JARIG

HOERA IK BEN JARIG! De dag dat ik onbeschaamd non-stop 22 van Taylor Swift mag draaien, is eindelijk aangebroken en ik ben niet langer ‘’net volwassen’’ maar nu officieel een twenty-something. En dat voelt goed! Het hele weekend is al supertof geweest, met een onwijs gezellige barbecue en een musical, maar vandaag – de 27ste – ben ik officieel écht jarig. Jarig met heel veel macarons en andere lekkernijen (dit keer eens geen appeltaart) en een feestelijk gevoel. Vandaag – oké, ik schrijf dit stukje een dag eerder maar dat maakt niet uit – is gewoon lekker bijzonder en speciaal. En dagen die op zo’n fijne manier bijzonder en speciaal zijn, verdienen een blogje!

Bang voor mijn verjaardag

Ik geloof niet dat ik dit ooit eerder heb verteld, dus het moet er nu maar eens van komen: vroeger, toen ik echt nog klein was, vond ik mijn verjaardag angstaanjagend. En dan vooral het zingen en de slingers, daarmee kon je mij echt enórm aan het huilen maken dus op een gegeven moment zijn mijn ouders daar ook maar mee gestopt, wat vast heel raar voor ze is geweest. Inmiddels vind ik het leuk hoor, krijg ik er fijne kriebels van als mensen me toezingen, maar toen vond ik het echt heel naar. Ik had het daar over met een tante op de verjaardag van mijn achterneefje en bij hem gebeurde hetzelfde: hij werd één en werd heel erg huilerig en bozig van alle versieringen en het zingen en alle aandacht – gewoon overweldigend, zo stelde zij. En ja, dat is het denk ik ook: ik was wel gewend aan aandacht vanwege mijn ziekte, maar dat was natuurlijk een compléét andere aandacht. Ik heb het echt tot mijn tiende volgens mij allemaal heel vervelend gevonden. Behalve de cadeautjes natuurlijk, die vond ik helemáál niet erg!

Hoe verjaardagen veranderen

Ik heb cadeautjes altijd superleuk gevonden: de zinderende spanning, de verwachting, de aandacht, het speciaal voelen… ik denk dat iedereen dat gewoon wel fijn vindt. Maar ik heb de afgelopen jaren ook wel echt gemerkt dat ik veranderd ben in hoe ik mijn verjaardag zie. De jaren van echt grote cadeaus liggen achter me: ik heb voor diverse verjaardagen een digitale camera, een ereader en meer van dat soort dingen gekregen die ik echt wilde hebben. Maar het eindigde ongeveer toen ik 18 werd: toen kreeg ik van mijn ouders de voor ons traditionele gouden ring. Dat was ook het jaar dat ik voor het eerst een high tea van L en J (zus en bijna-zwager) cadeau kreeg, en het gezellig samen zitten met thee en lekkernijen en goede gesprekken deed mijn ogen schitteren en het werd een gouden herinnering. En ook dit jaar heb ik eigenlijk geen materiële cadeaus gekregen: de musical was het cadeau van mijn ouders en van L en J heb ik nog een high wine tegoed als cadeau. Verder heb ik wel een verjaardagsverlanglijstje, maar die gebruik ik dus eigenlijk niet. Want dat is de ontdekking die ik heb gedaan: ervaringen en cadeautjes met échte betekenis worden steeds meer waard naarmate je ouder wordt en dat voelt ontzettend bijzonder. En dat geldt precies hetzelfde voor bijzondere verjaardagen, zoals vorig jaar toen ik op mijn verjaardag bij de opnames van Pointless was en Lucille Werner mocht ontmoeten.

Twenty-something life

Oké, ik kom natuurlijk eigenlijk nog maar pas kijken in het twentysomething-wereldje, maar er zijn dingen die ik de afgelopen tijd wel echt heb opgemerkt – lang leve een goed zelfinzicht! Deisy zei het ook een keertje en pas nu realiseer ik me hoe goed ik me daarin kan vinden: hoe ouder je wordt, hoe minder je gaat geven om wat andere mensen doen of vinden. Ik ontdekte het bij mezelf toen ik aan het nadenken was over Taylor Swift en haar relatie met Tom Hiddleston: iedereen is alleen aan zichzelf verantwoording schuldig voor wat je wel of niet doet. Er zijn maar weinig dingen die er echt toe doen als je gewoon zoveel mogelijk uitgaat van wat jij wilt en van wat voor jou goed voelt: wat andere mensen doen, is hun zaak en het is zó waardevol om gewoon blij met jezelf te kunnen zijn zonder daarbij uit te gaan van wat anderen zullen denken.

JARIG 2

Maar weet je wat ik ook heel erg heb ontdekt? Dat er sowieso heel veel dingen zijn waar je achter komt in je twenties. Je maakt fouten, je probeert dingen uit, je doet dingen die minder geslaagd zijn en je hebt je onzekerheden en frustraties en dat is allemaal p r i m a. Het is menselijk, het is oké, het is gewoon normaal en het hoeft je niet eens per se sterker te maken: het mag er gewoon zijn. Je ontdekt steeds meer wat je wilt en wat goed voelt, het wordt steeds makkelijker om eerlijk tegen jezelf te zijn en alles in het juiste perspectief – of in verschillende perspectieven – te zien en je wordt gewoon volwassener. Dat is iets wat ik niet kan uitleggen, het is een gevoel: van meer zelfbewustzijn misschien, van meer zekerheid over wie jij bent en dat jij oké bent zoals je bent. Het wordt makkelijker om minder streng voor jezelf te zijn en meer te nemen zoals het komt. Of zo is het tenminste voor mij. En dat voelt gewoon heel fijn, want het betekent dat happy free confused and lonely at the same time gewoon echt waar is en dat het er gewoon echt bij hoort en dat het niet goed hoeft te komen, dat het gewoon goed is zoals het is. Steeds minder dingen doen ertoe… en wat er wél toe doet, wordt steeds belangrijker. Lang leve 22 zijn!

Zo, en nu ga ik lekker genieten van het jarig zijn, want jarig zijn is bijzonder! Dus ik ga heel veel 22 luisteren, en Birthday van Katy Perry.

Wat vind jij het fijnste aan jarig zijn?

You may also like...

19 Comments

 1. Gefeliciteerd!
  Het fijnste aan jarig zijn is dat je een goed excuus hebt om al je vriendinnen op te trommelen en gezellig samen te zijn. Want als iedereen op een gegeven moment haar eigen gezin en bezigheden heeft, komt het een stuk minder vaak voor dat je met iedereen tegelijk kunt afspreken.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Mijn pijnschaalMy Profile

  1. Dan zijn verjaardagen inderdaad perfect!

 2. Gefeliciteerd!
  Het fijnste aan een verjaardag vind ik het beseffen dat ik weer een jaar mee heb mogen maken, vol met mooie dingen en leerzame uitdagingen 🙂

 3. Gefeliciteerd! Ik vind jarig zijn nu voornamelijk veel rompslomp… het is wel leuk, vooral de cadeaus, maar met twee families vind ik het altijd maar een gepuzzel, haha.

 4. Gefeliciteerd met je tweeëntwintigste verjaardag! Je hebt een mooi stukje geschreven. Blijf genieten (ook na je verjaardag, haha)!

  1. Komt helemaal goed! =D

 5. HOERAAA! Het fijnste aan jarig zijn is dat ik me de afgelopen keer eigenlijk helemaal niet zo veel blijer voelde dan op andere dagen. Dat klinkt een beetje negatief, maar ik bedoel er eigenlijk mee te zeggen dat alle dagen heel blij zijn en het élke dag een feestje is!
  Melle onlangs geplaatst…Tip van de dag | Meer rust en ruimte in je hoofd in 4,3,2,1 …My Profile

  1. Dat is zeker waar! Ik voel me vandaag ook niet extra bijzonder, het is eigenlijk gewoon een dag dat je juist beseft hoe bijzonder het léven is!

 6. Hiep Hiep Hoera! Gefeliciteerd lieve Vivian <3
  Ingrid onlangs geplaatst…Het is zomer en meneer Pilea laat zijn blaadjes vallenMy Profile

 7. Gefeliciteerd! Verjaardagen zijn leuk & ik kijk elk jaar er naar uit. Niet voor de cadeautjes, maar eerder om de felicitaties te krijgen. Zo weet je wie echt aan je denkt.
  Evelyne onlangs geplaatst…✘The Lazy Sunday Tag✘My Profile

 8. Gefeliciteerd met je verjaardag! Mooi om te lezen dat je er zo van geniet!
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer zoveel heb met jarig zijn.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Blogalicious #5My Profile

 9. Van harte gefeliciteerd! Geniet er maar van nog zo jong haha.
  Sabine onlangs geplaatst…Guatavita: het witte dorp uit water verrezenMy Profile

 10. Proficiat! Ik hoop dat je een hele fijne dag gehad hebt en weer een mooi jaar tegemoet gaat. En elk excuus om Taylor Swift te luisteren, is een goed excuus!
  Sabrina onlangs geplaatst…gelezen: hemelenMy Profile

 11. Iets te laat, maar alsnog gefeliciteerd! 🙂 Hopelijk heb je een leuke dag gehad! 🙂
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Bedels BoekenleggersMy Profile

  1. Dankjewel! En dat heb ik zeker 🙂

 12. Ik merk dat een verjaardag minder speciaal aanvoelt als volwassene. Als kind leek dat echt een extreem bijzondere dag te zijn terwijl het nu ik ouder ben vooral een doorsnee-dag lijkt waarop ik toevallig ook een dagje ouder ben geworden. Geen schrik hoor – ik besef dat het wat triest klinkt als je het zo leest – maar ik kijk nog steeds naar mijn verjaardag uit. Waar het vroeger anderen waren die een feestje voor je organiseerden doe ik het nu gewoon zelf.

  Het meeste kijk ik uit naar de lieve verjaardagskaarten en het feestje waarop ik weer enkele nieuwe receptjes kan uitproberen met mijn familie als testpubliek. 🙂 Al vind ik het natuurlijk nog steeds leuk om cadeautjes te krijgen. Dat klinkt ongetwijfeld erg materialistisch maar ik vind het gewoon super leuk dat mensen de moeite doen om me met iets te verwachten. Dat hoeft heus niet iets gigantisch groots te zijn. Onlangs werd ik nog super gelukkig toen iemand me een reep chocolade en een lief kaartje had opgestuurd. Ook een leuke dag samen maakt me ontzettend blij. Eigenlijk gewoon het feit dat mensen op die dag aan je denken vind ik al bijzonder.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Rode Koningin – Victoria AveyardMy Profile

  1. Ik ben het helemaal met je eens 🙂

 13. Nogmaals hier ook gefeliciteerd. Ik hoop dat je een super mooie, liefdevolle dag hebt gehad!
  Sas onlangs geplaatst…Mini updateMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]