Twintig jaar geleden moesten wij jongeren ons vermaken met buitenspelen, klusjes doen in huis en boeken lezen. We hadden misschien een walkman en konden wel naar de bioscoop, maar er was nog geen hele internetwereld zoals die er nu is. Van social media was nog beslist geen sprake, laat staan van ingenieuze gadgets als de iPhone en de e-reader. Toen ik klein was, vulde ik mijn dagen met Barbies, Babyborn, Teletubbies, Disney-films en af en toe eens een computerspelletje op mijn papa’s pc. En nu ben ik achttien en heb ik accounts bij allerlei sociale netwerken. Als je het mij vraagt, is de wereld daardoor verrijkt – vooral voor degenen die weinig het huis uitkomen. Maar de nadelen… oef, de nadelen.

Ik zal eens even tellen op welke sociale netwerken ik een account heb.

  1. Twitter. Ik kan niet meer zonder Twitter. Eerst vond ik het gewoon stom en nutteloos, maar later probeerde ik het opnieuw en toen was ik verslaafd. Eigenlijk is het stom dat we tweeten over wat ons bezighoudt en lezen over wat andere mensen bezighoudt, maar toch vinden heel veel mensen dat leuk. Ik volg een aantal bekende mensen op Twitter en heb zelf al meer dan 12.000 tweets gelanceerd. Twitter staat nonstop aan wanneer ik online ben.
  2. Facebook. Ik heb een FB-profiel, maar heel eerlijk gezegd gebruik ik het eigenlijk alleen om spelletjes te spelen. Vroeger was ik daar echt aan verslaafd, toen speelde ik aan de lopende band CityVille en Café World. Nu is dat wel minder: per dag speel ik niet meer dan drie verschillende spelletjes en nooit langer dan een kwartier achtefr elkaar, maar ik kom wel regelmatig langs voor een update. Verder vind ik Facebook handig om op de hoogte te blijven van wat mensen in mijn omgeving aan het doen zijn, maar ik doe er weinig mee.
  3. Instagram. Ook hieraan ben ik verslaafd, haha. Het is één van mijn favoriete iPad-apps en ik gebruik het vaak om mijn foto’s te delen. De bewerkmethoden zijn heel leuk en ik gebruik de foto’s vaak voor collages.
  4. WeHeartIt. Ik be helemaal verslaafd aan deze site en kan er echt uren op doorbrengen. Plaatjes kijken en toevoegen aan je favorieten, wat is nou leuker? Ik gebruik deze site ook als bron voor foto’s in mijn blogs. Sommige dingen die je daar tegenkomt zijn echt heel speciaal, en wie mij wil leren kennen moet maar naar mijn Heart gaan, haha.
  5. Formspring. Ik heb hier wel een account omdat ik het concept heel leuk vind, maar er worden mij eigenlijk nooit vragen gesteld dus ik doe weinig met dat profiel, haha.

Vijf social media accounts, dat valt eerlijk gezegd nog best mee, haha. Vroeger had ik ook Hyves en daar zat ik ook heel veel op, maar dat heb ik op een gegeven moment verwijderd. Ik vond het kinderachtig worden en ik kwam steeds dezelfde typetjes mensen tegen, die me op de zenuwen werkten. Pinterest heb ik ook geprobeerd, maar dat lijkt erg op WeHeartIt en ik vind dat laatste toch veel leuker, hoewel Pinterest ook een fijne site is voor inspiratiefoto’s en ik er af en toe wel eens kijk voor mijn quotesboekje. Op Tumblr heb ik ook nog een blog, maar daar doe ik maar heel weinig mee omdat ik alles via deze site doe. Verder heb ik nog wel een account op Goodreads (geweldige site) en op FreeRice, maar die sites zie ik niet echt als sociale netwerken. En ook op YouTube snuffel ik wel eens rond, maar wie doet dat niet…

Wat is er nou eigenlijk zo leuk/bijzonder aan deze sites? Ze zorgen dat je in contact blijft met de mensen in je omgeving, maar er kan ook een hoop ellende uit ontstaan. Project X is daar wel het beste voorbeeld van… pff. Daarom scherm ik mijn Facebook-profiel dus ook af. Ik vind het een naar idee dat mensen via social media achter heel persoonlijke gegevens kunnen komen en daarom doe ik twee dingen: of ik scherm het profiel af, of ik hou mijn echte persoonlijke leven heel erg in het midden. Ruzies, break-ups, leugens… allemaal van zulke ellende, dat vind ik altijd zo oneerlijk en zo onterecht. Mensen verdienen beter dan een Facebook-berichtje. Tegenwoordig is voor alles wel een sociaal netwerk en dan denk ik van… er is ook nog een leven buiten de computer. Bovendien, waarom zou je in godsnaam willen laten weten waar je bent en met wie? Dat is alleen maar gevaarlijk! Natuurlijk is de wereld steeds digitaler en dat vind ik ook leuk… maar ik merk nog steeds dat het leven buiten de computer vaak veel leuker is dan binnen dat schermpje.

You may also like...

2 Comments

  1. Haha, herkenbaar… in groep 8 maakte ik mijn werkstuk nog met alleen maar boeken. Dan kopieerde ik plaatjes en plakte die tussen de getypte regels 😉 Geweldige tijd!
    Tsjah, nu kijk ik eens in de week op FB, en dat is het wel zo’n beetje 😉 Vind het nog niet erg ook, haha.

  2. Ik schreef vroeger mijn werkstukken, hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]