Tijd in blogpost

Ik kom het bij veel bloggers tegen: stukjes waarin ze, tussen neus en lippen door eigenlijk, praten over hoeveel tijd er in een blogpost gaat zitten. Toch algauw een uur, of meer dan een uur zelfs. Ik zit dan altijd een beetje met mijn ogen te knipperen van ongeloof en ook van een vleugje onzekerheid. Want… tja. Meer dan een uur met één blogpost bezig zijn?! Eh. Ik niet, hoor. Bij lange na zelfs niet. En dat voelt best raar, want er zijn helemaal geen regels voor bloggen en tijd en al die dingen, maar als negentig procent van de bloggers het zus doet en jij doet het zo, ga je toch twijfelen. Dus daar besloot ik mijn gedachten maar eens over te laten gaan.

Grote artikelen

Kijk, natuurlijk begrijp ik dat grote blogartikelen veel tijd kosten: als je echt adviezen geeft, je standpunten deelt en die onderbouwt, als je echt schrijft over lastige of enigszins zware onderwerpen en als er veel bestanddelen in zo’n artikel zitten, is het logisch dat je er veel tijd aan kwijt bent. Dat dat voor grote lifestyleblogs en waarschijnlijk ook voor life improvement-blogs geldt, begrijp ik. Maar over het algemeen zijn blogposts lichter, eenvoudiger: als de lifestylerubrieken in een magazine, niet de diepteartikelen. Of heb ik dat mis?

Hoeveel tijd gaat erin zitten?

Als ik even heel kritisch en eerlijk kijk, kan ik een blogpost in een kwartiertje schrijven. Dat zeg ik niet om op te scheppen of te pochen (leuk woord) maar gewoon omdat het zo is: ik heb er nooit moeite mee, als ik een idee heb waar ik me goed bij voel en ik heb voldoende materiaal om uit te putten en ik weet welke kant ik op wil, dan ben ik er echt niet lang mee bezig. Wel als je de tijd meerekent die op gaat aan het maken van goede foto’s en het uitwerken van de structuur van de blogpost, maar alsnog is het dan geen uur. Recensies voor mijn boekenblog kosten wel wat meer tijd en ja, ik heb ook wel eens van die artikelen die wat dieper op zaken in gaan en waar ik vaak een beetje mee zit te puzzelen. Maar een uur… nee. Meer dan een uur al helemaal niet.

Twijfel

Er is geen norm voor hoe lang je met een blogpost bezig moet zijn, maar toch twijfel ik wel eens. Ik weet dat mijn ideeën goed zijn en mijn manier van uitwerken ook (dat blijkt wel door de vele reacties die ik vaak krijg op de diepteartikelen) maar toch voel ik soms die onzekerheid: stop ik er wel genoeg tijd in, werk ik wel hard genoeg aan een goede uitvoering, zou ik er niet langer mee bezig moeten zijn, heb ik niet te weinig geduld? Ben ik wel zorgvuldig genoeg?

Er is geen norm

Ik denk dat dit typisch zoiets is waar je niet te veel over na moet denken. Je moet jezelf niet gaan klokken om te kijken in hoeveel tijd je een artikel schrijft, want dan ben je teleurgesteld in jezelf als je er een keer langer over doet en ga je twijfelen als je het in kortere tijd doet en dan maak je jezelf gek. Elke blogger doet de dingen op een andere manier en die manier is gewoon goed: sommige blogposts kosten wat meer tijd, sommige schrijfstijlen zitten anders in elkaar. Sommige bloggers lezen en redigeren een artikel nog tien keer voor ze het online gooien, sommige bloggers veranderen halverwege van koers of beginnen opnieuw, sommige bloggers maken meerdere foto’s of proberen meerdere versies van een tekst uit, sommige bloggers zijn meer bezig met research en linkjes en andere dingen. En dat is allemaal prima. Er is geen norm.

Een goede blogpost in zo min mogelijk tijd

Toch kan ik me voorstellen dat bloggers – mijzelf incluis – ernaar streven een sterk blogartikel in zo kort mogelijke tijd te schrijven, want dat voelt gewoon fijn en productief en prettig. En daar is niets mis mee, maar dan moet je wel weten dat je artikel ook echt sterk is en niet afgeraffeld wordt. Een goede voorbereiding is écht belangrijk: weet wat voor foto’s je wilt maken of online wilt zoeken, weet welke titel en tussenkoppen bij je artikel passen, weet wanneer je artikel online moet komen, weet welke opmaak je wilt gebruiken én weet goed wat je focus is met je artikel: wat is je hoofdgedachte, hoe baken je je onderwerp af, welk format gebruik je (verhaal, lijst), hoeveel alinea’s, welke deelonderwerpen enzovoorts. Als je dat allemaal gewoon goed uitgeschreven hebt, je hebt een onderwerp waarin je gelooft en je wéét waarover je schrijft… dan kan elke blogger binnen no time een sterk artikel produceren.

Hoe lang doe jij meestal over een blogpost?

You may also like...

24 Comments

 1. Ik vind dus juist het omgekeerde Haha 🙂 echt nog nooit heb ik een artikel in een uur geschreven. Misschien 1.5 uur 2 keer ofzo. Nee ik doe er juist al snel een uur of 3 a 5 over. Verschilt per stuk. De instagram favorieten gaat wat sneller, 2 uur denk. Maar regelmatig post ik iets waar veel research achter zit. Ik vind schrijven totaal niet moeilijk, maar ik ben wel erg perfectionistisch. Een zin moet echt goed lopen en de tekst niet langdradig zijn. Ik lees ook alles minstens 10 keer overnieuw. En foto’s uitzoeken en bewerken kost ook veel tijd. Gelukkig vind ik het allemaal super leuk 🙂
  Sabine onlangs geplaatst…Gezondheidszorg in Colombia: naar het ziekenhuisMy Profile

  1. Het leuk vinden is het belangrijkste! 🙂

 2. Ik heb een blogpost ook snel geschreven, maar om te perfectioneren ben ik wat langer bezig. Ik wil het liefst dat iedere zin klopt en geen spelfouten in staan. Dat voorkom ik nooit helemaal, maar ik leg vaak een stuk weg om er later weer naar te kijken. Vaak verander ik best veel zinnen zodat ze net iets lekkerder lopen. En als je naar onderbouwing op zoek moet, duurt het soms ook wat langer
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoe daag ik een tevreden baby uit?My Profile

 3. Alles bij elkaar 3 kwartier, dus met perfectioneren en foto’s bewerken meegerekend
  Darina onlangs geplaatst…Teguise – a beautiful village at LanzaroteMy Profile

 4. Ik vind dat er geen tijd voor ‘moet’ staan. De ene doet het inderdaad in een kwartier, de ander doet er misschien wel een uur over. Ik doe over de ene blogpost langer dan de andere. Ligt er ook aan hoeveel foto’s ik gebruik, aangezien in deze ook altijd bewerkt en bijschaaf. Gemiddeld doe ik denk ik tussen een kwartier en een half uur aan een post, maar soms ook zeker langer 🙂
  Sas onlangs geplaatst…Dreamjob #3: Naomi over haar droombaan en de invloed op hun verdere levenMy Profile

  1. Het verschilt inderdaad enorm per post!

 5. O wauw: een kwartiertje? Nu ben ik heel erg jaloers haha 😉 Bij mij gaat in elk artikel bijna 2 tot 3 uur zitten. Ik heb het weleens sneller geprobeerd, maar dat lukt gewoonweg bij mij echt niet. Misschien komt het inderdaad zoals je zegt dat ik vaak over tips enz schrijf of ben ik stiekem gewoon hartstikke sloom haha 😉 Hoe dan ook denk ik dat het voor iedereen verschillend is en ook niet zoveel zou moeten uitmaken. Zolang jij tevreden bent en je bezoeker is alles oké, toch? X
  Deisy onlangs geplaatst…Winactie | Productivity Planner & The Five-Minute JournalMy Profile

  1. Ik denk dat er ook gewoon tijd gaat zitten in research doen en alles goed verwoorden en onderbouwen 🙂 en inderdaad, zolang iedereen maar blij is!

 6. Ik vind dat er geen ‘moet’ kan zijn bij hoe veel tijd een blogpost maken duurt. Al met al ben ik er ook wel een uur mee bezig. Foto’s maken, social media, plannen.. Er komt veel meer kijken bij een blogpost dan ik van te voren had kunnen bedenken. Ik streef absoluut niet naar een ‘goede blogpost in zo min mogelijk tijd’. Nee, ik neem er liever de tijd voor om mijn gedachten echt goed op papier te krijgen. Ik staar liever een tijdje naar een blinkende cursus dan dat ik in het wilde weg blijf ratelen.
  Emmy onlangs geplaatst…De Boek Pioniers | De wet op de vaste boekenprijsMy Profile

 7. Het ligt bij mij ook heel erg aan het onderwerp waar ik over schrijf. Soms schud ik het zo uit mijn mouw, maar soms lees ik het wel 3x na, om er zeker van te zijn dat ik niemand voor het hoofd stoot. Of het toevoegen van de juiste linkjes of foto’s, dat kost ook wel tijd. Maar rond een uur, daar kom ik vaak wel aan.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Passend onderwijs: soms past het nietMy Profile

 8. Het is eigenijk precies wat je zegt. Als je eenmaal een idee hebt, dan gaat het op zich wel snel. Maar ja, krijg maar eens een goed idee – oké dag is niet perse lastig maar toch – en ga dan eens na hoe je dat idee tot een blogpost kunt maken. Als dat er eenmaal is gaat het wel ‘snel’. Het schrijven kost dan idd niet heel veel tijd – soms wel – maar foto’s maken moet natuurlijk ook nog gebeuren én het inplannen en dat soort dingen. Dus al met al! Maar alles is zo leuk! Dus hoeveel tijd het eigenlijk kost zou ik gewoon niet weten. Ik hou de tijd nooit bij 🙂
  Melle onlangs geplaatst…Vrijdag Kiekdag | Ambitieuze Meisjes, weer zo veel lekker eten en een ware SUSHI PEN!My Profile

  1. Je moet ook gewoon weten welke kant je op wilt en daar een gevoel bij hebben, dat moet ook niet onderschat worden 🙂

 9. Interessant artikel, Vief! Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit echt op let. Zeker niet omdat ik soms meerdere dingen door elkaar heen doe. Ik weet wel dat bijvoorbeeld een DIY of review meer tijd kost dan een lijstje met producten. Dit komt voornamelijk door de voorbereiding en dus ook fotografie! En ik herschrijf wel eens (een deel van) een tekst als ik denk: nee, dit is het toch niet, maar het typen op zich kan vrij snel gaan.
  Anouk onlangs geplaatst…Workshop Handlettering door Marjolein’s CreationsMy Profile

 10. Het uitschrijven op zich duurt bij mij ook ongeveer een kwartiertje. Maar dan heb ik voordien al wel alle informatie opgezocht, een afbeelding gemaakt, … Die zaken nemen doorgaans meer tijd in beslag als het schrijfwerk op zich. Eigenlijk hou ik niet echt bij hoelang ik exact aan één blogpost heb gewerkt.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Wishlist van een ZwartraafjeMy Profile

 11. Als je zo’n interessant artikel als dit, zonder spelfouten en met veel alinea’s, typt in een kwartier, dan is het toch goed genoeg? 🙂 Dan kan je meer tijd besteden aan alle andere artikelen die op je blog komen!
  Eva onlangs geplaatst…Update: Wat is mijn definitieve profielkeuze?My Profile

  1. Dankjewel! En inderdaad, er zijn oog zoveel andere blogdingen om tijd aan te besteden!

 12. Ik let er nooit zo op hoe lang ik over een artikel doe. De ene keer is dat lange dan de andere keer; ik denk dat ik met schrijven an sich meestal een 20 minuten tot een half uur bezig ben. Maar dan heb ik nog geen foto’s gemaakt, het van te voren uitdenken er niet bijgerekend, of het informatie opzoeken.

  Zo heeft mijn laatste recensie hooguit dat laatste halve uur gekost bij elkaar; hij is niet heel erg uitgebreid, maar daar was het boek ook niet naar (er ging nog best veel tijd zitten in het ‘kan ik dit wel schrijven zonder te spoileren?’), en ik heb ‘gewoon’ de boek-cover gepakt in plaats van zelf een foto te maken. Maar er zijn ook recensies waar ik langer over doe, zelf foto’s maak van het boek etc. Er zijn ook artikelen met tips, of diepte-artikelen, waarbij ik zo in die flow zit dat ik er – in ieder geval voor mijn gevoel, al zegt de klok soms anders – zo mee klaar ben, terwijl er andere keren veel meer werk in gaat zitten, terwijl ze dan vervolgens zo geschreven zijn.

  Ik kan er dus echt geen pijl op trekken hoe lang ik over een artikel doe, en dat vind ik ook niet echt belangrijk. Als ik maar tevreden ben met het resultaat.
  Jantine onlangs geplaatst…Netgalley Review | ‘The Little Village Bakery’ van Tilly TennantMy Profile

  1. Het nadenken over wat je wilt schrijven en hoe je dat wilt schrijven hoort er natuurlijk ook bij inderdaad 🙂

 13. Dat verschilt van blog tot blog, de ene keer heb ik in 5 minuten een blog geschreven en de andere keer doe ik er een uur over. Het is voor mij ook totaal niet belangrijk. Het belangrijkste is dat ik er zelf op het moment van publiceren 100% achter sta.
  Anneke onlangs geplaatst…Pickwick vraag: Als jij een glazen bol had, wat zou je daar graag in willen zien?My Profile

 14. Het is voor iedereen anders! Fijn dat je snel kunt werken. Wel zo handig 😉 Ik doe er vaak wel wat langer over, check een artikel honderd keer en wil het precies naar mijn zin hebben met een fijne titel, passende foto`s enz. Al type ik razendsnel, daar ligt het niet aan haha. Ik doe ook interviews waar veel tijd in gaat zitten en ik maak me er niet vanaf met het sturen van een vragenlijstje maar regel altijd een skypegesprek, bereid de vragen voor, type het fullquote uit… Daarom hou ik het meestal bij twee blogs per week, daar ben ik al lang genoeg mee bezig!
  Maaike onlangs geplaatst…Bijna BoliviaanMy Profile

  1. Maar zo uitgebreid werken is ook bewonderenswaardig hoor, dat zou ik dan juist weer niet kunnen – heb ik veel te weinig geduld voor 😛

 15. Bij mij verschilt het echt per post. Maar juist bij de recensies van boeken die ik Geweldig vond ben ik makkelijk 1.5u tot 2u bezig hihi. Ik schrijf nogal uitgebreid en ik wil dan ook echt zoveel mogelijk neerzetten om mijn enthousiasme te kunnen laten zien. Vaak genoeg zit ik dan ook echt even een paar minuten naar mijn scherm te staren; Hoe kan ik dit het beste verwoorden?
  Graag zou ik zeker willen dat mijn posts vaker wat sneller af zouden zijn, maar daar kan ik gewoon geen peil op trekken van te voren, hoelang ik ermee bezig ga zijn. Gelukkig heb ik op zich wel de tijd ervoor, dus dat scheelt weer. Naast het schrijven zelf, zit er bij mij vaak ook veel tijd in het maken van foto’s, opmaken van de post etc. en alles inplannen(ook dat ligt aan de post zelf, bookhaul posts bv. gaat bij mij altijd gigantisch veel tijd in zitten). Maar ik heb ook posts waarmee ik binnen 20minuten klaar was. Maar ik houd eerlijk gezegd, op het moment dat ik bezig ben, de tijd nooit bij. Ik ben klaar als ik klaar ben hihi. En ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn dus als ik er lang over doe met een post ben ik alleen maar nog blijer met het resultaat achteraf.

  1. Tijd bijhouden tijdens het schrijven doe ik ook niet hoor haha!

 16. […] zijn er ook nog de verschillende interessante blogposts van Vivian: Hoeveel tijd moet je in een blogpost steken? Blogtrends en blogframes op boekenblogs, Bloggen met een blogschema of bloggen wanneer je wilt?, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]