Nederland heeft een cultuurschok ervaren. Voor het eerst in de geschiedenis van het Sinterklaasfeest heeft een gemeente bezwaar tegen het organiseren van de jaarlijkse intocht van de goedheiligman en zijn helpers. Niet omdat het teveel geld kost, zoals je zou verwachten, maar omdat het fenomeen Zwarte Piet de gemeente Amsterdam blijkbaar zeer tegen de borst stuit. Racisme, is de term die gebruikt wordt, in één adem genoemd met slavernij en discriminatie. Ze hebben zelfs de Verenigde Naties zover gekregen zich over de kwestie te buigen, en vandaag hebben zij een eerste oordeel geveld. Volgens mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd van de VN moet Nederland het Sinterklaasfeest afschaffen. Voorgoed. WAT IN HEMELSNAAM?!

Ik vind het verschrikkelijk. Gewoon verschrikkelijk. Niet zozeer dit advies, maar ik vind het verschrikkelijk dat er überhaupt protest wordt aangetekend tegen iets wat al sinds mensenheugenis deel uitmaakt van onze cultuur! Het is gewoon… Nederlands. Hartstikke Nederlands. Ouders die dat befaamde leugentje aan hun kindertjes vertellen, zich blauw betalen aan schoencadeautjes en zakcadeautjes, zichzelf voor schut zetten met nepbaarden en zwarte schmink, elke week winterpenen kopen en die ongezien in de hutspot wegmoffelen, en die vervolgens opgelucht ademhalen als het kind eindelijk oud genoeg is om achter de waarheid te komen. Lootjes trekken, gedichten schrijven, surprise maken, je hoofd breken over budgetproof verlanglijstjes… het is Nederlands. Het is Hollands. Het is Sinterklaas!  Maar vooral het karakter dat het heeft gekregen door de liefde van kinderen… al die liedjes, de stoomboot, het Sinterklaasjournaal (dat net nog een Televizier Award heeft gewonnen), de Wegwijspiet (”Recht zo die gaat!”) en al die andere Pieten, pepernoten (”pepernoten, pepernoten, pepernoten”), marsepein (”speculaas, suikergoed”), al die Sinterklaasfilms en -boeken, het Grot Boek der Lieve en Stoute Kinderen, het paard Amerigo, het schoenzetten…  ik weet nog dat het voor mij vroeger een soort magie was en dat het dat nog steeds een beetje is, gewoon omdat ik elk jaar in december weer de kleine Vivian in me voel springen en hyperen omdat de Goedheiligman weer in het land is. Magie.

En dat willen ze nu dus gaan afschaffen. Omdat het fenomeen Zwarte Piet gelijk zou staan aan slavernij, iets wat al heel lang uit onze maatschappij is verdwenen en waar we absoluut niet naar terug willen, het is tenslotte de eenentwintigste eeuw. Volgens die mensen die dit standpunt aanhangen is het fenomeen Zwarte Piet een belediging voor alle mensen van niet-Nederlandse afkomst in ons land. En ik begrijp het gewoon niet. Oké, ik kan me er wel iets bij voorstellen: een blanke weldoener die op zijn wenken wordt bediend door zwarte knechten. Ik snap de link met slavernij. Maar ik snap gewoonweg niet… hoe dit een serieus punt kan zijn! Op het internet circuleren voortdurend artikelen en afbeeldingen over de geschiedenis van Sinterklaas en ik weet er allemaal het fijne niet van, maar ik weet wel dat het fenomeen Zwarte Piet echt niet bedoeld is als racisme. Oom Tom, dat was een slaaf: hij werd ontzettend slecht behandeld, had geen toekomst en was allesbehalve gelukkig. Zwarte Piet is geen slaaf. Het is een heel fatsoenlijke man, misschien wel gewoon van Nederlandse afkomst, die in ieder geval niet van zichzelf zwart is. Hij is namelijk zwart doordat ‘ie altijd door schoorstenen gaat, mensen! Dat geldt toch ook voor de schoorsteenvegers in Mary Poppins of de jongetjes die daarmee hun brood verdienen in Levende Bezems van Lisa Tetzner?! Bovendien is Piet een ontzettend Nederlandse naam en zie je ze ooit klagen, zie je ze ooit supermager of triest verschijnen? Ze zijn dol op Sint Nicolaas en worden door hem goed behandeld. Punt.

Waar moet het naartoe met de cultuur van ons land als we zoiets Nederlands als Zwarte Piet discriminatie gaan vinden? Gaan we dan ook op een dag de herpublicatie en verkoop van Jip en Janneke verbieden, omdat zij immers oook zwart zijn en ook aangewezen kunnen worden als racistisch? Waar slaat het op dat de Verenigde Naties (ik bedoel, de VERENIGDE NATIES!) zich buigen over zo’n absurde kwestie? Waarom richten ze zich niet op landen waar negentig procent van de bevolking honger lijdt, waarom richten ze zich niet op landen zonder vrije meningsuiting of op het bestrijden van kinderarbeid?

Laat ons gewoon onze cultuur houden en hou toch op over racisme. Laat kinderen dat stukje geloof houden. Weet je wat er gaat gebeuren als het Sinterklaasfeest wettelijk verboden wordt? Dan gaan alle ouders van het hele land demonstreren op het Binnenhof, of er worden gewoon massaal toch Sinterklaasfeesten en intochten georganiseerd. Nederland laat zich Sinterklaas en Zwarte Piet niet afpakken. Je reinste onzin.

You may also like...

2 Comments

  1. goed geschreven Vief, het is de grootste onzin.
    Ik vraag me ook wel eens af hoor, of ze niks beters te doen hebben!!

  2. Ik vind het allemaal een beetje triest dat mensen op het idee komen zo’n cultureel feest de grond in te boren. De rest klaagt toch ook niet over de dikke kerstman, het suikerfeest of de paashaas? De kerstman is gebaseerd op de Sint en hij laat elfjes werken.. En dat is dan wel oke? Puh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]