Een persoonlijke blog én een boekenblog onderhouden, studeren en stagelopen en ook nog eens tijd vinden om te lezen en andere ontspannende dingen te doen is niet altijd even makkelijk. Soms is het bovendien knap lastig om te zorgen dat het lezen geen verplichting wordt, want tja… als je wekelijks een paar recensies wilt plaatsen, levert dat wel eens deadlinestress op. Maar ik heb nu een manier gevonden om zowel het bloggen over lezen als het lezen zelf leuk te houden en ik denk dat dat ook voor mijn collega-bloggers wel eens een gouden formule zou kunnen zijn!

Geen recensieverplichting

Aanvankelijk wilde ik graag twee recensies per week plaatsen, maar dat levert gewoon te veel druk op voor het lezen en dat wil ik juist niet. Ik heb deze ‘’verplichting’’ voor mezelf dus losgelaten en besloten dat ik genoeg andere ideeën heb om waardevolle content mee te creëren. De recensies schrijf ik dan gewoon zodra ik eraan toe ben, zonder mezelf deadlines op te leggen tenzij ik dat echt heel belangrijk vind – bijvoorbeeld bij een vooruitexemplaar van een boek.

Geen deadlines met lezen

Als ik me niet hoef te houden aan een vaste dag voor de recensies, hoef ik mezelf ook veel minder deadlines op te leggen wat betreft wanneer ik een boek uit wil hebben en dat scheelt heel erg. Op die manier kan ik gewoon lekker lezen wanneer ik wil lezen zonder dat ik mezelf druk opleg omdat een bepaald boek ‘’uit moet.’’

Niet teveel vastleggen

Ik heb gemerkt dat ik het fijn vind om per maand een TBR-lijstje te maken, maar ik wil mezelf ook weer niet teveel vastpinnen op dat lijstje want ook dan voelt het weer té verplicht. Wat ik veel fijner vind, is om op dat lijstje ongeveer 3 titels te zetten die ik in ieder geval wil lezen en waarvan ik ook weet dat ik ze kán lezen gedurende de maand. De rest van de boeken kies ik gewoon gedurende de maand, al naar gelang waar ik zin in heb. Ook het Project Boekenkast-idee laat ik wat meer los: in plaats van steeds heel netjes de planken af te gaan, kijk ik gewoon welke boeken van welke planken ik wil lezen. Zo kom ik ook sneller aan de wat oudere boeken toe!

Leesgedrag

In principe één boek tegelijk

Ik heb gemerkt dat ik het toch wel heel fijn vind om me op één boek tegelijk te focussen omdat ik het dan sneller uit heb en er helemaal in kan opgaan. Wel weet ik dat het lezen van één boek tegelijk lastig is als ik veel buiten de deur ben. Een dik boek meenemen – en de meeste van mijn boeken zijn relatief dik – doe ik niet snel omdat ik dat niet handig vind voor mijn tas en om vast te houden. Dus wil ik de uurtjes die ik doorbreng in het openbaar vervoer of op school/stage of waar dan ook lekker doorbrengen met een ebook, terwijl ik me thuis focus op een ander boek. Tenzij het boek dat ik lees dun genoeg is om mee te nemen natuurlijk, of als ik het ook digitaal heb.

Leesmomenten inlassen

Ik heb ontdekt dat dit toch wel heel erg fijn is: af en toe, het liefst toch wel dagelijks, gewoon een paar uurtjes lekker op bed of op de bank liggen met een goed boek en een kop thee om even helemaal tot rust te komen en te ontspannen en om lekker op te schieten in dat boek. Of dat nou ’s avonds is in plaats van tv kijken, halverwege de middag om even bij te komen, na school om uit te rusten of gewoon zomaar een uurtje. Gewoon fijn, gewoon genieten, gewoon lezen!

Geen zorgen maken om reading challenge

Ik weet van mezelf dat ik periodes heb dat ik minder lees en ook periodes dat ik juist wel veel lees en dat vind ik allemaal wel prima. Ik maak me niet zo druk om mijn reading challenge: hartstikke leuk als ik op schema lig of voorloop, maar ik ga niet stressen als ik achterloop: dat komt vanzelf wel weer goed. Ik wil gewoon lekker lezen op mijn eigen tempo, maakt niet uit hoe snel of langzaam.

Hoe zorg jij dat het lezen en bloggen leuk blijft?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik kan me heel erg vinden in deze punten. Zelf maak ik nooit een TBR en zo kan ik gewoon elk boek oppakken waar ik zin in heb. Ook qua recensies leg ik mezelf geen druk op; als een keer een week geen recensie verschijnt, dan vind ik dat geen probleem. Sowieso heb ik weinig rubrieken die echt op een vaste dag online komen, waardoor ik altijd gewoon kan schrijven waar ik zin in heb. En als ik een dagje geen inspiratie heb, dan komt er gewoon een dagje geen blog online. Zo makkelijk ben ik 🙂

    1. Ja, fijn is dat hè!

  2. Door jou heb ik net mijn hele blogplanning omgegooid en inderdaad het idee van ’twee recensies per week’ losgelaten. Twee recensies per week betekent ook dat ik twee boeken per week moet lezen en dat lukt me nou eenmaal niet altijd, en dan wil ik inderdaad ook niet gaan lopen stressen daarover. Dus thanks voor de inspiratie!

    1. Ah fijn dat ik heb kunnen helpen, graag gedaan!

  3. I agree! Bloggen doe je omdat je het zelf leuk vindt, en als het té stressvol wordt, dan is het niet leuk meer… Geen verplichtingen en lekker blijven doen waar je zelf zin in hebt 🙂 Daarnaast ben ik het ook eens met het ‘1 boek tegelijk’-principe. En vooral ook geen boeken uit willen lezen als het je echt tegenstaat (er niet doorheen komen is ook een conclusie, toch? :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]