Vrijdag 21 december, half vier ’s middags: met een hele diepe, voldane zucht sluit ik mijn planning-document af en beloof ik mezelf plechtig dat ik er pas op maandag 7 januari om half elf ’s ochtends weer naar mag kijken. En dan laat ik het met een groeiend gevoel van euforie tot me doordringen: ik heb kerstvakantie. Na weken hard aan mijn scriptie werken, weken waarin het reikhalzend uitkijken naar de vrijheid van de feestdagenperiode, weken waarin ik mezelf al even plechtig heb beloofd dat ik die twee weken van kerst en Oud & Nieuw ook echt vrij zou nemen, heb ik nu eindelijk écht kerstvakantie. En dat is een verdraaid heerlijk gevoel dat ik maar al te graag verwelkom omdat ik het oprecht broodnodig had. Tijd om die scriptiestemming nu even écht af te werpen en te vervangen door een kerststemming!

Liefde voor kerst

Ik ben een kerstliefhebber in hart en nieren: de knusse warmte van samen eten, samen gezellige dingen doen en die bubbel van een zalig kerstfeest vind ik altijd zowel ontzettend bijzonder als ontzettend fijn. Het is voor mij een tijd van genieten van simpele dingen – lekker eten, spelletjes, films, doen waar je zin in hebt – maar ook van vieren van grotere dingen – het kerstverhaal – en een tijd van niet aan verplichtingen hoeven voldoen, een tijd van bezinnen op het afgelopen jaar en een tijd van echt in een vredige en fijne bubbel zitten. Het is een tijd van blij zijn, waarderen, delen, stilstaan, goed doen, vieren… ik hou ervan.

Kerststemming

Maar echt in de kerststemming komen vind ik nog wel eens lastig. Het echt vóelen, het gevoel dat het bijna kerst is, dat duurt vaak nog wel even. Misschien komt het wel doordat kerst vanaf half december al enorm gehypet wordt, misschien omdat we worden doodgegooid met Amerikaanse kerststereotypes… maar heel vaak heb ik het echte kerstgevoel pas in de dagen vóór kerst omdat het dan pas écht wordt. Het ontbreken van die kerststemming komt echter vaak ook doordat mijn hoofd er gewoon nog compleet niet naar staat. Zo ook dit jaar: de week vóór kerst was ik gewoon nog druk aan het studeren en dan is mijn mindset nog zó gericht op die scriptie en nog zo níet gericht op kerst vieren… tja.

En ik heb gemerkt dat ik mezelf dan soms echt een handje moet helpen om de focus wat meer op die voorpret te krijgen. Want het echte kerstfeest? Dat is natuurlijk maar drie dagen: verder hangt het aan elkaar van voorpret en nagenieten. Dus werd het afgelopen week mijn missie om die scriptiestemming zoetjesaan alvast een beetje te vervangen door een kerststemming. En stiekem vond ik dat best wel heel erg fijn.

Carols all the way

Hier volgt een angstaanjagend feit: mijn Christmas Carols-playlist bestaat uit niet minder dan 136 nummers en is goed voor zeven uur keihard mee blèren. Natuurlijk vind ik het geweldig om naar de gouwe ouwen te luisteren en ik krijg ook niet snel genoeg van All I Want for Christmas, Last Christmas, Jingle Bells, Santa Clause is Coming to Town, Rocking Around the Christmas Tree en Santa Baby, maar eigenlijk geeft bijna alle kerstmuziek me wel dat fijne magische gevoel. Tegenwoordig luister ik echter ook graag naar de wat diepere kerstnummers als Christmas Must Be Something More van Taylor Swift en Something About December van Christina Perri. Ook heel fijn als studiemuziek!

Kerstsfeer

Mijn ouders hebben sinds een paar jaar geen kerstboom meer staan en omdat ik dat zo jammer vond, besloot ik zelf een klein boompje te kopen dat nu elk jaar trouw tevoorschijn komt en dat vergezeld van een allerliefst kerstdorpje mijn kamer in kerstsferen brengt. En dat neerzetten, onderwijl luisterend naar voornoemde kerstklassiekers, brengt toch altijd wel echt een kerstvibe bij me naar boven.

Kerstgedichten

Tot en met vorig jaar had ik een traditie: elk jaar schreef ik één of twee kerstverhalen om mijn eigen persoonlijke kerstgedachte en kerststemming te vangen. Ook nu schieten er nog wel wat ideetjes door mijn hoofd voor dit soort verhalen, maar dit jaar heb ik de focus verlegd naar gedichten: poëzie is zo’n groot deel van mij en mijn leven geworden en toen ik werd gevraagd om een spoken word-kerstperformance te geven was die keuze snel gemaakt. Mijn gevoel bij kerst is heel breed, maar het vangen in een zestal gedichten vond ik heel mooi om te doen. Ze komen deze week ook online op mijn blog!

Kerstcadeautjes

Nee, kerstcadeautjes zijn in principe geen onderdeel van ons kerstfeest: cadeaus geven doen we met Sinterklaas en met kerst vieren we echt het samenzijn en het kerstverhaal. Maar op de één of andere manier leek het me heel leuk om dit jaar een nieuwe traditie voor mezelf uit te proberen: ik heb een aantal boeken gekocht en laten inpakken en deze liggen onder mijn kerstboompje te wachten tot ik ze op kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag openmaak bij wijze van cadeautje aan mezelf. Als beloning voor het harde werken de afgelopen tijd, als extraatje, als leukigheidje tijdens de feestdagen en ook gewoon zonder reden. En ja, dat stapeltje zien liggen helpt absoluut wat betreft de kerststemming!

Kerstfilms en kerst-tv

Oké, de kerstfilmteller van dit jaar staat nog op nul, maar daar komt snel verandering in: ik heb The Princess Switch, The Christmas Prince I en II, Saving Mr. Banks, Mary Poppins Returns, Serendipity en Me Before You op mijn lijstje staan en daar kijk ik ook echt enorm naar uit: lekker luchtig vermaak waarmee ik lekker in die kerstbubbel kan komen… hou ik echt van. Maar daarnaast vind ik ook kerst-tv heel fijn: de kersteditie van de Nationale Bijbelquiz helpt me om wat meer in de kerstverhaal-kerststemming te komen en de Kerstfeest in de Stad- en Kerst met de Zandtovenaar-shows zijn zo mooi en aandoenlijk en hartverwarmend en horen echt bij het kerstgevoel dat ik graag wil hebben – net zoals die films.

Kerstdagen plannen

Over voorpret gesproken… ik vind het altijd heerlijk om uit te kijken naar de kerstplannen die we thuis maken. Veel echt vaste kersttradities hebben we niet, maar juist het steeds een beetje anders invullen van de feestdagen is wel iets waar ik me altijd op verheug. De nachtmis en daarna een nachtelijk kerstontbijt op kerstnacht is iets wat we al jaren doen, en dit jaar staan er een kerstdiner bij zus- en zwagerlief en een kleiner kerstdiner met alleen mijn ouders op de planning. Voor dat tweede kerstdinertje mocht ik het menu samenstellen, en ook het bedenken dat we verder waarschijnlijk gewoon lekker spelletjes gaan spelen en misschien wat films gaan kijken doet veel voorpret opborrelen.

Kerst in mijn systeem

En nu mijn kerstvakantie officieel is begonnen en ik vol ben van alle dingen waar ik nu eindelijk weer tijd en aandacht voor heb, ik gisteren met mijn beste vriendin een kerstachtige high tea en een rondje door een supergezellig winkelcentrum in kerstsferen heb gedaan en de kerst nu écht voor de deur staat, merk ik dat het wel goed zit met die kerststemming. De scriptie is voorlopig even uit mijn systeem en het worden gewoon weer een paar heerlijke dagen van voorpret, plezier en vooral veel (na)genieten en me ook alvast verheugen op het nieuwe jaar. Komt helemaal goed ♥

Wat zijn jullie kerstplannen?

You may also like...

3 Comments

  1. Fijn om te lezen en geniet van je kerstvakantie! Ik had dit jaar 3 weken, waarvan er nu pas 1 om is. Echt aan het genieten want was er met de afgelopen hectiek erg aan toe. Zelf vieren we kerst met schoonfamilie en 2de kerstdag lekker samen zoals altijd<3

  2. Ik moest wel even lachen toen ik las dat het echte kerstfeest ‘natuurlijk maar drie dagen’ is. In mijn beleving zijn het er namelijk maar twee. 😉
    Wij vieren kerst vooral door gezellig samen met familie te eten. De cadeautjes worden elk jaar wat minder nu de kinderen steeds ouder worden en daar ben ik eigenlijk wel blij om.
    Jacqueline onlangs geplaatst…De knop om met sportvastenMy Profile

  3. Fijn dat je inmiddels helemaal in de kerststemming bent. Geniet van de komende dagen en uiteraard ook van je welverdiende kerstvakantie.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…KerstwensMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]