Leven

If plan A doesn’t work out, the alphabet has 25 more letters

Lieve mensen: allereerst even een heel groot DANKJEWEL aan jullie allemaal: dankjewel voor alle ontzettend lieve reacties op mijn vorige blogpost, over de tegenslag op stage. Dankjewel voor alle oprechte aanmoedigingen, steun, ideeën en complimenten die jullie me hebben gegeven en waardoor ik me echt een beetje beter ben gaan voelen. Na veel tranen, veel praten en veel verwarring voel ik me weer enigszins mezelf: ik moet nog een weekje wachten tot ik meer uitsluitsel heb over de hele situatie en tot die tijd probeer ik het even zo goed mogelijk los te laten. Tegelijkertijd probeer ik mezelf voor te bereiden op wat ik te horen ga krijgen en de gevolgen die dat gaat hebben. Want ik wil niet heel erg hard gaan hopen op het best mogelijke resultaat en vervolgens compleet instorten omdat dat resultaat gewoon niet realistisch is. Ik ben dus veel aan het nadenken over hoe nu verder.

Plan A

Ik ben altijd fan geweest van de quote If plan A doesn’t work out, the alphabet has 25 more letters. Oftewel: ook al mislukt plan A of blijkt het niet haalbaar, er zijn altijd nog andere mogelijkheden en andere zijweggetjes en paadjes. Zo’n uitspraak mooi vinden is echter één ding, maar er echt over moeten nadenken is wel even iets anders. Het is relatief gemakkelijk om te bedenken wat je plan B t/m Z zou zijn, maar de mogelijkheid dat je daadwerkelijk met die plannen aan de slag moet in plaats van met je plan A, is toch wel even benauwend. Want tja… je wilt toch heel graag dat het met jouw wilskracht, capaciteiten en identiteit lukt om te komen waar je wilt zijn. Dat is ook wat ik op dit moment heel moeilijk vind: dat het graag willen en er hard voor werken misschien toch niet genoeg zijn.

Mijn plan A

Sinds het begin van mijn opleiding heb ik mijn plan A heel duidelijk voor ogen gehad: Nederlandse les geven, op het voortgezet speciaal onderwijs, in kleine klassen, eventueel met een assistent, maar wel met eigen bevoegdheid en eigen zeggenschap. Ik wil jongeren met een ziekte of beperking inspireren, laten zien dat ze óók hun dromen kunnen laten uitkomen, ook al is het soms moeilijk. Ik wil jongeren plezier in en waardering voor taal bijbrengen, ze laten inzien waarom lezen en schrijven zo leuk kunnen zijn, ze motiveren en begeleiden bij het goed worden in Nederlands. Ik wil een docent zijn die ze zich blijven herinneren, met leuke, speelse lessen en een goed verhaal. Dat is mijn plan A. Nog steeds.

Real life scenario

Toch blijkt het bereiken van dat plan A iets moeilijker te zijn dan ik had verwacht, dan ik had gehoopt. Als ik heel eerlijk terugkijk, heb ik er eerder rekening mee gehouden dat plan A misschien niet zou lukken – alleen dacht ik dan dat het door mijn ziekte zou komen, dat het allemaal te zwaar en te vermoeiend zou zijn. Nu heb ik te make met een heel ander scenario, een maar al te echt scenario in plaats van een what if-exemplaar, en dat is lastig. Nu heeft het te maken met het daadwerkelijk kúnnen lesgeven in plaats van met het vólhouden van het lesgeven. Allemaal inzichten waarmee ik geconfronteerd wordt en die allesbehalve leuk zijn.

Plan B t/m Z

Dat betekent ook dat ik heb moeten nadenken over wat ik mijn alfabetplan noem: als plan A straks niet blijkt te lukken, wat dan? Een tijdje geleden schreef ik over dat ik geloof dat sommige dingen met een reden gebeuren, dat er zoiets bestaat als een lotsbestemming. Dat ben ik ook nu weer geneigd te geloven: dit is niet zomaar gebeurd, dit is geen pesterijtje van het leven. Misschien probeert het leven mij duidelijk te maken dat er andere opties zijn, opties waarmee ik beter tot mijn recht zou komen. Dat het misschien eens tijd is om naar die opties te gaan kijken.

Looking for a place to shine

In de afgelopen jaren heb ik alle mogelijkheden gehad om te ontdekken wat mijn kracht is, wat mijn sterke punten zijn. Zo ben ik er ook achter gekomen dat leerlingbegeleiding en onderwijsinnovatie mijn hart sneller doen kloppen: leerlingen écht verder helpen en het onderwijs van binnenuit analyseren en verbeteren, dat is wat ik graag zou willen en wat ik volgens mij ook goed kan. Misschien zijn dat wel de plekken waar ik kan stralen: één op één met een leerling die ik óók kan laten stralen, of achter de schermen van het onderwijs van de toekomst. Misschien word ik wel taalcoach of alfabetiseringsdocent. Misschien word ik wel intern begeleider of decaan. Misschien word ik wel studiecoach of bijlesdocent. Misschien word ik wel pedagoog, remedial teacher, dyslexiecoach, onderwijswetenschapper of ontwikkelaar van leermiddelen. Misschien word ik wel auteur van onderwijsboeken of onderwijsjournalist. Misschien word ik wel docentopleider of inspirator. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een nieuw plan

Voorlopig wacht ik nog even af hoe het allemaal precies gaat lopen met de gesprekken die ik moet gaan voeren. Ik houd hoop dat het gewoon nog gaat lukken om plan A uit te voeren, maar ik weet ook dat je droom soms kapot moet spatten om te zien dat er een andere droom onder zit. Ik weet al dat een studie Pedagogiek een heel goed nieuw plan zou kunnen vormen en dat het hoe dan ook allemaal wel goed komt. Er zijn nog 25 letters van het alfabet.

Heb jij wel eens een plan B t/m Z moeten maken?

You may also like...

12 Comments

 1. Ik vind het zó mooi dat je je niet op je kop laat zitten en ook in deze lastige situatie nog naar al die 25 (of meer) mogelijkheden kijkt die er voor je zijn. Juist door die instelling van jou weet ik zeker dat je er wel gaat komen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…30 kleine geluksmomentjes om blij van te wordenMy Profile

 2. Absoluut. Zo’n vijf jaar geleden ben ik gestopt met de leraaropleiding Engels (en op jouw leeftijd al een keer met de sph … en met de pabo …). Om andere redenen dan de jouwe ging het lesgeven gewoon echt niet, maar ik had geen plannen voor de andere letters van het alfabet. Ik ben dus nog steeds zoekend naar wat ik wel wil en kan, en dat wordt steeds een beetje duidelijker. Ik geloof dan ook dat het leven, als er een weg wordt afgesloten, ook wel weer nieuwe paden gaat laten zien.
  Jantine onlangs geplaatst…Empty van Suzanne WeynMy Profile

  1. Als er ergens een deur sluit, gaat er wel weer een raam open!

 3. Wat een mooi artikel! En ook wel een beetje herkenbaar. Ik zelf had altijd de droom om via een lerarenopleiding voor de klas te gaan staan. Hier ben ik aan begonnen. Maar dit heb ik moeten opgeven, ook vanwege lichamelijke redenen. Maar ik ben aan een nieuwe totaal andere studie aan de universiteit begonnen. En soms mis ik dat onderwijs, dat voor de klas staan. Maar op mijn nieuwe studie heb ik zoveel andere dingen geleerd, interesses gekregen en andere kanten van mezelf leren kennen. Dingen die ik anders nooit geleerd zou hebben en waarvoor ik dankbaar ben dat ik ze heb mogen leren.
  Mijn punt is dat een plan B soms neergezet wordt als het mindere alternatief, maar achteraf dit niet altijd waar is. Misschien is plan B achteraf gezien soms wel het betere plan. Ik hoop voor je dat je je weg in het onderwijs vind, met wat voor plan dan ook.

  1. Ik vind het supermooi wat je hier zegt en dankzij jouw reactie ben ik ook gaan beseffen dat mijn plan B misschien inderdaad gewoon het allerbeste is, beter dan plan A. Lastig om toe te geven, absoluut, maar ook heel waardevol!

 4. Wat goed dat je die passie voor het onderwijs vasthoudt! En groot gelijk, er zijn nog genoeg kanten die je op kunt.

  Zelfs ben ik ook wel op zoek naar een plan B, of C of D… ben nog niet helemaal tot Z gekomen. Ben zowel intern als extern aan het oriënteren wat ik nog meer kan. Onderwijs ontwikkelen is ook wel iets waar mijn kwaliteiten liggen, maar daar is niet zoveel werk in te vinden.
  Maar toch hou ik in mijn achterhoofd dat er een keer een moment komt dat ik me toch moet ziekmelden en afscheid moet nemen van het onderwijs.
  Jacqueline onlangs geplaatst…6 low budget ideeën voor kinderfeestjesMy Profile

  1. Ik hoop voor je dat het lukt om iets te vinden en dat je het onderwijs niet achter je hoeft te laten!

 5. Echt zo ontzettend rot dat nu tijdens je stage je beperkingen toch in de weg blijken te zitten. Erg confronterend. 🙁
  Wel knap dat je nu al kan kijken naar andere mogelijkheden.
  Zelf heb ik door mijn beperkingen ook mijn droom moeten opgeven, maar ben ik nu uiteindelijk toch goed terechtgekomen.
  Ik hoop voor jou dat plan A gewoon gaat lukken. Maar zo niet, dan weet ik zeker dat plan B (of C t/m Z) je zeker ook gelukkig zal maken!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #37My Profile

  1. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal best in orde komt, de vraag is alleen nog even hoe…

 6. Helaas zit het leven soms vol met plannen B t/m Z, maar als je de eindbestemming maar haalt toch? Het komt vast goed! Dit is tot nu toe altijd zo bij mij geweest in ieder geval 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Zwarte prullenbak in witte badkamerMy Profile

  1. Mooi gezegd! De eindbestemming is het belangrijkste 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]