Transparant bloggen

Bron beeld

Belle Gibson, een lifestyleblogger die handenvol geld verdiende met haar app The Whole Pantry en beweerde dat ze door een gezonde levensstijl kanker overwon, werd nog niet zo lang geleden ontmaskerd: ze heeft nooit kanker gehad en de hele boel voorgelogen. Instagramster Essena O’Neill kondigde eerder deze week aan te stoppen met sociale media omdat alles nep was en pleit ervoor dat er minder waarde wordt gehecht aan wat je ziet op internet. In de blogwereld was tegelijkertijd een discussie gaande over fraude en transparantie. Oftewel: hoeveel laat je zien? Hoe ‘’echt’’ moet je zijn en wat betekent dat precies?

Belle Gibson

Ik weet nog dat ik het allemaal nogal wat vond toen Belle Gibson zoveel in het nieuws was: ze had gelogen over een terminale ziekte en iedereen bedrogen op haar blog en met haar app. Mensen waren op haar gaan vertrouwen en geloofden in haar manier van leven en dat heeft ze gewoon volledig beschaamd. Niet alleen vind ik dat je zoiets als kanker nooit mag misbruiken, ook vind ik het een behoorlijk kwalijke zaak dat je als razend populaire en toonaangevende blogger – ze werd een lifestylegoeroe genoemd – het vertrouwen van je publiek zó verraadt. Het is iets wat ik nooit zou durven, ik zou mezelf simpelweg niet kunnen aankijken in de spiegel als ik zoiets op mijn geweten had. Wat er bij haar precies speelt – persoonlijkheidsstoornissen, psychische problemen – maakt me verder niet veel uit, maar ik vind het gewoon echt heel erg naar en achterbaks.

Transparantie

Transparantie in de blogbranche, wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Een echte definitie lijkt er niet te zijn, het is vooral een waarde onder bloggers. Het betekent zoveel als eerlijk en oprecht zijn, maar vooral ook authentiek zijn: bij boekenblogs gaat het bijvoorbeeld over eerlijk recenseren en je niet laten beïnvloeden door uitgevers die je recensie-exemplaren sturen. Bij lifestylebloggers gaat het over hetzelfde, maar dan met gesponsorde artikelen. Maar het is meer: transparantie gaat over laten zien wie je bent als blogger, en dan vooral wie je écht bent. Het gaat over mensen geen verkeerd beeld geven, of dat nou een beeld is van producten of van jouw leven en persoonlijkheid. Het gaat over echt zijn in plaats van nep, over ergens voor staan en daar ook écht voor staan.

Transparantie is geen wettelijke verplichting voor bloggers. Je kunt er immers voor kiezen om een anonieme website te runnen en je totaal anders voor te doen dan je in werkelijkheid bent: zolang je de wet niet overtreedt, is daar eigenlijk niets mis mee. Belle Gibson heeft weldegelijk gefraudeerd omdat er ook gesjoemel met geld bij komt kijken, en dan is het natuurlijk écht foute boel. Maar een beetje overdrijven, een beetje nep zijn… is dat niet eigenlijk iets wat veel bloggers doen? Kijk naar de manier waarop we onze foto’s publiceren: die zijn vaak bewerkt, zodat onze fotografieskills net wat beter lijken. En is het niet zo dat we onze schrijfsels allemaal wel een beetje aandikken of simpelweg censureren zodat we op een bepaalde manier overkomen? Zijn we daar niet eigenlijk altijd mee bezig, ook in de echte wereld? Op je werk gedraag je je nu eenmaal anders dan thuis, ben je dan niet transparant? Kun je eigenlijk überhaupt wel transparant zijn in het leven? Misschien denk ik een beetje te ver door, maar het punt is: er is een verschil tussen niet altijd transparant zijn en echt zó ondoorzichtig zijn dat je een verkeerde boodschap geeft.

Sociale media

En dan heb je Essena O’Neill en andere Instagram-celebrities (zoek maar eens op het account van de Rich Kids of Instagram) zoals zij. Je zou het niet denken, maar veel van wat ze posten is in scène gezet. Essena kreeg bijvoorbeeld betaald voor bepaalde foto’s, of kledingstukken die ze in bepaalde foto’s moest dragen. En natuurlijk maken we allemaal wel eens tien selfies voordat we de leukste kiezen, maar bij haar moest er een hele fotoshoot gehouden worden voordat DE FOTO op Instagram gezet kon worden. inclusief talloze lagen make-up – óók bij de #nomakeup-kiekjes. Social media is not real life, zegt ze op haar nieuwe website waarmee ze pleit voor een realistischer beeld van mensen. De filmpjes voor die website maakt ze, ook weer zo’n statement, écht zonder make-up. En tegelijkertijd wordt er gesuggereerd dat het misschien allemaal ook marketingstunt is, want ook dáár zijn platformen als Instagram, Twitter en Facebook uitermate geschikt voor.

Sociale media kunnen heel bedrieglijk zijn en in zekere zin vind ik het ook goed dat dit meisje – als het inderdaad klopt – dit doet. Feit is dat het allemaal nep kan zijn. Dat prachtige meisje met perfecte make-up en dure kleren? In werkelijkheid heeft ze misschien wel wallen en moet ze kei- en keihard werken en sparen om haar garderobe te betalen. Geweldige vakantiefoto’s, zoenkiekjes en snapshots van feestjes? Je weet nooit hoe het er écht aan toe gaat, gewoon nooit. Sociale media geven lang niet altijd een beeld van de realiteit. Maar daar hebben we zelf ook invloed op: wij willen mooie foto’s in onze feed, we willen graag likes en reacties, we willen een leuke indruk maken. Uiteindelijk is het allemaal gebaseerd op ons verlangen om aardig gevonden te worden, en dat is iets heel natuurlijks wat je niet alleen bij sociale mediagebruikers, maar ook bij bloggers tegenkomt. We willen allemaal gelezen worden, toch?

Hoe transparant moet je dan zijn?

Tja, hoe zit het dan met die transparantie? Dat is lastig. Ik denk dat het vooral onwijs belangrijk is om te weten waar je het precies voor doet en waarom. Op mijn blog ben ik bijvoorbeeld volkomen mijzelf: ik laat zien wat me bezighoudt, waar ik gelukkig van word maar ook wat me dwarszit, wat ik vind en waarom ik dat vind. Als iets niet goed voelt, publiceer ik het niet, maar ik ben wel altijd eerlijk in wat ik schrijf. Op sociale media ben ik niet heel actief: Twitter is vooral voor lukrake gedachten, Facebook voornamelijk voor blogupdates. Instagram is het enige sociale netwerk dat ik echt persoonlijk gebruik, en dat is een verlengde van mijn blog: ik plaats er foto’s van wat me bezighoudt en wat me gelukkig maakt of wat er speelt, gewoon omdat ik dat fijn vind: ik vind het fijn om mezelf te laten zien en daarom blog ik ook. Daarom volg ik ook andere mensen op Instagram: om op de hoogte te blijven en omdat ik het leuk vind om te zien hoe hun leven eruitziet. Jazeker, mijn foto’s krijgen een mooi filtertje en ook foto’s voor mijn blog bewerk ik nog na, maar dat heeft een hele simpele reden: het oog wil ook wat. En daar is niets mis mee.

Ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is dat je je bewust bent van de blogger die je wilt zijn. Anoniem bloggen is prima, als dat goed voelt en als je dat graag wilt doen: het is niet gezegd dat je dan ineens niet meer transparant bent want ook als je anoniem blogt kun je prima laten zien wie je bent. En dat is uiteindelijk waar het om gaat: je blog moet laten zien wat voor persoon jij bent en wat je belangrijk vindt, hoe je je leven leidt en waar je hart ligt. Natuurlijk mag je dingen soms een beetje overdrijven omdat het dan leuker is, maar je moet er simpelweg achter blijven staan. Het moet echt zijn, het moet jou zijn. Dat is ook waarom bloggers soms in een dip terecht komen: als je vervalt in een patroon van inhoudsloze artikelen, zoals tags of lijstjes, raak je heel makkelijk de connectie kwijt met je blog en juist die connectie is zo belangrijk. Je blog moet de essentie van jouw persoonlijkheid belichamen, als een soort spiegel. Om je eraan te herinneren wie je bent en wie je wilt zijn, en om je te helpen daarachter te blijven staan.

Mensen zoals Belle Gibson, die niet transparant zijn en dat uit de hand laten lopen, zijn zo onzeker dat ze gewoon niet meer weten hoe ze met zichzelf moeten omgaan, of ze willen zo graag invloed en aandacht krijgen dat ze bereid zijn om heel ver te gaan, of ze zitten zo vast in hun eigen waarheid dat ze niet anders kunnen. Tja. En verder vind ik vooral dat iedereen op zijn eigen manier moet kunnen bloggen, dat daar geen echt goed of fout in bestaat zolang je er zelf voor de volle honderd procent achter staat. Zo is het ook met sociale media: iedereen doet het op zijn eigen manier, om zijn eigen redenen, en dat moeten we vooral respecteren.

Wat betekent transparantie voor jou?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik ken die Belle niet, maar ik vind het best kwalijk. Ik vind het bij bloggen belangrijk dat je bij jezelf blijft en dat je schrijft vanuit jezelf! Ik krijg ook wel producten toegestuurd of betaald voor een artikel, maar ik blijf altijd eerlijk en mezelf. Dit valt bedrijven ook op!
  Anouk onlangs geplaatst…Het grote receptenboek tegen vervelingMy Profile

 2. Interessant stukje! Van die Essena O’Neill heb ik inderdaad over gelezen, maar ik betwijfel nog of dit misschien weer een publiciteit stunt is. Maar van die Belle Gibson is wel echt schandelijk zeg! Die kan je nooit meer serieus nemen!
  Marushi onlangs geplaatst…De kotatsu tafelMy Profile

 3. De naam Essena O’Neill was ik deze week tegengekomen dus daar ben ik wel van op de hoogte maar dat van Belle Gibson wist ik dan weer niet. Ik ken haar blog ook helemaal niet maar vind het echt ongehoord dat je over zoiets liegt. Mensen die echt met kanker te maken krijgen valse hoop geven is echt heel héél erg.

  De discussie rond transparantie heb ik wel gelezen. Het zal waarschijnlijk ook deels aan mij liggen maar door die bewuste blogpost over fraude bij bloggers had ik het gevoel dat ik moest rechtvaardigen hoe ik aan een hoog aantal gelezen boeken kom. Misschien is het doordat ik mezelf vaak moet verantwoorden omwille van meerdere onzichtbare handicaps maar tja … dat gevoel gaf dat artikel me nu eenmaal.

  Ik lees vrij snel (het volledige boek, geen fragmenten) en spendeer vrij veel tijd aan lezen. Mijn recensie is een weerspiegeling van mijn persoonlijke ervaring met een boek én dus heel transparant. Al zijn er ongetwijfeld mensen die zullen vinden dat mijn recensies doorgaans vrij positief zijn. Blijkbaar heb ik het geluk dat de boeken die me aanspreken me meestal ook goed bevallen.

  Het enige waar ik minder transparant in ben op mijn blog én ik vermoed dat vrijwel iedereen dat doet is dat je vooral foto’s van leuke dingen zal zien. Wanneer ik niet uit bed geraak of de hele dag in de zetel doorbreng ga ik dat niet op foto vastleggen. Hierdoor denken volgers waarschijnlijk dat mijn leven enkel uit rozengeur bestaat. Maar ik focus me nu eenmaal liever op al die kleine dingen die me gelukkig maken in plaats van de dieptepuntjes te benadrukken.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Drakenvuur – An JanssensMy Profile

 4. Ik ken Belle ook niet, maar jeetje… ja, nee dat kán gewoon echt niet. Ik vind het heel belangrijk dat je op een blog (vooral een persoonlijk blog) heel eerlijk en oprecht bent. Ik schrijf zelf ook over het ziektebeeld dat ik heb maar ik laat ook wat details weg die gewoon te heftig zijn. Misschien is het iets voor later, maar nu ben ik er zelf nog niet aan toe om er over te schrijven. De dingen waar ik wél over schrijf zijn soms al heftig genoeg. Transparantie betekend voor mij dat je heel open en eerlijk over dingen schrijft, maar niet perse dat je meteen je hele levensverhaal online zet.
  Annelies onlangs geplaatst…Mijn blog plannen voor 2016My Profile

 5. Ik vind nogal een verschil tussen Gibson en het instagram model. Gibson had/heeft een aandachtsprobleem en lijkt mij te lijden aan het Munchhausen syndroom. Daarbij heeft zij mensen schade berokkent door te beweren dat zij een betere methode had om kanker te verslaan die nergens op gebaseerd was, en die mensen dus de verkeerde kant uitdreef.
  Het instagram model was toch duidelijk een model, of zie ik dan verkeerd? Uit alle foto’s zie je de moeite die genomen was om er mooi en aantrekkelijk uit te zien. Misschien dat tieners minder kennis van zaken hebben, en dachten dat dat echt was, maar … zo is het leven niet.
  Op mijn blog zie je geen foto’s van mij, ik zal nooit iemand aanraden om wel of niet op een bepaalde manier te leven of iets vertellen wat feitelijk onjuist is of schade kan aandoen. Maar mijn leven scherm ik wel af. Geen informatie over mijn familie, geen locatie-informatie, en waar nodig zal ik mijn privacy beschermen.
  Maakt dat mijn blog ‘onecht’? Waarschijnlijk wel. Maar ik zie de meerwaarde ook niet van mijn hele hebben en houden op tafel te leggen, als ik mijn ei ook op een andere manier kwijt kan.
  En bloglezers moeten dat beseffen. En stoppen met zich te meten aan een fictief leven. Leef je eigen leven, zoals jij dat goed vind!
  Daenelia onlangs geplaatst…Friday Freebies: SchrijvenMy Profile

 6. Ik wil eerst even zeggen dat ik je blog net ontdekt heb en ik hem echt helemaal geweldig is.
  Volgens mij kon Gibson gewoon heel moeilijk begrijpen hoe ingrijpend kanker kan zijn voor mensen. Zoveel mensen worden ermee geconfronteerd in hun leven, bij zichzelf of bij mensen waar ze van houden. Om zoiets te gebruiken om meer aandacht te krijgen -want daar kwam het wel op neer- vind ik vooral ongevoelig en dom. Het is waarschijnlijk begonnen met een kleine leugen, maar is helemaal uit de hand gelopen. Voor Essena vind ik op dit moment vooral een beetje hypocriet. Als je met de boodschap naar buiten komt dat social media fake is en dat je er ongelukkig van wordt dan moet je er natuurlijk mee stoppen. Maar dan begin je toch geen nieuwe site die je gaat gebruiken als platform?
  Je beslist zelf hoe open of gesloten je bent met je lezers. Zelf heb ik wel enkele grezen, zo deel ik mijn achternaam niet en ik voel me ook niet zo fantastisch bij het plaatsen van grote foto’s van mezelf op m’n blog. Langs de andere kant plaats ik wel foto’s van mezelf op mijn Instagram. En er komen hele persoonlijke artikels online, maar ik deel nooit namen en laat artikels waarin ik andere mensen in vernoem altijd eerst ‘goedkeuren’. Dus misschien ben ik ook gewoon een hypocriet. 😉 Volgens mij is het gewoon belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt, zo lang je maar eerlijk bent. 😉

  1. Ben het helemaal met je eens, leuk dat je mijn blog ontdekt hebt! =D

 7. Ik heb inderdaad het verhaal van Gibson gehoord en tja.. wooow – Ik ga er verder niet teveel op in, beetje jammer allemaal. Interessant artikel weer 🙂
  Flaviena onlangs geplaatst…WAAROM IK VOOR DIT DOMEINNAAM GEKOZEN HEBMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]