Het begon in klas vier van het VMBO: het sectorwerkstuk. Waar andere leerlingen zeiden: oh, the horror! (tenminste, dat stel ik me zo voor want ik heb niet echt leerlingen op school die graag leren, zoals ikzelf) dacht ik: oh, how fun! Tja, je bent een nerd of je bent het niet, haha. En twijfelkont die ik ben, heb ik er dagen over gedaan om te besluiten waarover ik het ging doen. Abortus of euthanasie? Nee, te ingewikkeld. Een historisch figuur? Nah, dat vond ik niet zo bij het SW passen. Uiteindelijk koos ik voor een controversieel en interessant onderwerp: orgaandonatie. Dat ging allemaal prima, maar nu komt het drama weer terug en dit keer nog heftiger: het profielwerkstuk.

Kijk, voor mij is het geen drama hoor, ik vind het hartstikke leuk om werkstukken te maken. Maar eh, het is niet gemakkelijk. Want ik ben een goede leerling en ook best een nerd, dus er is relatief veel druk… leraren verwachten iets formidabels van me en zoiets verwacht ik ook van mezelf. En de stress die daaruit voortvloeit, begint al bij het moeten kiezen van een onderwerp. Want het moet bij me passen, het moet veel mogelijkheden hebben én passen bij mijn profiel, namelijk Cultuur en Maatschappij. Ik wist eerst totaal niet welke kant ik op wilde, want er is zoveel dat me boeit / een persoon uit de Tudor-dynastie? Een maatschappelijk probleem? Dankzij de website van de Rijksuniversiteit Groningen kon ik me een beetje beter oriënteren. Maar toen had ik op een gegeven moment vier onderwerpen waar ik helemaal hoteldebotel van werd… en nu nog kiezen. Helpen jullie me?

 • Sprookjes en volksverhalen: dit is eigenlijk mijn favoriete onderwerp. Niet dat ik zo vaak sprookjes lees, maar ze fascineren me wel en ze passen bij wie ik ben. Het lijkt me super om op onderzoek uit te gaan in de geschiedenis, het aandeel van sprookjes in de opvoeding van kinderen, vergelijkingen van verschillende schrijvers en versies van sprookjes…
 • Hekserij: tja, ik ben altijd een spiritueel type geweest en door series als Charmed heb ik ook een interesse voor hekserij. Het lijkt me leuk om de geschiedenis, betekenis en beeldvorming iervan onder de loep te nemen.
 • Kinderliteratuur: de geschiedenis ervan, welke rol het vroeger innam in vergelijking met nu bij de opvoeding van kinderen, thema’s en boodschappen en vergelijking van schrijvers.
 • Vrouwen in de Engelse literatuur: op dit idee kwam ik door mijn literatuurproject. In de literatuurgeschiedenis – voornamelijk de Engelse – hebben vrouwen een belangrijke rol gespeeld, denk maar aan Jane Austen, de gezusters Brontë en Virginia Woolf. Ik denk dat deze vrouwen veel hebben betekend voor de evolutie van literatuur en vrouwenemancipatie.

Hoewel ik voornamelijk enthousiast ben, heb ik ook bij elk van de onderwerpen wel een soort twijfel. Ik ben bang dat ik van sprookjes en volksverhalen te weinig voorkennis heb, dat hekserij een te zwartgallig onderwerp is, dat ik voor kinderliteratuur te volwassen ben – en dat het me daarvoor ontbreekt aan de liefde voor kinderboeken, zoals bij mijn zus nog lang niet het geval is – en dat ik te weinig Engelse literatuur heb gelezen voor het aandeel van vrouwen hierin. Maar toch, alle vier de onderwerpen zouden een mooi PWS kunnen opleveren…

Wat denken jullie? En waar ging jullie PWS over?

You may also like...

4 Comments

 1. Ik wilde zelf heel graag hekserij doen, maar dat mocht niet door mijn profiel. 🙁 Is wel een heel boeiend onderwerp (vind ik), vooral als je er al interesse naar hebt.

  Een vriendin van mij heeft het ook over sprookjes gedaan, en die heeft zich toen vooral gefocust op roodkapje geloof ik, omdat er zo veel versies van elk sprookje zijn! (Al zijn de meeste orginele vertellingen meestal behoorlijk gruwelijk).

  Zelf heb ik het gedaan over kristalgroei (blerg). Was blij dat ik er vanaf was, want mijn partner (wij moesten samenwerken) was echt verschrikkelijk.

 2. Ik heb mijn pws geschreven over de invloed van de STOA (een klassieke filosofische stroming) op de huidige tijd. Ik deed Gymnasium en kon dit daarom in mijn pws inpassen.

  Sprookjes lijkt me leuk, maar dan zou ik het iets specifieker maken en je bijvoorbeeld richten op één sprookje. Waar komt het vandaan? Waarom werd het verteld? Hoe is het verhaal in de tijd veranderd? Enzovoort.

  Vrouwen in de literatuurgeschiedenis lijkt me ook boeiend, maar hiervoor geldt hetzelfde: kies er één. Door er één te kiezen kun je veel dieper op het onderwerp ingaan en haar invloed echt helemaal uitpluizen. Jane Austen of de gezusters Brontë zijn hiervoor heel erg geschikt, denk ik. De gezusters Brontë hebben sowieso een erg tragisch leven gehad, daar kun je wel een pws over schrijven ;). Jane Austen heeft wel meer boeken geschreven (de zusjes bij elkaar niet zoveel als zij alleen), dus als je het meer richting literatuur wilt brengen is dat een beter onderwerp.

 3. Ik heb m’n PWS samen gemaakt met Tess en het ging over de multiculturele samenleving. We hebben er echt een potje van gemaakt, ik heb het laatst teruggelezen en het sloeg echt werkelijk nergens op, hoewel Marja en Roberto het toch een negen waard vonden. Van de onderwerpen die je noemde vind ik jeugdliteratuur een leuke, maar omdat je zegt dat je jezelf daar te volwassen voor vindt moet je het misschien niet doen. Misschien is wereldliteratuur dan een leuker onderwerp, omdat je daar de laatste tijd ook een beetje mee bezig bent, met je leesproject en je blog van laatst over wat literatuur is.

 4. Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt, Vief. Ik deed het over jongeren in de media… achteraf gezien niet helemaal het goede onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]