Vorige week stond het al overal op internet: de Free Record Shop hangt aan een zijden draadje. Afgelopen vrijdag ging ik er nog naartoe en toen was er al leegverkoop met magazijnspullen; vandaag kwam officieel het nieuwsbericht dat het faillissement is aangevraagd. Een verbazingwekkend en tegelijkertijd nogal angstaanjagend bericht: zo’n bekende winkel, zo’n grote keten, zo’n icoon in vele winkelstraten… weg? Maar het is echt waar. Tenzij het nog gekocht wordt door een goeie overnemer, is het afgelopen voor de FRS. De winkel voor dvd’s, cd’s en games delft het onderspit en dat zet mij aan het denken: hoe erg is het dan eigenlijk met onze economische crisis?

Nu moeten jullie niet denken dat ik het nieuws over onze recessie op de voet volg, beslist niet. Wij hebben er thuis niet heel veel last van en ik heb zelf ook elke maand een leuk zakcentje te besteden (maar we gaan het verder niet over onze financiële situatie hebben, want dat is niet netjes). Maar in het nieuws zie je wel eens wat over de vele bezuinigingen, reorganisaties, faillissementen, ontslagen en de stijgende percentages werklozen. Het is ook best dicht bij ons gekomen toen mijn vaders eerste werkplek failliet ging, maar hij is gewoon vrolijk voor zichzelf begonnen en dat loopt gelukkig goed, dus misschien zijn wij net aan het oog van de naald ontsnapt. Ook op school loopt het gelukkig niet zoveel vaart: er werd wel gepraat over bezuinigingen, maar erg veel merken we daar gelukkig niet van.

Toch zijn er, in de vierenhalf jaar dat we hier wonen, vijf winkels failliet gegaan in het plaatselijke winkelcentrum, waarvan er nu nog twee leegstaan (en dan reken ik de FRS dus eventjes mee voor het gemak). Eentje daarvan was een boekwinkel waar ik eigenlijk altijd wel even langsging als ik er was, om wat te neuzen of een boek op te halen dat ik besteld had (ze hadden over het algemeen nooit de boeken die ik zocht). In die boekwinkel zit nu een schoenenwinkel. De twee zaken die nog leegstaan, waren Hans Textiel en een soort van alles en nog watwinkel, en er was ook nog een grote elektronicazaak waar nu een kledingwinkel in zit. Triest, eigenlijk. In bijna vijf jaar vijf winkels failliet.

Toch begrijp ik het wel. Toen Voskamp (de boekhandel) failliet ging, kocht ik er eigenlijk al bijna niets meer: en ook tegenwoordig bestel ik al mijn boeken via Bol.com of Cosmox, of ik lees digitaal. Wat de Free Record Shop betreft, kan ik ook wel begrip opbrengen. Deze winkel is volgens mijn vader niet op tijd met de tijd meeveranderd, ze hadden veel eerder een webwinkel moeten openen. Want ja, ook dvd’s en cd’s koopt iedereen online. Sterker nog, met de komst van iTunes, Spotify en allerlei andere muziekprogramma’s en -apps worden er nog maar ontzettend weinig cd’s echt in hun fysieke vorm gekocht, net als dat films en series vaker gedownload dan op dvd aangeschaft worden. Ook ik ging eigenlijk nooit naar de winkel: ik koop dvd’s tegenwoordig via Amazon omdat ze daar veel goedkoper zijn. Alleen voor iTunes-cards of als ik toch echt een dvd nú in huis wilde hebben, ging ik wel naar de FRS. Aardige verkopers, en ik vond het altijd wel leuk om te neuzen in de bakken met afgeprijsde dvd’s.

Maar dat is nu voorbij. Vaarwel, Free Record Shop. Hopelijk komt er een leuke nieuwe winkel in je plaats.

You may also like...

3 Comments

  1. Wij merken het hier ook dat er veel winkels failliet gaan. Erg jammer! Ik denk dat het alleen nog maar erger wordt nu online shoppen steeds vaker voorkomt.

  2. Het is inderdaad een beetje vreemd… vroeger ging ik daar altijd heen, nu nooit meer…

  3. Hier staan in het centrum ook steeds meer panden leeg. Echt vreemd om te zien. Ik kan niet anders herinneren dan dat de FRS een groot deel uitmaakte van het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]