Ik als girlboss | Een eigen onderneming: iets voor mij?

Onder Girlboss Hersenspinsels op 25 januari 2017

De laatste tijd zijn er steeds meer bloggers die full-girlboss gaan en een eigen onderneming starten. Als coach, zoals Melle, als freelance tekstschrijver, zoals Femke, of juist als professioneel blogger, zoals Iris. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos en ik heb al veel artikelen voorbij zien komen over het starten van een eigen onderneming, het maken van je eigen succes en je passie omtoveren tot je werk. Ik vind dat allemaal echt vet inspirerend en ik vind het supertof dat al die meiden gewoon dé stap nemen, maar is ook een soort ver van mijn bed-show. Iets wat ik niet zo snel zelf zou ondernemen (ha, woordgrap). Toch ben ik er wat minder stellig in geworden. Want als er iets is wat al die boss babes om mij heen bewijzen, dan is het wel dat het kán en dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, je eigen bedrijf starten.

Moeilijk en ingewikkeld

Laat ik even eerlijk zijn naar jullie én naar mezelf toe: ik denk niet-zo-stiekem dat het beginnen en onderhouden van je eigen bedrijf vooral heel moeilijk en ingewikkeld is. Natuurlijk zijn er cursussen en coaches en trainingen en laten we vooral de blogs niet vergeten om je te helpen. Maar waar begin je in hemelsnaam? Er zijn zoveel keuzes die je moet maken, dingen waar je je in moet verdiepen. Je moet je administratie goed op orde kunnen houden, je moet voldoende inzicht hebben in je financiën… en het is onzeker. Je moet wel het hoofd boven water kunnen houden, klanten zien te krijgen, je onkosten zien te dekken… Er komt een hele hoop bij kijken en daar moet je wel tegen opgewassen zijn: het is niet alleen maar leuk, het is ook hard werken en het is minder zeker, minder veilig dan wanneer je in loondienst werkt.

It can be done!

Maar inmiddels ben ik wel zover dat ik zie dat het niet onmogelijk is. Alle administratieve en financiële dingen kun je leren, je kunt er hulp bij inroepen en jezelf trainen zodat je daar goed in wordt. Is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. En ik zie ook absoluut de voordelen ervan: de volledige vrijheid, je kunt helemaal je eigen keuzes maken en alles inrichten zoals je wilt, je kunt jouw passie gebruiken om succesvol te worden, je kunt jouw stempel op de arbeidsmarkt en op de maatschappij drukken… het heeft iets speciaals. Het biedt je de gelegenheid om de wereld te veroveren en dat is natuurlijk wel heel tof. Bovendien: je eigen onderneming starten zorgt ervoor dat je op jouw manier kunt werken, zonder de obstakels die je misschien bij een gewone baan zou aantreffen. Voor iemand die bijvoorbeeld chronisch ziek is, zoals ik, is dat natuurlijk super.

Van mijn blog mijn werk maken

Toen ik op BlogChick een artikel tegenkwam over geld verdienen met bloggen, realiseerde ik het me weer: nee, dat is niets voor mij. Fulltime bloggen zie ik niet zitten. En daar heb ik twee hele belangrijke redenen voor. Ten eerste: ik wil niet dat mijn blog iets commercieels krijgt. Ik wil geen samenwerkingen, ik wil geen advertenties of op andere manieren geld verdienen met mijn blog omdat ik bang ben dat ik daardoor mijn authenticiteit kwijtraak. Het lijkt me heel moeilijk om de ‘’bloggen over wat goed voelt’’-mindset te behouden als er geld mee gemoeid is. Je wilt dan toch klanten tevreden houden, je moet inkomsten genereren. Ik wil belangeloos blijven bloggen, het volledig op mijn manier kunnen doen en min blog niet commercieel maken.

Blogplezier

Tweede reden is dat ik bang ben dat het blogplezier me vergaat als ik alleen nog maar met mijn blog bezig ben. Dan ga je namelijk toch op een heel andere manier tijd, energie en geld investeren en ik ben bang dat het dan een verplichting wordt. Op dit moment blog ik volledig op mijn manier, met maar heel weinig vaste structuren en gewoon op gevoel. Als mijn blog mijn bedrijfje wordt, ben ik bang dat ik er als blogger te veel door verander en dat mijn blog er ook door gaat veranderen. Ik denk dat de kwaliteit van mijn blog er niet op vooruit zou gaan en dat is toch wel heel erg belangrijk.

Toch een eigen onderneming?

Op de één of andere manier is er toch iets bij mij gaan kriebelen door al die girlboss-inspiratie die ik online ben tegengekomen. Fulltime bloggen zou het dan niet worden, maar ik begin wel te zien dat het een mógelijkheid is, om een eigen onderneming te starten. En dat zie ik nog best voor me. Misschien wel als freelance tekstschrijver, want ik vind het schrijven zo onwijs leuk en ik zou er echt wel heel gelukkig van worden om mijn artikelen te zien schitteren in tijdschriften. Of misschien wel in de onderwijsbranche, als leerlingbegeleider. En toen ging het balletje aan het rollen. Ik had het al moeten weten toen mijn hart sneller ging kloppen bij de artikelen van Melle over haar coachopleiding: misschien wil ik wel coach worden!

Is coach mijn droomberoep?

Begrijp me niet verkeerd, voorlopig ben ik ultiem gelukkig met de docentenopleiding en zie ik mezelf absoluut voor de klas staan. Maar… ik merk steeds weer dat mijn grote kracht ligt in het begeleiden. Of dat nou voor een groep is of met leerlingen individueel, ik vind het zó bijzonder en ik voel me er zó goed bij als ik iemand echt verder kan helpen, met studievaardigheden of een lastig iets. Ik wil mensen graag helpen het beste uit zichzelf en hun kunnen te halen. En daarin zijn de mogelijkheden eindeloos… ik zou docentencoach kunnen worden, leerlingencoach, studiecoach. Ik zou mensen met een ziekte of beperking kunnen coachen bij persoonlijke groei of bij het zichzelf gelukkig maken. Ik zou een blogcoach kunnen worden. Ik zou schrijfcoach kunnen worden. Mijn ideeën en ervaringen delen. Mensen inspireren en helpen. Dat lijkt me zó mooi. Zó bijzonder.

Nee, ik maak nu niet meteen een afspraak met de Kamer van Koophandel. Het is alleen nog maar een idee. Een zaadje dat geplant is. Een what if-scenario. Een droom. Een nieuw plan in het alfabet van back-up plannen voor als het lesgeven het niet blijkt te worden. En dat voelt heel goed.

Zou jij een eigen onderneming zien zitten?

Reacties
CommentLuv badge