Hoe stockfoto’s jouw blog een powerboost geven

Onder Bloggen op 9 oktober 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stockfoto’s: je hebt ze in allerlei soorten en maten. Het internet barst van de sites met professionele foto’s van mensen, dieren en dingen die je kunt kopen tegen schappelijke en niet zo schappelijke prijzen, om ze vervolgens te gebruiken waar je maar wilt. Gelukkig zijn er ook sites waar je net zulke mooie foto’s gewoon gratis kunt krijgen en ook dan mag je ze overal gebruiken waar je maar wilt. Er lijkt soms een beetje een taboe te rusten op stockfoto’s, terwijl ze juist enorm veel voor je blog kunnen doen! En wist je dat je ze ook zelf kunt maken?

Gratis stockfoto’s gebruiken

Google even op free stockphoto websites en je vindt een hele reeks sites waar je je hart bij kunt ophalen. Unsplash is één van mijn favorieten, maar er zijn ook sites waar je je even moet inschrijven om toegang te krijgen tot héél veel toffe fotocollecties, of blogs die zo nu en dan een artikel met freebies online zetten. Het is soms even zoeken naar iets wat bij je smaak past: sommige sites zijn meer vrouwelijk en andere meer artsy of juist meer zakelijk, maar mijn ervaring leert dat er echt altijd wel wat voor je bij zit!

De voordelen van gratis stockfoto’s

  • Je beeldmateriaal ziet er altijd professioneel uit: geen geklungel met slechte hoeken, belichting of ronduit amateuristische foto’s.
  • Je kunt je blog een mooie stabiele look geven wat beeld betreft door steeds stockfoto’s in dezelfde stijl te gebruiken.
  • Je hebt snel en gemakkelijk het beeld bij je artikel gefixt: even opzoeken, resizen en klaar!
  • Je content ziet er mooi verzorgd, dynamisch en toch constant uit.

De nadelen van gratis stockfoto’s

Ik vind het nadeel van dit soort foto’s vaak dat het soms lastig is om foto’s te vinden die echt goed passen bij het onderwerp van je artikel. Daarnaast voelt het soms wat gemakzuchtig om zo’n foto te gebruiken, alsof je niet de tijd wilde nemen om zelf foto’s te maken, en het haalt toch iets van je persoonlijke authenticiteit weg. Soms kan het er zelfs een beetje saai uit gaan zien: je moet daarom wel echt een afweging maken of je het wilt.

Zelf stockfoto’s maken

Wat ik dus graag doe? Een balans handhaven tussen gratis stockfoto’s van internet gebruiken en zélf stockfoto’s maken. Goed, het kost wel wat tijd en moeite, maar dan héb je ook echt iets. Het werkt op twee manieren. Je kunt ten eerste per artikel foto’s maken: dat doe je door gewoon wat foto-onderwerpen te kiezen die bij je artikel passen en daar verschillende foto’s mee te maken. Denk dan aan hoeken, compositie, lichtval enzovoorts. De tweede manier is om een hele collectie eigen stockfoto’s te maken: daarvoor gebruik je simpelweg alles wat je maar kunt vinden aan fotogenieke voorwerpen! Denk aan boeken, snuisterijen, schrijfwaren, sieraden, gebruiksaccessoires enzovoorts. Het nadeel? Hetzelfde als bij stockfoto’s van internet: het past niet altijd écht bij je content en dat is jammer. Het voordeel? Het spaart op den duur tijd en moeite, en je hebt foto’s die wél jouw persoonlijke authenticiteit ademen.

Wat ik zelf doe

Zoals ik al zei, vind ik het fijn om een balans aan te houden tussen het gebruiken van stockfoto’s van internet en eigen foto’s. Ik probeer zoveel mogelijk artikelfoto’s zelf te maken, maar dat lukt niet altijd qua tijd en energie. Bovendien is het vaak lastig om met dezelfde soort artikelen (bijvoorbeeld over bloggen) toch steeds weer op een nieuwe manier foto’s te maken. Ook met de meer abstracte blogonderwerpen rondom bijvoorbeeld mindstyle is het lastig, omdat ik mezelf ook niet onnodig in bochten wil wringen en daarmee tijd wil verkwisten die ik aan het schrijven kan besteden. Ik gebruik daarom online stockfoto’s als ik het idee heb dat ik zelf niet het juiste beeld kan maken. Wanneer ik wél zelf de foto’s maak, doe ik dat altijd per artikel omdat ik dan zeker weet dat het erbij past en zodat ik niet superlang bezig ben.

Stockfoto’s zijn geen taboe!

Het is absoluut niet erg om gratis stockfoto’s te gebruiken voor je blog: als jij het beeld er mooi uit vindt zien en het gevoel hebt dat het bij je content past en die content ook echt sterker maakt, dan moet je het vooral doen. Het maakt jou beslist geen minder professionele of serieuze blogger, het zegt juist dat je nadenkt over je beeldmateriaal en hoe je dat wilt vormgeven. Daarnaast geldt ook: probeer het gewoon eens uit en dan merk je vanzelf of het wat voor je is!

Nog wat goeie stockfotosites:

  • Unsplash: van alles wat: business, mensen, artsy: heeft een human interest-vibe.
  • Picjumbo: foto’s met een soort vintage sfeertje, als zo’n Instagram-filter.
  • Pixabay: vooral basicfoto’s, niet echt aangekleed maar wel professioneel gemaakt.
  • IvoryMix: als je je aanmeldt krijg je gratis toegang tot HEEL VEEL collecties, vooral girly!
  • Gold and Berry: blog, zitten soms stockfoto’s bij. Girly meets artsy!
  • Pexels: heel veel stockfoto’s, lijkt een beetje op Picjumbo en Unsplash!

Gebruik jij stockfoto’s voor je blog?

Reacties
CommentLuv badge