Vrolijk kerstfeest allemaal! Het is hier eventjes stil geweest, maar daar komt vanaf vandaag weer verandering in. Kerst is in volle gang en terwijl we genieten van het kerstdiner en gezelligheid, kunnen we al een beetje uitkijken naar de jaarwisseling. Ik vind de decemberperiode altijd een heerlijke tijd om te lezen: donkere dagen, een warme sfeer, lekker knus binnen zitten… lezen kan dan net zo fijn zijn als naar kerstmuziek luisteren of kerstfilms kijken. Maar hoe zit het met lezen tijdens de échte feestdagen? Het lijkt heel fijn, maar is het dat ook echt?  En hoe zorg je ervoor dat je eraan toekomt?

Wíl je wel echt lezen?

Het lijkt misschien een beetje onzinnig, zo bezig zijn met of je tijdens de feestdagen al dan niet wilt lezen. Maar ik vind het zelf altijd heel lastig: lekker lezen bij de kerstboom of met een deken op de bank hoort gewoon bij mijn persoonlijke kerstgevoel, het is iets waar ik tijd voor wil maken – net als voor kerstfilms, het Kerstfeest op de Dam, spelletjes… dat soort dingen. Maar soms is dat lastig. En dan kom ik wel eens tot de conclusie dat ik eigenlijk stiekem helemaal niet écht wil lezen. Dat is ook niet zo gek, want rond de feestdagen zijn er een hoop andere dingen die fijn zijn om te doen.

Je eigen ding doen

Lekker met je ouders een kerstfilm kijken, een spelletjesmarathon houden, helpen bij het klaarmaken van het kerstdiner, naar het vuurwerk kijken, eindeloze gesprekken voeren met je favoriete familieleden of je vrienden, een kerstliedjeskaraoke, noem het allemaal maar op. Als er iets is wat ik fijn vind aan de feestdagen, dan is het wel dat je ze lekker op je eigen manier mag invullen. Je hoeft echt niet te gaan lezen! Dat komt dan een volgende keer (of volgende kerst) wel weer.

Is het niet ongezellig, lezen tijdens de feestdagen?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je een beetje worstelt met deze vraag: kerst, maar ook Oud & Nieuw vier je vaak toch samen met andere mensen. Soms zijn dat mensen die je al niet zo vaak ziet, familieleden die ver weg wonen bijvoorbeeld, en dan is het misschien best een beetje ongezellig om ergens met je neus in een boek te gaan zitten. Dan moet je eigenlijk gewoon voor jezelf bepalen: vind ik het zélf ongezellig om te gaan lezen? Als je het niet zo erg vindt, dan moet je gewoon lekker gaan lezen. Vind je het eigenlijk vervelend, dan doe je het gewoon niet. Vergeet niet dat lezen ook gewoon vóór, tússen en ná de feestdagen kan! En houd een beetje rekening met bijvoorbeeld je ouders: als zij graag willen dat je tijd doorbrengt met iemand, is dat ook wel iets om over na te denken.

Kies je leesmomenten

Wil je toch graag lezen, gewoon omdat lezen fijn is en omdat je dat ook graag met de feestdagen wilt doen? Kies dan je leesmomenten uit! In de auto naar familie toe bijvoorbeeld, ’s ochtends vlak voor of vlak na het eten, in de reclame van een film, voor het slapengaan… er zijn altijd wel momentjes die je kunt pakken. En hé, bedenk dat je je af en toe ook best even mag terugtrekken als je daar behoefte aan hebt. Ligt er natuurlijk wel aan met wie je samen bent, maar het kan best zijn dat je even behoefte hebt aan een momentje voor jezelf. En wat is er dan fijner dan even een boek te pakken?

Lezen als sfeermaker

Ik vind het zelf superfijn om te lezen in de dagen rond de echte bijzondere dagen. Vlak voor kerst, en tussen Kerst en Oud & Nieuw bijvoorbeeld. Dat zijn dagen van verwachting, van voorpret en verheugen op, en dan vind ik het heel fin om boeken te lezen die me dat warme, knusse, een beetje sprookjesachtige/magische gevoel van de feestdagen geven. Soms lees ik dan boeken die iets te maken hebben met de kerstperiode, of ik lees oude favorieten (ik wil nog steeds een traditie gaan starten rond de Potterboeken in december) of ik lees gewoon boeken dei me heel mooi lijken. Het zijn dan ook een beetje sfeermakers, boeken die je het gevoel geven dat past bij de feestdagen, en boeken die mooi zijn om het jaar mee af te sluiten. Gewoon fijn dus!

Of je nou besluit te lezen tijdens de feestdagen of niet, dat is helemaal aan jou. Ik wens jullie in ieder geval een spetterende kerst en een supermooi nieuw jaar toe!

You may also like...

10 Comments

 1. Als ik met anderen (buiten het gezin om) samen ben dan ga ik niet zitten lezen. Dat doe ik nooit, net als dat ik dan niet continu op mijn telefoon kijk.

 2. Als ik met anderen (buiten het gezin om) samen ben dan ga ik niet zitten lezen. Dat doe ik nooit, net als dat ik dan niet continu op mijn telefoon kijk.

 3. Ik ga ook niet zitten lezen als ik met anderen samen ben. Aan de andere kant zijn er genoeg momenten dat ik niet met familie/anderen bezig ben. Vandaag was er eerst tijd voor de kerk, gezellig eten met manlief, en even online bezig zijn. Maar er is zeker ook tijd voor een boek! Morgen wat minder, omdat ik dan bij mijn oma en ouders ben inderdaad. Maar bijna niemand is alleen maar met familie bezig volgens mij, ik heb in ieder geval ook mijn rustmomentjes tussendoor nodig 😉

  1. Daar sluit ik me helemaal bij aan 🙂

 4. Ik ga ook niet zitten lezen als ik met anderen samen ben. Aan de andere kant zijn er genoeg momenten dat ik niet met familie/anderen bezig ben. Vandaag was er eerst tijd voor de kerk, gezellig eten met manlief, en even online bezig zijn. Maar er is zeker ook tijd voor een boek! Morgen wat minder, omdat ik dan bij mijn oma en ouders ben inderdaad. Maar bijna niemand is alleen maar met familie bezig volgens mij, ik heb in ieder geval ook mijn rustmomentjes tussendoor nodig 😉

  1. Daar sluit ik me helemaal bij aan 🙂

 5. Ik vier kerst met mijn ouders. Mijn moeder kijkt graag Sissi, mijn vader rommelt in de keuken en ik krul me op met een boek in de bank. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat ik heel blij wordt van lezen. Verder is het ook wel lekker dat ieder hier in huis zijn of haar ding kan doen. Gewoon lekker mezelf kunnen zijn.

  Ik wens jou hele fijne feestdagen Vivian, enjoy it 😉 Met of zonder boek, of met en zonder Home Alone 😉 Want die ga ik zo kijken op Netflix haha

  1. Ah dat is heel fijn inderdaad, als je gewoon lekker je eigen gang kunt gaan! hopelijk zijn de feestdagen voor jou ook fijn tot nu toe!

 6. Ik vier kerst met mijn ouders. Mijn moeder kijkt graag Sissi, mijn vader rommelt in de keuken en ik krul me op met een boek in de bank. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat ik heel blij wordt van lezen. Verder is het ook wel lekker dat ieder hier in huis zijn of haar ding kan doen. Gewoon lekker mezelf kunnen zijn.

  Ik wens jou hele fijne feestdagen Vivian, enjoy it 😉 Met of zonder boek, of met en zonder Home Alone 😉 Want die ga ik zo kijken op Netflix haha

  1. Ah dat is heel fijn inderdaad, als je gewoon lekker je eigen gang kunt gaan! hopelijk zijn de feestdagen voor jou ook fijn tot nu toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]