img_6515

Het is geen geheim dat ik me best een beetje schaam als ik blogposts teruglees van jaren geleden. Niet alleen de stukjes die ik schreef toen ik net was begonnen met schrijven op Puntblog – mijn eerste schoolfeest, mijn eerste vriendje – maar ook de posts waarmee mijn blogcarrière op Violet Mirror en vervolgens Vivians Vocabulaire vorm aan begon te nemen. Jeetje, zo zou ik nu echt niet meer schrijven, gaat er dan door me heen. Maar ook de laatste tijd ben ik dingen anders gaan doen, béter gaan doen… en dat maakt me dan weer trots. Welke ontwikkelingen heb ik doorgemaakt als blogger en met mijn blog?

Magazinementaliteit

Mijn blog – allebei mijn blogs – beschouwen als een persoonlijk magazine over alles wat me gelukkig maakt, heeft echt geholpen om uit het bloggen te halen wat erin zit. Door deze mentaliteit schrijf ik namelijk precies wat ik wil schrijven, neem ik het serieus maar beschouw ik het ook als iets wat ik voor de lol doe, als een stukje me-time. Daarnaast helpt het me om ervoor te zorgen dat mijn content eruitziet zoals ik wil dat het eruitziet én dat het goed gepromoot wordt.

Meer structuur

Ik heb het heel lang moeilijk gevonden om te zorgen dat ik niet te lang van stof zou zijn met het bloggen. Toegegeven: ik heb er ook heel lang niet écht aandacht aan besteed, omdat ik vond dat dat nu eenmaal bij mij en mijn blog hoorde en dat mensen dat maar moesten accepteren. De laatste tijd heb ik mezelf echter meer achter mijn broek gezeten om er iets aan te doen. Want ja, die superlange stukken staan ook niet echt mooi. De plug-in voor SEO heeft me heel vriendelijk geholpen en zodoende is het langzaam maar zeker gelukt om een prettige structuur in mijn artikelen aan te brengen. Tussenkopjes overal en alinea’s niet langer dan 150 woorden. O ja, en liefst ook niet meer dan 800-900 woorden totaal. Ik hoop dat jullie dit ook fijn vinden!

Beeldmateriaal

Meer foto’s draagt ook bij aan de leesbaarheid van een tekst, heb ik wel gemerkt. Daarom ben ik ook veel bewuster gaan nadenken over het gebruik van beeldmateriaal. Ik maak nog steeds veel foto’s zelf, maar in plaats van één foto per artikel maak ik er nu drie of vier zodat ik de tekst steeds kan onderbreken. Of ik gebruik gratis stockfoto’s zodat het geheel er mooi en professioneel uitziet!

img_6514

Meer variatie

Ik vind het vaak vervelend als er veel van dezelfde artikelen achter elkaar verschijnen, maar ik weet nu dat dat niet altijd erg hoeft te zijn. Daarnaast heb ik ontdekt hoe fijn het is om variatie in artikelen aan te houden: soms zijn wat kortere tekstjes helemaal niet erg, sterker nog: van die artikelen met wat meer foto’s, filmpjes en luchtige onderwerpen zijn juist fijn! Mensen kopen vaak ook tijdschriften voor dat soort onderwerpen.

Andere manier van blogs lezen

Iets wat ik zelf ook heel erg fijn vind: ik lees tegenwoordig op een veel relaxtere manier andermans blogs. Niet meer echt met een systeem en al helemaal niet met deadlines: gewoon als ik er zin in heb. Niet meer echt als blogger, maar vooral als iemand die blogs lezen gewoon echt heel leuk vindt. Dat maakt het me-timestukje ook weer wat fijner!

Ik wil ook mijn blog ontwikkelen!

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, ervoor zorgen dat jij je als blogger ontwikkelt zodat je blog ook weer kan groeien. Je moet je er vooral van bewust zijn wat je wel en niet fijn vindt aan je blog zoals die nu is: wat zou je eigenlijk anders willen? Wat vind je niet helemaal top? Wat inspireert je bij andere blogs, waarom blijf je daar steeds terugkomen? Wat hebben die andere blogs dat jij niet hebt… en wat heb jíj dat andere blogs niet hebben? Wat maakt jou blij aan jouw blog en wat moet er gebeuren om nóg blijer te worden van je blog? Dat soort vragen moet je jezelf stellen en dan kom je vanzelf uit bij de dingen die je wilt veranderen of ontwikkelen. Geef jezelf ook de tijd, die prachtige stad Rome is niet in één dag zo prachtig gevonden!

Hoe werk jij aan de ontwikkeling van je blog?

You may also like...

13 Comments

 1. Ik volg je nog niet heel erg lang, dus ik kan niet zeggen of je oudere artikelen echt om te schamen zijn. 😉 Maar vind ze altijd prettig lezen, ook over onderwerpen die mij interesseren.

  Wat betreft mijn eigen ontwikkeling: ik ben pas een half jaar wat meer gestructureerd en doordacht aan het bloggen, dus er is nog genoeg om te ontwikkelen! Door die SEO plugin zie ik bijvoorbeeld dat ik vaak lange zinnen gebruik, dus dat is wel een ontwikkelpuntje. En het gebruik van foto’s. Ik wil graag eigen foto’s gebruiken, maar moet dan misschien ook eens investeren in een betere camera. Mijn camera op mijn telefoon is zo goed als overleden en dat goedkope fototoestel van 13 jaar geleden is ook echt wel aan vervanging toe.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Week van de toegankelijkheid – Aan tafel!My Profile

  1. Oh die lange zinnen inderdaad, dat is voor mij ook echt een lastig punt!

 2. Wat een goed artikel! Nu maak je me stiekem wel heel nieuwsgierig naar je oude blogposts 😉 Ik vind dat je een superleuke blog hebt: professioneel en mooi, maar ook echt jou!
  Zelf ben ik pas net begonnen met bloggen en ik merk dat het echt met vallen en opstaan gaat. Soms kijk ik nu al terug op foto’s van twee weken geleden met het idee van “Goh, die foto had veel mooier gekund”. Dan krijg ik echt de neiging om alles aan te passen. Tegelijkertijd denk ik dat juist de groei die je bij jezelf ziet zo leuk is aan bloggen. Bij niemand kan alles meteen perfect zijn en dat heeft ook zo zijn charme.
  Romy onlangs geplaatst…DIY: kaarten maken met Action knutselspullenMy Profile

  1. Precies, perfectie gaat op den duur ook vervelen en imperfectie heb je juist nodig om beter te kunnen worden!

 3. Een niet te lange blogpost is inderdaad wel handig… 😉 Ik maak overigens wel iedere dag en blogrondje, maar alleen als ik tijd en zin heb!
  Anouk onlangs geplaatst…Snow & Rose papierwarenMy Profile

 4. Goede post! Ik ben zelf ook steeds meer op structuur en beeldmateriaal aan het letten op mijn eigen blog. Letten op structuur gaat nog wel, maar ik merk dat vooral beeldmateriaal zelf maken veel tijd kost. Ik ben echt een enorme pietlut en ik moet het voorlopig nog even doen met de camera van mijn telefoon. Dat betekent: tientallen foto’s verder en nog niet tevreden. Niet dat je van goede camera’s ineens ook beter gaat fotograferen, maar denk wel dat het wat helpt. Verder moet je inderdaad gewoon doen wat goed voelt: zoveel mensen, zoveel wensen, dus je kan het toch niet iedereen naar de zin maken.
  Story addict onlangs geplaatst…Blogbreak: er even tussenuit (+ stappenplan)My Profile

  1. Ik vind het ook vaak moeilijk om foto’s te maken waar ik echt tevreden mee ben, daarom gebruik ik tegenwoordig graag stockfoto’s – maakt het zoveel makkelijker!

 5. Ik merk ook wel een kleine ontwikkeling in mijn schrijfwijze. ‘k Ben nog niet zo heel lang bezig & ben ook wel vaak gestopt in ’t verleden, maar nu probeer ‘k echt wel vol te houden omdat ‘k er ook mijn voldoening uithaal. Mijn denk- & schrijfwijze is ’t afgelopen jaar wel verandert op mijn blog. ‘k Schaam me wel niet voor m’n 1ste soorten posts, maar ‘k denk wel bij mezelf, waarom heb ‘k dat niet anders geschreven 😀
  Evelyne onlangs geplaatst…Liefde voor brievenpostMy Profile

  1. Haha heel herkenbaar inderdaad!

 6. Ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe jij bepaalde zaken bekijkt en benaderd. Het doet me echter ook steeds beseffen dat ik er zelf niet zo bewust mee bezig ben. Ik gebruik graag afbeeldingen in mijn blogposts en probeer vlot en toegankelijk te schrijven met een persoonlijke toets. Of dat ook effectief lukt weet ik niet goed vermits ik het erg moeilijk vind om eigen stukjes te beoordelen. Ik merk gelukkig wel dat er een opvallend groot verschil is tussen mijn huidge blogposts en die van tien jaar terug. Enige ontwikkeling is er dus sowieso. 🙂
  zwartraafje onlangs geplaatst…Blogger Vriendenboek #67My Profile

  1. Eigenlijk is alles wat je welbewust doet voor je blog een stukje ontwikkeling 🙂

 7. Wat goed dat je bezig bent gegaan met SEO en dergelijke. Ikzelf doe dat al een hele tijd en merk dat dat echt een voordeel is en wil graag groene bolletjes (plugin van Yoast SEO) halen haha.
  Jessica onlangs geplaatst…Unboxing | ZBOX Marvel UniverseMy Profile

  1. Jaaaa, yay voor groene bolletjes =D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]