eenzelvige boekblogger

Toch knaagt er iets. Kun je in de huidige blogwereld nog wel een populaire blog opbouwen zonder in de openbaarheid te treden, om het zo maar te noemen? Ik blog niet anoniem en ik hoef ook niet per se een grote en populaire boekenblog, maar ik krijg er wél een enorme kick van als andere boekenbloggers direct – via reacties – of indirect – via sociale media of hun eigen blog – iets positiefs zeggen over mijn blog. Is het dan niet een soort van halfslachtige verplichting om ook mijn best te doen om niet anoniem te blijven?

Ik denk het misschien wel een beetje te ver door: bloggen moet je op je eigen manier doen en het is wat je er zelf van maakt. Ik weet best dat ik niet echt iets verlies als ik nooit naar events ga, maar ik vraag me wel eens af of het stiekem niet toch iets voor mij zou zijn. Veel geld betalen voor een toegangskaartje voor iets als YALFEST zou ik niet doen, want dat geld besteed ik echt liever aan boeken en aan mijn blog. Maar toch is er een deel van mij dat ook graag mijn boekenblog aan de wereld wil laten zien: het is wat ik tof vind, waar ik achter sta en voor een deel wie ik ben. Waarom dan eigenlijk niet?

Begin dit jaar ben ik naar een schrijfworkshop van uitgeverij Xander gegaan en dat vond ik ontzettend leuk. Met dat in mijn achterhoofd houd ik de agenda’s van boekwinkels en uitgevers in de gaten, in de hoop dat er eens een keertje iets tussen zal zitten waar ik echt naartoe wil gaan. Al is het maar om te proeven hoe dat is. Want hoe eenzelvig ik ook ben als boekenblogger en hoe dik prima dat ook is, er is ook nog een kant van mij die wél graag sociaal wil zijn. De kant die het heerlijk vindt om te praten en te fangirlen over boeken en auteurs en bloggen.

Ga jij graag naar events of heb je daar juist geen behoefte aan?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik was ook altijd zo, het leek me allemaal heel leuk maar uiteindelijk ging ik dan toch maar niet. Maar sinds afgelopen jaar laat ik me niet meer tegenhouden door mijn eigen onzekerheid hierin. Ik ga gewoon, meng me onder de mensen en ik vind het elke keer weer ontzettend eng! Maar ik doe het wel, want uiteindelijk heb ik hierdoor ontzettend leuke auteurs ontmoet en andere boeken fans natuurlijk.

 2. Grappig, ik heb ook zoiets geschreven pas (moet nog online komen), maar daarin verkondig ik juist dat het goed is om als blogger naar buiten te treden. Ik denk dat het voor jou ook goed zou zijn? Waarom? Omdat je jezelf daarin tegenhoud. Je wil aan de ene kant heel graag, maar dan komen je twijfels weer, waardoor je niet gaat. Stop met twijfelen. Je kan dit.
  Het voelt misschien niet zo, maar sociaal zijn over boeken is (vind ik) nóg leuker dan schrijver over boeken. En dat ervaar je denk ik ook in je lessen 😉
  De boekblogger community is ontzettend gezellig en open. Iedereen heeft wel iets.. maar houdt dit iemand tegen? Nee.
  Ik was vroeger ook echt een bang (en niet sociaal) kipje, maar kijk eens waar ik nu heb gestaan? Op het podium naast Veronica. 🙂
  Ik heb het al eens eerder gezegd: laat je beperkingen niet de motivatie zijn om iets niet te doen.

 3. Ik vind evenementen erg leuk, maar momenteel ga ik voornamelijk nog naar andere events dan gerelateerd aan boeken. Maar ik snap dat het niet altijd geweldig handig is… maar ik denk wel dat je het kunt!

 4. Ik ben nog noooit echt naar een evenement geweest, maar niet omdat ik dat niet zou willen. Ik wil juist héél graag andere bloggers ontmoeten maar ze plannen altijd evenementen in als ik niet kan :’)

 5. Sommige events spreken me echt aan, andere dan weer niet. Ik vind het op zich wel heel leuk om andere collega-bloggers te ontmoeten maar vermits ik niet goed tegen drukte kan zijn sommige events niet echt voor me geschikt. Toen ik afgelopen zomer al die verslagen las van het groepje Bloggers dat naar YALC en de Harry Potter experience ging wilde ik dat ook heel erg graag. Ik vrees echter dat zoiets niet meteen te verwezelijken is én het lijkt me ook moeilijk omdat ik niet op hetzelfde tempo mee zou kunnen én de rest dus zou ophouden. Misschien denk ik er teveel over na én moet je het soms gewoon proberen maar ik ben nu eenmaal iemand die echt stilstaat bij zo’n zaken.

 6. […] te ontmoeten, boeken te laten signeren en met mijn blogvriendinnetjes bij te kletsen. Ik vond dit artikel van Vivian over dit onderwerp daarom wel leuk, want zij gaat bijna niet naar events. Zelf denk ik ook niet dat het persé nodig is om succesvol […]

 7. In het begin ging ik ook echt nooit naar events – vaak vond ik het te ver weg en durfde ik niet goed in m’n eentje te gaan. Op een dag besloot ik toch gewoon naar mijn allereerste event te gaan waar een hoop andere boekbloggers voor waren uitgenodigd – het VIB YA event. En ik ben zo blij dat ik gegaan ben! Het klikte vooral heel goed tussen Lilian en mij en we praten nu echt dagelijks en het is super gezellig ;3

  Maar vaak vind ik het ook wel te ver weg, het OV ik toch best wel duur ;c

 8. Als ik eerlijk ben, ben jij van de weinige boekenbloggers waar ik aandachtig een artikel lees. Je schrijft fijne teksten en al lezen we niet dezelfde boeken, je recensies zijn van goede kwaliteit. En of je dan naar een event gaat of niet, uiteindelijk gaat het om je blog en die is dik prima!

  Liefs,

  Een fan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]